Балканска лига

• Креатор на темата Паспарту
  • Време на започнување
Член од
6 септември 2009
Мислења
2.660
Поени од реакции
1.293
Искрено и ми се допаѓа и не ми се допаѓа овој предлог.

Ми се допаѓа поради тоа што:

- ќе може да се гледаат одлични натпревари помеѓу: Ѕвезда, Партизан, Левски, Динамо, Хајдук, Олимпијакос...ќе има одлични натпревари.
- ќе се направи една одлична лига која ќе биде на рамниште со другите "посилни" европски лиги.
- сигурен сум дека и многу други звучни фудбалери ќе играат во оваа лига.

Не ми се допаѓа поради тоа што:

- како прво знаеме дека има огромна омраза меѓу некои балкански земји, а камоли омраза меѓу клубовите. Којзнае што ќе прават навивачите доколку играат: Хајдук - Партизан, македонски клуб - грчки клуб...едноставно ќе се испоубијат навивачите.
- друга работа што не ми се допаѓа е тоа што македонски клуб никогаш нема да ја освои ова лига. Реално нема тим од Македонија кој може да им се спротистави на појаките балкански клубови.
- сигурно ќе има многу поткупени работи: местени натпревари, поткупени судии, управи и што уште не.
- а и за навивачите ќе биде тешко. На пр. навивачи од Хрватска да одат во Грција? :toe: Нема смисла.

Затоа мислам дека сме многу години поназад за да можеме да дозволиме ваква лига на Балканот.
Зошто да нема смисла ова ? Ако е верен навивачот не му е воопшто тешко да го бодри својот клуб каде и да игра.
Инаку за другото, дека ќе има местенки се слагам потполно со тебе и затоа сум против оваа идеја.

Член од
6 април 2009
Мислења
6.147
Поени од реакции
2.988
Зошто да нема смисла ова ? Ако е верен навивачот не му е воопшто тешко да го бодри својот клуб каде и да игра.
Инаку за другото, дека ќе има местенки се слагам потполно со тебе и затоа сум против оваа идеја.
Нормално дека ќе оди, но...помисли дека ќе треба да оди секој викенд? :toe: и со оглед на тоа дека на нашиве гранични премини се чека и по којзнае колку часови, ќе ти се одмили и фудбал и се.

Член од
6 септември 2009
Мислења
2.660
Поени од реакции
1.293
Нормално дека ќе оди, но...помисли дека ќе треба да оди секој викенд? :toe: и со оглед на тоа дека на нашиве гранични премини се чека и по којзнае колку часови, ќе ти се одмили и фудбал и се.
Не мора да значи дека Динамо/Хајдук ќе играат со Олимпијакос секој викенд.
А за чекањето, ако е во интерес на клубот не ќе да е проблем:smir:

Член од
6 април 2009
Мислења
6.147
Поени од реакции
2.988
Не мора да значи дека Динамо/Хајдук ќе играат со Олимпијакос секој викенд.
А за чекањето, ако е во интерес на клубот не ќе да е проблем:smir:
Не секој викенд ама секој втор викенд. И сигурно дека вистинските фанови ќе чекаат за тимот, но сепак ќе биде многу исцрпувачки. :toe:

Член од
17 септември 2008
Мислења
822
Поени од реакции
19
Јас сум дефинитивно за оваа идеја, поддржувам формирање на Балканска лига. Нормално, знам дека тоа во брзо време е невозможно да се направи, но би сакал да има ваква лига.
Само во една ваква лига би можеле стадионите да бидат полни на Балканот, фудбалот на овие простори е мизерија, особено кај нас, кај нас не ни има веќе фудбал. Па нема причина да бидам против една ваква лига, која може да ги збогати клубовите, да ги задоволи навивачите.
Безбедноста е клучната причина за нереализирање на оваа идеја, кога би се нашло решение за тоа, идејата ќе биде многу пореална.

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.833
Поени од реакции
6.392
Искрено и ми се допаѓа и не ми се допаѓа овој предлог.

Ми се допаѓа поради тоа што:

- ќе може да се гледаат одлични натпревари помеѓу: Ѕвезда, Партизан, Левски, Динамо, Хајдук, Олимпијакос...ќе има одлични натпревари.
- ќе се направи една одлична лига која ќе биде на рамниште со другите "посилни" европски лиги.
- сигурен сум дека и многу други звучни фудбалери ќе играат во оваа лига.

- како прво знаеме дека има огромна омраза меѓу некои балкански земји, а камоли омраза меѓу клубовите. Којзнае што ќе прават навивачите доколку играат: Хајдук - Партизан, македонски клуб - грчки клуб...едноставно ќе се испоубијат навивачите.
- друга работа што не ми се допаѓа е тоа што македонски клуб никогаш нема да ја освои ова лига. Реално нема тим од Македонија кој може да им се спротистави на појаките балкански клубови.
- сигурно ќе има многу поткупени работи: местени натпревари, поткупени судии, управи и што уште не.
- а и за навивачите ќе биде тешко. На пр. навивачи од Хрватска да одат во Грција? :toe: Нема смисла.

Затоа мислам дека сме многу години поназад за да можеме да дозволиме ваква лига на Балканот.
Што е проблемот тука?Истите тие идат стотици во Лондон,Белфаст,Ереван,Андерлехт,Амстердам,Удине,Прага и тоа секоја недела кога играат во Лога Европа,а не да тркнат до Гејлада.Најголем проблем е како да ги спречиш да дојдат гостинските навивачи да не прават проблеми,а не тоа дали и како ќе дојдат.

Член од
6 април 2009
Мислења
6.147
Поени од реакции
2.988
Што е проблемот тука?Истите тие идат стотици во Лондон,Белфаст,Ереван,Андерлехт,Амстердам,Удине,Прага и тоа секоја недела кога играат во Лога Европа,а не да тркнат до Гејлада.Најголем проблем е како да ги спречиш да дојдат гостинските навивачи да не прават проблеми,а не тоа дали и како ќе дојдат.
Абе брат во ЛШ или Лига Европа се играат само 3 натпревари на гости, мислам на групата. Е сеа ако се смета и нокаут-фаза отприлика се 5-6 натпревари. Е ако се формира оваа лига ќе бидат едно 20тина такви натпревари. Океј, сепак на Балканот е, не се некаде подалеку. Но ќе биде многу тешко де се држи ред за такви натпревари со оглед на омразата која владее помеѓу повеќето балкански клубови, посебно меѓу нивните навивачи.

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.833
Поени од реакции
6.392
Абе брат во ЛШ или Лига Европа се играат само 3 натпревари на гости, мислам на групата. Е сеа ако се смета и нокаут-фаза отприлика се 5-6 натпревари. Е ако се формира оваа лига ќе бидат едно 20тина такви натпревари. Океј, сепак на Балканот е, не се некаде подалеку. Но ќе биде многу тешко де се држи ред за такви натпревари со оглед на омразата која владее помеѓу повеќето балкански клубови, посебно меѓу нивните навивачи.
Тоа е проблемот како да се спречат нередите.Тие можат само да се спречат ако нема гоститнски навивачи.Тоа сакав да кажам,не е проблем за нив да дојдат,(еве ти од секое место на балаканот за 7-8 саати максимум возење си таму) него обратното како да ги спречиш да дојдат.:)

П

Паспарту

Гостин
Финтата е што ние дискутираме и даваме предлози каква би требало да биде лигата, кои клубови би требало да играат и сл. Верувај дека не е проблем на некој да патува од Загреб до Атина, исто како што за илјадници други не претставува проблем да патуваат од Шкотска во Грузија...

Никој до сега не кажал официјално каква ќе биде таа лига, колку екипи ќе играат, кои екипи итн. Затоа ние тука дискутираме, нели? :)

Последно што читав пред повеќе од една година беше дека Партизан или Звезда не сакаат да играат во иста лига со хрватски тимови, најголемите грчки тимови беа против ваквата лига, некои екипи имаа против да гостуваат во Словенија, некој од фукционерите во Звезда или Партизан кажа дека сакаат да гостуваат во Скопје, но се апсолутно против тоа да има албански тимови во таа лига, односно не гледаат никаков ќар да гостуваат во Тирана, Драч итн. Потоа прочитав дека наместо лига ќе се игра куп со 8 екипи поделени во 2 групи, а тој куп би се играл во текот на летото, една екипа би била домаќин на цела група и сите натпревари би се играле на еден стадион.
Значи постојан мал милион варијанти како би се одвивала таа лига/куп.

Сепак, сето ова се претпоставки, а како што кажав и во некој претходен пост, ако се прави Балканска Лига, тогаш требаат многу големи подготовки, а патувањето на навивачите 2 пати во месецот нема да биде ама баш никаков проблем, напротив, сметам дека тоа не е проблем, многу поголем проблем се политичките проблеми кои се длабоко навлезени во секоја држава...

Член од
6 април 2009
Мислења
6.147
Поени од реакции
2.988
Финтата е што ние дискутираме и даваме предлози каква би требало да биде лигата, кои клубови би требало да играат и сл. Верувај дека не е проблем на некој да патува од Загреб до Атина, исто како што за илјадници други не претставува проблем да патуваат од Шкотска во Грузија...

Никој до сега не кажал официјално каква ќе биде таа лига, колку екипи ќе играат, кои екипи итн. Затоа ние тука дискутираме, нели? :)

Последно што читав пред повеќе од една година беше дека Партизан или Звезда не сакаат да играат во иста лига со хрватски тимови, најголемите грчки тимови беа против ваквата лига, некои екипи имаа против да гостуваат во Словенија, некој од фукционерите во Звезда или Партизан кажа дека сакаат да гостуваат во Скопје, но се апсолутно против тоа да има албански тимови во таа лига, односно не гледаат никаков ќар да гостуваат во Тирана, Драч итн. Потоа прочитав дека наместо лига ќе се игра куп со 8 екипи поделени во 2 групи, а тој куп би се играл во текот на летото, една екипа би била домаќин на цела група и сите натпревари би се играле на еден стадион.
Значи постојан мал милион варијанти како би се одвивала таа лига/куп.

Сепак, сето ова се претпоставки, а како што кажав и во некој претходен пост, ако се прави Балканска Лига, тогаш требаат многу големи подготовки, а патувањето на навивачите 2 пати во месецот нема да биде ама баш никаков проблем, напротив, сметам дека тоа не е проблем, многу поголем проблем се политичките проблеми кои се длабоко навлезени во секоја држава...
"Финтата е што ние дискутираме и даваме предлози каква би требало да биде лигата"

Нормално дека дискутираме, впрочем и за тоа е форумов.

"Последно што читав пред повеќе од една година беше дека Партизан или Звезда не сакаат да играат во иста лига со хрватски тимови"

Да и ова ќе биде една од многу препреки за да се формира оваа лига. Има огромна омраза меѓу тие клубови, и може да замислиме што ќе се случува меѓу навивачите на овие дуели.

"најголемите грчки тимови беа против ваквата лига"

Па и мислам дека ако се направи оваа лига, грчките тимови нема да учествуваат. Имаат доста поквалитетна лига за разлика од другите балкански лиги.

"некој од фукционерите во Звезда или Партизан кажа дека сакаат да гостуваат во Скопје, но се апсолутно против тоа да има албански тимови во таа лига, односно не гледаат никаков ќар да гостуваат во Тирана, Драч итн."

Па добро, нема македонски тимови кои би биле замерени со Ѕвезда и Партизан. Ама проблемот кои македонски тимови би играле во оваа лига? :toe: Според мене тука се само Ренова и Работнички. Сите знаеме каква е финансиската состојба на клубовите во Македонија, едвај може оваа лига да ја играат, а замисли колку повеќе финансии би биле потребни за да ја играат таа балканска лига.

"сметам дека тоа не е проблем, многу поголем проблем се политичките проблеми кои се длабоко навлезени во секоја држава..."

Е ова ќе биде еден од најголемите проблеми да се формира оваа лига. Речиси сите балкански држави се искарани меѓу себе...па и затоа сметам дека сме многу далеку од формирање на ваква лига. :smir:

the Consigliere

не читам дугачки постови
Член од
17 јуни 2007
Мислења
5.595
Поени од реакции
263
А зошто па УЕФА и Платини да са ЗА?
Потенцијално маркетинг тржиште на кое може да се лапнат многу пари.

а како им дозволи на Балтичките земји и на Скандинавија да си имаат свои лиги? ;)
Балтик и Балкан не се иста работа. Голема е разликата, у секој сегмент од животот.

Ништо нема да прават навивачите. Едноставно ќе им биде забрането да одат на гости како што е направено во Јадранската лига. А таму па гледаме колку салите се полни, колку се популаризира кошарката и колку екипите(исклучок Партизан) се успешни во Европа.

Ништо од проектов, у некој нареден живот можеби.

M

Mario Gómez

Гостин
Порано сакав, ама сега ќе биде убиствено за мене да гледам како нашиве екипи се декласирани од Динамо, проклети грчки и србски екипи и како губиме од Жлезда, Паниониос, Арис или Војводина.

Ѓорче 1932

тој сум...
Член од
17 февруари 2009
Мислења
13.565
Поени од реакции
11.579
И уште верувате во приказнава за Балканска лига ???

Нема теоретски шанси да се направи ваква лига,барем не во поново време,пошо формирање Балканска лига,автоматски значи нова војна,толку им треба на Србите,на Хрватите и на Босанците за да пукнат :toe:

Kostic

Sadio smokve oko Tadz Mahala
Член од
31 јули 2009
Мислења
9.856
Поени од реакции
5.611

Овие тимови би требале да играат,ако се формираа таа балканска лига...А Вардар со овие тимови неможе да се рамни..Тоа е единствениот проблем..Се друго е топ според мене да се формира оваа лига...

Член од
25 септември 2008
Мислења
8.785
Поени од реакции
1.556
И ќе го јадеме од сите.Каква лига имаме уште за со овие да играме.:tapp:

Kajgana Shop

На врв Bottom