Ауфвидерзен Македонијо!

korka

Голтар
Член од
25 септември 2008
Мислења
1.027
Поени од реакции
435
Среќен пат, и богата печалба :)
Brate ne si odat site od Makedonija zaradi parite.Ne mozes da me razberes ili pogresno se izrazuvas.Koja e idninata na nacionalno nivo.Kultura politika.
Samo Skopje funkcionira a jas ne bi mozel da ziveam vo golem grad.Zosto da ne funkcionira sistemot.Cela Makedonija da se postele so avtopati neka bide investicija od 1 000 000 000 evra.Zemi go primer Slovenija site patista gi napravija za 5 godini.
Kaj nas seuste se gazi vo kal-bolnica ne funkcionira ustanovi katastrofa.Toa e muabetot sto go vika i bratot @Marek .Samo toa....... ne deka e se vo parite.

Meh

Член од
15 април 2012
Мислења
1.341
Поени од реакции
2.211
Како мислиш нема да го пријават, ако не го пријават неможи да му дадат работна виза.
А за да работи Маркетинг во некој од наведените земји, и ако сака во некоја поголема корпорација мора да го регистрараат во нивните системи што нема како да помини на црно.
На црно се работи чистач, келнер...
Сепак, јас зборувам за целосно легализирање, не за работа на црно.

Не сум стриктно насочен кон маркетинг, го посочив тоа како она што во моментов ми е најголем фокус. Но, да, поголемите корпорации би биле поотворени кон странци - во исто време, најтешко за влез е кај нив.

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Не требаше за ова едно 30000/40000$?
За усовршување на јазик требаат околу 5-6000$, за постдипломски барај универзитети што даваат стипендии, можеш и со 10к $ да поминеш.

• Ми се допаѓа
Reactions: Meh
Член од
21 април 2012
Мислења
366
Поени од реакции
186
Meh, убав начин за UK е(така направи моj добар приjател 2007г. кога немаше право бугарите да работат свободно) одиш на магистарски факултет маркетинг 1-1,5г. во време на ученjе аплицираш за работна дозвола, ако jа одземеш аплицираш за работа во време на студиранje.
По истиот начин моjoт приjател 2007-2008 заврши магистар PR, почна стажант со работна дозвола и сега е менажер PR на 32г. и е шеф на 20+ луге.
Станува збор за Лондон.
Ова е универзитето дека завр'ши PR магистар.
http://www.westminster.ac.uk

Успех

Rokko

SiFU 師父
Член од
30 мај 2014
Мислења
714
Поени од реакции
299
Како мислиш нема да го пријават, ако не го пријават неможи да му дадат работна виза.
А за да работи Маркетинг во некој од наведените земји, и ако сака во некоја поголема корпорација мора да го регистрараат во нивните системи што нема како да помини на црно.
На црно се работи чистач, келнер...
Па тоа ти викам, нека пише на форумов кога ќе се вработи таму по таа функција

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Германскиот малку потешко ми оди и не верувам дека до септември би го искачил на ОК ниво. Сега-засега не го ни рачунам за јазик кој што го знам се додека сигурно не го знам. Доколку е Англија, некаде низ форумов прочитав за градовите како Манчестер, Ливерпул...некаде подалеку од Лондон. Дали имаш некој hint?[DOUBLEPOST=1403614711][/DOUBLEPOST]

Не требаше за ова едно 30000/40000$?
Значи градовите зависат од домејнот во кој што сакаш да работиш. Најдобро ти е да побараш преку интернет има еден куп веб страни со огласи во Англија, и си одиш отвараш Лондон пиши кој домејн сакаш и ќе видиш колку понуди има. Потоа Манчестер и сите други градови што сакаш.
Лондон се наоѓа полесно работа но е значително поскапо значи ќе ти остануваат помалку пари настрана, но зависи со кој план одиш да се надоградиш и да напредуваш во кариерата и да живееш таму или само да спечалиш и да се вратиш назад.

Најдобро е ако знаеш некој што е таму и да те препорача , тогаш имаш многу поголеми шанси.

Ако ти е за печалба јас би ти препорачал, Бугарско државјанство и одиш таму работиш само на проекти 3-6 месеци проект, и плаќаат околу 100-300 фунти на ден. Зависи од проект и од позицијата, во фирмата каде што работам јас на проект тие што се земаат и до 400 фунти на ден.

Поголеми корпорации вработуваат полесно отколку помалите, плус имаш можност доколку имаат претставништво во Македонија да те плаќаат во МК а ти да работиш UK.
Но повеќето од нив имаат 3-5 интервјуа и треба да си најдобар од 200-300(во најдобар случај) други кој што аплицираат.

• Ми се допаѓа
Член од
21 април 2012
Мислења
366
Поени од реакции
186
Meh, требе много добро да знаеш дека трудно се намира квалифицирана работа со не домашно образование. Германците си сакат германски универзитет да с изавршил, англичаните англиски и т.н.

• Ми се допаѓа

doorsi

Баџанак
Член од
26 мај 2014
Мислења
172
Поени од реакции
234
Brate ne si odat site od Makedonija zaradi parite.Ne mozes da me razberes ili pogresno se izrazuvas.Koja e idninata na nacionalno nivo.Kultura politika.
Samo Skopje funkcionira a jas ne bi mozel da ziveam vo golem grad.Zosto da ne funkcionira sistemot.Cela Makedonija da se postele so avtopati neka bide investicija od 1 000 000 000 evra.Zemi go primer Slovenija site patista gi napravija za 5 godini.
Kaj nas seuste se gazi vo kal-bolnica ne funkcionira ustanovi katastrofa.Toa e muabetot sto go vika i bratot @Marek .Samo toa....... ne deka e se vo parite.
Во помалите градови и села подалеку од Скопје т.е. во таканаречена провинција со можеби ретки исклучоци условите за живот се многу лоши. Факт е дека во последниве години имаше можеби мал напредок ама условите се сеуште никакви. Сите се селат пошо мора да се селиш. Јас сум 10 години надвор, да останев ќе цркнев за леб. А изборот на селење Скопје или друга држава. И се знае далеку подобро е во друга држава да се оди. Нема многу филозофија.

Meh

Член од
15 април 2012
Мислења
1.341
Поени од реакции
2.211
Meh, требе много добро да знаеш дека трудно се намира квалифицирана работа со не домашно образование. Германците си сакат германски универзитет да с изавршил, англичаните англиски и т.н.
Да, тоа го знам. Затоа би било најдобро комбинација - образование со работа.

FLiX - не е за печалба и враќање. Само таа опција воопшто не е ни ставена на маса.

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Не е толку многу важен факултетот колку што е важно искуството. Ако си работел за некоја интернационална корпорација ти вреди многу повеќе од универзитетот.

Член од
25 ноември 2013
Мислења
1.657
Поени од реакции
1.519
Значи градовите зависат од домејнот во кој што сакаш да работиш. Најдобро ти е да побараш преку интернет има еден куп веб страни со огласи во Англија, и си одиш отвараш Лондон пиши кој домејн сакаш и ќе видиш колку понуди има. Потоа Манчестер и сите други градови што сакаш.
Лондон се наоѓа полесно работа но е значително поскапо значи ќе ти остануваат помалку пари настрана, но зависи со кој план одиш да се надоградиш и да напредуваш во кариерата и да живееш таму или само да спечалиш и да се вратиш назад.

Најдобро е ако знаеш некој што е таму и да те препорача , тогаш имаш многу поголеми шанси.

Ако ти е за печалба јас би ти препорачал, Бугарско државјанство и одиш таму работиш само на проекти 3-6 месеци проект, и плаќаат околу 100-300 фунти на ден. Зависи од проект и од позицијата, во фирмата каде што работам јас на проект тие што се земаат и до 400 фунти на ден.

Поголеми корпорации вработуваат полесно отколку помалите, плус имаш можност доколку имаат претставништво во Македонија да те плаќаат во МК а ти да работиш UK.
Но повеќето од нив имаат 3-5 интервјуа и треба да си најдобар од 200-300(во најдобар случај) други кој што аплицираат.
Не го лажи 400 фунти на ден :D.прво маркетинг е широк поим,а он као некој со искуство у мк кое у англија најверојатно никој нема ни да му го признае,ќе почне од некој си entry level и ќе зима максимум 20к фунти годишно.друга работа е што обично се бара 5 години искуство и ќе му треба перфектен англиски.

Член од
21 април 2012
Мислења
366
Поени од реакции
186

FLiX - не е за печалба и враќање. Само таа опција воопшто не е ни ставена на маса.
Штом е со сериозна цел емиграциjа прошетаj универзитетите. Например во Бугариjа секоjа година странските универзитети(цело ЕУ) прават конференциjа и набират студенти, много от нив за абсолутно безплатни, но студентот требе да си плати месечните трошоци за jaденjе/пиенje.
Такви универзитети покажаа во Холандиja и Даниjа по телевизиjата кога правиа репортажа за студентиве.
Бараш универзитет со такво обучение, аплицираш, бараш работна дозвола. Па дури и да си келнер во време на студиранjeто е сосема нормално додека завршиш странскиот универзитет. Па после почнуваш стажантство, работа и градене на искуство, репутациja и т.н.

http://www.integral.bg полезна информациja за ученjе во ЕУ

http://www.ucas.com//how-it-all-works/explore-your-options/planning-your-future Англиjа

korka

Голтар
Член од
25 септември 2008
Мислења
1.027
Поени од реакции
435
Во помалите градови и села подалеку од Скопје т.е. во таканаречена провинција со можеби ретки исклучоци условите за живот се многу лоши. Факт е дека во последниве години имаше можеби мал напредок ама условите се сеуште никакви. Сите се селат пошо мора да се селиш. Јас сум 10 години надвор, да останев ќе цркнев за леб. А изборот на селење Скопје или друга држава. И се знае далеку подобро е во друга држава да се оди. Нема многу филозофија.
Vo sopstvenata drzava na pecalba da odis???I nekoj so misla deka e skopjanec vo dusa da ti vika seljak.Sto pravi ovoj tuka od provincija dosol.EEEEEE
odi objasni go na ovie tuka sto ti vikaat deka si prodadena dusa.

Член од
21 април 2012
Мислења
366
Поени од реакции
186
Не е толку многу важен факултетот колку што е важно искуството. Ако си работел за некоја интернационална корпорација ти вреди многу повеќе од универзитетот.
Согласен сум, али ние не знаеме со коja компаниjа е работил. Нормално е дори и един автомеханик да си бил во Пежо Скопje и имаш сертификат, по лесно ке си наjдеш работа како автомеханик во Франциjа. За високо квалифицирана работа ова важи со по голема сила.

Meh

Член од
15 април 2012
Мислења
1.341
Поени од реакции
2.211
Не го лажи 400 фунти на ден :D.прво маркетинг е широк поим,а он као некој со искуство у мк кое у англија најверојатно никој нема ни да му го признае,ќе почне од некој си entry level и ќе зима максимум 20к фунти годишно.друга работа е што обично се бара 5 години искуство и ќе му треба перфектен англиски.
Ако соберам искуство од секаде каде што сум работел - ќе дојдам до бројка од 7.5 години. :)

А, англискиот не е воопшто проблем - земен 7.5 на IELTS.

Rokko

SiFU 師父
Член од
30 мај 2014
Мислења
714
Поени од реакции
299
Ќе цркнеш за леб во Македонија, како бе ???

Vo sopstvenata drzava na pecalba da odis???I nekoj so misla deka e skopjanec vo dusa da ti vika seljak.Sto pravi ovoj tuka od provincija dosol.EEEEEE
odi objasni go na ovie tuka sto ti vikaat deka si prodadena dusa.
Имам пријателка во штипските села, нејзините имаат фарма за крави, а знаете што има паркирано дома BMW X5, и еве немора да доаѓате во Скопје тоа е доказ дека и во други градови има пари, ама треба работа, а не попување и обесување нема работа, не ви се работи тоа е, живеете во туѓи животи, а не си ги уредувате своите....

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559

Ако не е за печалба, спремиго добро CV то, средиси linkedin профил , собери препораки и започни да бараш. Да знаеш дека ќе ти одземи сигурно 3-4 месеци па можеби и 6 додека најдиш. Исто многу важно не очекувај висока плата на почеток, многу се откажуваат поради тоа, но Англија е полна со емигранти, Лондон на улица ќе гледаш многу малку Англичани полно е Индијци, Арапи , Кинези итн , ги има премногу и работат за пониски плати.
Ако си за карира само едно ти е важно да успееш да најдиш работа, потоа после една година ако си добар најверојатно ќе те унапредат(секако зависи од средината, колегите и многу други фактори).
Друго многу важно за таму ти е да го оставиш македонскиот менталитет, немој да споредваш цени и плата со Македонија и да мислиш дека имаш висок стандард, кога си таму се споредуваш со колегите таму и така ќе се мотивираш за да успееш и да не останиш на истата плата од 2000 фунти.[DOUBLEPOST=1403618050][/DOUBLEPOST]
Да де кажувам пример затоа што знам колку ги плаќаат во Лондон на проект. И затоа му кажав дека ако сака само кариера треба ентри левел и пополека да оди нагоре :)[DOUBLEPOST=1403618143][/DOUBLEPOST]
Штом е со сериозна цел емиграциjа прошетаj универзитетите. Например во Бугариjа секоjа година странските универзитети(цело ЕУ) прават конференциjа и набират студенти, много от нив за абсолутно безплатни, но студентот требе да си плати месечните трошоци за jaденjе/пиенje.
Такви универзитети покажаа во Холандиja и Даниjа по телевизиjата кога правиа репортажа за студентиве.
Бараш универзитет со такво обучение, аплицираш, бараш работна дозвола. Па дури и да си келнер во време на студиранjeто е сосема нормално додека завршиш странскиот универзитет. Па после почнуваш стажантство, работа и градене на искуство, репутациja и т.н.

http://www.integral.bg полезна информациja за ученjе во ЕУ

http://www.ucas.com//how-it-all-works/explore-your-options/planning-your-future Англиjа
Да и за ова се согласувам , Универзитетот ти игра многу важна улога за првата работа и за стажирањето.

Последно уредено:
  • Ми се допаѓа

korka

Голтар
Член од
25 септември 2008
Мислења
1.027
Поени од реакции
435
Ќе цркнеш за леб во Македонија, како бе ???

Имам пријателка во штипските села, нејзините имаат фарма за крави, а знаете што има паркирано дома BMW X5, и еве немора да доаѓате во Скопје тоа е доказ дека и во други градови има пари, ама треба работа, а не попување и обесување нема работа, не ви се работи тоа е, живеете во туѓи животи, а не си ги уредувате своите....
Mene mi e ubavo mnogu.Ne se sekiraj ama bas ic za mene.Kyr da ne te boli.Kako ja najde prijatelkava bas da ja kazes deka e od selo i ima bmw x5 breeeee bre bre bre.
Pa farma ima zatoa ima x5.A komsijata sto nema nisto toj go zaboravi da go kazes ???
Samo tie sto imaat se kazuvaat.
Brat ne daj boze bolen da legnes ako nemas pari ke nema koj mrsulot da go zalepi dali vo sk dali vo stip

Kajgana Shop

На врв Bottom