Атеизам - дефиниција

Член од
14 октомври 2010
Мислења
45
Поени од реакции
8
нема потреба. Самиот болд кажува. Милиони припадници на народи и народности од Југославија гниеле или биле пребегани странство во име на самоуправувањето, марксизмот и ленинизмот -Падинска Скела, Голи оток, Идризово...милиони совети ги нема заради марксизмот и ленинизмот, иладници руски доктори биле истребени, исто толку офицери на советската армија...се во името на овие идеологии. Но овие иделогии не кажуваат нигде дека треба да се врши чистка и геноцид...сами по себе се добри се додека некој не ги злоупотреби.
Исто се случувало и со геноцидот, вештерките, робовите...материјална корист и/или контрола врз население. Затоа, во име на историјата, не ги споменувај овие примери, миљон пати се користени во погрешни цели, греота е.
kako sto rekov, nitu edna vojna ne se vodela radi edna edinstvena pricina, no religijata bila glaven faktor vo site sto gi navedov...negiranje na ova = glumenje glup

--- надополнето ---

http://www.godandscience.org/apologetics/sciencefaith.html

Исус му рече: „Јас Сум Патот, и Вистината, и Животот. Никој не доаѓа при Татко Ми, освен преку Мене".
Јован: 14:6

Верујте ми дека со три кила зејтин и седум пара чорапи ако однесете во Црква не се одвраќате од вашите гревови Зошто кај Бог ништо не може да се купи и не може да се Заслужи со Дела .. зошто ако Луѓето можеа да се одвратат од Гревот со својте дела или со заслуга немаше Бог да го прати Исус да умре за нас .. ама за тоа што Човекот неможеше со дело или да заслужи Простуваје Бог го даде бесплатно .. во една книга издадена од Православна Црква пишува како Луѓе му се поклонувале на Св.Пантелејмона Бог јасно у Библијата вика " Не ќе си правиш врезан лик, ниту некаква слика на она што е горе во небото, или долу на земјата, или во водата под земја. Не ќе им се ПОКЛОНУВАШ ниту ќе им служиш, зашто Јас, Господ, твојот Бог, Сум ревнив Бог. Ја посетувам неправдата на татковците - на оние кои Ме мразат - на децата до третото и четвртото поколение, а покажувам милости на илјадници, кои Ме љубат и ги пазат Моите заповеди.Што да речам Повеќе доволно е САМО ова но ке кажам уште нешто
НИКАДЕ значи НИКАДЕ нема во Библијата некој да се моли ОСВЕН на БОГ .
Mnogu "jaka" ljubov ti e ova, "ako ne me sakas za vozvrat, ke goris ZASEKOGAS vo pekolot".......nitu eden covek vo istorijata ne zasluzuva beskonecnost vo izmacuvanje, pa duri nitu Hitler bidejki negovite dela ke imaat posledici 3-4-5 vekovi (preteruvam), no sigurno ne beskonecno... SEPAK, spored hristijanskata teologija, Hitler e najverojatno vo rajot momentalno, bidejki negovite dela ne vlijaat na negovoto spasenie, covekot bil Katolik......znaci hitler e vo rajot, a nekoj fin covek koj mozebi nikogas ne ni cul za hristijanstvoto, ke gori zasekogas...interesna definicija za ljubov imaat hristijanive...

--- надополнето ---

Ако родителот му забрани на детето лично да се увери дека прстот во штекер предизвикува смрт...родителот ускратува или крие нешто, лош е или така треба да биде? Ако друг возрасен го натера сепак да проба, родителот повторно е лош и ускратува лично искуство со смртни последици...или тој другиот?
Грешка е што луѓето не знаеле за зло??? И Сатаната "им ги отворила очите"??? Една дадена заповед и да не ја послушаат :toe:

Интересни тези, малку контра поставени :)

Оф, колку гревови како луѓе имаме направено...цела вселена нема да ги збере.
malce greska si, spored biblijata, gospod ne ja igra ulogata na "grizliviot roditel koj gi kara decata deka postapile loso"...eve za moment da zanemarime deka toj ustvari gi izlazal adam i eva (demek ke umrat ako probaat od drvoto...gospod LAZE???)

podobra sporedba bi bila "roditelot koj ima podrum so razno razni spravi za izmacuvanje, i koga decata ne go slusaat, a by the way, najgolemiot grev e da ne go sakaat istiot roditel, toj gi praka vo podrumot i gi izmacuva ZASEKOGAS"...DA, stvarno moralno, prava ljubov...

Член од
28 март 2006
Мислења
17.744
Поени од реакции
12.199
Твоите бројки држат вода колку и изрешетано буре со калешников.
Ќе се осврнам на неколку твои небулози кои можеш да им ги продаваш на оние што се доста помлади и не живееле во времето на комунизмот, но на твоите горе долу врсници не ќе можеш.

1. Сите твои бедни ливчиња кои
Изгледа не знаеш да правиш муабет...седи си со твојте калашникови.
не одговараш на прашања, а користиш зборови достојни за ...грев би било да ти се реплицира.

--- надополнето ---

kako sto rekov, nitu edna vojna ne se vodela radi edna edinstvena pricina, no religijata bila glaven faktor vo site sto gi navedov...negiranje na ova = glumenje glup

--- надополнето ---

Mnogu "jaka" ljubov ti e ova, "ako ne me sakas za vozvrat, ke goris ZASEKOGAS vo pekolot".......nitu eden covek vo istorijata ne zasluzuva beskonecnost vo izmacuvanje, pa duri nitu Hitler bidejki negovite dela ke imaat posledici 3-4-5 vekovi (preteruvam), no sigurno ne beskonecno... SEPAK, spored hristijanskata teologija, Hitler e najverojatno vo rajot momentalno, bidejki negovite dela ne vlijaat na negovoto spasenie, covekot bil Katolik......znaci hitler e vo rajot, a nekoj fin covek koj mozebi nikogas ne ni cul za hristijanstvoto, ke gori zasekogas...interesna definicija za ljubov imaat hristijanive...

--- надополнето ---

malce greska si, spored biblijata, gospod ne ja igra ulogata na "grizliviot roditel koj gi kara decata deka postapile loso"...eve za moment da zanemarime deka toj ustvari gi izlazal adam i eva (demek ke umrat ako probaat od drvoto...gospod LAZE???)

podobra sporedba bi bila "roditelot koj ima podrum so razno razni spravi za izmacuvanje, i koga decata ne go slusaat, a by the way, najgolemiot grev e da ne go sakaat istiot roditel, toj gi praka vo podrumot i gi izmacuva ZASEKOGAS"...DA, stvarno moralno, prava ljubov...
нормално дека ги излажал, намамил...сеедно е. Пак ќе кажам, единствена заповед од родител ако не послушаш...другите заповеди сигурно исто така нема да ги спроведуваш. Барем половина од заповедите да се почитуваат (не мора ништо друго), светот немаше да оди во овој правец каде оди...во се поголем неморал.

Член од
14 октомври 2010
Мислења
45
Поени од реакции
8
не одговараш на прашања, а користиш зборови достојни за ...грев би било да ти се реплицира.

--- надополнето ---

нормално дека ги излажал, намамил...сеедно е. Пак ќе кажам, единствена заповед од родител ако не послушаш...другите заповеди сигурно исто така нема да ги спроведуваш. Барем половина од заповедите да се почитуваат (не мора ништо друго), светот немаше да оди во овој правец каде оди...во се поголем неморал.

I eve ok, nema nitu edna zapoved da pocituvam od roditelot...dali toa mu dava za pravo na roditelot da me zakluci vo podrum i da me izmacuva zasekogas? Sigurno ne, no tocno toa go pravi "najmoralnoto" bitie...ako ova e definicija za moral, togas dobro e sto svetot odi vo se pogolem nemoral...

Член од
28 март 2006
Мислења
17.744
Поени од реакции
12.199
I eve ok, nema nitu edna zapoved da pocituvam od roditelot...dali toa mu dava za pravo na roditelot da me zakluci vo podrum i da me izmacuva zasekogas? Sigurno ne, no tocno toa go pravi "najmoralnoto" bitie...ako ova e definicija za moral, togas dobro e sto svetot odi vo se pogolem nemoral...
Прекршување на Божја заповед е грев, плата за тоа е смртта...се радувале сите во хармонијата само еден не се радувал, тој што ги намамил во грев...Господ им заповедал, тие не послушале...не знам што толку е нејасно во сето ова.

Член од
14 октомври 2010
Мислења
45
Поени од реакции
8
Прекршување на Божја заповед е грев, плата за тоа е смртта...се радувале сите во хармонијата само еден не се радувал, тој што ги намамил во грев...Господ им заповедал, тие не послушале...не знам што толку е нејасно во сето ова.
Ne mi e jasno zosto go izbegnuvas prasanjeto...to est jasno mi e, sfakas i sam deka ovoj sistem na "pravda" ne e voopsto moralen, i e edna od najsurovite idei izmisleni bilo koga...dali ti kako roditel bi napravil nesto sto ovoj "ultimate" roditel pravi?

A ako prekrsuvanjeto na (bilo koja) Bozja zapoved e grev, i plata za toa e smrt, ne bi trebalo da ima ziv covek na planetava...Ako Gospod e semoken i seznaen, toj znael sto ke se sluci uste pred da ne kreira...no, se razbira, toj ne kreiral, i odlucil da ne kaznuva so izmacuvanje ZASEKOGAS zaradi greska koja toj ja napravil pri naseto kreiranje...

ajde sega da go pogledneme negoviot MASTER PLAN za spasenie...lugeto (spored arheologija) postojat poveke od 100,000...Gospod gleda na site vojni, bolesti, ubistva, lagi, izmami 98,000 godini, i konecno se odlucuva da se vmesa...

i namesto da ja popravi celata situacija na bezbolen nacin (sto e mozno, bidejki toj e, neli, semoken), se praka sebesi na zemjata, i toa vo primitiven predel na denesna Palestina, kade retko koj mozel verodostojno da gi belezi negovite zborovi... za da gi spasi lugeto od pravilata koj toj samiot gi postavil...PREKU SAMOZRTVUVANJE NA SAMIOT SEBE!!! DA, ima PERFEKTNA SMISLA

ZGORA NA TOA, znaejki deka negovite zborovi ke predizvikaat podelbi, omraza, vojni, i ubistva vo narednite 2010 godini...BRAVO, SUPER PLAN!

Член од
28 март 2006
Мислења
17.744
Поени од реакции
12.199
Ne mi e jasno zosto go izbegnuvas prasanjeto...to est jasno mi e, sfakas i sam deka ovoj sistem na "pravda" ne e voopsto moralen, i e edna od najsurovite idei izmisleni bilo koga...dali ti kako roditel bi napravil nesto sto ovoj "ultimate" roditel pravi?
Ниту некого затворил во подрум, ниту некого отепал. Ако го толкуваш примерот со родителот со казна во смисол затворање во подрум (ваљда за ова прашање збориш) тогаш не го имаш разбрано примерот...одиш во крајност со затворање во подрум...можеш да дадеш пример наместо во подрум, нека го обеси. Затоа и не можам да одговорам на апсурдно поставено прашање.
Господ не ни е виновен за гревовите, тоа е дело на нашите страсти...ние сме сами виновни.

ZGORA NA TOA, znaejki deka negovite zborovi ke predizvikaat podelbi, omraza, vojni, i ubistva vo narednite 2010 godini...BRAVO, SUPER PLAN!
Виновни се нашите падови како луѓе, безбрижност, горделивост, прељуба, непослушност...сето водело низ историјата и води кон убиства, грабежи, војни во крајна рака.

Сега јас да те прашам пошто ова требаше да се прашања за атеизмот (по не знам кој пат потенцирам)
-атеист, неверувачот, негатор во Бог или богови...во што верува дека е покренувачка планска сила за живиот свет и вселената во целост, во што во суштина верува. ...сега засега дел од прашањата (пошто се многу, оставам другите прашања за понатаму).

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Кој знае а кој не знае да прави муабет е потполно јасно. Ова се случува кога ќе ти снема аргументи. Јас одговорив на многу што, ти не одговори на ништо. Пријателите со калешникови се твои, од иста банда сте (верници).
Тоа што си го билдирал извадено од контекст само кажува дека од постот ништо не си прочитал
И да другарче, бедно и јадно е да се користат фабрикувани документи од таа вера која ја застапуваш за да ги користиш како аргумент

Член од
28 март 2006
Мислења
17.744
Поени од реакции
12.199
Кој знае а кој не знае да прави муабет е потполно јасно. Ова се случува кога ќе ти снема аргументи. Јас одговорив на многу што, ти не одговори на ништо. Пријателите со калешникови се твои, од иста банда сте (верници).
Тоа што си го билдирал извадено од контекст само кажува дека од постот ништо не си прочитал
И да другарче, бедно и јадно е да се користат фабрикувани документи од таа вера која ја застапуваш за да ги користиш како аргумент
Ќе одговориш на прашањата од претходно или ќе продолжиш во овој стил?

Ако се согласуваш да одговориш на истиве прашања

-атеист, неверувачот, негатор во Бог или богови...во што верува дека е покренувачка планска сила за живиот свет и вселената во целост, во што во суштина верува. ...сега засега дел од прашањата (пошто се многу, оставам другите прашања за понатаму).
ако не, разговор со расеани постови не можам да читам...ова е тема каде треба да се запознаеме со атеизмот, но ти некако неповрзано расеано пишуваш за сосем трети работи.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Сега јас да те прашам пошто ова требаше да се прашања за атеизмот (по не знам кој пат потенцирам)
Ова ти е веќе по не знам кој пат одговорено, но ти не сакаш да читаш, или очекуваш одговор кој тебе ќе ти одговара. Како прво прашањето ти е погрешно формулирано. „покренувачка планска сила“???? Со ваква дефиниција и многумина верници нема да сложат а сите атеисти сигурно.
Не знам што не ти е јасно сам ја кажуваш дефиницијата и потоа ја негираш. Атеист = неверник, значи немаме потреба да веруваме во нешто.

П.С. Расеани постови? ДА, добро ги опиша твоите постови, затоа прекини да ги читаш само твоите постови, прочитај ги и другите.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.744
Поени од реакции
12.199
Ова ти е веќе по не знам кој пат одговорено, но ти не сакаш да читаш, или очекуваш одговор кој тебе ќе ти одговара. Како прво прашањето ти е погрешно формулирано. „покренувачка планска сила“???? Со ваква дефиниција и многумина верници нема да сложат а сите атеисти сигурно.
Не знам што не ти е јасно сам ја кажуваш дефиницијата и потоа ја негираш. Атеист = неверник, значи немаме потреба да веруваме во нешто.
Не очекувам ништо, само посочи ми ги постовите каде е одговорено...наместо да обвинуваш напразно.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Одговорите ти се дадени, побарај ги на форумов. Нема да се навраќам на нешто што повеќепати е кажано. Тоа што не можете да го сватите дека постојат атеисти, не е мој проблем.
Ќе се осврнам сега на она што не се Атеистите за да ги расчистиме сите небулози кои кај вас постојат во врска со Атеистите.

- Атеисти = Верници, пуста желба на верниците. Иако многумина пробуваат да докажат некакво верување кај Атеистите, такво не постои. Секој кој пробува да докаже такво нешто е исто како да докажуваш дека пилешко месо се прави од теле. Очигледни се гротескните проби на некои членови да докажат дека атеистите веруваат во непостоење на бог. Јас би рекол дека теистите се неверници, затоа што не веруваат во непостоењето на бог (според „доказите“ што ги даваат, “ова само бог може да го створи“, а не знам зошто пробуваат да го докажат тоа, зошто ако би докажале, тогаш нема да има вера, ќе биде факт)

- Атеисти = Комунисти, Марксисти и сл. Апсолутно неточно, како што споменав веќе претходно и комунизмот и како веќе сакате наречете ги се исто како религии, за засниваат на некакво верување. Атеизмот не се појавил со појавата на комунизмот.

- Атеисти = Дарвинисти. Повторно неточно. Дарвиновата теорија е само за настанокот на видовите, за другите појави има милион други науки. Некои атеисти ја прифаќаат, некои делумно, некои воопшто.

- Атеизам = Грев. Повторно неточно. Според верниците секој кој што е од друга вера е грешник. Дали?? Ние со тоа што не сме прифатиле верата како начин на живот, не грешиме пред никого. Вашето размислување дали грешиме или не, си е ваше.

- Атеизам = неморал, дрога, разврат, инцест,прељуба........и што уште не. Секој оној што и помислил такво нешто треба да се засрами. Моралните вредности ги имаш или немаш, независно од верската припадност или неприпадност. Кој ги нема ни 1000 богови не му помагаат.

- Атеистите веруваат само во на што ќе го видат, самиот термин „веруваат“ не припаѓа тука, но да го земеме како семантичка колатерална штета :). Неточно. Постојат и други сетила освен видот нели? Постои и дедукцијата како начин на логично поврзување на настаните и последиците кои ги оставаат.

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
И ти заради приказната стаозаветна од Постанокот не го правиш тоа или поради законот бр.тој-и-тој член тој-и-тој кој дава овластување на надлежните органи...
Тоа што ти мислиш дека таа приказна е симболична не значи дека истата симболика ја има и некој друг...за некој друг можеби значи нешто друго...

Настрана тоа што никаде во библијата не е дадена дозвола за толкување на Законот донесен од Мојсеја а исполнет од Исуса...
Јас ете за разлика од христијаните ја сфаќам онака како што библијата кажува дека треба да се сфати тоа...

Или го прифаќаш Посланието,Писмото,Законот како што е даден во светата книга или е подложно на толкувања...нема трето ...“еден дел буквално,еден онака симболично и алегориски,а еден дел ич не го есапиме“...
Па посланието писмото и законот не викаат дека не треба да јадеш јаболки додека Исус не ти дозволи. Библијата, христијанството и верата не се измислени за да се натега некој околу нивното значење ко да е сцена од Монти Пајтон. “Uh, how should we fuck off Ser?“ Многу е јасно што значи тоа кое е кажано во библијата и многу е јасно зошто треба да се почитува. Не сакаш, не мораш, ќе се соочиш со казната за непочитување на правилата.

Ipsissimus напиша:
Епа тука лежи зајакот! Самиот си кажа, не го правиш тоа затоа што ЗНАЕШ, дека е погрешно и дека ќе те искршат од ќотек во станица! Мене ми е јасно дека станува збор за симболика, но симболикава од прилика вели вака: "Добриот волк мораше да пострада од раката на шумарот поради лошата црвенкапа!" Адам и Ева биле создадени без да распознаваат добро од зло, кога ликот на змијата им ги отвара очите (им го дава интелектот, способноста да знаат што е добро а што зло), "Добриот" бог ги казнува, проколнува, им ја одзема бесмртноста и им го спречува патот до дрвото на животот плашејќи се кога сега го имаат интелектот да не посегнат и по бесмртноста и да заживеат вечно!
Ако ти останало малку од "јаболкото" ќе го сватиш ова, ако не ќе го сметаш и понатаму Садистот од библијата како добар и милостив бог!
Извртувањето ти оди добро ако го примениш на прости атеисти и верници кои се прашуваат каде е Бог да ги избави од страдање. Реално, врска нема. Прво, симболиката која ја прикажа не соодветствува на приказната со јаболкото.Второ, во никој случај не може Господ да биде злото колку и ти да сакаш да играш нападот е најдобра одбрана. Господ, според религијата и според разумот (ако прифатиш дека разумот сфаќа што значи Господ во муабетов) е ултимативна вистина и непогрешливо битие. Тој ги поставува правилата на игра, а ги поставува за општо добро.

Не се работи за отварање ничии очи, се работи за покорност која овозможува благосостојба. Да, подоцна профитираа од оваа замисла ама тоа е друга тема. Адам и Ева не постоеле, тие се пример за обичниот човек кој копка на нива и лови зајци дека ако не ги почитува законите на земјата, а поставени од небото, ќе биде казнет. Нормално, небото го измислија некои попаметни од обичните земјоделци, свештеници, учители и мудреци со цел сите да живеат подобро. Но, замисли како ќе изгледаше и што ќе се случеше ако истите тие луѓе напишеа во некоја книга “Знаете што, не постои Господ, не постои совршено битие, ама слушајте јас што ќе ви кажам зашто вие не знаете и треба да ме слушате мене“. Белата лега која ја поставиле функционира милениуми подоцна, повеќе или помалку од моментот кога ја измислиле.

Всушност, христијанството и никој не го измисли, само производ на други религии е, надополнување, изменување, прилагодување. И нам токму тоа ни треба во моментов, ни треба промена зашто освен муслиманството кое ги држи своите следбеници покорни, ретко која друга релеигија и учење успева. Ако сакате наречете ја новата религија и Атеизам, ама да биде доволно силна лага за простиот човек да му се протне и секако, да биде доволно силна да ги издржи нападите на мочковци кои се со толку деструктивна природа што и земјата би ја уништиле за да се самозадоволат, а камо ли моралните и етички закони. Да ги издржат ударите на профитерите ко институцијата црква низ вековите итн...

Сите се атеисти, ама без правила. Не може да опстои општество со едно правило - нема правила. Бидете атеисти, ама не со правила кои вам ви одговараат. Не може еден момент да е во ред да се украде, за од вас кога ќе украдат да барате закони. Тоа е целта на една религија, казнување од врховен судија, како Господ, кој дава и зема животи. Од него луѓето најмногу се плашеле.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Сите се атеисти, ама без правила. Не може да опстои општество со едно правило - нема правила. Бидете атеисти, ама не со правила кои вам ви одговараат. Не може еден момент да е во ред да се украде, за од вас кога ќе украдат да барате закони. Тоа е целта на една религија, казнување од врховен судија, како Господ, кој дава и зема животи. Од него луѓето најмногу се плашеле.
За ова зборував во мојот претходен пост
Значи според тебе:
Верник (посебно е ако е Христијанин како тебе) = Најголеми морални вредности
Атеист= аморален (можеби и ненормален), крадец, убиец, наркоман

Тука братче си се зезнал малку (не малку, малку повеќе)

Напишав и претходно и ќе повторам, повеќе од сите тие горе спомнати се верници, џабе ви се правилата кога малкумина ги применуваат. А дали твојата вера од тебе направила подобар човек?? ќе приметат членовиве на форумов. Се надевам поради твојов речник модераторот ќе превземе мерки.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.744
Поени од реакции
12.199
Основната емоција на религиите е стравот.
Интересно, го забележав овој дел :)
Не се работи за страв. Човекот се плаши од непознатото, а не од Бог. Почит кон нешто во животот не значи и страв Тојкатер.
Јас го почитувам мојот родител, но не се плашам од него...кога знам дека ми мисли само добро, а злото кое ми се случува е зависно од мене и моите постапки.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Извртувањето ти оди добро ако го примениш на прости атеисти и верници кои се прашуваат каде е Бог да ги избави од страдање. Реално, врска нема. Прво, симболиката која ја прикажа не соодветствува на приказната со јаболкото.Второ, во никој случај не може Господ да биде злото колку и ти да сакаш да играш нападот е најдобра одбрана. Господ, според религијата и според разумот (ако прифатиш дека разумот сфаќа што значи Господ во муабетов) е ултимативна вистина и непогрешливо битие. Тој ги поставува правилата на игра, а ги поставува за општо добро.

Не се работи за отварање ничии очи, се работи за покорност која овозможува благосостојба. Да, подоцна профитираа од оваа замисла ама тоа е друга тема. Адам и Ева не постоеле, тие се пример за обичниот човек кој копка на нива и лови зајци дека ако не ги почитува законите на земјата, а поставени од небото, ќе биде казнет. Нормално, небото го измислија некои попаметни од обичните земјоделци, свештеници, учители и мудреци со цел сите да живеат подобро. Но, замисли како ќе изгледаше и што ќе се случеше ако истите тие луѓе напишеа во некоја книга “Знаете што, не постои Господ, не постои совршено битие, ама слушајте јас што ќе ви кажам зашто вие не знаете и треба да ме слушате мене“. Белата лега која ја поставиле функционира милениуми подоцна, повеќе или помалку од моментот кога ја измислиле.

Всушност, христијанството и никој не го измисли, само производ на други религии е, надополнување, изменување, прилагодување. И нам токму тоа ни треба во моментов, ни треба промена зашто освен муслиманството кое ги држи своите следбеници покорни, ретко која друга релеигија и учење успева. Ако сакате наречете ја новата религија и Атеизам, ама да биде доволно силна лага за простиот човек да му се протне и секако, да биде доволно силна да ги издржи нападите на мочковци кои се со толку деструктивна природа што и земјата би ја уништиле за да се самозадоволат, а камо ли моралните и етички закони. Да ги издржат ударите на профитерите ко институцијата црква низ вековите итн...

Ништо јас неизвртувам, таа приказна или мит има многу чудна логика! Ликот во приказната кој им го ускратува сознанието за спознавање добро и зло се воспева и претставува како добар, а ликот кој им ја одкрива лагата е оцрнет и претставен како зло!
Што има овде извртено?
Бог: "Од секое дрво во градината можеш да јадеш, освен од дрвото на спознавање на доброто и злото, од него нејади зошто од оној ден кога ќе вкусиш од него ќе умреш"

Змијата: "Не нема да умрете, но Бог знае дека оној ден кога ќе вкусите од него ќе ви се отворат очите па ќе станете како богови и ќе знаете што е добро а што зло!"

Бог: "Ете Адам стана како еден од нас, знаејќи што е добро а што зло, но сега да не ја испружи раката своја и да земе од дрвото на животот па да заживее вечно!Тогаш Господ Бог го изгони од Едемската градина за да ја обработува земјата од која беше земен.
И? Има ли овде нешто извртено? Значи јасно е како ден дека биле казнети иако незнаеле што е добро а што зло! Е сега се поставуваат две битни прашања!
Прво! Зошто праведен и добар бог би му ја ускратил некому способноста да распознава добро и зло? Ако јас сум добар, зошто би го криел тоа?
Второ! Како може да се товари за одговорност некој на кој намерно му е ускратена способноста да прави разлика помеѓу добро и зло?
Значи единствено што е извртено тука е заклучокот на оваа приказна и начинот на кој со векови се прикажува!

Kajgana Shop

На врв Bottom