Алистер Кроули

Статус
Затворена за нови мислења.

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Тоа ќе да е друга некоја теорија. не поврзана со Лам ваљда.
Веројатно не.

Постои една теприја за Сиријанците и како ја вовеле они религијата денес (во главно христијанството и исламот). Ова со Лам не го знам.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ипсисимус, он изглеа читнал некои grays-теории за оној портретот на Лам, нацртан од Кроули:
Незнам за тие теории, и не би шпекулирал.
Лам се сретнува во Liber XCVII. Портретот е од визијата која Кроули ја добил кога го изведувал Amalantrah Working

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.307
Поени од реакции
12.300
Еве нешто врзано со „вонземјани“... Повелете линк.

Secret Chiefs (sometimes "Secret Chiefs of the A.'.A.'.") Aleister Crowley's term for those praeternatural entities which direct the progress of humanity for ends that are usually beyond the ken of mortal men. The Secret Chiefs are of at least the grade of Magus and Magister Templi, may or may not be in human form depending on their own needs at the time, and are utterly unknown to the rest of humanity except in the very rare times when they find it part of their plan to reveal themselves to one person.
Ова има врска и со хиерархијата и целта на двата Реда: A.'.A.'. и O.T.O. кои се премногу испреплетени за да ги дискутираме овде.

Како што се знае нели:

„Но запамти добро дека Законот доаѓа од A.'.A.'., а не од О.Т.О. Овој Ред всушност е првото од религиозни тела кои службено го прифатија овој Закон, и неговиот целокупен Ритуал беше ревидиран и преуреден во склад со таа одлука.“ - Liber CCC ( Khabs am Pekht )

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.307
Поени од реакции
12.300
Идејата за овие тајни шефови пред него се појавува кај Блаватска.
Пред нејзе на едно друго место... пред тоа друго место кај Розенкројцерите... пред нив исто така на друго место... мислам дека оди и кај арапите во X век се споменува тоа...
Оди бааги пред Кроули сето тоа...

Но тетката ни црква малку проба преку мрачните векови да се заборави на мајсторите - кои ако ја читните „Магика без Солзи“ ги има во три школи (поточно постои војна помеѓу две школи, додека едната е неутрална и ги балансира од секогаш другите две, но тоа нели и си пишува: нема потреба да знае смртниот човек).

M

Muranyi

Гостин
Дали е можно и оваа тема да се префрли во подфорум Религија,зашто сметам дека таму и е местото?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.307
Поени од реакции
12.300
Дали е можно и оваа тема да се префрли во подфорум Религија,зашто сметам дека таму и е местото?
Не... таму има тема за телема и О.Т.О. и се останато, иако јас мислам дека треба да биде во философија таа тема (после милиони пишувања се надевам разбираат дека телемата не е религија).

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.307
Поени од реакции
12.300
Ја сум за тоа ако може у Дом и Семејство да се пребаци.
Доволно е и оваа и телема темата да одат во философија и да се спојат во една тема...
--- надополнето: 17 август 2012 во 01:20 ---
Али ја пропагирате како религија :D
Еми да буцниме малце, да се распалат воинствените срца на мажите и жените... да се разговара... онака... слабо.

M

Muranyi

Гостин
Ја сум за тоа ако може у Дом и Семејство да се пребаци.
Сарказмот ти е јака страна,нема збор.Секогаш успеваш да ме насмееш:)
--- надополнето: 17 август 2012 во 11:54 ---
Не... таму има тема за телема и О.Т.О. и се останато, иако јас мислам дека треба да биде во философија таа тема (после милиони пишувања се надевам разбираат дека телемата не е религија).
Ете јас сум од тие што ја разбираат телемата како религија.Значи сум бил во заблуда,а и погрешно е човек да донесе заклучок за нешто од кое нема познавања.Пред два месеци ја симнав Магика без солзи,во електронски формат на српски јазик и морам да признаам,веднаш се откажав.Самиот материјал за читање е тежок,згора на тоа и на компјутер не е ист филингот кога читаш.Еве сега ја чекам да ми ја испринтаат од УСБ во печатена форма,па наредна за читање ми е таа.Се надевам ќе поднаучам нешто:)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.307
Поени од реакции
12.300
Дури и да ја проучуваш телемата, сепак за тебе може и да биде религија. Зошто да не... :)
Телемата е толку флексибилна колку што е флексибилно и Дрвото на Животот (а за него се вели дека содржи СЕ во себе и дека може да го виткате како сакате, кога сакате, колку сакате...).
Некаде ќе прочитате како телемата е философско-религиозна матрица и еден куп објаснувања во врска со ова... некаде ќе прочитате дека е философија, некаде религија...

Јас велам да прочитате, да размислите (дали ќе медитирате, дали логички ќе расудувате тоа е ваше), потоа да пресудите и да видите како е да ги гледате сите како Кралеви и Ѕвезди. Друго е кога го гледате сончевиот систем од перспектива на Земјата, друго е кога сте вие Сонцето.

Кроули убаво направил во своето време.
Го кренал показалецот кон човекот и рекол: Прави што ти е волја... дознај која е твојата највнатрешна природа и задоволи го тој глад за соединување и искуство низ животот. Ниту еден бог нема да се откаже од тебе ако го спознаеш божественото во себе и се однесуваш божествено. Твоето највнатрешно скриено е богот кој што го бараш и кој што е дел од Нуит(универзум, бесконечност, хаос..., што сакате може да ви преставува Нуит. само внимавајте да не ги измешате просторните ознаки, од тоа следува болка. Тоа е нагласено и во Книгата на Законот).

Телемитски кажано: Нека Хадит(ѕвездата која што гори во секое срце) ужива во бесконечните прегратки на Нуит(сферата чиј обем е бесконечен) :)

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom