Балканска федерација

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
:eek:ftopic:
Кој си бе ти,Billabong,да ми кажеш јас шо сум?Ако ти си „другарувал„со некој,јас не сум,нити па сум се „мајсторувал„.Сто пати повторив на форумот кој сум и шо сум.
А кој си ти?

SLaCk

Remember me?
Член од
23 ноември 2005
Мислења
1.451
Поени од реакции
18
Misirkov напиша:
Ne e zamajuvanje na javnosta. Stara e idejata, kolku sto se sekjavam uste od 1996 (i nejzini varijacii). Jas sum za carinska unija, so toa sto bi sakal da ja vidam vklucena i Turcija, zosto samo so Turcija moze da uspee. Istava ideja ja poddrzuvav vo 1992.

Da bideme realni: ne ja primaat Makedonija vo EU do 2013-15 vo EU! Toa e porekasno. I togas ako ja primat, beneficiite i sredstvata sto Makedonija potencijalno kje gi dobie kje bidat drasticno namaleni. A Makedonija, Bosna, Srbija, Albanija bas dega imaat najgolemi potrebi. Celokupno kako region sme crna dupka.

I da sakaat da ne primat vo EU, ne sme spremni. Efektite na primanje na Bugarija i Romanija koi isto taka se nespremni i primeni od politicki pricini kje gi vidite koga kje pocnat da doadjaat da kupuvaat poevtina roba kaj nas. Belgla anketa na gragjani vo Bugarija kje vi otkrie kolku i tie ne se nachisto za nivniot status. Edinstvena golema beneficija mislam deka e toa sto go vratija kapitalot od mafijashite.

Istovremeno povrzan e problemot so Kosovo koj sto e problem SEGA 2006-07. Za da e mozhno nekakvo realno "reshenie" na statusot na Kosovo, nuzno e da i se dade vlez na Srbija vo EU, a so nea kako centralen Balkanski element i na povekjeto drugi. Znaci EU mora da gi smeni pravilata kako gleda na kandidatite clenki, a namesto toa EU se misli i gubi reme. Na Kosovo, odredeni Albanci doprva kje se borat za vlast. No koi i da dojde na vlast od zasega vidlivite kandidati -zraci neperspektiva, nestabilnost, duri i oruzeni sudiri. Duri i chovek kako Veton Suroi koj ima ogromno privatno bogatstvo, i toa nikako ne chini.
Да ама зошто баш сега предлага и ЕУ? А и јас сум за тоа да се опорават државите а не да се оди ко слепец кон ЕУ а ништо не се работи. А за Косово си во право тоа ке остане голем проблем на Балканов а ние ќе бидеме замешани и да не сакаме.

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Размислете и за штетноста на таквата царинска унија кој хипотетички би постоела.замислете слободен проток,без царини,кревката македонска економија ке изгуби здив,конкуренцијата би била погубна.
Значи или треба да Македонија економски зајакне па после да се мисли на такво нешто,или да има заштитни царини за определени стратешки важни продукти(како земјоделски производи на пр.)

SLaCk

Remember me?
Член од
23 ноември 2005
Мислења
1.451
Поени од реакции
18
Е тоа веќе не е моја област затоа не се мешам јас политички коментирав. Иако знам дека имаат проблеми нашиве земјоделци уште од сега со производите од странство а и со извоот ама како што не знам...

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
SLaCk напиша:
Е тоа веќе не е моја област затоа не се мешам јас политички коментирав. Иако знам дека имаат проблеми нашиве земјоделци уште од сега со производите од странство а и со извоот ама како што не знам...
Освен политичките аспекти на таква една СФ алтернатива(федерација),поинтересно е да се разгледа поопипливата варијанта-царинска унија.Теоретски би имала заедничка царинска политика кон надворешните земји,а слободен проток на стоки внатре.мене ме плаши оној слободен проток на стоки внатре.Тоа и беше целта на претходниот пост.

Член од
1 мај 2005
Мислења
2.612
Поени од реакции
32
скроз друга е опасноста, не то дека можат да скапват доматите и пиперките., тие скапват и така и така. ако се создаде еден паралелен политички сојуз во европа, се доаѓа до најопасната верзија за Македонија. Ако Р. Македонија е во една унија, а Грција или Бугарија во друга, со годините ќе се етаблира и зацврсти уште повеќе поделбата на Македонија, и останавме ние со прстот во уста :)

а ако успееме да влеземе во ЕУ, шо иначе не е толку сјајно решение колку шо ни се продава некогаш, сепак не носи чекор поблиску до ре-обединувањето на Македонија.

Во Европа нема граници, да ви се нацрта? :)

кога постои проток на стока и луѓе, и кога важат (би требало) истите закони за сите (нормативите на ЕУ), тогаш лека-полека ќе се обноват врските меѓу Македонците во сите делови на Македонија :)

зато, НЕ на никаква унија, освен ЕУ, зато шо тие посекако веќе не коштат толку многу... знаеме многу убо кој ни смести многу кукавичји јајца, ама се фативме на орото, и треба УБО да го одиграме ;)

шо би се рекло, угоре високо, удолу длабоко, зато напред, па ќе видиме шо ќе биди

поздрав

SLaCk

Remember me?
Член од
23 ноември 2005
Мислења
1.451
Поени од реакции
18
А Грците што не признаваат македонско малцинство и тоа ке се смени?

Член од
2 февруари 2006
Мислења
53
Поени од реакции
0
SLaCk напиша:
А Грците што не признаваат македонско малцинство и тоа ке се смени?
Da be ke se smeni.
Ti bratko izgleda veruvas vo cuda?
Kakvo makedonsko malcinstvo vo Grcija,
tie gledaat i nas ovde da ne istrebat.
E svasta u ovo nase Skoplje

SLaCk

Remember me?
Член од
23 ноември 2005
Мислења
1.451
Поени од реакции
18
Иронично го кажав тоа како одговор на преголемиот оптимизам од влезот на Македонија во ЕУ(2000 и не знам која).

Член од
2 февруари 2006
Мислења
53
Поени од реакции
0
Македонија е во една унија, а Грција или Бугарија во друга, со годините ќе се етаблира и зацврсти уште повеќе поделбата на Македонија, и останавме ние со прстот во уста :)

A ZOSTO MISLIS DEKA GRCIJA I BUGARIJA SE VO EU A NE 'ZAPADNIOT BALKAN'? (YU-SLO+AL). STO IMAAT ZAEDNICKO TIE DRZAVI? AJ POMISLI MALCE PA DA VIDIME STO KE TI TEKNE!

а ако успееме да влеземе во ЕУ, шо иначе не е толку сјајно решение колку шо ни се продава некогаш, сепак не носи чекор поблиску до ре-обединувањето на Македонија.

MAKEDONIJA NIKOGAS NEMA DA VLEZE VO EU. NI MAKEDONSKA NI albanska, NI BOGATA NI DEMOKRATSKA, NI GOLEMA NI MALA. ZAPAMTI STO TI VELAM PA ZA NEKOJA GODINA PAK KE ZBORIME.

Во Европа нема граници, да ви се нацрта? :)

GRANICI IMA, AMA ZITELITE NA TIE ZEMJI NE GI CUSTVUVAAT. AMA KE GI POCUSTVUVAS TI KOGA KE ODIS, NA PRIMER, OD FRANCIJA VO HOLANDIJA.

кога постои проток на стока и луѓе, и кога важат (би требало) истите закони за сите (нормативите на ЕУ), тогаш лека-полека ќе се обноват врските меѓу Македонците во сите делови на Македонија :)

PROTOK KE IMA SAMO NA LUGE, I TOA OD ZAPADNIOT I SEVERO-ZAPADNIOT NOV SOSED I VO PRAVEC NA ISTOK I JUG.
SO DRUGI ZBOROVI "INTELIOGENTNO" KE NI ISPRATAT USET 300-400.000 BARACI NA MALCINSKI PRAVA! NELI SME BLAGOSLOVENI?

Член од
14 јули 2005
Мислења
1.428
Поени од реакции
43
Bugar напиша:
A ZOSTO MISLIS DEKA GRCIJA I BUGARIJA SE VO EU A NE 'ZAPADNIOT BALKAN'? (YU-SLO+AL). STO IMAAT ZAEDNICKO TIE DRZAVI?
Заеднички именител за Грција и Бугарија е: Македонија треба да биде уништена и да не постои.

Во Бугарија сега се егзалтирани до небо, мислат дека магарето е покането на свадба затоа што к**от му е долг...

SLaCk

Remember me?
Член од
23 ноември 2005
Мислења
1.451
Поени од реакции
18
Павел Липранди напиша:
Заеднички именител за Грција и Бугарија е: Македонија треба да биде уништена и да не постои.

Во Бугарија сега се егзалтирани до небо, мислат дека магарето е покането на свадба затоа што к**от му е долг...
А што мислиш за Албанија и Србија? нели им се исти намерите или?

Член од
2 февруари 2006
Мислења
53
Поени од реакции
0
SLaCk напиша:
Prasanjeto bese sto imaat zaednicko bivsite YU - SLO + AL?

Zosto ovie zemji stanaa ostrovo, nadvor od EU?

Kako gi primija tatarite od Estonija, Latvija....a nas ne?
Tie seuste gladni odat tamu, ekonomija = nikakva, demokratija e Bog da cuva, pa sepak gi primija, veke se polnop[ravni clenovi, a nie ni datum za pregovori nemame uste...

ZOSTO????

Член од
14 јули 2005
Мислења
1.428
Поени од реакции
43
SLaCk напиша:
Во Србија И Албанија не е можно да се разгори национална хистерија за тоа дали смее да постои народ кој се нарекува МАКЕДОНСКИ. Може да си имаат илјада други проблеми, но со ова не се оптоварени. Не им сметаме што постоиме.

Член од
14 јули 2005
Мислења
1.428
Поени од реакции
43
Bugar напиша:
Prasanjeto bese sto imaat zaednicko bivsite YU - SLO + AL?
Имаат заедничко едно нешто што не е заедничко за Бугарија и Грција. Не им пречи името МАКЕДОНИЈА.

Татарите од Етонија и Латвија не се примени затоа што ви се братовчеди ниту затоа што им се долги к**овите, туку зашто треба да си го одиграат својот дел од нечесната игра...

Kajgana Shop

На врв Bottom