Прво мора да сфатиш дека луѓето кои се жалат на форумот тоа го прават со причина, знаејќи дека голем дел од популацијата, не се жали додека нема сериозен проблем, и дека дијабетот е директно поврзан со кардиоваскуларни заболувања, а го имаат едно 20% + од населението, сосема е нормално да се мисли на полошо.
Постојат симпотми кои се
премногу уникатни за да се преклапаат со други работи, значи буквално секој трет што го знам, мисли дека е нормално после оброк да добиеш пад на енергија - поспаност. Дедо ми на пример ми викаше да рече лебот дека цар го јадел, леги и одмори....затоа легнувал - на шала де. Другаров осеќал потреба да спие после оброк навика му било, не е толку дека му се спиело. Речено сторено по моја сугестија се договоривме 2-3 дена во периодот кога дреме, наместо животинска храна да јаде вегански - да видиме дали ќе има некој ефект на дремката.
Она што го примети го, замисли, нити еден од 3-те дена, на човекот не му се приспа, е сега ако тоа е нормално, зошто од оваа храна не му се приспа? каде отиде "навиката" за спиење? тоа е еден пример, како одредени симптоми се екстремно силно поврзани со дијабет т.е. инсулинска резистетност, дури и при оваа фаза забрзано доаѓа до оштетување на телото и тоа многу забрзано - затоа на многу теми ги приметувам тие работи, и со релативна прецизоност можам да приметам кој каков проблем има, дел од тоа е заради тоа што имам и лично искуство со оваа работа.
Истово важи за проблеми со фокус, концентрација, кратка меморија, апатија, нагло губење на интерес за разни активности. А иначе тоа што ќе се исплашат е позитивно, ќе ги натера серозно да се мотивираат да го решат проблемот, ако им го завиткам у шеќерче описто на проблемот - ќе си се тапнат на рамо и ќе си помислат дека не им е ништо, главниот проблем е што атероскелрозата е хронична и прогресивна болест, обично има минимални симптоми се додека не дојде пациентот во средно - доцна фаза.
Друга работа што јас тебе би те советувал, е да не ги слушаш докторите кога ти поставуаат дијагноза т.е. кога ќе ти опишуваат дел од проблемот кој го имаш, така се учени да го праат точно она кое го опиша во темава, на мој пријател со 9-ка шеќер, 7-ца холестерол, и 3.5 триглицедири му рекоа дека било нормално, дали си свесен дека докторот го осуди пријателот на потенцијална смрт со тоа што не му кажа да внимава и одма да ја смени диетата?
Јас да сум со некоја моќ, или на позоција - у затвор би го ставил тој доктор. А за твојот проблем, за да не мислиш дека зборам на памет, или претерувам -
повели прочитај си сам.