Алергии

FrEaKy GiRL

...FaLLeN AnGeL...
Член од
20 јули 2007
Мислења
623
Поени од реакции
28
За среќа не сум алергична на ништо:) Сега за сега, а се надевам и за понатаму:)

leila

.o0
Член од
10 октомври 2008
Мислења
862
Поени од реакции
46
JAs sum alergicna na cajna salama, ama samo ako izedam povekje denovi i toa so red, i na jajca isto ako preteram

▒IsNoGood▒

A hell of a brainiac
Член од
8 декември 2008
Мислења
155
Поени од реакции
8
Јас имам прилично нетипична алергија. Поради хиперактивноста на мозочните синапси, телото ми произведува зголемено количество на хистамин (причинител за алергиите). Рефлексите ми се многу изострени, ниво на концентрација над нормалното и слично. По кожата ми излегуваат бледо црвени пликови. Затоа веќе 3 години пијам антихистамини, константно. Тоа успева да ме врати во нормала, иако по малку и омалаксува. Ама ако, повеќе сакам да си сум нормален, без осипи и "суперинтелигенција", така во основно кога не ги земав апчињата бев сезнајко, ме прогласија и ученик на генерација, и тоа морам да си признаам, во невидено добра конкуренција. Сега сум по опуштен, релаксиран, не учам толку многу, иако пак си имам одлични оцени. Тоа што го имам е неуро дендрит, и се нарекува urtikaria. Многу, многу е ретко, го имаат само неколку во Македонија, една девојка ја однесоа на испитувања во Швајцариа... подобро ми е да си седам тука и да си пијам антихистамини, отколку и од мене да направат заморче!

Член од
20 март 2009
Мислења
46
Поени од реакции
1
Ej ne znam za vas ama jas imam mnogu alergii.Kao na primer alergi4n sum na kopjuteri vo ovoj slu4aj na laptopi, na internet,internet exploreri i mozilla,na forumi i deca koi visat na forumi i alergi4en sum na jajca.:pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2:

Член од
7 јануари 2009
Мислења
391
Поени од реакции
20
Eden period strasno kivav koga cistev po doma izgleda me draznese prasinata.I bez da znam mozda sum bila alergicna na prasina no kako dojde taka projde.Posle me fakase isto koga cvetaat lipi i tie belite pufki sto letaat vo vozduh od topolite e togas mi bese zatnat nos mi tecea solzi od oci kivav a be nenormalna rabota ama sega se se smiri posto ne sum vo Skopje.Nedaj boze da me fati nesto ovde posto 90% od lugevo se alergicni na nesto.

Член од
14 ноември 2008
Мислења
3.418
Поени од реакции
856
немам никаков вид на алергија, шуќур заебана работа ми изгледа вака ко гледам некој шо се мачат ...

Член од
29 септември 2008
Мислења
219
Поени од реакции
5
Што е алергија? Тоа е нетипична реакција на некоја особа која ја има од некој вид материја, која нормално е безопасна на другите луѓе.Таа супстанца која смета на организмот се вика алерген.

До алергија доаѓа кога нешто ќе се поремети во функцијата на имунолошкиот систем. Нашите бели крвни зрнца не бранат од непознати супстанци (антитела) така што создаваат извесни протеиниво крвта, познати како анти тела или имоноглобулин. Антителата можат да се спојат со страните супстанции да би го неутрализирале нивното штетно делување. Кај алергичните особи, имунолошкиот систем создава антитела против “нештетни супстанци“ како што се прав, полен, вид на храна итн.

Алергијата се пренесува во семејството, за жал од колено на колено.

Имате ли вие алергии? На што сте алергични? Како ја “лечите“ алергирајата? Каков е животот со алергии?

Јас сум алергична на прашина. Кога ќе ми се направат едни грозни црвени малечки мозолчиња на рацете ми доаѓа да си ги отсечам. Многу грозно изгледаат. Бљак! Не дека имам некоја си “тешка“ и “незгодна“ алергија ама животот со алергии и не е баш лесен. Замислете да сте алергични на храна, допир од животни, на сонце итн.:ija::(
zdrava ishrana,4oo.gr.ovostie i zelencuk,3o.min.brzo setanje,bez alkohol,pusenje pusenje cigari,bez stresovi.pri pojava na alegijata tabl.loratidin.1 dnevno,vit.c.1ooo.mg.1 dnevno.pozdrav.

AL.

Член од
22 јануари 2009
Мислења
12.610
Поени од реакции
5.016
Не сум алергичен на ништо фала богу.

Член од
27 ноември 2008
Мислења
1.433
Поени од реакции
341
алергичен сум на сите видови треви ... баш сега брзо правев алерго тест
особено сум алергичен на јоргован.
алергичен сум и на јачмен ... и зато не смеам да пијам пиво и црвено вино .
ама јас пак си пијам. нема реакција. сепак не претервам да не дојди до некоја компликација ... шознам :toe:

L

LEPOTICKA_SWEET

Гостин
Алергична сум на поленовиот прав па практикувам да не бидам во близина каде што има расцветани дрвја зашто мн е чешаат очите и носот и ми се случува да ми отече цела фаца :vozbud: а чудна работа тоа ми се случува преку ден навечер не чуствумам ништо кога сум во близина на расцветани дрвја :nesvest: Едно време бев алергична на сончоглед и маргарин и пиво ама веќе не сум :wink:

Член од
16 август 2008
Мислења
3.293
Поени од реакции
637
Имам алергија на поленов прав, а имав и на прашина и мувла, ама со тек на време ми се намали.
До лани секој октомври и мај беа кобни за мене, добивав астматични напади, особено лани откако завршив во болница, направив испитувања, ми дадоа терапија и до сега пу пу ништо се нема случено повторно.

Инаку, за сите алергични на полен, веб сајтот на градот Скопје направи страница за неделно информирање за концентрацијата на полен во воздухот. Ептен корисно. :smir:
http://www.skopje.gov.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=354

DEVIL FOREVER

МАНЧЕСТЕР ЈУНАЈТЕД
Член од
29 април 2009
Мислења
538
Поени од реакции
23
јас сум илерги4ен на смоки:uvo:

Marshmallow

◦Kajganaholic◦
Член од
28 март 2009
Мислења
450
Поени од реакции
25
Aaaaaaaaa..оваа тема е болна за мене.Уште од мали нозе(накај 4 години)се нафрлам на рацете и нозете.Различен период.Бев на 98297487348 испитувања и цело време едното исто..мајонез,салама и незнам какви глупости на крај испадна не е тоа.После ми рекоа на хлор,па на сонце..абе што се не слушнав.Дури и до бајачки стигнав,али ништо ни од тоа и така сега продолжувам да си живеам со алергијава.Еднаш слушнав демек некоја скриена алергија па што знам.Е сега фала му на бога во последно време немам многу проблем со алергијата.А какви се апчиња не пиев и се мачкав со 300 глупости али ипак ништо!:uvo:

Член од
22 февруари 2007
Мислења
1.852
Поени од реакции
1.382
Aaaaaaaaa..оваа тема е болна за мене.Уште од мали нозе(накај 4 години)се нафрлам на рацете и нозете.Различен период.Бев на 98297487348 испитувања и цело време едното исто..мајонез,салама и незнам какви глупости на крај испадна не е тоа.После ми рекоа на хлор,па на сонце..абе што се не слушнав.Дури и до бајачки стигнав,али ништо ни од тоа и така сега продолжувам да си живеам со алергијава.Еднаш слушнав демек некоја скриена алергија па што знам.Е сега фала му на бога во последно време немам многу проблем со алергијата.А какви се апчиња не пиев и се мачкав со 300 глупости али ипак ништо!:uvo:
И јас имам такво нешто сеа , мислам јас и братми , незнам до што е но ми се појавуваат на неколку места како каснатини од комарец и чешаат , беше братми на испитување и ништо исти срања му зборат , а тоа не да нема врска али ај нека му биде на тој МИТОлогистот таму... така да ако имаш некој совет кажи ми . :smir:

PokerFace

I'll never be the same..
Член од
30 март 2009
Мислења
1.212
Поени од реакции
623
Минатото лето кога бев у Куманово почнав да се исфрлам по рацете и нозете и не знаев од што е ... али сите сумљаа дека е ми е од зајци .. а сега оваа пролет се исфрлив на рацете али само до лактите, под лактите не .... и + се исфрлив на грбот.
Бев по ова докториве и никој не знаеше да ми каже од што ми е.
Еден доктор дури ми рече дека ке сум умрела,само заради тоа што не му се соблеков по гаќи а он тоа сакаше :nesvest::nesvest::tapp::uvo::uvo:
И од тогаш ме фати страв и немам отидено на доктор...си се лечам сама...
Користев милиоооони лосиони и разни креми и ништо не ми помага,од ден на ден се повеќе ме чешаат рацете... :( :toe:

Kajgana Shop

На врв Bottom