Атеизам - дефиниција

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Само Бог знае кој ќе оди во рајот. Не суди зашто немаш кредибилитет за тоа со своите несовршености.

Инаку, Марио, за прекршувањето на Божјите заповеди ќе ја напоменам и онаа со клањање на икони, т.е. правење идоли од луѓе. За се` останато, точно е дека генерално Бог не е приоритет. Море ни хоби не е. Не` изеде гревот, нашето чувство за моќ, а всушност утре може да не` нема. Не знам дали сте свесни дека наградата за верата е голема и е - вечен живот во рајот. Таму нема да имаме земни грешни тела, туку ќе живееме со Бог.
Еве и да кажеме хипотетички дека постои бог.
Зашо да е баш Исус?
Зашо не е Алах.
Мене Алах ми е по топ фраер, се редиш со динамит, се убиваш во име на бога, идеш у рајот - и те чекаат 47 девици.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Зашо да е баш Исус?
Зашо не е Алах.
Мене Алах ми е по топ фраер, се редиш со динамит, се убиваш во име на бога, идеш у рајот - и те чекаат 47 девици.
:pos2::pos2::pos2:
П.С. Не се 47, туку 72 девици!

.:MadMan:.

Ретардиран
Член од
20 август 2010
Мислења
843
Поени од реакции
1.781
многу добар аргумент
земено во предвид концептот на реченицава - на што цели - и згора на се, дека библијата е напишана од човекот
Не библијата е напишана од тогашните новинари, кои биле на страната на црквата :)

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
Мислам дека моето образложение за Алах, може да ги повреди верските чувства на муслиманите, ама тоа сепак не го менува нивното право да си веруваат. Алах е човек, Исус е Бог. Исус неколкукратно се претставува како Бог во Библијата.

--- надополнето ---

Те молам ако немаш некоја идеја за конструктивен придонес кон дебатата, да не ја фекализираш.

Ретардиран
Член од
20 август 2010
Мислења
843
Поени од реакции
1.781
Мислам дека моето образложение за Алах, може да ги повреди верските чувства на муслиманите, ама тоа сепак не го менува нивното право да си веруваат. Алах е човек, Исус е Бог. Исус неколкукратно се претставува како Бог во Библијата.

--- надополнето ---

Те молам ако немаш некоја идеја за конструктивен придонес кон дебатата, да не ја фекализираш.

А како ти конструктивно постигнуваш кон дебатата?
Со тоа што ни кажуваш на сите дека си запаметла нешто од библијата? И дека ја читаш пред спиење?
Библијата не треба да се сфака сериозно :)

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
Тоа што читам Библија, за мене е големо достигнување и задоволство што ми носи спокој и мир:). Искрено ти посакувам и тебе да те допре Бог во срцето и да поверуваш. Во спротивно - нема шала, Бог е цар и ќе гориш во пеколот, сакал ти да верувш или не. Ова не е мое мислење - ова е факт кој е запишан во Библијата. Ако се плашиш од пеколот, Исус ти нуди спас да добиеш вечен живот. Да се спасиш од земните маки страдања и лицемерен грешен и никаков свет.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Тоа што читам Библија, за мене е големо достигнување и задоволство што ми носи спокој и мир:). Искрено ти посакувам и тебе да те допре Бог во срцето и да поверуваш. Во спротивно - нема шала, Бог е цар и ќе гориш во пеколот, сакал ти да верувш или не. Ова не е мое мислење - ова е факт кој е запишан во Библијата. Ако се плашиш од пеколот, Исус ти нуди спас да добиеш вечен живот. Да се спасиш од земните маки страдања и лицемерен грешен и никаков свет.

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
:pos::pos::pos:Океј, ме изнасмеа, точно е.

Не секогаш тоа што го сакаме ние, е она што го сака и Бог. Ама тоа што е од Бог е вистинското, правилното и Бог со него не` заштитува. И точно, изборот е даден, тоа што некој не го прифаќа не го менува Исус и неговата конзистентност. Толку од мене вечерва, одам да поминам време со Бог.

--- надополнето ---

Зашо да е баш Исус?
Зашо не е Алах.
Куранот е напишан околу 7ми век, од најголемиот пророк Мухамед, значи касни со пишување. Стариот завет јасно укажува дека Бог ќе обезбеди жртва помирница за нашите гревови а тоа е нашиот Господ Исус Христос, тоа најдобро се гледа во 22 глава во Битие, кога Авраам треба да го жртвува Исак а не Исмаил како што тврдат Муслиманите.
За ова прашање го повикувам Чорбаџија, он е подобар апологет од мене:).

--- надополнето ---

За да се тврди дека Господ бил суров, треба да се знае за какви луѓе и за какви престапи се работи, и после колку опомени Господ решил „да сече“. Заклучоците за „суров Бог“ се целосно вон контекст. Убедена сум дека, кога некој од вас критичарите би бил на местото на Бог, во тие случаи би бил многу, многу посуров! Но дури и да имате забелешки на „суров Бог“, Тој како Најправеден Судија има право да суди во Својот сопствен свет. Од целиот Стар Завет никако не може да се извлече таков заклучок. Имате проблем со уредбите/законите што Господ ги давал на ДРЖАВАТА (Израел) а не наниво на поединци.

Ретардиран
Член од
20 август 2010
Мислења
843
Поени од реакции
1.781

Ајде вака атеистите можат да си постават морален императив и многу послесно да го прекршат отколку верниците, затоа што нив не ги попречува свеста за боженството кои ке им наплати за гревот кој го направиле.
Ако свеста на боженството те попречува, онда едноставно не ја перципираш.
Ако те ослободува и ти дава мир тогаш ок тоа ти е “боженство на дело“.
Ако се плашиш од божја казна тогаш си блиску до религијата али си далеку од вистинската вера.
Ако среќен, радосен, задоволен од себе без да му го препишеш тоа на бог или да му се заблагодариш тогаш тоа е богохулие.

Јас не верувам во бог, таков како што е опишам во пресветото четиво...напишано е од човечка рака не од божја.
Не гледам дека нашава дискусија води до некоја точка...може да се натегаме до утре сабајле.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
За да се тврди дека Господ бил суров, треба да се знае за какви луѓе и за какви престапи се работи, и после колку опомени Господ решил „да сече“. Заклучоците за „суров Бог“ се целосно вон контекст. Убедена сум дека, кога некој од вас критичарите би бил на местото на Бог, во тие случаи би бил многу, многу посуров! Но дури и да имате забелешки на „суров Бог“, Тој како Најправеден Судија има право да суди во Својот сопствен свет. Од целиот Стар Завет никако не може да се извлече таков заклучок. Имате проблем со уредбите/законите што Господ ги давал на ДРЖАВАТА (Израел) а не наниво на поединци.
бидејќи јас сум Господ Бог твој ревнител, кој за гревовите на татковците ги казнува децата до третото и четвртото колено
Баш ме интересира како тоа поколенија кој не се ни родени според тебе заслужиле бог да пресече, и да казни!
ПЕТТА КНИГА МОЈСЕЕВА - ВТОРОЗАКОНИЕ
И ми рече Господ: "Ете јас почнав да ти го предавам Сион, (царот хешбонски, Амореецот) и земјата негова, почни да ја покоруваш земјата негова" И Сион (царот хешбонски), со целиот народ свој, излезе во бој кај Јахца, и ни го предаде Господ Бог наш (во рацете наши) и ние го разбивме него, синовите негови и целиот народ негов. Тогаш ги презедовме сите градови негови, ги ставивме под клетва и ги разоривме, а и сите мажи жени и деца ги убивме, никој неостана жив...
Или во овој случај! На кој тоа начин заслужиле сите мажи, жени и деца да бидат убиени?
И рече Мојсеј: Вака вели Господ: На полноќ ќе поминам низ Египет, и ќе умре секој првороден во земјата Египетска, од првородениот син на фараонот кој треба да седне на престолот негов, до првородениот син на слугинката која се наоѓа во воденицата и првородениот добиток!.....Мојсеј и Арон ги направија сите овие чуда пред фараонот но господ му го ожесточи срцето на фараонот и тој не ги пушти синовите израилски од својата земја
Или овде! На кој начин првородените деца, па дури и добиток заслужиле да умрат? И плус види што вели: Мојсеј и Арон ги направиле сите тие чуда, но господ му го ожесточи срцето на фараонот и тој не ги пушти синовите израилски од својата земја! Значи намерно му го ожесточил срцето за да не ги пушти!

Член од
21 октомври 2010
Мислења
3
Поени од реакции
0
Veruvanjeto vo nekoe kosmicko evrejsko zombi koe moze da napravi da zivees zasekogas ako telepatski mu kazes deka veruvas vo nego i go prifakas kako svoj gospodar...za da moze da gi izvadi site zli sili od tebe...sto se prisutni vo opstestvoto samo zatoa sto gola zena bila ubedena od zmija da izede jabolko od magicno drvo...bas i ne mi ima smisla na mene :lud:

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
Интересно е тогаш нешто друго...како во овој свет е родено злото во човекот? Дали можеби постоел генерално некој почеток или прачовекот го носел злото (врз друго суштество) во гените...ако го носел, од каде е дојдено тоа зло затоа што набљудувајќи ги животните, истите немаат поим за зло (освен оние со одредени болести). истото се јавува кај човекот како категорија (не знам кај приматите, не сум сигурен)...но од каде.
Само стрпливо, за да се развие некој муабет, ако сеуште е можно.
Злото е директен потомок на стравот од десната страна му стои.
Е сега ај да се сконцентрираме на стравот , од кај е пак тој ?
Еве да претпоставиме дека љубовта му е спротивната страна на стравот.
Инаку има два типа на страв , едниот доаѓа од рептилскиот дел од мозокот а другиот од егото.
И двата имаат ист ефект кај човекот ("биохемиски" земено) .

Член од
28 март 2006
Мислења
17.833
Поени од реакции
12.334
i sepak ne go definirase zloto i dodade nesto sto sum go napisal pred nedela dena, a nema nikakva vrska so ovaa diskusija

i prikaznata za bebinjata ti e zivi gluposti, bez razlika dali bebinjata "veruvaat" ili "ne veruvaat" vo zivot posle utrobata, rezultatot e ist, dodeka vo sporedba so religijata, bebeto koe "ne veruva vo zivot posle utrobata, ke bide izmacuvano zasekogas od strana na mama :))

--- надополнето ---

toa i jas se prasuvam, za kakva ljubov zborime tuka, koga niz celata biblija bog ubiva koj ke stigne, i by the way, go voveduva najsuroviot sistem na kazna, gorenje zasekogas vo pekolot!!! jaka ljubov
Не биди напорен со цитати без основа. Злото не беше во постовите почетно спомнато од мене ниту пак муабетот се однесуваше на тебе така да...не тролај ако постот е насочен кон друг со кого праевме муабет. а приказната ја немаш сфатено.

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
Единствената смисла на постоењето на земјата е да го прославиме Бог со тоа што го правиме. Оти се` друго е залудно потрошен живот во моментално уживање. Сум била и таму - сум живеела ооооу јеа секс drugs and rock and roll. Не повеќе. Може утре ќе умрам, не сакам да одам со толкав ланец грешен пред Бог.
Не се плаши од средбата со Бог затоа што нема да се случи (најверојатно).

--- надополнето ---

Хахаха синхроницитет 1 06 ; 1 06

Член од
28 март 2006
Мислења
17.833
Поени од реакции
12.334
Злото е директен потомок на стравот од десната страна му стои.
Е сега ај да се сконцентрираме на стравот , од кај е пак тој ?
Еве да претпоставиме дека љубовта му е спротивната страна на стравот.
Инаку има два типа на страв , едниот доаѓа од рептилскиот дел од мозокот а другиот од егото.
И двата имаат ист ефект кај човекот ("биохемиски" земено) .
Рептилскиот...извини Игор не ми е јасен поимот, го немам сретнато како таков. Делот од еволутивно пониските видови?

Kajgana Shop

На врв Bottom