Алвин Плантинга, злото и слободната волја

Antiteist

ateist
Член од
19 декември 2011
Мислења
127
Поени од реакции
104
Да те разберам зошто си атеист, тоа не ми е проблем.
Што со опозиционирањето?
Која ти е целта?
Кец! Па после ќе кажат лош сум бил. Што те мрзи да прочиташ малце повеќе за антитеизмот и различните негови форми? Ајде вака, една поетско образложение: антитеистот ќе биде бескрајно задоволен ако спаси макар и една душа од пеколното горење во ирационалниот страв од наводното постоење на Пеколот.

И едно друго прашање да ти поставам, дали постоеше
пред да се родиш?
Не, нормално. За кармата и сличните глупости пиши во друга тема, немој тука. Ова е друга тема.

G

galaxy

Гостин
И едно друго прашање да ти поставам, дали постоеше
пред да се родиш?
:)
И мене ми го имаше поставено ова, и мислам дека ти одговарав нешто, ама не те прашав и тебе, дали постоеше пред да се родиш?

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Кец! Па после ќе кажат лош сум бил. Што те мрзи да прочиташ малце повеќе за антитеизмот и различните негови форми? Ајде вака, една поетско образложение: антитеистот ќе биде бескрајно задоволен ако спаси макар и една душа од пеколното горење во ирационалниот страв од наводното постоење на Пеколот.

Не, нормално. За кармата и сличните глупости пиши во друга тема, немој тука. Ова е друга тема.
Хахахах абе не ти е јасно тебе уште?
Ти се прогласи умрен од дамна. Мртви луѓе за рационалност, души и сл. по твоите убедувања(т.е. верувања) не можат да контемплираат.
Или може уште си во клиничка смрт.
--- надополнето: 27 декември 2011 во 19:11 ---
:)
И мене ми го имаше поставено ова, и мислам дека ти одговарав нешто, ама не те прашав и тебе, дали постоеше пред да се родиш?
Кратко и јасно ДА. :)

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Во која форма? Материјално или некако духовно, со свест, поегзотично за моето сфаќање?
Замисли стануваш еден ден, и ништо не се сеќаш за деновите пред тој. И доаѓа некој и те прашува во која форма си постоел вчера?
Што ќе му кажеш?

D

dystopian

Гостин
Замисли стануваш еден ден, и ништо не се сеќаш за деновите пред тој. И доаѓа некој и те прашува во која форма си постоел вчера?
Што ќе му кажеш?
Ако воопшто не се сеќаваш, од кај знаеш дека си постоел пред да се родиш? :)

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Значи ти претпоставуваш дека си постоел?
Животот е самореализацијаta во суштина, вистината лежи во ова. И ти очекуваш на форум да ти го кажам најважното, а можеби и единствено важно нешто во животот. :)
Those who seek should not stop seeking until they find. When they find, they will be disturbed. When they are disturbed, they will marvel, and will reign over all.
--- надополнето: 27 декември 2011 во 20:08 ---
Ако воопшто не се сеќаваш, од кај знаеш дека си постоел пред да се родиш? :)
Ја не се сеќам што сум јадел вчера па сум постоел сигурно :)
Не за друго туку ме виделе како пијам вино хахахахахх.
Има многу што да се зборува овде, полека се тоа, по ред.
Сликата има милијарда делчиња, тешка е за составување.
Во тоа е убавината. :)

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Сакаш да кажеш дека ниту една овосветовна филозофска мудрост не може да биде вистинита (точна) само затоа што не дошла од Црквата или од Светите Оци?:pos:
.
Овосветовните мудреци и Светите Оци учат за две сосема различни категории: овосветовното кај философите и духовното кај Светиите. Разликата во начинот на кој учат/поучуваат е неспоредлива.
--- надополнето: 28 декември 2011 во 11:18 ---
Од каде заклучи дека Плантинга нема(л) духовно искуство? Си зборувал со него, си читал негови дела? Кажал тој или напишал дека немал духовно искуство? Најпосле, што менува тоа? Ако немал духовно искуство, по дифолт се што ќе каже не е точно?
.
Дали дотичнито имал или немал духовно искуство, лично не ми е од интерес, оти она кое ме интересира, веќе го чинам.

А ако дотичниот нема духовно искуство, тогаш на истиот не му преостанува ништо друго, освен да мудрува по својот ум, но не и на Богомудрува.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
Уствари слободна волја не може да има, бидејќи слободна волја подразбира семоќ а таа ја нема никој кој е создаден веќе од некого. Чувството на слободна волја се меша со слободната волја но тоа е нон сенс бидејќи секој делува по својата суштина-волја а со самото тоа не може да се менува. Слободна волја е измислен поим во реалност не постои, секој прави што сака значи според својата суштина. Тоа е јасно објаснето. Со ова се руши и вечниот живот бидејќи да имаме слободна волја па кој би сакал да не живее или кој би бил приморан да живее онака како што мора. Значи што е она што се нарекува слободна волја? Чувство дека можеш да избираш? Па тоа никој не го спори дека мораш да избираш но тоа чувство дека си слободен не те прави вистински слободен, бидејќи слободен подразбира семоќен, да можеш да се менуваш да ја менуваш својата суштина, карактер интереси. А тоа не може.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
бидејќи слободен подразбира семоќен, да можеш да се менуваш да ја менуваш својата( суштина ), карактер интереси. А тоа не може.
Како бе не може?
Кој сака да го смени? :)
Ако суштината сака да смени нешто тоа ќе се смени.
Ама егото кое глуми газда не може да смени ништо.
Замисли имаш компјутер дома и програмите сами се
менуваат по пц. Не че мочи додека некој од надвор не смени нешто.:). Можеби би се менувале, ама тоа би пратело
одреден алгоритам, од таму е "желбата" еден дел од егото
да смени друг. Ама такви се програмите од старт, немаат
моќ за промена по желба, туку алгоритамски.
Програма по дефиниција е и тоа.
Суштината, ги менува работите со посматрање.
Акција преку не акција.
Суштината не може да се промени, не џабе е суштина. :)
Уствари она е бесконечна, а како би променил нешто што
нема крај?

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
Ако ти дадам пример ќе видиш дека не може, слободна волја подразбира јас да се интересирам за нешто што не ме интересира, јас да правам нешто што нејќам да правам, а тоа не може бидејќи тогаш би бил друг.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Ако ти дадам пример ќе видиш дека не може, слободна волја подразбира јас да се интересирам за нешто што не ме интересира, јас да правам нешто што нејќам да правам, а тоа не може бидејќи тогаш би бил друг.
Во оваа ситуација во која си ти си секој момент ти си друг, различен од тој пред него.Интересите се мењаат и ти се мењаш исто и со карактерот и се друго. Само суштината не
се менува, се друго е променливо. Затоа не се идентификувај со променливите.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
Во оваа ситуација во која си ти си секој момент ти си друг, различен од тој пред него.Интересите се мењаат и ти се мењаш исто и со карактерот и се друго. Само суштината не
се менува, се друго е променливо. Затоа не се идентификувај со променливите.
Се менувам физички но во суштина не се менувам ни јас ни ти, ни било кој, нема сила што може да ме натера да ме занима машинство на пример или да сакам да слушам џез, ете ти некој пример.

Kajgana Shop

На врв Bottom