Ауфвидерзен Македонијо!

Член од
25 ноември 2013
Мислења
1.657
Поени од реакции
1.519
Ако соберам искуство од секаде каде што сум работел - ќе дојдам до бројка од 7.5 години. :)

А, англискиот не е воопшто проблем - земен 7.5 на IELTS.
Ќе ти бараат уредно документирано искуство,не само бројки од/до години:).Иначе ако се одлучиш на варијанта студирање и работа да си знаеш дека ќе смееш само 20 саати неделно да работиш додека студираш.и ако веќе долго време планираш да заминиш требало да си аплицираш за бг пасош,со него ќе немаш никаков проблем нити компликации као со македонскиот.

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.918
Поени од реакции
41.882
Имам пријателка во штипските села, нејзините имаат фарма за крави, а знаете што има паркирано дома BMW X5, и еве немора да доаѓате во Скопје тоа е доказ дека и во други градови има пари, ама треба работа, а не попување и обесување нема работа, не ви се работи тоа е, живеете во туѓи животи, а не си ги уредувате своите....
Dzabe i e BMW X5 ako vo dvorot ima stala, zivee vo selo i opkruzena so stari luge. Stipskite sela voopsto ne se razvieni. Osven osnovno uciliste i edna prodavnica drugo nisto nema. ;)
I me interesira koe e toa selo :D

Meh

Член од
15 април 2012
Мислења
1.341
Поени од реакции
2.211
Ќе ти бараат уредно документирано искуство,не само бројки од/до години:).Иначе ако се одлучиш на варијанта студирање и работа да си знаеш дека ќе смееш само 20 саати неделно да работиш додека студираш.и ако веќе долго време планираш да заминиш требало да си аплицираш за бг пасош,со него ќе немаш никаков проблем нити компликации као со македонскиот.
Тој БГ пасош, кога ми викаа да си земам, јас бев "патриот". Малку каснам со тоа ламбичето што требало да светне од поодамна кај мене, но тоа е тоа. Сега, не ни ја почнувам таа процедура бидејќи е долготрајна (со последните измени).

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Тој БГ пасош, кога ми викаа да си земам, јас бев "патриот". Малку каснам со тоа ламбичето што требало да светне од поодамна кај мене, но тоа е тоа. Сега, не ни ја почнувам таа процедура бидејќи е долготрајна (со последните измени).
Јас би ти препорачал да ја почниш, за после 2-3 години ако случајнио ти треба да не речиш пак дека си се зафркнал. Затоа што иако најдиш работа, најчесто договорите за работа/работната виза има важност една година и треба да се продолжува.

Член од
22 мај 2014
Мислења
88
Поени од реакции
146
Почнувај таму, не се заебавај. Тие 1.5 - 2 години ќе минат многу бргу.

Во меѓувреме ќе си тераш работа, никој не те тера да седиш овде додека го чекаш пасошот.

F

FARANG

Гостин
Интересно е да се чита ваква дебата, ама и интересно е да се чита нашинци во странство како гордо го бранат имиџот на нивниот живот таму, ко божем они се само на Bondi плажата во Сиднеј, или се шеткаат на Sunset во Лос Анџелес. Бидете реални, рмбате за вашите долари и сте под лесни кредити, кои како и да е ви дозволуваат да си купувате куќи, станови и коли, но сепак се туѓи пари. Еве ако сте мажи, колку од вас доаѓате со вашите бесни коли од Америка да се пофалите во Македонија, или ви е скап трансферот преку океанот.
Ја за разлика од вас си одам во Струмица да си уживам, одам во Берово, Охрид, Струга, Битола одам, Битуше, одам Галичник и Мавровскиот крај. Посетувам и цркви кој некој ги направил во 15 век, и сигурно му било полесно од денес на нас, и замисли напишал на јазик кој го разбираме и денес. Ама вие таму се воодушевувате ама на што......???, во пиво и коњи, во Македонија незнаеме што е пиво, ние до вчера и на телевизорите им викавме добар ден. Дај бре не обесујте, ја пошто сакам да останам во Македонија сум заостанат, глуп и сељак :pos:. Тоа е вашата теорија :tapp:
Што е лошо со купување куќа на кредит? Ако имаш малку мозок ќе сватиш дека најлесно и најбрзо се прави пари со ТУЃИ пари. Јас секогаш кога можам ако условите се добри купувам недвижнина на кредит. Подобро да имам 20% во 5 куќи него една да платам во кеш. Овде за разлика од Македонија не е проблем да се издаде, имам даночни бенефиции за тоа што сум инвестирал и секоја година цените рипаат по барем 5%. Ама тоа е овде има услови и може тоа да се направи во Македонија потешко....

Зошто побогу би носел кола од Австралија или Америка во Македонија? Нема потреба да се фалиме ова може смешно звучи ама вие тоа го правите за нас.... Први сте да се пофалите еве го братучед ми /другар ми од америка...

Иначе да јасно ми е како уживаш низ Македонија сите тоа сме го виделе горе доле. Живееш во резерват 200км квадратни, до пред некоја година не не пуштаа

да шетаме ни бараа визи а сега те дупчат на аеродром да им покажеш што носоиш у новчаник. Тоа за пивото и коњите претпоставувам беше наменето за @gade дечково што живее во Лондон, град што има повеќе историја и култура во една населба него сите места што ги напиша погоре.

Заостанат, глуп и сељак си не ради тоа што си во Македонија него ради како размислуваш. Никој овде ништо не проповеда, напротив има неколку души што пробуваат да ни обајснат како не чини надвор. Мене а верувам и на било кој што сме надвор ич не ни прави разлика дали ти сакаш во МКД да живееш или не, твоја одлука, твој живот....

Искрено ако чини патувањето до 10 000 евра можам, ама што фајде ќе ги дадам и што ќе се фалам таму сум бил, а таму треба да го мерам со оние што имаат милијарди, и пак ќе бидам Македонец, нема да бидам Арап (Шеик). Затоа викам треба да се трудиме да ја направиме Македонија побогата, да создаваме во неа, а не да бидеме работници за други држави. Мене ми е поубаво во Македонија :)
Ете зошто си сељак. Ај што не ја сфаќаш поентата на патување и шетање ама мора да се чукаш и во гради кој си и од кај си па макар и на хаваите. Имаш потреба да се докажуваш пред милјардери арапи или кинези а?

Ме мрзи пак да пишувам, ама министерство неможеш да заработиш за на одмор на Бахамите и остантите острови, еве го посотот...............
_______________________________________________________________________________________________________________________________

За бизнис, ќе ви кажам како се успева, татко ми е механичар на тешки возила, работеше во една од големите градежни фирми што не се сеќавам која власт ги рокна на улица.(90-тите). Работеше тука, јас отидов стрнаство да спечалам за да отвориме фирма, сеа си работиме на релација Македонија-Косово-Бугарија, за поправка на мотори на тешки возила, заработуваме, плаќаме даноци, раниме фамилии. Кој сака да работи ќе работи кај и да е, тоа е точно, ама поубаво ми е да работам таму кај што сум се родил и да придонесувам за оваа држава. Ја сум за идејата да се излезе надвор еве нека видат тие што не виделе, ама не гледам кој свет го прикажувате дека е мрачен, па и во Монте Карло имате просјаци.
Против сум идејата да се негира по својата држава и народ, ако сме Македонци, знам што е тешко кога државата те буши, ама сега сум успеал имам за добар живот.
Еве читам мислења на дел од членовите кои сегогаш викаат дека има партиска позадина, ама така сакате да верувате. Зошто мислите дека сите треба да го чекаме лебот од партија. Комшијата мој работи со инсталации на опрема за разладување и греење, стално вика леле држава не уништи, тешко оди наплата, морам со кредити да се задолжувам, а си купи нова E-класа пошто тешко му оди бизнисот. Така му чини да зборува, никој не луд ако му пропаѓа работата, да се подновува со нова кола.
Сакам да дојде денот кога помалку луѓе во држава ќе се жалат и ќе прифатат дека се родени благодарение на некој што пред нив успеал.;)
Значи имаш мал фамилјарен бизнис благодарение на пари кој си ги заработил во странство. Каде беше државата, институциите, банките да ти помогнат? Не ме сфаќај грешно ова не е плуакање по Македонија, ние сите си ја сакаме Македонија независно кај сме, мене ме интересира што е твоето мислење за ова пошто на запад има милјон програми државата и банките да ти помогнат да отпочнеш приватен бизнис.

Ние не прикажуваме ништо полошо од тоа што е. Сме живееле во македонија, знаеме како е, како ни било и што се случува. Она прикажување е повеќе од другите за како е во странство. Валво се уби да ни докаже колку е лошо прво во германија а после и во швајцарија, човек да не знае дали да се смее или да плачи бе, македонија со кој држави ги споредувате...

Далеку од тоа дека секогаш е се ради партиите ама и тоа игра улога. Има цел куп работи зошто Македонија не функционира како држава, партиите може и треба дел од тоа да средат, полека и го прават. Финтата е што 25 години чекаме, колку генерации треба да бидат жртвувани за да стане колку толку присојно (не комотно)

Да ама со работа се печали, а не со кукање власта нечини, ја ако чекав власта да ми даде, ќе се изначекав. Природно е државата да зема за да дава таму кај што треба, тоа по правило е секаде, затоа јас викам кој е маж нека излезе нека печали надвор, ама да инвестира назад да има за новите генерации, сеа некој ги читав нечини држава нека остане на глупациве.
Ај вака да направиме тие што сакаат слободно нека излезат и да не се враќаат, ама да го дадат имотот на некои како мене што сакаат да создаваат во Македонија па ние да си владееме со вашиот имот, а вие спечалете во странство и останете си таму, и онака земјата и имотот ви пропаѓа тука. Тоа е како во Босна, избегаа да не војуваат, а после: комши абе куќава, нивчево си го заградил, а мое е !, и ти му викаш комшоо ја пукав и ти го зачував имотот, додека ти у Германија печалеше, сеа еве пошто имам загинато во фамилија, ќе ти го дадам пак да си владееш со имотот. пошто ја глупак војувам, а незнам зошто?!. Затоа сум дека не треба да се плука по државата, некој пред тебе гинел за ова парче земја, ама вие како си сакате ја ќе се борам да си го сочувам имотот и да го проширам, застапувам теорија да се здружат или да се известат Македонци кои имаат пари да купуват земја и имот во загрозени територии, или да се помогнат Македонци кои сакаат да продат, ама повторно да купат Македонци. Тоа го сакам ;), не е многу......
За тебе природно е да се трошат толку пари на барок и врби? Природно е на 2км да имаш 200 спомонеци? Да се трошат даночни пари на секакви субвенции и да им се умилкуваат на пензионерите (гласачите) секогаш пред избори а притоа да се нема стратегија како да ги задржиш младите кадри што ги произведуваш? Со пишување по форуми и продавање патриотизам, мало морген, пројдоа тие денови...

Да ти го дадат имотот? Среќна нова 46та... Да знаеш само колку ги има такви надвор на кој комуњарите им го зеле имотот. Истите тие ти ја поклонија државата, тие беа тие што го формираа ДПМНЕ, што го финансираа и конечно ги тргнаа комуњарите од Македонија. Нема што одлична идеја ти е ова, оригинална ептен.

Да да светиња е, ама еве морално прајме муабет, ти одиш у странство печалиш создаваш фамилија и све останато, овде не се замараш, а комшијата твој инвестирал сам, донел вода, платил да се донесе за струја и за улично, ставил асфалт и ти сега со твојот плац излегуваш на тој пат. И се враќаш и што ќе му речеш на комшијата браво бе глуп што инвестираш, иако имаш мали примања, не треба ништо да градиш остај го така. А ти демек богат, пошто нараснала цената на плацот зимаш и одма го продаваш и пак си живееш среќен во инстранство. Не ви се работи туку само легачката, и тато мама со врски факултет да ви завршат а после и да ве вработат, и ќе продолжите да кукате и па ќе останете во Македонија. Само ние тука сме должни да ве трпиме како блуете дека се нечини, како се е црно, а не знаете на која страна штрав се одвртува ;)
Видиш брат баш заради ОВА сме надвор. Тоа што го пишуваш на прв поглед е ОК, зашто во македонија стварно така и си функционира системот. Народ не знае за друго па се ложи на вакви муабети. Во Австралија на пример тоа вака се решава... Прво нема што комшијата да инвестира. Вода до неговиот плац ќе донесе компанијата за ВОДОВОД која добила лиценца од државата за таа работа. Добиле право да имаат монопол и како такво државата им наложува они да спроведат цефки и се што треба до твојот плац и да ти обезбедат услови ти да се приклучиш на мрежата. Ти како секој друг ќе платиш ИСТО за приклучок независно од тоа колакава била таа инвестиција на фирмата за водовод. Исто и за струја, ќе ти се донесе приклучок до пред плацот а поната е твоја одговорност. Ако пробаш овде да асфалтираш надвор од твојот плац (и за на твој плац ти треба дозвола иначе) можеш и у затвор да завршиш. Кој си бе ти да узурпираш државно земјиште. Се знае кој ќе ти донесе улица/асфалт пред врата и тоа се знае уште пред плацот да биде одобрен за продавање. Си има план и систем и се функционира. За тоа што пораснала цената на плацот ради конекција на сервисите од наредната година и ти и комшијата во странство ќе плаќате повисоки комуналии зависно од вредноста на имотот. Проблем решен на функционален начин без притоа никој на никого очи да му вади. Е тоа е тоа, затоа сме надвор

BiG_kIsS

You talk too much... Let me shut you up
Член од
4 септември 2007
Мислења
3.414
Поени од реакции
2.923
Искрено ако чини патувањето до 10 000 евра можам, ама што фајде ќе ги дадам и што ќе се фалам таму сум бил, а таму треба да го мерам со оние што имаат милијарди, и пак ќе бидам Македонец, нема да бидам Арап (Шеик). Затоа викам треба да се трудиме да ја направиме Македонија побогата, да создаваме во неа, а не да бидеме работници за други држави. Мене ми е поубаво во Македонија :)
Муабетов ти е „Боље прв во село него последен во град“ (y) Браво!

F

FARANG

Гостин
Не неверувам дека ќе стигнам сегаде да ги навасам :D, ама би споделил со дел од членовиве на форумот кои ќе останат, во "мизернава" Македонија.
Да сме на чисто и јас бев и зароботив во странство, ама сега сум во Македонија со свој бизнис и ви кажувам дека е исто, рмбаш таму, рмбаш ваму. Ама овде создаваш за своја држава, тоа е различно, вие гледате себично за себе, а не за новите генерации е тоа е разликата. Ако ја вработам, ќе има плата и за други да ранат фамилија, а вие кога работите таму чии фамилии богатите, Македонски ?! Не сакам да убедувате дека таму сте ѕверови кога добро знам како е, само напишав можеби и на вас ви е криво, што и тука може некој да си дозвили скапа кола која тука ја заработил, а вие кога ќе дојдете ве нервира што некои ваши роднини живеат поубаво и побогато од вас :)
Не е исто. Зависно од тоа каков бизнис/струка имаш различно е и тоа многу. Ти имаш семеен бизнис - механичар за тешки возила ко што разбрав. Нешто слично ко валво, он коли шитка... Двајцата оперирате во сфера која не е толку регулирана од државата, каде угавно наплата се врши на лице место обично во кеш... Згора на тоа ти а претпоставувам и валво мада кај него тоа е поразилчно специјализирате во во некој сегмент на пазарот каде нема толку многу конкуренција. Нема ни многу пари бар не за да се заинтересираат некој Х личности па да почнат да ти удираат рекет или да ти праќаат инспектори. Не ме сфаќај грешно, ОДЛИЧНО што си се снашол, јас може сум малку остар и те критикувам за ова што го пишуваш ама и мило ми е кога те читам за некој работи. Сепак сфати дека не работи така во глобала такви бизниси се 2-3% а и секој неможе/нема интерес за нешто такво.

Друга работа јас не работам за државата, јас работам за себе и за мојте поколенија. Сеедно каде се правени парите тие во секое време може да се пренасочат на друго место кога за тоа ќе има економска логика и услови.

Индивидуално е. Овде кај што сум познавам многу "наши" што живеат и работат подолго време, и пак џабе. Со менталитетот се на исто ниво од каде што потекнуваат. Не е само да ги заработиш тие 2000 евра.. Треба да знаеш како да ги потрошиш. Треба да успееш да се вклопиш во опшеството кое патем е сосем различно од нашето.
Според мене, тој што избегал од Македонија и се чувствува победнички, тој е лузер и ќе си остане лузер. Таквите немаат сон, и живеат само за да покажат и докажат пред другите (најмногу пред самите себе), дека потегот што го направиле е оправдан и генерира задоволство.
Но не е така.
Тие што заминале, мора да се споредат со местото во кое живеат. Не со Македонија!
2000 евра да ги трошиш во МК се многу, ама на друго место само 1000 евра бега за кирија и трошоци. Јадење 500 евра.
Ам облека, излегвење, бензин, цигари, одмор, кафе, ресторан, мобилен, интернет, итн итн????? Не е се розево, ко шо изгледат.
Се работи за комплекси набиени во екот на сиромаштијата... Никогаш немал кола, мотор, куќа.. итн итн.
И сега го гледаш, после 5 плати земени, одма со трчање кредит за кола (за да се вратит со неа во МКД). Го гледаш прајт куќа, па уш една... (зш во МКД живеел во една соба). Купвит ајфон 5, а не знајт за шо служит Сафари..
И уште многу други примери. Печалбарски синдром? Не знам како да го наречам. Битно, ги има еден куп.

Шо сакав да кажам.... Џабе ЕУ, УСА или МАРС, кога некој во Македонија со 300 евра му ја живејт поубо и посреќно од некој ваму со 2000 евра. Секој новодојденец почвит од 0(нула). Дур да постигнит едно задоволително ниво (добар темел за добра иднина), на своја кожа сигурно осетил што значи дискриминација и злоупотреба на туѓа работна сила.
Има и исклучоци, ама ретки се. Обично, успешните овде... би биле успешни кај и да се.
Јас познавам само еден што избегал од македонија (беше кривично гонет, па чекаше да му застари пресудата, дур беше на печалба во Австралија), другите емигрирале. Никој не ги избркал, они донеле одлука да си одат. Се сложувам дека треба да се споредат со местото во кое живеат, и во голема мера ако гледаме генерациите што се подолго време надвор се и те како успешни било тоа да е во САД, АУС, Шведска, ГЕР, Канада... Тие што сега емигрираат и почнуваат од 0 треба а и знаат дека мора да го изодат тој почеток. Јас бар вака го гледам, ако успеале предходните генерации кој во голема мера биле понешколовани од денешните тогаш овие генерации и те како можат да успеат во странство.

Чекај, зел кредит за

За тоа дека некој во МКД или било каде во денешно време може да живее убаво со 300-400 па и 500е не знам. Може да преживее со тие пари да, ама за убаво да живее малку потешко. Јасно парите не се се, и јасно дека различна вредност (куповна моќ) имаат од држава во држава ама светот се глобализира и полека цените се порамнуваат. Парите не се се ама се сепак битен фактор.

Се трудам и работам да ми биде убаво во Македонија, ама еве ти викаш ги набрка политиката, како бе пријателе ги набрка, само лупаш без факти и си бараш оправдување во политиката, а тие што инвестирале во Македонија, зборам Македонци не им оди бизнисот нели ??? Ја уште не сум сретнал таков, инвестираш да имаш повеќе, а не да пропаднеш.....
Сериозно не си сретнал

korka

Голтар
Член од
25 септември 2008
Мислења
1.027
Поени од реакции
435
@FARANG ti ubavo objasnuvas ama nekoj ne te svaka.Zemal kredit da si kupi kuka ili stan pa normalno e deka nikoj nema tolku pari da kupi odma sopstven dom.A i jas nikad ne bi si gi istresol site pari za da kupam kuka a da ne e na kredit,Pa i kola nova zosto da si gi opnam parite koga moze da si plakam poleka poleka,...Normalno e deka bankite imaat interes ama ti si kupil sopstveno_Osven kaj nas vo MK eve nekoj se cuka po gradi i zivee vo kukata na dedo mu.Duri ni tatko mu ne uspeal da go resi toj problem.Nikoj ne ja pluka drzavata tuku sistemot.Dzabe ke mu objasnuvas na nekoe patriotce sto misli deka nie sme nepismeni i ne znaeme da uspeeme vo MK tuku oni se uspesnite,a neuspesnite begaat od MK.
@Rokko vrti sukaj kade i da si treba da rabotis.Ne e bitno sto tuku treba trud.E sega ti vikas deka si setas po Makedonija i ubavo ti e.Jas ne vikam deka nema prirodni ubavini kaj nas samo ako ne da zememe po edna motka i da gi cekame site sto odat na odmor vo Bugarija Albanija ,a pak tie sto odat vo Elada i zatvor da gi pikneme.Aerodromot go zatvarame za izlez na MK gragani i pasosi neka ne se izdavaat.Abe ne me zaebavaj ti dali si tokmu so glavata ili samo sakas da se prepukuvas.Jasno e deka ima i uspesni licnosti i niz Makedonija ama tuka e temata za normalen rabotnicki zivot.Dali go ima toj normalen rabotnicki zivot???I eve dali ti na tvoite vraboteni im davas evropska plata??

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.941
Поени од реакции
23.374
Освен имотот, да не сакаш и жените/девојките да ти ги оставиме на чување, како што прават шипците?
Не дека се согласувам со муабетот за имотот но нели сега во Франција донесоја закон со кој банкарските сметки кои не се активни повеќе од 30 години( мислам ) државата ги конфискува. Во што е толку различно тоа со конфискација на имот кој никој не го одржува и користи веќе со децении или нема интерес да го користи. Зарем не е подобро тој имот да се одземе од страна на државата. Сигурно некој ке види некој ќар од тој имот отколку така да се пусти.

Член од
21 септември 2010
Мислења
349
Поени од реакции
181
F

FARANG

Гостин
Не дека се согласувам со муабетот за имотот но нели сега во Франција донесоја закон со кој банкарските сметки кои не се активни повеќе од 30 години( мислам ) државата ги конфискува. Во што е толку различно тоа со конфискација на имот кој никој не го одржува и користи веќе со децении или нема интерес да го користи. Зарем не е подобро тој имот да се одземе од страна на државата. Сигурно некој ке види некој ќар од тој имот отколку така да се пусти.
Владе тоа со сметките е скоро секаде и е највеќе ради спречување ширење лажни сметки и финансирање на тероризам. Во повеќе земји има закони ако нема транзакција на некоја сметка во рок од 3 години таа сметка да биде замрзната 1 година а потоа парите да се пренасочат во буџетот. Исто имаше милјарди долари на сметките во банките во Австралија (мислам цифрата пред 2 год кога беше донесен законот беше скоро 4 милјарди) од луѓе кој умреле и кој немаа законски наследници, ова беа средства кој порано си ги присвојуваа банките, сега тоа го прави државата со тој закон. .

На запад ако ти имаш нива до мене а јас не ја работам и како тоа еве да кажеме стане проблем за тебе (не искосена трева на пример) ти можеш да се пожалиш во општина. Тие од таму се должни да ме информираат дека мојот имот ти предизвикува штета и дека треба да го санирам тоа. Ако не го направам за 14 дена тогаш општината тоа го прави (нивна служба или плаќаат некого) и ми праќаат сметка која имам рок да ја палатам по што нормално следуваат казни и на крај ако не се реши може да ми ја продадат нивата и така да се реши наплатата. Ако е индустриски капацитет откупен од државата обично има различни услови кој ги поставуваат и се плаќа пенали, во Париз законски на пример во историските квартови на сопстевикот му е наложено секој 10 години да ја санира фасадата за наслебата да го задржи автентичниот изглед и да не падне вредноста на куќите во населбата ради некој неодговорен сограѓанин, со други зборови има решение за се ако државата функционира како треба.Треба да се најде баланс сепак треба и да се почитува вољата на сопственикот. Ако си ги исполнува обврските кон државата и неговиот имот не е опасен за локалното население тогаш нема што да се одзима.

Во Македонија од друга страна и кога имаме такви случаеви НЕ СЕ РЕАГИРА. Класичен пример ти е во Скопје на Водњанска пред државна болница има една куќа која на времето била изградена и чиј ѕид попречува Водњанска да има уште една лента и тоа баш пред влезот на болницата. Најтрагично е што е проширена улицата се до пред неговата куќа. Не само што се ствара ненормална гужва таму ама е и опасно и го попречува функционирањето на амбулантните возила а таму фрчат и владините коли така да знае да биде и те како опасно на моменти. Ова на запад секундарно би било срушено, би се конфискувал тој имот и на сила ако треба затоа што годишно барем 50тина собраќајки се случуваат таму и ако треба да се пресмета штетата сигурно е неколку кратно поголема од тоа што треба да се исплти ако зборуваме за реални цени... Е сега работата е што куќата е на партиски моќник кој бара огромна оштета за тоа 1-2 метра квадратни и проблемот не се решава со години. Смешно е како држава да немаш механизам и капацитет да решиш нешто вакво. Која слика го испраќа ова за нас? Па таму врват владини делегации, тоа е главната артерија каде се 80% од странските амбасади, американската резиденција, владиниот прес центар... Сами си создаваме имиџ на банана република заради вакви глупости. На запад ќе му биде исплатено соодветно (значи не колку тој сака) за тој простор и решен проблем... Вакви глупости има во секој град во Македонија и кажи сега како тоа да не иритира?

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.941
Поени од реакции
23.374
Владе тоа со сметките е скоро секаде и е највеќе ради спречување ширење лажни сметки и финансирање на тероризам. Во повеќе земји има закони ако нема транзакција на некоја сметка во рок од 3 години таа сметка да биде замрзната 1 година а потоа парите да се пренасочат во буџетот. Исто имаше милјарди долари на сметките во банките во Австралија (мислам цифрата пред 2 год кога беше донесен законот беше скоро 4 милјарди) од луѓе кој умреле и кој немаа законски наследници, ова беа средства кој порано си ги присвојуваа банките, сега тоа го прави државата со тој закон. .

На запад ако ти имаш нива до мене а јас не ја работам и како тоа еве да кажеме стане проблем за тебе (не искосена трева на пример) ти можеш да се пожалиш во општина. Тие од таму се должни да ме информираат дека мојот имот ти предизвикува штета и дека треба да го санирам тоа. Ако не го направам за 14 дена тогаш општината тоа го прави (нивна служба или плаќаат некого) и ми праќаат сметка која имам рок да ја палатам по што нормално следуваат казни и на крај ако не се реши може да ми ја продадат нивата и така да се реши наплатата. Ако е индустриски капацитет откупен од државата обично има различни услови кој ги поставуваат и се плаќа пенали, во Париз законски на пример во историските квартови на сопстевикот му е наложено секој 10 години да ја санира фасадата за наслебата да го задржи автентичниот изглед и да не падне вредноста на куќите во населбата ради некој неодговорен сограѓанин, со други зборови има решение за се ако државата функционира како треба.Треба да се најде баланс сепак треба и да се почитува вољата на сопственикот. Ако си ги исполнува обврските кон државата и неговиот имот не е опасен за локалното население тогаш нема што да се одзима.

Во Македонија од друга страна и кога имаме такви случаеви НЕ СЕ РЕАГИРА. Класичен пример ти е во Скопје на Водњанска пред државна болница има една куќа која на времето била изградена и чиј ѕид попречува Водњанска да има уште една лента и тоа баш пред влезот на болницата. Најтрагично е што е проширена улицата се до пред неговата куќа. Не само што се ствара ненормална гужва таму ама е и опасно и го попречува функционирањето на амбулантните возила а таму фрчат и владините коли така да знае да биде и те како опасно на моменти. Ова на запад секундарно би било срушено, би се конфискувал тој имот и на сила ако треба затоа што годишно барем 50тина собраќајки се случуваат таму и ако треба да се пресмета штетата сигурно е неколку кратно поголема од тоа што треба да се исплти ако зборуваме за реални цени... Е сега работата е што куќата е на партиски моќник кој бара огромна оштета за тоа 1-2 метра квадратни и проблемот не се решава со години. Смешно е како држава да немаш механизам и капацитет да решиш нешто вакво. Која слика го испраќа ова за нас? Па таму врват владини делегации, тоа е главната артерија каде се 80% од странските амбасади, американската резиденција, владиниот прес центар... Сами си создаваме имиџ на банана република заради вакви глупости. На запад ќе му биде исплатено соодветно (значи не колку тој сака) за тој простор и решен проблем... Вакви глупости има во секој град во Македонија и кажи сега како тоа да не иритира?
Значи ако добро те сфатив тоа што го предложи @Rokko во цивилизираните и напредни држави редовно се практикува уште од поодамна, додека тука некои кои свршуваат при самото спомнување на запад одма се затрчаа да го избламираат колку е тоа нецивилизирано и балкански. И после оди тргни му НЗС.
Инаку онака како што ти го опиша донекаде е во ред, да не речам ајде да не биди толку апла и директно кажано како членот кој го споменав. Со законски измени да може да се врши конфискација на имот и добра ако нема соопственици или нивните соопственици не ги одржуваат или не ги користат соодветно на начинот пропишан со закон или нивната локација претставува пречка за безбедноста и општото добро на граѓаните и нивната благосостојба.
Како би било тоа пропишано со закон е сосем друга работа , но што ако им текни дека на исселеник кој има тука имот кој не го оддржува, во кој не живее никој, неколку години со ред не плаќа данок на имот и други давачки пропишани со закон, ако притоа тој имот им ја намалува вредноста на соседните имоти( пошто нели нема никој да го одржува ) или почнува да станува опасност по локалното население од истата причина, дали тој имот според тебе треба да биди одземен од државата. Нормално притоа соопственикот или соопствениците да бидат известени дека имаат рок од толку и толку сето тоа да го санираат и после тој рок да се пристапи кон конфискација. Воопшто и да не правиме муабет ако тој имот е пречка за изведување на некој градежни зафати кои се за општо добро да државата( граѓаните).

Kajgana Shop

На врв Bottom