Ај на чај!

MiloBilderce

Bukake anyone ?
Член од
7 ноември 2009
Мислења
1.238
Поени од реакции
70
Samo zelen caj i caj od nane pijam .. Zeleniot caj zabrzuva metabolizam , eliminira masni k-ni, potiknuva slabeenje . Caj od nane deluva smiruvacki na nervniot sistem i zeludnikot.
 

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.720
Поени од реакции
18.472
Ај дај образложи во што е проблемот во филтер кесичките.
И зошто не се корисни, а поготово штетни?
И зашто овошните сметаш дека посебно шететни?
Зашто се фабрички обработени - како, лебот, шеќерот,маслото и така натака. При таа операција се уништуваат повеќето добри состојки кои се составен дел од нив. Згора на тоа се користи и вештачка боја, природно си е природно нели.
 

Мармеладова

Tale of the inexpressible
Член од
21 април 2006
Мислења
1.743
Поени од реакции
184
Зашто се фабрички обработени - како, лебот, шеќерот,маслото и така натака. При таа операција се уништуваат повеќето добри состојки кои се составен дел од нив. Згора на тоа се користи и вештачка боја, природно си е природно нели.
фабричката обработка на чаевите се состои само во исполнување на бараните стандарди на уситнетсот, а со тоа не се уништува ништо туку се добива само поголема специфична површина за натамошна подобра екстракција.
Башка во чај никогаш не се користи вештачка боја, не се тоа лекови или сокови. Додека пак овошните чаеви содржат само смеса од останати дроги што делуваат на аромата на крајниот екстракт, никаква додатна хемикалија.
Со или без филтер пак е природно, синтетски чај е оној што се раствораат гранулите во вода.
 

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.720
Поени од реакции
18.472
фабричката обработка на чаевите се состои само во исполнување на бараните стандарди на уситнетсот, а со тоа не се уништува ништо туку се добива само поголема специфична површина за натамошна подобра екстракција.
Башка во чај никогаш не се користи вештачка боја, не се тоа лекови или сокови. Додека пак овошните чаеви содржат само смеса од останати дроги што делуваат на аромата на крајниот екстракт, никаква додатна хемикалија.
Со или без филтер пак е природно, синтетски чај е оној што се раствораат гранулите во вода.



За вештачка боја не мислев на онаа што се користи кај лековите, него помала количина но сепак не е исто како природен, нели. Сум правел овошен чај многу пати до сега, бојата не била ни приближно силна како онаа што се добива при варењето на чај од филтер ќеса.

Кој сака нека пие филтер, јас сакам строго вистински чај!
 

MiloBilderce

Bukake anyone ?
Член од
7 ноември 2009
Мислења
1.238
Поени од реакции
70
Do nekade Psyside e vo pravo .. prirodniot si e priroden , ne preraboten .Dodeka filterot misla deka se pece , a so toa denaturiraat proteinskite sostojki i nekoi od ostanatite lekoviti osobini.
 

shadow_rr

Resistance is Futile
Член од
8 јули 2006
Мислења
1.807
Поени од реакции
323
Да да, нема поубаво од вистинскиот природен чај. Многу го обожавам планинскиот чај со лимон, без шеќер... мх, мх, мх...
Моментално имам само од нане и цела вреќа мајчина душица, па тоа си пијам. :)

Многу е вештачки чајот во ќесички, а и повеќе доминираат тие вештачки додадените ароми одколку другите, така да... Thanks, but no thanks. :)
 

Мармеладова

Tale of the inexpressible
Член од
21 април 2006
Мислења
1.743
Поени од реакции
184
Do nekade Psyside e vo pravo .. prirodniot si e priroden , ne preraboten .Dodeka filterot misla deka se pece , a so toa denaturiraat proteinskite sostojki i nekoi od ostanatite lekoviti osobini.
филтерот се стерилизира, ама овоено, и не со печење боже сачуј.
Краен производ целосно се стерилизира само ако е наменет за парентерална или очна употреба.
али да не идеме офтопик.
 

MiloBilderce

Bukake anyone ?
Член од
7 ноември 2009
Мислења
1.238
Поени од реакции
70
филтерот се стерилизира, ама овоено, и не со печење боже сачуј.
Краен производ целосно се стерилизира само ако е наменет за парентерална или очна употреба.
али да не идеме офтопик.
Samo eden izvadok , ne mora da e 100% vistina :

Tea leaves are packed into a small envelope (usually composed of paper) known as a tea bag. The use of tea bags is easy and convenient, making tea bags popular for many people today. However, the tea used in tea bags has an industry name—it is called fannings or "dust" and is the waste product produced from the sorting of higher quality loose leaf tea, although this certainly is not true for all brands of tea, especially in the case of many specialty, high quality teas now available in bag form.[citation needed] It is commonly held among tea aficionados that this method provides an inferior taste and experience. The paper used for the bag can also be tasted by many, which can detract from the tea's flavor. Because fannings and dust are a lower quality of the tea to begin with, the tea found in tea bags is less finicky when it comes to brewing time and temperature.
Additional reasons why bag tea is considered less well-flavored include:

  • Dried tea loses its flavor quickly on exposure to air. Most bag teas (although not all) contain leaves broken into small pieces; the great surface area to volume ratio of the leaves in tea bags exposes them to more air, and therefore causes them to go stale faster. Loose tea leaves are likely to be in larger pieces, or to be entirely intact.
  • Breaking up the leaves for bags extracts flavored oils.
  • The small size of the bag does not allow leaves to diffuse and steep properly.
  • Some tea bags are made using a wet paper strength-reinforcing coating using epichlorohydrin, a known carcinogen.[68][69]
 
T

TaMчЕ

Гостин
Чаеви пијам само во зима,во Плаза ми беше најубаво чај јаболка со цимет ааввв само што е тапа ги укинаа тие за да воведат некои Европски чаеви :tapp:
Иначе други чаеви пијам само кога сум болна,најчесто мајчина душица
 
Член од
19 март 2011
Мислења
190
Поени од реакции
63
Најдобра компанија за Чај?

Незнам некако најдобри чаеви како да ми произведуваат "Good Nature" од Алкалоид? што мислите вие?:toe:
 
Член од
12 март 2010
Мислења
389
Поени од реакции
42
Најдобри се чаевите што ги произведува мајката природа!!!
 

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.109
Најдобри се чаевите што ги произведува мајката природа!!!
жива вистина
само кој и каде може да најде чисти , незагадени тревки ( ниту на тие бабите по пазарите не можеш да им веруваш) сигурно камилицата, нането и липата ги собрале крај нивната улица
 
Член од
12 август 2010
Мислења
2.890
Поени од реакции
906
жива вистина
само кој и каде може да најде чисти , незагадени тревки ( ниту на тие бабите по пазарите не можеш да им веруваш) сигурно камилицата, нането и липата ги собрале крај нивната улица
Јас непијам..али моиве дома купуваат од еден човек(планинар).. ќе најдеш некој шо шетка по планиниве ќе ти набере...
 
Член од
19 март 2011
Мислења
190
Поени од реакции
63
Znam deka najdobrite se od majkata priroda no sakam da znam posto vo momentov doma neam cisto prirodno koja e najdobrata kompanija za chaevi?
 

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.493
Се разбира дека природните се најубави, но од фирмиве, мене најубави чаеви ми прават Алкалоид и Франк, исто така и Липтон имам пробано еднаш, не беше лош чајот.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom