Да ама зошто баш сега предлага и ЕУ? А и јас сум за тоа да се опорават државите а не да се оди ко слепец кон ЕУ а ништо не се работи. А за Косово си во право тоа ке остане голем проблем на Балканов а ние ќе бидеме замешани и да не сакаме.Misirkov напиша:Ne e zamajuvanje na javnosta. Stara e idejata, kolku sto se sekjavam uste od 1996 (i nejzini varijacii). Jas sum za carinska unija, so toa sto bi sakal da ja vidam vklucena i Turcija, zosto samo so Turcija moze da uspee. Istava ideja ja poddrzuvav vo 1992.
Da bideme realni: ne ja primaat Makedonija vo EU do 2013-15 vo EU! Toa e porekasno. I togas ako ja primat, beneficiite i sredstvata sto Makedonija potencijalno kje gi dobie kje bidat drasticno namaleni. A Makedonija, Bosna, Srbija, Albanija bas dega imaat najgolemi potrebi. Celokupno kako region sme crna dupka.
I da sakaat da ne primat vo EU, ne sme spremni. Efektite na primanje na Bugarija i Romanija koi isto taka se nespremni i primeni od politicki pricini kje gi vidite koga kje pocnat da doadjaat da kupuvaat poevtina roba kaj nas. Belgla anketa na gragjani vo Bugarija kje vi otkrie kolku i tie ne se nachisto za nivniot status. Edinstvena golema beneficija mislam deka e toa sto go vratija kapitalot od mafijashite.
Istovremeno povrzan e problemot so Kosovo koj sto e problem SEGA 2006-07. Za da e mozhno nekakvo realno "reshenie" na statusot na Kosovo, nuzno e da i se dade vlez na Srbija vo EU, a so nea kako centralen Balkanski element i na povekjeto drugi. Znaci EU mora da gi smeni pravilata kako gleda na kandidatite clenki, a namesto toa EU se misli i gubi reme. Na Kosovo, odredeni Albanci doprva kje se borat za vlast. No koi i da dojde na vlast od zasega vidlivite kandidati -zraci neperspektiva, nestabilnost, duri i oruzeni sudiri. Duri i chovek kako Veton Suroi koj ima ogromno privatno bogatstvo, i toa nikako ne chini.
Освен политичките аспекти на таква една СФ алтернатива(федерација),поинтересно е да се разгледа поопипливата варијанта-царинска унија.Теоретски би имала заедничка царинска политика кон надворешните земји,а слободен проток на стоки внатре.мене ме плаши оној слободен проток на стоки внатре.Тоа и беше целта на претходниот пост.SLaCk напиша:Е тоа веќе не е моја област затоа не се мешам јас политички коментирав. Иако знам дека имаат проблеми нашиве земјоделци уште од сега со производите од странство а и со извоот ама како што не знам...
Da be ke se smeni.SLaCk напиша:А Грците што не признаваат македонско малцинство и тоа ке се смени?
Заеднички именител за Грција и Бугарија е: Македонија треба да биде уништена и да не постои.Bugar напиша:A ZOSTO MISLIS DEKA GRCIJA I BUGARIJA SE VO EU A NE 'ZAPADNIOT BALKAN'? (YU-SLO+AL). STO IMAAT ZAEDNICKO TIE DRZAVI?
А што мислиш за Албанија и Србија? нели им се исти намерите или?Павел Липранди напиша:Заеднички именител за Грција и Бугарија е: Македонија треба да биде уништена и да не постои.
Во Бугарија сега се егзалтирани до небо, мислат дека магарето е покането на свадба затоа што к**от му е долг...
Prasanjeto bese sto imaat zaednicko bivsite YU - SLO + AL?SLaCk напиша:А што мислиш за Албанија и Србија? нели им се исти намерите или?
Во Србија И Албанија не е можно да се разгори национална хистерија за тоа дали смее да постои народ кој се нарекува МАКЕДОНСКИ. Може да си имаат илјада други проблеми, но со ова не се оптоварени. Не им сметаме што постоиме.SLaCk напиша:А што мислиш за Албанија и Србија? нели им се исти намерите или?
Имаат заедничко едно нешто што не е заедничко за Бугарија и Грција. Не им пречи името МАКЕДОНИЈА.Bugar напиша:Prasanjeto bese sto imaat zaednicko bivsite YU - SLO + AL?