Алвин Плантинга, злото и слободната волја

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Велиш, „..духовна логика..„ требело? Е ми, шо е то?,,,:D
Ја то појма немам. Ти се пофали дека на 30 и кусур години си ја добил. Ја пошто имам помалку од 30 рано ми е. На 32, 33 може ќе знам и јас :D

Antiteist

ateist
Член од
19 декември 2011
Мислења
127
Поени од реакции
104
Ц, не си зезнал, освен желбата да ги опишеш или доловиш Рајот и пеколот, со користење овосвентовна мудрост.
Види вака, јас не сум го опишал тоа, туку Плантинга, а тој е христијанин, доктор и професор по филозофија, бил претседател на Здружението на христијански филозофи и претседател на Американската асоцијација на филозофи. Тешко дека ќе можеш да му прикачиш на Плантинга некакво непознавање на христијанството, или лоши намери.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Тешко дека ќе можеш да му прикачиш на Плантинга некакво непознавање на христијанството, или лоши намери.
Значи, дотичната особа (Плантинга, нели...), може да биде било што во овој Свет, а лично, со прилична леснотија распознавам што е оосветовна философска мудрост од црковна и светоотечка духовност.

Патем, на овосветовно мудрување „паѓаат„ дури и некои од православните богослови, а што да зборуваме за оние поединци, кои се надвор од Црквата и чии духовно искуства се еднакви на обична „0„.

Antiteist

ateist
Член од
19 декември 2011
Мислења
127
Поени од реакции
104
Значи, дотичната особа (Плантинга, нели...), може да биде било што во овој Свет, а лично, со прилична леснотија распознавам што е оосветовна философска мудрост од црковна и светоотечка духовност.
Патем, на овосветовно мудрување „паѓаат„ дури и некои од православните богослови, а што да зборуваме за оние поединци, кои се надвор од Црквата и чии духовно искуства се еднакви на обична „0„.
Сакаш да кажеш дека ниту една овосветовна филозофска мудрост не може да биде вистинита (точна) само затоа што не дошла од Црквата или од Светите Оци?:pos:

Од каде заклучи дека Плантинга нема(л) духовно искуство? Си зборувал со него, си читал негови дела? Кажал тој или напишал дека немал духовно искуство? Најпосле, што менува тоа? Ако немал духовно искуство, по дифолт се што ќе каже не е точно?

Ќе да си единствениот христијанин на овој свет кој не ја прифатил Одбраната на Плантинга како точна.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Прво, јас сум антитеист (види ми го никот), а под 2 сум атеист. Прочитај дефиниција што е тоа антитеист, па ќе ти стане јасно.
Нешто љут ми делуеш, да не имаш убиено некој верник?

Како би стекнал иначе титула антитеист.

Antiteist

ateist
Член од
19 декември 2011
Мислења
127
Поени од реакции
104
Нешто љут ми делуеш, да не имаш убиено некој верник?
Како би стекнал иначе титула антитеист.
Неверојатно сум смирен и не сум убил ниту еден човек (верник или неверник, сеедно). Појаснување: за разлика од верниците, моите моралните норми немаат ништо заедничко со стравот од Пеколот.
Антитеист не е воена/криминална/психопатска титула, туку мирнодопска хумана определба. Прочитај дефиниција за антитеист.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Неверојатно сум смирен и не сум убил ниту еден човек (верник или неверник, сеедно). Појаснување: за разлика од верниците, моите моралните норми немаат ништо заедничко со стравот од Пеколот.
Антитеист не е воена/криминална/психопатска титула, туку мирнодопска хумана определба. Прочитај дефиниција за антитеист.
Доволно е буквата а пред било кој збор, не мора анти. ;)
Ти сакаш да покажеш дека демек си расположен за војна
со верниците(евентуално религиите). Како и да е, со среќа. (y)

Antiteist

ateist
Член од
19 декември 2011
Мислења
127
Поени од реакции
104
Доволно е буквата а пред било кој збор, не мора анти. ;)
Не е доволно - антитеист не е исто со атеист. Прочитај ги дефиниции за двете.

Ти сакаш да покажеш дека демек си расположен за војна
со верниците(евентуално религиите). Како и да е, со среќа. (y)
Не сакам тоа. Прочитај дефиниција за атеист во енциклопедија. Војна не сакам, како што реков: „Антитеист не е воена/криминална/психопатска титула, туку мирнодопска хумана определба.“

А да прекратиме со овие основни работи (што би требало да ги знаеш) и да се вратиме на темата? Што има да кажеш за последиците од Одбраната на Плантинга?

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Не е доволно - антитеист не е исто со атеист. Прочитај ги дефиниции за двете.
Не сакам тоа. Прочитај дефиниција за атеист во енциклопедија. Војна не сакам, како што реков: „Антитеист не е воена/криминална/психопатска титула, туку мирнодопска хумана определба.“
Не ми се јасни дефинициите на нет, еве ти кажи што е антитеист и што е атеист...може? :)

Antiteist

ateist
Член од
19 декември 2011
Мислења
127
Поени од реакции
104
И сигурно е припадник на сосем друга религија но за христијанство и ислам е атеист
Атеист не е припадник на ниту една религија.
Како не ве мрзи да повторувате едно те исто, па срамота е вакво незнаење, кога веќе си пред компјутер, отвори на интернет некој речник/енциклопедија, прочитај што е тоа атеист.
--- надополнето: 27 декември 2011 во 17:36 ---
Не ми се јасни дефинициите на нет, еве ти кажи што е антитеист и што е атеист...може? :)
Може, ама ова е последно. Следниот пат ставам кецови.

Атеист е оној кој ја отфрла секоја идеја за постоење бог/богови.
Антитеист е оној кој активно опозиционира на теизмот (верувањето во постоење бог/богови).

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Може, ама ова е последно. Следниот пат ставам кецови.

Атеист е оној кој ја отфрла секоја идеја за постоење бог/богови.
Антитеист е оној кој активно опозиционира на теизмот (верување во постоење бог/богови).
Да те разберам зошто си атеист, тоа не ми е проблем.
Што со опозиционирањето?
Која ти е целта?
Овде на форумов по твојата логика не постои атеист кој
не е антитеист....по делата ќе ги познаеш :)
И едно друго прашање да ти поставам, дали постоеше
пред да се родиш?

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Ех, антитеист, новајлијо... со кого дискутираш. :icon_lol:
Демек ти си паметњаковичот со кого треба да дискутира (y)
Браво за човекот кој освен форумов нема друга сатисфакција во животот.

Kajgana Shop

На врв Bottom