Н
нихилист
Гостин
Демек ти си паметњаковичот со кого треба да дискутира
Браво за човекот кој освен форумов нема друга сатисфакција во животот.
Демек ти си паметњаковичот со кого треба да дискутира
Браво за човекот кој освен форумов нема друга сатисфакција во животот.
Кец! Па после ќе кажат лош сум бил. Што те мрзи да прочиташ малце повеќе за антитеизмот и различните негови форми? Ајде вака, една поетско образложение: антитеистот ќе биде бескрајно задоволен ако спаси макар и една душа од пеколното горење во ирационалниот страв од наводното постоење на Пеколот.Да те разберам зошто си атеист, тоа не ми е проблем.
Што со опозиционирањето?
Која ти е целта?
Не, нормално. За кармата и сличните глупости пиши во друга тема, немој тука. Ова е друга тема.И едно друго прашање да ти поставам, дали постоеше
пред да се родиш?
И едно друго прашање да ти поставам, дали постоеше
пред да се родиш?
Хахахах абе не ти е јасно тебе уште?Кец! Па после ќе кажат лош сум бил. Што те мрзи да прочиташ малце повеќе за антитеизмот и различните негови форми? Ајде вака, една поетско образложение: антитеистот ќе биде бескрајно задоволен ако спаси макар и една душа од пеколното горење во ирационалниот страв од наводното постоење на Пеколот.
Не, нормално. За кармата и сличните глупости пиши во друга тема, немој тука. Ова е друга тема.
Кратко и јасно ДА.
И мене ми го имаше поставено ова, и мислам дека ти одговарав нешто, ама не те прашав и тебе, дали постоеше пред да се родиш?
Во која форма? Материјално или некако духовно, со свест, поегзотично за моето сфаќање?Кратко и јасно ДА.
Замисли стануваш еден ден, и ништо не се сеќаш за деновите пред тој. И доаѓа некој и те прашува во која форма си постоел вчера?Во која форма? Материјално или некако духовно, со свест, поегзотично за моето сфаќање?
Ако воопшто не се сеќаваш, од кај знаеш дека си постоел пред да се родиш?Замисли стануваш еден ден, и ништо не се сеќаш за деновите пред тој. И доаѓа некој и те прашува во која форма си постоел вчера?
Што ќе му кажеш?
Значи ти претпоставуваш дека си постоел?Замисли стануваш еден ден, и ништо не се сеќаш за деновите пред тој. И доаѓа некој и те прашува во која форма си постоел вчера?
Што ќе му кажеш?
Животот е самореализацијаta во суштина, вистината лежи во ова. И ти очекуваш на форум да ти го кажам најважното, а можеби и единствено важно нешто во животот.Значи ти претпоставуваш дека си постоел?
Ја не се сеќам што сум јадел вчера па сум постоел сигурноАко воопшто не се сеќаваш, од кај знаеш дека си постоел пред да се родиш?
Овосветовните мудреци и Светите Оци учат за две сосема различни категории: овосветовното кај философите и духовното кај Светиите. Разликата во начинот на кој учат/поучуваат е неспоредлива.Сакаш да кажеш дека ниту една овосветовна филозофска мудрост не може да биде вистинита (точна) само затоа што не дошла од Црквата или од Светите Оци?
.
Дали дотичнито имал или немал духовно искуство, лично не ми е од интерес, оти она кое ме интересира, веќе го чинам.Од каде заклучи дека Плантинга нема(л) духовно искуство? Си зборувал со него, си читал негови дела? Кажал тој или напишал дека немал духовно искуство? Најпосле, што менува тоа? Ако немал духовно искуство, по дифолт се што ќе каже не е точно?
.
Како бе не може?бидејќи слободен подразбира семоќен, да можеш да се менуваш да ја менуваш својата( суштина ), карактер интереси. А тоа не може.
Во оваа ситуација во која си ти си секој момент ти си друг, различен од тој пред него.Интересите се мењаат и ти се мењаш исто и со карактерот и се друго. Само суштината неАко ти дадам пример ќе видиш дека не може, слободна волја подразбира јас да се интересирам за нешто што не ме интересира, јас да правам нешто што нејќам да правам, а тоа не може бидејќи тогаш би бил друг.
Се менувам физички но во суштина не се менувам ни јас ни ти, ни било кој, нема сила што може да ме натера да ме занима машинство на пример или да сакам да слушам џез, ете ти некој пример.Во оваа ситуација во која си ти си секој момент ти си друг, различен од тој пред него.Интересите се мењаат и ти се мењаш исто и со карактерот и се друго. Само суштината не
се менува, се друго е променливо. Затоа не се идентификувај со променливите.