Ауфвидерзен Македонијо!

Член од
21 септември 2010
Мислења
349
Поени од реакции
181
Се е супер тоа и искрено воопшто не ми смета. Тоа што ми смета е однесувањето дотичниот, кој до пред некое време растураше со патетика, а сега заработил 2000 евра и решил своите фрустрации да ги истура на форумов. И тоа врз тие што денес се во ситуацијата во која тој бил до вчера. Наеднаш му се згадило од лузери.
Mislam deka mene me spomna ovde ako gresam zanemari go postov, inaku postov sto ti go citiram mi kaza mnogu za tebe pa zatoa nema da bidam tolku ostar ovoj pat,
Znaci nikakvi frustracii ne se lecat ovde, nikakva patetika...od toa sum operiran odamna veruvaj, se razviva diskusija od licni iskustva, spodeluvanje korisni informacii kade sto ti se ubacuvas kako padobranec so globalen stav "ne ja ostavajte Makedonija lugje, super e ovde za ziveenje" i sto ocekuvas site ovie diskutanti da ti kazat?
Ke ti kazam nakratko za mene zbor-dva....Godina dena nanazad barav bilo kakvi informacii za povtorno investiranje vo MK I OSTANUVANJE VO MK i pokraj toa sto imav ogromen pad i zaguba od okolu 10k evra pri neuspesen obid na start-up dejnost kolku za mene, pri sekoe biznis planiranje i obilno informiranje na krajot uspevav da gi najdam site skrieni sitnici vo nasive zakoni koisto ne samo sto ke ti gi progoltaat vlozenite pari tuku i ke te zadolzat, a bi mozel da uspees samo dokolku dobies "amin" od doticnite na vlast.
I kazi mi sega ti na mene kako bi se predomislil jas, imas li nekoe objasnuvanje, znaci ova e samo eden mal del od celiot mozaik na losoto vodenje na ovaa nasa ubava drzavicka.
Ednas imav prilika da slusnam od visok funkcioner vo penzija: "Dokolku vo Makedonija se krade polovina od toa sto se krade momentalno, Makedonija bi bila mnooogu uspesna i bogata"

Rokko

SiFU 師父
Член од
30 мај 2014
Мислења
714
Поени од реакции
299
Индивидуално е. Овде кај што сум познавам многу "наши" што живеат и работат подолго време, и пак џабе. Со менталитетот се на исто ниво од каде што потекнуваат. Не е само да ги заработиш тие 2000 евра.. Треба да знаеш како да ги потрошиш. Треба да успееш да се вклопиш во опшеството кое патем е сосем различно од нашето.
Според мене, тој што избегал од Македонија и се чувствува победнички, тој е лузер и ќе си остане лузер. Таквите немаат сон, и живеат само за да покажат и докажат пред другите (најмногу пред самите себе), дека потегот што го направиле е оправдан и генерира задоволство.
Но не е така.
Тие што заминале, мора да се споредат со местото во кое живеат. Не со Македонија!
2000 евра да ги трошиш во МК се многу, ама на друго место само 1000 евра бега за кирија и трошоци. Јадење 500 евра.
Ам облека, излегвење, бензин, цигари, одмор, кафе, ресторан, мобилен, интернет, итн итн????? Не е се розево, ко шо изгледат.
Се работи за комплекси набиени во екот на сиромаштијата... Никогаш немал кола, мотор, куќа.. итн итн.
И сега го гледаш, после 5 плати земени, одма со трчање кредит за кола (за да се вратит со неа во МКД). Го гледаш прајт куќа, па уш една... (зш во МКД живеел во една соба). Купвит ајфон 5, а не знајт за шо служит Сафари..
И уште многу други примери. Печалбарски синдром? Не знам како да го наречам. Битно, ги има еден куп.

Шо сакав да кажам.... Џабе ЕУ, УСА или МАРС, кога некој во Македонија со 300 евра му ја живејт поубо и посреќно од некој ваму со 2000 евра. Секој новодојденец почвит од 0(нула). Дур да постигнит едно задоволително ниво (добар темел за добра иднина), на своја кожа сигурно осетил што значи дискриминација и злоупотреба на туѓа работна сила.
Има и исклучоци, ама ретки се. Обично, успешните овде... би биле успешни кај и да се.
То бе царе, тоа сакав да го кажам, ама еве ти убаво им го објасни, да разберат !!!
Они само за партии се фаќаат, сите вака што размислуваме одма не етикетираат дека сме партиски војници, а ја збориме вистината !

Член од
24 март 2010
Мислења
15.286
Поени од реакции
26.168
"ne ja ostavajte Makedonija lugje, super e ovde za ziveenje"
Не се однесуваше за тебе и не, мојот став не е таков. Ако се прашувам јас секој што мисли дека во странство може да живее побогато и поубаво отколку овде, треба да замине во странство. И секому му посакувам среќа.

Јас реагирав затоа што Strenght овде почна да ги истура сопствените фрустрации врз човек што пиша дека се трудел да заработи 2000 евра за да замине. Само ја продолжив неговата логика за победници и лузери, која нему очигледно не му се допадна.

korka

Голтар
Член од
25 септември 2008
Мислења
1.027
Поени од реакции
435
Не неверувам дека ќе стигнам сегаде да ги навасам :D, ама би споделил со дел од членовиве на форумот кои ќе останат, во "мизернава" Македонија.
Да сме на чисто и јас бев и зароботив во странство, ама сега сум во Македонија со свој бизнис и ви кажувам дека е исто, рмбаш таму, рмбаш ваму. Ама овде создаваш за своја држава, тоа е различно, вие гледате себично за себе, а не за новите генерации е тоа е разликата. Ако ја вработам, ќе има плата и за други да ранат фамилија, а вие кога работите таму чии фамилии богатите, Македонски ?! Не сакам да убедувате дека таму сте ѕверови кога добро знам како е, само напишав можеби и на вас ви е криво, што и тука може некој да си дозвили скапа кола која тука ја заработил, а вие кога ќе дојдете ве нервира што некои ваши роднини живеат поубаво и побогато од вас :)
dete da ne si pusel nesto???Znaci ti rabotis za drzavata taka?'??Aha i ti gledas da i dades potpora na Makedonija i takvite kako tebe da ja krenat na zdrava noga.:pos:....I sakas da kazes koga gastarabajterite si idat na gosti vo MK krivo im e sto rodninite ziveat poubavo.Ne znam vo koja naselba od bajkite zivees ti vo Makedonija ama mislam deka e vo nekoj paralelen svet nepoznat za ostanatite.
I plus vrabotuvas rabotnici sigurno so plata od 30 000 den i plateni site pridonesi kako sto treba.Ili pak nekoj film si gledal kako na primer Rambo[DOUBLEPOST=1403612495][/DOUBLEPOST]
Не се пронаоѓам сеуште, но не се знае, ама тие имаат пари, и не се како вас да плукаат по Македонија, еве кажуваат дека се горди Македонци, а вие ко орли на мрша обесувате дека сте имотни, а 1 долар не инвестирате во Македонија, тогаш немора да се фалите дека сте Македонци, еве ја ќе го правам тоа за вас со огромно задоволств.
Тие што се срби, албанци, бугари, турци и останати не се лутете, вие сте тоа, ама не сте МАКЕДОНЦИ, што да правам кога не сте се родиле како такви.:свиркам:
Abe svesen li si kolku imotni Makedonci sakaa da investiraat vo Mk a politikata gi nabrka.A ti izgleda si napravil nekoja para kako sto vikas na zapad i sega ti ke ja upravis drzavata???[DOUBLEPOST=1403612962][/DOUBLEPOST]
Индивидуално е. Овде кај што сум познавам многу "наши" што живеат и работат подолго време, и пак џабе. Со менталитетот се на исто ниво од каде што потекнуваат. Не е само да ги заработиш тие 2000 евра.. Треба да знаеш како да ги потрошиш. Треба да успееш да се вклопиш во опшеството кое патем е сосем различно од нашето.
Според мене, тој што избегал од Македонија и се чувствува победнички, тој е лузер и ќе си остане лузер. Таквите немаат сон, и живеат само за да покажат и докажат пред другите (најмногу пред самите себе), дека потегот што го направиле е оправдан и генерира задоволство.
Но не е така.
Тие што заминале, мора да се споредат со местото во кое живеат. Не со Македонија!
2000 евра да ги трошиш во МК се многу, ама на друго место само 1000 евра бега за кирија и трошоци. Јадење 500 евра.
Ам облека, излегвење, бензин, цигари, одмор, кафе, ресторан, мобилен, интернет, итн итн????? Не е се розево, ко шо изгледат.
Се работи за комплекси набиени во екот на сиромаштијата... Никогаш немал кола, мотор, куќа.. итн итн.
И сега го гледаш, после 5 плати земени, одма со трчање кредит за кола (за да се вратит со неа во МКД). Го гледаш прајт куќа, па уш една... (зш во МКД живеел во една соба). Купвит ајфон 5, а не знајт за шо служит Сафари..
И уште многу други примери. Печалбарски синдром? Не знам како да го наречам. Битно, ги има еден куп.

Шо сакав да кажам.... Џабе ЕУ, УСА или МАРС, кога некој во Македонија со 300 евра му ја живејт поубо и посреќно од некој ваму со 2000 евра. Секој новодојденец почвит од 0(нула). Дур да постигнит едно задоволително ниво (добар темел за добра иднина), на своја кожа сигурно осетил што значи дискриминација и злоупотреба на туѓа работна сила.
Има и исклучоци, ама ретки се. Обично, успешните овде... би биле успешни кај и да се.
Ne znam koga ke razberete i ke svatite deka lugeto nemozes da gi sudis po nacinot na zivot.Sekoj neka si go zivee kako saka.Normalno deka ne e se rozevo tuku moze da bide i zuto.A tie sto odma trcaat da kupat odma nova kola za u MK toa e isto kako kaj nas vo MK pusi cigari malboro a zima 6000 den plata.Site imaat ajfoni i kaj nas a platata e mivka.Ubavo kaza bugarinot ne e se vo platata i vo parite.VO SISTEMOT I KULTURATA E...
Znaci po kompleks sprema tebe ne smee nikako da si kupi kola ili motor pa i kuka da gradi?????Epa neka se vrati patriotski vo makedonija i neka java magare bidejki sprema tebe samo taka bidvat patriot makedonec.[DOUBLEPOST=1403613224][/DOUBLEPOST]
. Обично, успешните овде... би биле успешни кај и да се.
Ne e uspehot vo parite.Vo kulturata e i ljubeznosta.Kaj nas vo MK se dodeka ne se sredat tie osnovni raboti i da se stavi rabotna navika nema nisto

Последно уредено:
Член од
21 април 2012
Мислења
366
Поени од реакции
186
За тоа дека зборите за нова кола, да дам пример, па jас во САД си купив нова(на 2г.) Тоjота Кемри за $278/месец за 5г. при плата $1800-$2000, коjа после време се сголеми много повеке. Е кога ке го дочекаме овоj стандарт во Македониjа или Бугариja прашам jас?
Воопшто не е проблем да се купи кола, проблемот е дека системот на државно управление и опшествено устроjство каде нас(сборам и за МК и за БГ) не работи.

Meh

Член од
15 април 2012
Мислења
1.341
Поени од реакции
2.211
Ако може едно прашање до сите оние што можат да дадат совет (другите нека не се ни трудат да реплицираат) -

- би сакал од некаде септември/октомври да заминам од Македонија бидејќи после целосни 2 години од завршувањето на моето образование и исто толку "официјално" постфакултетско работно искуство во струката (маркетинг), и со (ќе го наречам) убаво средено CV со милион други проекти (кроз факултет) - не успеав да добијам ништо преку досегашните канали преку кои што пробав да заминам од тука (од фаворизирање на луѓе кои што биле поблиски до некого друг, до едноставно немање среќа). Тука, не ја гледам својата иднина поради безброј причини.

Би било добро да прочитам совети за Австрија, Германија, Швајцарија, Данска, Шведска, Норвешка...како би било најдобро за стапување во контакт и воопшто аплицирање за работни позиции - имајќи го во предвид моето македонско државјанство.

Ако не тука, може и пп.

Благодарност до сите добронамерници.

Оние другите - уживајте во македонштината со празни раце.

"На п'т далечни ја ке се стегнам,
и в други ст'рни ке си побегнам, к
аде с'нцето светло угревјат,
каде небото ѕвезди посевјат."

doorsi

Баџанак
Член од
26 мај 2014
Мислења
172
Поени од реакции
234
Не знам за другите ама мене да ми даваат миљони во Скопје никогаш не би живеел. Сум бил неколку пати и во градови како Скопје, Белград и слични никогаш не би живеел. Гадно, напето, гнасно, едноставно нема шанси таму да сум. Додуша морам да признаам дека ми се ок градови за краток туризам, има секси жени, добра скара, ама после третиот ден си мислам дека ќе споулавам.
Во Македонија само во некои села би живеел. А пошо во селата нема работа за мене, ќе почекаат да го одработам својот работен век и да дојдам до пензија. И ондак то.

Rokko

SiFU 師父
Член од
30 мај 2014
Мислења
714
Поени од реакции
299
dete da ne si pusel nesto???Znaci ti rabotis za drzavata taka?'??Aha i ti gledas da i dades potpora na Makedonija i takvite kako tebe da ja krenat na zdrava noga.:pos:....I sakas da kazes koga gastarabajterite si idat na gosti vo MK krivo im e sto rodninite ziveat poubavo.Ne znam vo koja naselba od bajkite zivees ti vo Makedonija ama mislam deka e vo nekoj paralelen svet nepoznat za ostanatite.
I plus vrabotuvas rabotnici sigurno so plata od 30 000 den i plateni site pridonesi kako sto treba.Ili pak nekoj film si gledal kako na primer Rambo[DOUBLEPOST=1403612495][/DOUBLEPOST]
Abe svesen li si kolku imotni Makedonci sakaa da investiraat vo Mk a politikata gi nabrka.A ti izgleda si napravil nekoja para kako sto vikas na zapad i sega ti ke ja upravis drzavata???
Се трудам и работам да ми биде убаво во Македонија, ама еве ти викаш ги набрка политиката, како бе пријателе ги набрка, само лупаш без факти и си бараш оправдување во политиката, а тие што инвестирале во Македонија, зборам Македонци не им оди бизнисот нели ??? Ја уште не сум сретнал таков, инвестираш да имаш повеќе, а не да пропаднеш.....

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Ако може едно прашање до сите оние што можат да дадат совет (другите нека не се ни трудат да реплицираат) -

- би сакал од некаде септември/октомври да заминам од Македонија бидејќи после целосни 2 години од завршувањето на моето образование и исто толку "официјално" постфакултетско работно искуство во струката (маркетинг), и со (ќе го наречам) убаво средено CV со милион други проекти (кроз факултет) - не успеав да добијам ништо преку досегашните канали преку кои што пробав да заминам од тука (од фаворизирање на луѓе кои што биле поблиски до некого друг, до едноставно немање среќа). Тука, не ја гледам својата иднина поради безброј причини.

Би било добро да прочитам совети за Австрија, Германија, Швајцарија, Данска, Шведска, Норвешка...како би било најдобро за стапување во контакт и воопшто аплицирање за работни позиции - имајќи го во предвид моето македонско државјанство.

Ако не тука, може и пп.

Значи засиви на кое ниво го знаеш Германскиот Јазик, или пак Шведски, Норвешки. Само со Англиски и со Македонско државјанство тешко се добива работа. Јас би ти предложил Англија, но тука ти требаат над 5 години солидно искуство за да имаш поголеми шанси.

Е сега ако знаеш Германски, пробај се Австрија или Германија имаш поголеми шанси.

• Ми се допаѓа
Reactions: Meh

korka

Голтар
Член од
25 септември 2008
Мислења
1.027
Поени од реакции
435
Се трудам и работам да ми биде убаво во Македонија, ама еве ти викаш ги набрка политиката, како бе пријателе ги набрка, само лупаш без факти и си бараш оправдување во политиката, а тие што инвестирале во Македонија, зборам Македонци не им оди бизнисот нели ??? Ја уште не сум сретнал таков, инвестираш да имаш повеќе, а не да пропаднеш.....
Investiram za da rabotam za mene a ne da rabotam jas za drugite.

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
А зошто не пробаш со студентска виза за Канада или Австралија, ќе запишеш постдипломски или усовршување на јазик за да заминеш таму, па после на лице место ќе се снаоѓаш за перманент виза.

Rokko

SiFU 師父
Член од
30 мај 2014
Мислења
714
Поени од реакции
299

Ако не тука, може и пп.

"На п'т далечни ја ке се стегнам,
и в други ст'рни ке си побегнам, к
аде с'нцето светло угревјат,
каде небото ѕвезди посевјат."
Сите наведени дестинации ти се прекрасна можност за твоето убаво средено CV со милион други проекти кои верувам успешно ќе ги докажеш таму, можеш со македонски пасош да работиш, само нема да те пријават ама пошто си македонец ќе се снајдеш. Совет од наведениве Германија ти е топ, има што да видиш и да научиш. Среќен пат, и богата печалба :)

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Сите наведени дестинации ти се прекрасна можност за твоето убаво средено CV со милион други проекти кои верувам успешно ќе ги докажеш таму, можеш со македонски пасош да работиш, само нема да те пријават ама пошто си македонец ќе се снајдеш. Совет од наведениве Германија ти е топ, има што да видиш и да научиш. Среќен пат, и богата печалба :)
Како мислиш нема да го пријават, ако не го пријават неможи да му дадат работна виза.
А за да работи Маркетинг во некој од наведените земји, и ако сака во некоја поголема корпорација мора да го регистрараат во нивните системи што нема како да помини на црно.
На црно се работи чистач, келнер...

Meh

Член од
15 април 2012
Мислења
1.341
Поени од реакции
2.211
Значи засиви на кое ниво го знаеш Германскиот Јазик, или пак Шведски, Норвешки. Само со Англиски и со Македонско државјанство тешко се добива работа. Јас би ти предложил Англија, но тука ти требаат над 5 години солидно искуство за да имаш поголеми шанси.

Е сега ако знаеш Германски, пробај се Австрија или Германија имаш поголеми шанси.
Германскиот малку потешко ми оди и не верувам дека до септември би го искачил на ОК ниво. Сега-засега не го ни рачунам за јазик кој што го знам се додека сигурно не го знам. Доколку е Англија, некаде низ форумов прочитав за градовите како Манчестер, Ливерпул...некаде подалеку од Лондон. Дали имаш некој hint?[DOUBLEPOST=1403614711][/DOUBLEPOST]
А зошто не пробаш со студентска виза за Канада или Австралија, ќе запишеш постдипломски или усовршување на јазик за да заминеш таму, па после на лице место ќе се снаоѓаш за перманент виза.
Не требаше за ова едно 30000/40000$?

Kajgana Shop

На врв Bottom