Бабини деветини, суеверија

Член од
22 јануари 2013
Мислења
481
Поени од реакции
671
Едно е онака од навика да спомнеш нешто што останало од старите, ама да не отидеш на работа зошто црна мачка ти го пресекла патот (на мајка ми колешка), е тоа е веќе претеризам.
Nessa, имав една другарка, секогаш кога ке и го пресечеше патот црна мачка, фрлаше камен, се враќаше три чекори наназад и се крстеше три пати :ROFLMAO:

N

Nessa Alcarin

Гостин
Nessa, имав една другарка, секогаш кога ке и го пресечеше патот црна мачка, фрлаше камен, се враќаше три чекори наназад и се крстеше три пати :ROFLMAO:
Комшика на баба ми викаше поп да и пее дома, зошто чаршафите имале жолти флеки (од стоење најверојатно), но според неа самовили се мочале на нив.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Едно е онака од навика да спомнеш нешто што останало од старите, ама да не отидеш на работа зошто црна мачка ти го пресекла патот (на мајка ми колешка), е тоа е веќе претеризам.
Кај Дал Фуфо (Галија) претрча црна мачка и еден во бела Мазда закочи, почека друга кола да помине па да се вклучи во сообраќајот :pos:

H

Hip.Hop_MKD

Гостин
Комшика на баба ми викаше поп да и пее дома, зошто чаршафите имале жолти флеки (од стоење најверојатно), но според неа самовили се мочале на нив.
Кај Дал Фуфо (Галија) претрча црна мачка и еден во бела Мазда закочи, почека друга кола да помине па да се вклучи во сообраќајот :pos:
Е сега нека пробам да заспијам. :pos: :icon_mrgr::ROFLMAO:

Член од
22 јануари 2013
Мислења
481
Поени од реакции
671

МЕ ПОМОЧА ОД СМЕА :pos::pos::pos::pos:

Член од
22 јануари 2013
Мислења
481
Поени од реакции
671
Ако видиш мртво животно, фати се за коса за да не останеш ќелава. Морам да признаам до ден денес несвесно ја допирам косата, зошто татко ми е ќелав, па језиво ми е.

H

Hip.Hop_MKD

Гостин
Ако видиш оџачар фати се за копче, ама да ме убиете не знам за што беше тоа. И кога ќе помина амбулантно комбе строго за црвено да се фатиш демек да не ти се случело нешто и на тебе.

Член од
25 септември 2011
Мислења
6.448
Поени од реакции
18.283
Пред неколку години во Маврово јадеме некои од локалните јадења. Еден момак од екипата несакајќи загреба со вилушката во тавчето. Од страна една баба која тука беше со внуците се избаци со епик коментар: Не го греби тавчето детеее, ко ќе умреш ќе ти врне. Браво бе бабо свака част, баш тогаш ќе му значи на него какво ќе биде времето. :facepalm:

Коловрт

Озимандија
Член од
12 април 2010
Мислења
4.015
Поени од реакции
9.165

Ако не и се одело на работа можела да си најде и друг изговор. :)

Вакви екстремни случаи, како оној со самовилите се очигледно се` поретки и поретки и кога тогаш ќе се изгубат. Но мислам дека ќе биде погубно за културното наследство ако целосно се изгубат сите вакви народни верувања.

Член од
19 март 2012
Мислења
1.439
Поени од реакции
3.810
Кога поминуваш покрај Старо Купуем - скриј ги прстите и забите, зошто колку прсти и заби ќе ти изброи - за толку дена ќе умреш.

Имаше и некое суеверие за ако ја јадеш главата на рибата - ама не ми текнува што беше

Пред неколку години во Маврово јадеме некои од локалните јадења. Еден момак од екипата несакајќи загреба со вилушката во тавчето. Од страна една баба која тука беше со внуците се избаци со епик коментар: Не го греби тавчето детеее, ко ќе умреш ќе ти врне. Браво бе бабо свака част, баш тогаш ќе му значи на него какво ќе биде времето. :facepalm:

Ја ова го знам, ако гребеш по тањирот, ќе ти врне на свадба :D

Член од
22 јануари 2013
Мислења
481
Поени од реакции
671
Ако не и се одело на работа можела да си најде и друг изговор. :)

Вакви екстремни случаи, како оној со самовилите се очигледно се` поретки и поретки и кога тогаш ќе се изгубат. Но мислам дека ќе биде погубно за културното наследство ако целосно се изгубат сите вакви народни верувања.
Се согласувам, истите суеверија се инспирација за македонските народни приказни и им дава посебен шмек. Но друже реално гледано, се што е претерано не е симпатично, ја губи смислата. Убавината е во мистериозноста. Јас лично не верувам во бабини деветини, но слатко ми е да ги слушам. Подобро да се смееме, отколку да се плашиме од истите зарем не?
Далеку од исмевање.

Kajgana Shop

На врв Bottom