Е ај за глупи како мене, кој во ова гледа само бројки, да анализираш нешто.
Мислам... озбилен сум, грешка да не ме сфатиш.
Лично на мене,тоа што ми прави прво впечаток:
1. Грциja,Србиja,а донекаде и Хрватска имат отчаjно нисок извоз, а увозот им е доста поголем. Тоа покажува загубена или лоша конкурентноспособност на нивните икономики.Погледни им структурата на икономиките на Грциja и Србиja . Индустриjaта им е доста мал %. Србиja има отчаjно голем % на аграрниот сектор, тоа не е характеристика на повекето развиени држави и државите от централна и източна Европа.
2. Гледа се дека Чешка е првата држава от източниот блок,коja задминава веке Грциja.
3. Невработеност-потресавашти податоци во почти сите Балкански држави. Романиja се справува убедливо овде наjдобре и вапреки тежкотиите во икономиката, лугето без работа са мал %. Види Грциja - шокантно покачена невработеност.
4. Долгови - наjубедливо задолжуване има Србиja како % от БВП, тоа се гледа и добро от државниот им буджет. Собират грубо 15, 2 милиарда $,а трошат 17,7 милиарда $. Тоа е неудржлив темп на задолжуване и тоj рано или касно мора да запре, дали со банкрут,дали от владата им, но вака не можат да издржат долго уште. Загрижувачки долг почнуват да има и Хрватска.
5. Ако погледнеме GDP (PPP) ком GDP ке забележиш,дека во регионот освен Грциja и донекаде Хрватска сите имаме 1,5-2 пати разлика. Тоа покажува дека конкурентноста на регионот и на нашите икономики са главно евтините цени и наjвеке ниската цена на трудот.
6. Гледа се дека Србиjи,Хрватска и донекаде Чешка са погодени от двоjно дно на икономската криза. Ако Европа влеза во нава рецесиja или бзика до 0,тиja наjвероватно ке бидат погодени и со трето дно.
7. Полска убедливо расте вапреки проблемите во цела Европа.
Можат да се направат уште анализи со сигурност, но може би е потребно да излезат и други податоци.