Алистер Кроули

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Се шетавме така со едни другари кај типските и еден од нив почна да вика: Еј Охрид сме, еј Охрид сме :icon_lol:, а не бевме во Охрид :icon_lol:.

На времето во средниот век луѓето обвинети за магија и вештерство ги врзувале за столб и тој столб го потопувале во вода, ако се удавела личноста тогаш не правела окултистички магии, ако се одврзела и летнала кон небото тогаш правела. Јас лично би го пробал тој тест на Алистер Кроули, инаку човек не може да знае со сигурност.
Те превари Господ, искочи дека времето како димензија сепак не бил спремен да го контролира. Нема потреба од експерименти, не може да диши под вода... :wink:

п.с. Дали можеби Худини и Дејвид Коперфилд се негови најуспешни следбеници?

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
п.с. Дали можеби Худини и Дејвид Коперфилд се негови најуспешни следбеници?
Види сега ако Худини и Коперфилд биле врзани на таков начин на тој специфичен столб во тоа време и тие ќе биле прогласени за невини во врска со окултизам и магија :icon_lol:.

KeleS

insolitus res
Член од
22 јануари 2008
Мислења
734
Поени од реакции
57
Оф леле ... Сукон ... многу забега со магиава ... Немој да ми речиш дека верваш дека со ритуална магика можеш да направиш нешто ?

Значи јас сега малце од филозовска гледана точка да пристапам . Значи грешно е да се верва дека краули направил бродови да исчезнуваат и слични работи ... Магиа мај асс .
Вистинската магиа во учењето на краули е онаа која тие учења ја преземаат од кабалата и масонските тајни , и нема никаква врска со правење на бродови да исчезнат .

Филозофиата на краули и е насочена кон ( набројани по степени ): Отфрлање на ограничувањата кои се наметнати врз нас од страна на (конзервативното ) општество , моралот , воспитувањето . Потоа отфрлање на религиозната догма и постигнување на слобода на лични верувања . Потоа е прецепирање на конечноста на човечкиот живот и откривање на својата вистинска цел . И на крајот самоспознавање , или познавање на себеси ослободен од сите ограничувања кои околината ги наметнала врз вашит карактер .

Е сега дека успат ке станиш ужасно добар љубовник бидејки таја филозофиа промовира апсолутна сексуална слобода ( Прави што ти е воља ) и нејзино често практикување .

За попросто . Учењето на краули е дека прво треба да ја оспознаеш својата вистинска волја ( вистинското јас ) преку отфрлање на сите препреки кои се создадени преку воспитување , морал , општествена прифатливот итн . И потоа практикување на таа воља .
Не гледам тоа да е по некаков начин зло .

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
За попросто . Учењето на краули е дека прво треба да ја оспознаеш својата вистинска волја ( вистинското јас ) преку отфрлање на сите препреки кои се создадени преку воспитување , морал , општествена прифатливот итн . И потоа практикување на таа воља .
Она што надрогираниот егоманијак го нарекува "препрека" и "стега" обично се смета за процес на очовечување кој го дели човекот од животно и го учи да се социјализира.

А, вољата не е ништо повеќе од базичниот животниски инстинкт, кој не прави инфантилно егоцентричи животники.

Едит:
Нормално дека е има зло. Сето зло на светов потекнува од неконтролирани инстинкти и его-манијакалност. А, овој лудаков Кроули токму тоа го фаворизира

KeleS

insolitus res
Член од
22 јануари 2008
Мислења
734
Поени од реакции
57
Она што надрогираниот егоманијак го нарекува "препрека" и "стега" обично се смета за процес на очовечување кој го дели човекот од животно и го учи да се социјализира.

А, вољата не е ништо повеќе од базичниот животниски инстинкт, кој не прави инфантилно егоцентричи животники.

Па, и особата која фаворизирајќи го истото склепала цело "учење" не е ништо повеќе од инфантилно егоцентрично животно.
Ада , еве сега пример . Јас например сум тежок people pleaser . Во нормални услови луге кои гледаат од страна би го сватиле тоа како нешто наметнато од страна на воспитување или нешто , И јас така би гледал на мојата особина . НО ако јас длабоко се преиспитам и сватам дека тоа го правам поради тоа што сакам лугето околу мене да се среќни независно колку тоа мене ме прави несреќен а не поради надворешно влиание ... Тоа е веќе дел од мојата волја нели ?

Значи не зборуваме за животински инстинкти . Зборуваме за вистинските причини кои не движат кон некоја постапка .
Заправо ако се гледаат некои сегменти од телемата заправо од човек се бара точно животинското да го отфрли , и секоја негова постапка да е пресметано дали е она кое тој ( вистинското јас ) го сака нависитна , и од кои причини го сака .
Освен тоа кога тргнуваш да правиш нешто треба секогаш да се памти принципот : DO what thou will if it harms none . Што значи дека ти пред да ја исполниш својата волја треба да мислиш и на последиците од твоите акции врз тебе самиот и врз другите .

Мене ова цело ми изгледа ко апсолутно промовирање на разумност ( Стриктно човечка особина ) а не на промовирање на животинското . :toe:

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Е сега дека успат ке станиш ужасно добар љубовник бидејки таја филозофиа промовира апсолутна сексуална слобода ( Прави што ти е воља ) и нејзино често практикување .

Од таа филозофија нема да станеш ужасно добар љубовник, можеш само да добиеш ХИВ вирус или слична болест.
И така се осознава својата вистинска воља :sport2::sport2:,преку отфрлање на се, уште да беше шарлатанот во право :sport2::sport2:заедно со масоните да не им ја крадеа и фалсификуваа историјата на Темпларите.
Мислам дај бе која магија какви глупости приказни за мали деца се тоа......

KeleS

insolitus res
Член од
22 јануари 2008
Мислења
734
Поени од реакции
57
Од таа филозофија нема да станеш ужасно добар љубовник, можеш само да добиеш ХИВ вирус или слична болест.
И така се осознава својата вистинска воља :sport2::sport2:,преку отфрлање на се, уште да беше шарлатанот во право :sport2::sport2:заедно со масоните да не им ја крадеа и фалсификуваа историјата на Темпларите.
Мислам дај бе која магија какви глупости приказни за мали деца се тоа......
Гледај и јас го сметам за шарлатан ... АЛи гледам дека многу луге грешно го разбираат ... Заправо го сметаам за најлошо нешто кое се случило во окултот .
Тоа кое го проповеда е порадо психологиа и Фројдизам отколку вистински окулт ...
А за тоа дека е магија ... То на краули е се , само магиа не .

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
"Прави што ти е волја, и тоа нека биде цел Закон."

Пример, имаме особа која е нарцисоидна. Нејзината суштинска мотивација е себе-потврдување, преку себе-експонирање, по секоја цена.
И ако тоа треба да е закон, а љубовта е под тој закон, т.е цитирам:

"Љубовта е закон, закон под волјата."

Онда, испаѓа дека конкретната особа треба по секоја цена да го услишува и задоволува нарцисоидниот мотив на својата воља, а за љубовта (која по дифолт подрзабира и обзир кон другите) ќе мисли отпосле.

Значи, едно од базичните начела, односно прави што ти е воља, бла,бла е во директна контрадикција со зимањето на другите у предвид.
А, од тука некаде може фино да се види иницијација на потенцијално зло.

KeleS

insolitus res
Член од
22 јануари 2008
Мислења
734
Поени од реакции
57
"Прави што ти е волја, и тоа нека биде цел Закон."

Пример, имаме особа која е нарцисоидна. Нејзината суштинска мотивација е себе-потврдување, преку себе-експонирање, по секоја цена.
И ако тоа треба да е закон, а љубовта е под тој закон, т.е цитирам:

"Љубовта е закон, закон под волјата."

Онда, испаѓа дека конкретната особа треба по секоја цена да го услишува и задоволува нарцисоидниот мотив на својата воља, а за љубовта (која по дифолт подрзабира и обзир кон другите) ќе мисли отпосле.

Значи, едно од базичните начела, односно прави што ти е воља, бла,бла е во директна контрадикција со зимањето на другите у предвид.
А, од тука некаде може фино да се види иницијација на потенцијално зло.
Да во право си ... Али ако се гледа сериозно Истиот проблем го имаш кај сите учења кои водат до спознавање на себеси .. не само кај краули .
Во крајна сметка колку што тој не е во право толку не се и сите други ..

Сигурен сум дека има и за тој елемент со нарцисоидноста некој фаил сејф али мене ми го немат кажано ... Сепак имам читано само то што е општо достапно од на краули стварите . Има работи негови кои се достаптни само за О.Т.О и телемитите ... Таму сигурно има одговор и на ова .

Е сега дека мене лично неговото учење ми има помогнато во животот ми има ... Али игледа немам егоцентирчна коска во телово па зато не сум напраил зло . :vozbud::vozbud::vozbud:

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Да во право си ... Али ако се гледа сериозно Истиот проблем го имаш кај сите учења кои водат до спознавање на себеси .. не само кај краули .
Во крајна сметка колку што тој не е во право толку не се и сите други ..

Сигурен сум дека има и за тој елемент со нарцисоидноста некој фаил сејф али мене ми го немат кажано ... Сепак имам читано само то што е општо достапно од на краули стварите . Има работи негови кои се достаптни само за О.Т.О и телемитите ... Таму сигурно има одговор и на ова .

Е сега дека мене лично неговото учење ми има помогнато во животот ми има ... Али игледа немам егоцентирчна коска во телово па зато не сум напраил зло . :vozbud::vozbud::vozbud:
Без разлика нарциосеиден, егоистичен и сл.

Самата основа на учењето индиректно вели, прави што ти се прохте.
Што, ај што е инфантилно, него знае да биде и штетно за другите. Поинаку, остава отворена можност за нанесување зло (да, ипак би го користела овој термин), без превземање одговорност.
И поради тоа е блиску до сатанизам и остали секташки моменти.

Патем, фино што ти помогнало, на некој и скиентологија им помага, а на некој и бајачка...не го негирам тоа, ниту се потсмевам на истото, туку кажувам дека самото учење има сериозна фалинка. За контрадикции па да не почињам уопште.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Te cepnaa na drugana tema za Crouli i morase ovaa da ja izvadis od naftalin :))))!

Celata negova ideja e mracna, haos i nered, individualizam bez pardon i bez vode je griza za drugite!
Neubavko neli!

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Интересно е како ова учење наликува на давање чоколатце на мало дете. Како најлесно ќе излажеш малолетник, кажи му дека во твојот дом смее да ги прави сите најдевијантни работи кои му се по мерак, и тој ќе ти дојде дома, каде ти ќе го силуваш, бидејќи тебе тоа ти е мерак. Учењето апсолутно е деструктивно, а деструкција во историјата и премногу имавме.

И замисли, по Краули, оној австриецот што на ќерка му и направи сто деца треба да го оправдаме. Зашто нему вољата тоа му наложила. И ќе речеме, па сите посакуваме некоја слична грозотија, зошто го чуваме тоа во себе скриено. Некои работи треба да останат скриени очигледно, и треба да се срамиме од нив, а не да ги величиме и да наоѓаме оправудавања во нив.

Светот мора да почива на РЕД, мир, разбирање и толеранција. И онака сите религии и општества не успеваат во пракса да го воведат тоа, зар ни треба и учење кое ќе го оправдува лудилото?

Член од
5 декември 2008
Мислења
698
Поени од реакции
211
А јас пак читав на еден други странски страници дека дедому на Буш имал врска со една од Кју Клукс Клан, дури имал и дете со неа ама никој не е сигурен дали детето е негово...ако информациите за Кроули ги црпиш само од некои странски сајтови тогаш:pos2:...кажи колку дела од Кроули си прочитала пред да продолжиш да јадеш бурек...
Треба ли да се предозирам со тешки дроги пред да им кажам на другите дека таа убива ? :)
Па не ми го зел господ паметов да читам сатанистички дела знам јас од каде потекнува сета таа негова окултна филозофија и нема што да навлегувам понатаму, е стварно многу јака филозофија имал типов нема што -прави што ти е волја, ако сака некој да прави што му е волја не треба тој да му каже, за порочен живот не ти треба учител.
Каде ти е умот кога некој сака да те сведи на елементарно животинско ниво, се прашувам како го разработува терминот свест зошто очигледно се што прави го прави надвор од неа, или да не се залажуваме се што правел правел свесно но која е таа негова наклонетост да го мрази бог и да а да му се покорува на сатаната тој е грев невиден мислел дека се ослободил од стегите на моралот а види од друга страна станал невиден роб на гревовите и страстите .. Зарем сака да прикаже дека животот со примена на неговите окултни свакања може да се нарече нормален..Па кој нормален би одел и би устоличувал само едно единствено чуство својата волја погрешно насочувајки го и ставајки го во служба само на човековите страсти занемарувајки и разум и душа, чуства и свест.. Не знам како ти не ги забележуваш овие негови празнини..или сакаш само да си во мода? :)

Интересно е како ова учење наликува на давање чоколатце на мало дете. Како најлесно ќе излажеш малолетник, кажи му дека во твојот дом смее да ги прави сите најдевијантни работи кои му се по мерак, и тој ќе ти дојде дома, каде ти ќе го силуваш, бидејќи тебе тоа ти е мерак. Учењето апсолутно е деструктивно, а деструкција во историјата и премногу имавме.

И замисли, по Краули, оној австриецот што на ќерка му и направи сто деца треба да го оправдаме. Зашто нему вољата тоа му наложила. И ќе речеме, па сите посакуваме некоја слична грозотија, зошто го чуваме тоа во себе скриено. Некои работи треба да останат скриени очигледно, и треба да се срамиме од нив, а не да ги величиме и да наоѓаме оправудавања во нив.

Светот мора да почива на РЕД, мир, разбирање и толеранција. И онака сите религии и општества не успеваат во пракса да го воведат тоа, зар ни треба и учење кое ќе го оправдува лудилото?
За последнава реченица :) Добро заклучи само што би додала дека лудилото е веке дел од овој свет не му треба формална и институционализирана форма па уште и прогласување за религија , не му треба заедништво може да постои надвор од секоја организација и подреденост.. Само по себе е такво , лудило , анархија безредие.. Па колку денес често ги гледаме тие реинкарнации слични на кроули тоа е начин на живот денес, тоа е реалност ...за жал

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.985
Поени од реакции
12.621
Треба ли да се предозирам со тешки дроги пред да им кажам на другите дека таа убива ? :)
Па не ми го зел господ паметов да читам сатанистички дела знам јас од каде потекнува сета таа негова окултна филозофија и нема што да навлегувам понатаму, е стварно многу јака филозофија имал типов нема што -прави што ти е волја, ако сака некој да прави што му е волја не треба тој да му каже, за порочен живот не ти треба учител.
Каде ти е умот кога некој сака да те сведи на елементарно животинско ниво, се прашувам како го разработува терминот свест зошто очигледно се што прави го прави надвор од неа, или да не се залажуваме се што правел правел свесно но која е таа негова наклонетост да го мрази бог и да а да му се покорува на сатаната тој е грев невиден мислел дека се ослободил од стегите на моралот а види од друга страна станал невиден роб на гревовите и страстите .. Зарем сака да прикаже дека животот со примена на неговите окултни свакања може да се нарече нормален..Па кој нормален би одел и би устоличувал само едно единствено чуство својата волја погрешно насочувајки го и ставајки го во служба само на човековите страсти занемарувајки и разум и душа, чуства и свест.. Не знам како ти не ги забележуваш овие негови празнини..или сакаш само да си во мода? :)

За последнава реченица :) Добро заклучи само што би додала дека лудилото е веке дел од овој свет не му треба формална и институционализирана форма па уште и прогласување за религија , не му треба заедништво може да постои надвор од секоја организација и подреденост.. Само по себе е такво , лудило , анархија безредие.. Па колку денес често ги гледаме тие реинкарнации слични на кроули тоа е начин на живот денес, тоа е реалност ...за жал

hahahhahahhaha:pos2: mnogu se raspolozuvam koga citam vakvi GLUPOSTOTRESACI kako vas...no....od edna strana mi e zal! Poznati mi se luge kako vas koi SE svakaat bukvalno, no se prasuvam ZOSTO????? Poradi nedostig na koncentracija? Kolku pati treba da vi se objasni deka pravi sto ti e volja ne treba da se svati bukvalno:nenene:.Ako sakate da mudruvate i da go pravite nekoj deka bil narkoman prvo procitajte nekolku knigi pa posle davajte mislenje.

We are all born ignorant, but one must work hard to remain stupid. ~ Benjamin Franklin

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom