K
kalimer0
Гостин
Мене никогаш ме нема видено пијан ама деновиве ќе се направам летва кога тој е трезен па да види како е да си има работа со пијан човек 

Ќе ти се дере и ќе ти збори дека не чинело така, ќе ти рече остај ме мене што правам. Штета што овие постариве ретко ставаат прст на глава да подразмислат, они се увек у право, во се се разбираат и низ се поминале.Мене никогаш ме нема видено пијан ама деновиве ќе се направам летва кога тој е трезен па да види како е да си има работа со пијан човек![]()
Исто и кај менеТатко ми е зависник ама никогаш апсолутно никогаш не бил насилен кога бил пијан. Или легнува да спие или ќе тупи некој досаден муабет па ќе легне да спие ама нема ни чаша скшено. Можеби е среќа во несреќа![]()
Малку е проблематична ситуацијата, бидејќи пред се, не можеш да го натераш некој на сила да се лечи. Единствено, можете некако да ургирате до некоја од здравствените институции, но и тоа не би вродило со плод, доколку се работи за човек кој има периоди каде што не е во алкохолизирана состојба и функционира нормално. Најпаметно е да седнете прво и да разговарате фамилијарно со него кога ќе е во трезна состојба и да одлучите што понатаму. Кога е во таква состојба, какви проблеми прави? Извршува физички напад врз некој од семејството? Или само агресивноста ја истакнува преку викање, карање и сл.?Имам алкохоличар дома тоа е голем проблем и незнам како да го решам, татко ми скоро секој ден е пијан а не признава секогаш вели дека капка се нема напиено и кога ке му речам дека пиел почнува да ме вреѓа и да измислува работи за мене, а најголем проблем е што веќе се срамам бидејќи сум женет и сите ги нервира ке си одев од дома ама ме фаќа жал за мајка ми и сестра ми, за лечење неќе ни да слушне дали може некако на сила да се лечи оти неможе веќе вака.
Имам алкохоличар дома тоа е голем проблем и незнам како да го решам, татко ми скоро секој ден е пијан а не признава секогаш вели дека капка се нема напиено и кога ке му речам дека пиел почнува да ме вреѓа и да измислува работи за мене, а најголем проблем е што веќе се срамам бидејќи сум женет и сите ги нервира ке си одев од дома ама ме фаќа жал за мајка ми и сестра ми, за лечење неќе ни да слушне дали може некако на сила да се лечи оти неможе веќе вака.
Имам двајца другари со истиот проблем. И двајцата не се женети, викаат како да донесам жена дома кога имам татко алкохоличар.Имам алкохоличар дома тоа е голем проблем и незнам како да го решам, татко ми скоро секој ден е пијан а не признава секогаш вели дека капка се нема напиено и кога ке му речам дека пиел почнува да ме вреѓа и да измислува работи за мене, а најголем проблем е што веќе се срамам бидејќи сум женет и сите ги нервира ке си одев од дома ама ме фаќа жал за мајка ми и сестра ми, за лечење неќе ни да слушне дали може некако на сила да се лечи оти неможе веќе вака.
е, ова е тоа што зборев погоре, само покасно го видов постов. Значи агресијата се јавува како еден вид фрустрација од неможноста/немањето желба/самодоверба да се соочат со тоа што ги мачи.Кога се трезни, а тоа е многу ретко, мислиш дека се најдобрите луѓе на светот. Но кога ке се опијат, исто вреѓаат, наредуваат, се кријат по подруми и испагаат помочани...