Атеизам - дефиниција

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
Рептилскиот...извини Игор не ми е јасен поимот, го немам сретнато како таков. Делот од еволутивно пониските видови?
Па така се вика , и има некои теории(конспираси) дека ни го уметнале накнадно :)

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
Јас не се плашам, јас се радувам зашто сум спасена :) Нека се плашат оние што не веруваат.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.744
Поени од реакции
12.199
:pos::pos::pos:Океј, ме изнасмеа, точно е.

Не секогаш тоа што го сакаме ние, е она што го сака и Бог. Ама тоа што е од Бог е вистинското, правилното и Бог со него не` заштитува. И точно, изборот е даден, тоа што некој не го прифаќа не го менува Исус и неговата конзистентност. Толку од мене вечерва, одам да поминам време со Бог
Не се мачи џабе, тешко е да се објасни нешто ако умот не може да размислува на тој начин...треба да се прифати Бог за да има смисла сето ова...џабе трошење енергија :)

--- надополнето ---

Па така се вика , и има некои теории(конспираси) дека ни го уметнале накнадно :)
Ако размислуваме "еволутивно" и со некоја логика (без змија и Градина), она што сме го наследиле треба кај нашите претходници да е веќе предодредено како такво, генетски-како единица на носител на информации. Ако тргнеме на страна религија, можеби -вметнувањето и не е баш конспираси.

Г

Господ

Гостин
Злото е директен потомок на стравот од десната страна му стои.
Е сега ај да се сконцентрираме на стравот , од кај е пак тој ?
Еве да претпоставиме дека љубовта му е спротивната страна на стравот.
Инаку има два типа на страв , едниот доаѓа од рептилскиот дел од мозокот а другиот од егото.
И двата имаат ист ефект кај човекот ("биохемиски" земено) .
Јас би рекол дека стравот доаѓа од сомнеж кој се раѓа при несигурност и незнаење.
Прост пример е страв од смрт поради тоа што не знаеме што доаѓа потоа.
Или пак во секојдневие,ученикот се плаши од тестот бидејќи не знае што ќе се падне на него :)

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
Не се мачи џабе, тешко е да се објасни нешто ако умот не може да размислува на тој начин...треба да се прифати Бог за да има смисла сето ова...џабе трошење енергија :)

--- надополнето ---

Ако размислуваме "еволутивно" и со некоја логика (без змија и Градина), она што сме го наследиле треба кај нашите претходници да е веќе предодредено како такво, генетски-како единица на носител на информации. Ако тргнеме на страна религија, можеби -вметнувањето и не е баш конспираси.
Вметнато од страна на

Тој од десно што седи големиот батка.

Г

Господ

Гостин
А јас ќе горам ли во пеколот бидејќи сум атеист? :nesum:
Да.
Ама не му ја мисли.
Ако немаш полициско досие нема да те варат на 250 туку на 100 и од време на време ќе те динстаат за да се релаксираш.

--- надополнето ---

Вметнато од страна на

Тој од десно што седи големиот батка.
Тоа е некој од гуштерите на Ајк?
Него ме интересира што е ова на постољето пред џуџињата.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.744
Поени од реакции
12.199
Јас би рекол дека стравот доаѓа од сомнеж кој се раѓа при несигурност и незнаење.
Или пак во секојдневие,ученикот се плаши од тестот бидејќи не знае што ќе се падне на него :)
Страв од непознатото...или од познато за кое знаеме дека ќе не повреди на некој начин.

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
Па да , ама се се тоа заебанции кои произлегуваат од егото.

--- надополнето ---

Тоа е некој од гуштерите на Ајк?
Него ме интересира што е ова на постољето пред џуџињата.
Што знам .... тоа над ковчежето е темното сонце ваљда.
Ама ковчежето се ми се чини е оноа што Мојсеј го мкнеше 40 години по пустелиите а им го украде на египќаните.

Член од
14 октомври 2010
Мислења
45
Поени од реакции
8
Не биди напорен со цитати без основа. Злото не беше во постовите почетно спомнато од мене ниту пак муабетот се однесуваше на тебе така да...не тролај ако постот е насочен кон друг со кого праевме муабет. а приказната ја немаш сфатено.
aj te molam objasni mi ja, moze ke me napravis hristijanin...no, ti ni samiot ne si, zatoa sto ne ja znaes osnovata na prikaznata

Gospod se praka samiot sebesi na zemjata za da napravi "ultimate sacrifice", i toj na krstot gi plaka site nasi grevovi...se razbira, ako nie go prifatime...dokolku ne ja prifatime ovaa zrtva, togas nie ke bideme kazneti posle nasata smrt so vecnost vo pekolot...

toa e taa prikazna, ako ova go negiras, znaci ne si hristijanin, tuku vo nekakva kvazi-christian-spin-off religija

--- надополнето ---

Јас не се плашам, јас се радувам зашто сум спасена :) Нека се плашат оние што не веруваат.
Spored hristijanskata religija, ne si spasena samo ako veruvas...spasena si ako imas licna vrska so Isus i "zboris" so nego...mala e granicata megu toa i ludaci koi mislat deka se Napoleon...

Ni muslimanite ne se plasat, neka se plasat tie sto ne veruvaat...istoto so hindu, baptisti, metodisti, protestanti, mormoni itn...site religii ne mozat da bidat tocni...no site mozno e da bidat gresni...a kako sto nema nikakvi dokazi za niedna od niv, bas toa e zaklucokot

Член од
28 март 2006
Мислења
17.744
Поени од реакции
12.199
aj te molam objasni mi ja, moze ke me napravis hristijanin...no, ti ni samiot ne si, zatoa sto ne ja znaes osnovata na prikaznata

Gospod se praka samiot sebesi na zemjata za da napravi "ultimate sacrifice", i toj na krstot gi plaka site nasi grevovi...se razbira, ako nie go prifatime...dokolku ne ja prifatime ovaa zrtva, togas nie ke bideme kazneti posle nasata smrt so vecnost vo pekolot...

toa e taa prikazna, ako ova go negiras, znaci ne si hristijanin, tuku vo nekakva kvazi-christian-spin-off religija

--- надополнето ---

Spored hristijanskata religija, ne si spasena samo ako veruvas...spasena si ako imas licna vrska so Isus i "zboris" so nego...mala e granicata megu toa i ludaci koi mislat deka se Napoleon...

Ni muslimanite ne se plasat, neka se plasat tie sto ne veruvaat...istoto so hindu, baptisti, metodisti, protestanti, mormoni itn...site religii ne mozat da bidat tocni...no site mozno e da bidat gresni...a kako sto nema nikakvi dokazi za niedna od niv, bas toa e zaklucokot
Шо па имам ја да те праам христијанин...запамети православен христијанин...се фалеше си ја читал Библијата икс пати...ако си атеист Господ напразно го споменуваш пошто за тебе тој не постои. Ама си напорен човече, имаш некои фиксации со христијанството наместо со атеизмот и со моето дали сум прав христијанин...нит си тука повикан да ми судиш лично. И ти не си атеист според мене па не го спомињам тоа у секој втор пост.

Ако не моеш сам да ја сфатиш, ја не можам никако да ти помогнам да ја сфатиш...ниту Господ пошто не веруваш во него.

Член од
14 октомври 2010
Мислења
45
Поени од реакции
8
Шо па имам ја да те праам христијанин...запамети православен христијанин...се фалеше си ја читал Библијата икс пати...ако си атеист Господ напразно го споменуваш пошто за тебе тој не постои. Ама си напорен човече, имаш некои фиксации со христијанството наместо со атеизмот и со моето дали сум прав христијанин...нит си тука повикан да ми судиш лично. И ти не си атеист според мене па не го спомињам тоа у секој втор пост.
Zatoa sto vo biblijata veli deka zadacata na sekoj hristijanin e da "spasi" sto e mozno poveke dusi...ili ti ne se grizis sto drugite luge bi gorele vo pekolot ako tvojata teologija e tocna??? STVARNO hristijanski, jas se spasiv, koj gi ebe drugite :)

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
За ова зборував во мојот претходен пост
Значи според тебе:
Верник (посебно е ако е Христијанин како тебе) = Најголеми морални вредности
Атеист= аморален (можеби и ненормален), крадец, убиец, наркоман

Тука братче си се зезнал малку (не малку, малку повеќе)

Напишав и претходно и ќе повторам, повеќе од сите тие горе спомнати се верници, џабе ви се правилата кога малкумина ги применуваат. А дали твојата вера од тебе направила подобар човек?? ќе приметат членовиве на форумов. Се надевам поради твојов речник модераторот ќе превземе мерки.
Нема потреба да ми наметнуваш етикети, ама ако ти е мерак, слободно. Инаку, денешниот верник според твојата дефиниција која ќе ја прифатам за доброто на муабетот, не е различен од неверникот, ако зборуваме за моралните вредности. Се уште, она кое ми пречи во поделбата верници-атеисти, малку конзервативно од моја страна е што никој повеќе не ги почитува моралните вредности дадени од религијата, со таа разлика што кога доаѓаме до крајниот миг, атеистот ќе рече “посилниот преживува“ а верникот ќе рече “морам да се покајам“. Вториот, се уште дава шанса на опстојување на древните закони и добрата страна на верата.

Ништо јас неизвртувам, таа приказна или мит има многу чудна логика! Ликот во приказната кој им го ускратува сознанието за спознавање добро и зло се воспева и претставува како добар, а ликот кој им ја одкрива лагата е оцрнет и претставен како зло!
Што има овде извртено?
И? Има ли овде нешто извртено? Значи јасно е како ден дека биле казнети иако незнаеле што е добро а што зло! Е сега се поставуваат две битни прашања!
Прво! Зошто праведен и добар бог би му ја ускратил некому способноста да распознава добро и зло? Ако јас сум добар, зошто би го криел тоа?
Второ! Како може да се товари за одговорност некој на кој намерно му е ускратена способноста да прави разлика помеѓу добро и зло?
Значи единствено што е извртено тука е заклучокот на оваа приказна и начинот на кој со векови се прикажува!
Има друже извртено. Она кое ти го кажуваш е исто ко мојата споредба дека ти си комунист, само затоа што твојот симбол на твојата “религија“ има петокрака, безразлика што е наопаку.

Христијанството јасно кажува дека еден е Бог, дека не смее да се има друг Бог, законите на христијанството се единствени, не смее да се доведува воопшто во прашање нејзината исправност. Затоа, ако Господ рекол дека ќе умреш ако го земеш тоа јаболко, мораш да му веруваш. Ако не му веруваш, ако веруваш на некој друг, ќе бидеш казнет.

Она кое тебе, претпоставувам и на другите противници на христијанството, им пречи е фактот што се чувствуваат потчинети и ограничени. Апсолутно ве разбирам, но тоа само покажува колку вие не можете да се пронајдете себе си, зашто религијата во никој случај нема да ве спречи да ја изразите својата креативност ниту ќе ја убие вашата желба за учење, просветлување, истражување... бидејќи средновековната црква одамна не постои, а и онаа која постои е само сенка на она кое вистински треба да биде.

Секој атеист, исто како и верник, треба да научи да ја игнорира темната страна на црквата и нападите на притивниците на црквата доколку сака себе си да се види како подобар човек кој од ден на ден својот карактер и личност го надргадува. Дури, ако сакаме да го видиме тоа низ призмата на христијанството, Господ би бил задоволен кога би видел дека го правите тоа. Религијата и христијанството се тотално небитни, битно е почитувањето на законот, а тој по некоја случајност е библијата. Во неа ги има сите етички норми. Не ви се свиѓа христијанството, во ред е, го имате исламот и куранот. Почитувајте го него, немам проблем, ама немојте тероризмот на Осама=шпанската инквизија=грчките попови во втора светска војна да го поистоветувате со овие книги и вербата во Бог. Дури и сатанизмот ќе го прифатам како добра религија ако нејзините начела не се деструктивни и опасни за други живи суштества. Битно е да се има Бог и да се почитува.

Затоа, барањето правдина од Бог ти е неисправна, бидејќи тој е имагинарен, нереален, тој е раката на правдата која не се гледа... поистоветувањето на Адам и Ева со вистински личности кои некогаш живееле ти е непотребна, па дури и смешна ако веруваш во тоа... и барањето на објаснување за реченицата “Бог вели не јади од јаболкото“ ти е тинејџерско и неуко, зашто секој еден во животот сфаќа дека мора да почитува виша сила која има моќ над него, порано или подоцна.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Сите се атеисти, ама без правила. Не може да опстои општество со едно правило - нема правила. Бидете атеисти, ама не со правила кои вам ви одговараат. Не може еден момент да е во ред да се украде, за од вас кога ќе украдат да барате закони. Тоа е целта на една религија, казнување од врховен судија, како Господ, кој дава и зема животи. Од него луѓето најмногу се плашеле.
За ова зборував, не сакава да го цитирам целиот пост, си знаеш многу добро што си напишал. Во тој пост беше полн со злоба и омраза кон се нехристијанско па и кон Атеистите.

Нема потреба да ми наметнуваш етикети, ама ако ти е мерак, слободно. Инаку, денешниот верник според твојата дефиниција која ќе ја прифатам за доброто на муабетот, не е различен од неверникот, ако зборуваме за моралните вредности. Се уште, она кое ми пречи во поделбата верници-атеисти, малку конзервативно од моја страна е што никој повеќе не ги почитува моралните вредности дадени од религијата, со таа разлика што кога доаѓаме до крајниот миг, атеистот ќе рече “посилниот преживува“ а верникот ќе рече “морам да се покајам“. Вториот, се уште дава шанса на опстојување на древните закони и добрата страна на верата.
Веројатно проработи свеста кај тебе па си го смени ставот, добро е тоа, добро за тебе

Дали тоа двајца луге пишуваат со истиов потпис или ти во меѓувреме смени мислење или сепак се работи за свест.....

А пак на крајот велиш.... Моралните вредности дадени од религијата. Избиј си го од глава тоа човече, не се моралните вредности од религијата туку од човекот.

Kajgana Shop

На врв Bottom