Бабини деветини, суеверија

TheQueen

Поларна мечка од цвет на цвет
Член од
26 ноември 2013
Мислења
584
Поени од реакции
791
Глупости...Оние пред нас сакале да ги научат децата на култура и затоа ги плашеле...
Ако пеам додека јадам, ќе се омажам со ром...Аха, секако...Глупости.
Вистината е: Ако пеам додека јадам имам поголеми шанси да се задавам а и не е многу примерно.

pearl

..~..~..~..~..~..~..
Член од
20 август 2005
Мислења
2.651
Поени од реакции
1.962
Едни пријатели ми кажуваа за потрагата што ја направила една млада снаа, а која се беше омажила кај нив во комшии. Велат, доаѓа снашкава во нова куќа, мамо/тато период на адаптација и еден ден се пржат колбаси за ручек. Снашкава ко помлада, а и да се покаже, вели, јас ќе ги спремам. Само што ги ставила колбасите да се пржат, рипнала свекрвата, каде со тој памет, така колбаси не се готват, не смееш цели да ги ставаш, мора претходно да се исечат двата краја, кај нас во село така ги спремаме. Наводно опашките не се јаделе, носеле лоша среќа за фамилијата. Снашкава зачудена, прв пат слуша за вакво нешто, јасно и` станало дека е суеверие и решила да испита. Се вдала во селото од каде што потекнувале луѓево, решена да открие зошто оди фира од колбасиве. Еден, друг, трет, најсетне сретнала некоја стара бабичка, која и` кажала: Амори ќерко, на времето немаше големи тигани за готвење и колбасите не ги собираше цели, та моравме да сецнеме малку од краевите, за да можеме да ги ставиме во тавата за пржење. Смешки. :)

Не би ме чудело секое од овие суеверија да има слично потекло. За мене, најлогично објаснување околу седењето во ќош како причина за немажачка/женачка е најверојатно што при многучлени фамилии, каде немало место за сите на масата, оние најмалку важните (грди/слаби/мутави) од ордата кои не можеле да се изборат за столче на средина, скраја да е на чело, морале да се задоволат со место во ќош, малтене како заборавени или невредни за нормално столче. Претпоставувам дека тие биле и со најслаб потенцијал за брак, што најверојатно и останувале беќари/стари моми, па оттаму и суеверието. Којзнае дали е така, ова е само моја претпоставка.

Член од
17 февруари 2013
Мислења
575
Поени од реакции
481
А шо е со магиите.Нашле нешто под цергата и одма некој магии им праел!Која параноја!Или пак некој лик имал очи од кој се пагало на зарек!Те опулјвит еднаш и готов си ти немат спас!:facepalm:

Џ

Џонтра Волта

Гостин
ако видиш мртва мачка фати се за коса и неколку пати кажи "моја коса до појаса" :facepalm:

:pos:
Ја го знам ова у друг формат, коа ќе видиш мртва мачка фати се за копче и неколку пати кажи ``копче да падне, коса да не падне`` :facepalm: а ако у моментот немаш копче на тебе ондак си наебал. :tapp::facepalm:

AceCaleb

Деспот на Адот
Член од
31 декември 2007
Мислења
5.906
Поени од реакции
11.247
Кај го погоди со чаршафот за навечер, редовно суеверие на мајка ми.
Не пеј на софра ќе земеш ѓуптинка, исто така битолско суеверие :)

Член од
22 јануари 2013
Мислења
481
Поени од реакции
671
Не кажувај што си сонувал пред да се измиеш. Ќе ти се остварел :DDD

H

Hip.Hop_MKD

Гостин
Глупости...Оние пред нас сакале да ги научат децата на култура и затоа ги плашеле...
Ако пеам додека јадам, ќе се омажам со ром...Аха, секако...Глупости.
Вистината е: Ако пеам додека јадам имам поголеми шанси да се задавам а и не е многу примерно.
Едни пријатели ми кажуваа за потрагата што ја направила една млада снаа, а која се беше омажила кај нив во комшии. Велат, доаѓа снашкава во нова куќа, мамо/тато период на адаптација и еден ден се пржат колбаси за ручек. Снашкава ко помлада, а и да се покаже, вели, јас ќе ги спремам. Само што ги ставила колбасите да се пржат, рипнала свекрвата, каде со тој памет, така колбаси не се готват, не смееш цели да ги ставаш, мора претходно да се исечат двата краја, кај нас во село така ги спремаме. Наводно опашките не се јаделе, носеле лоша среќа за фамилијата. Снашкава зачудена, прв пат слуша за вакво нешто, јасно и` станало дека е суеверие и решила да испита. Се вдала во селото од каде што потекнувале луѓево, решена да открие зошто оди фира од колбасиве. Еден, друг, трет, најсетне сретнала некоја стара бабичка, која и` кажала: Амори ќерко, на времето немаше големи тигани за готвење и колбасите не ги собираше цели, та моравме да сецнеме малку од краевите, за да можеме да ги ставиме во тавата за пржење. Смешки. :)

Не би ме чудело секое од овие суеверија да има слично потекло. За мене, најлогично објаснување околу седењето во ќош како причина за немажачка/женачка е најверојатно што при многучлени фамилии, каде немало место за сите на масата, оние најмалку важните (грди/слаби/мутави) од ордата кои не можеле да се изборат за столче на средина, скраја да е на чело, морале да се задоволат со место во ќош, малтене како заборавени или невредни за нормално столче. Претпоставувам дека тие биле и со најслаб потенцијал за брак, што најверојатно и останувале беќари/стари моми, па оттаму и суеверието. Којзнае дали е така, ова е само моја претпоставка.
Тоа беше и мојата теорија, дека тие се ради култура итн.. Битно поголемиот дел се онака терсене и без врска.

Се сетив дека баба ми на село кога ќе умреше некој после тоа не тераше да идеме на чешма да пуниме тазе вода, демек таа била мртовечка вода и не чинела.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Треба да има уште еден Аушвиц за луѓе што се водат според овие работи и додатно на тоа, ги пренесуваат на други.

Во светов колајдерот во Швајцарија е веќе стара технологијата а ние се замараме со фрлање вода по идење на испит.

Доста психијатри се сложни дека зборењето на деца од мали за вакви работи подоцна резултира со појава на стравови и опсесивни растројанија.

N

Nessa Alcarin

Гостин
Не кажувај што си сонувал пред да се измиеш. Ќе ти се остварел :DDD
Ја викам ич да не се ни миеш... :D
На вакви муабети едноставно се одговара : Јас сум вештерка, за мене не важи ова... И ако е некоја хардкор верничка, фејс експрешн - прајслес. :D
--- надополнето: 3 декември 2013 во 00:05 ---
Кај го погоди со чаршафот за навечер, редовно суеверие на мајка ми.
Не пеј на софра ќе земеш ѓуптинка, исто така битолско суеверие :)
Е шо ако сум џуптин, не сум љуѓе?

H

Hip.Hop_MKD

Гостин

Коловрт

Озимандија
Член од
12 април 2010
Мислења
4.015
Поени од реакции
9.165
Повеќето од она што би го напишал е веќе пишано тука.

Сиве овие суеверија си имаат корени и причини во минатото, но нивната смисла со тек на време се изгубила. Мене ми се навистина интересни од културно-историска гледна точка и животот би ми бил многу подосаден кога би се изгубиле.

А ова исмевање со луѓето кои „веруваат“ во вакви нешта ми е бетер од исмевањето на атеистите со верниците. Незрело.

Член од
22 јануари 2013
Мислења
481
Поени од реакции
671
Ја викам ич да не се ни миеш... :D
На вакви муабети едноставно се одговара : Јас сум вештерка, за мене не важи ова... И ако е некоја хардкор верничка, фејс експрешн - прајслес. :D
Реакцијата... ,,морам да одам, :unsure: се гледаме (никогаш).

N

Nessa Alcarin

Гостин
Повеќето од она што би го напишал е веќе пишано тука.

Сиве овие суеверија си имаат корени и причини во минатото, но нивната смисла со тек на време се изгубила. Мене ми се навистина интересни од културно-историска гледна точка и животот би ми бил многу подосаден кога би се изгубиле.

А ова исмевање со луѓето кои „веруваат“ во вакви нешта ми е бетер од исмевањето на атеистите со верниците. Незрело.
Едно е онака од навика да спомнеш нешто што останало од старите, ама да не отидеш на работа зошто црна мачка ти го пресекла патот (на мајка ми колешка), е тоа е веќе претеризам.

Kajgana Shop

На врв Bottom