Албанија: Се бришат сметките за струја на 270.000 семејства!

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.462
Поени од реакции
5.881
Албанската Влада реши да ги избрише долговите од неплатени сметки за електрична енергија на 270.000 домаќинства, кои западнале во тешка финансиска состојба, пишува албанскиот печат. Долговите на Албанците, кои не ги платиле сметките за струја, се проценуваат на 400 милиони долари. Одлуката беше објавена од премиерот Сали Бериша, кој рече дека 98 отсто од долговите се наравени од сирмашни семејства кои и без тоа примаатсоцијална помош од разни фондови.

Сметките се однесуваат за периодот пред приватизацијата на државната компанија за снабдување со електрична енергија (КЕШ), што ја купи чешка компанија и беше преименувана во ЦЕЗ во почетокот на 2009 година. Опозицијата ја оцени одлуката на Кабинетот како демагошка и како обид да се обезбедат гласови за општинските избори на 8 мај./вечер

V

Vollstandig

Гостин
Честито за албанците, кај нас во мк, ако не платил пра пра пра дедоти ти иди сметка

Член од
26 април 2006
Мислења
13.024
Поени од реакции
1.940
да им е криво на тие што плаќале

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Грујо, го читаш ли форумов?

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.462
Поени од реакции
5.881
И во Македонија требало да се избришат долговите пред приватизацијата , не знам кај идат парите од долговите , ако идат во ЕВН , тогаш тие не платиле за приватизација туку ги платиле долговите на граѓаните , а ЕСМ им останало безпари, им останува само да ги собираат парите.

Член од
13 октомври 2007
Мислења
3.175
Поени од реакции
434
Што да го чита или не ,одамна ни е газот продаден за да одлучува некој наш за струјата во РМ, иако прашањето е дали Грујо кога би имал таква можност не би ги отпишал долговите во нечиј џеб..

Член од
28 јануари 2011
Мислења
33
Поени од реакции
36
Грујо, го читаш ли форумов?
Незнам дали тоа целосно зависи од Грујо .Гледам имаш преку 2 ипол илјади постови јас овој ми е 3 и несакам да ти уфрлам одма но тоа не зависи од Грујо бидејки твојот Бучко ја продаде струјата кога пред владата лично јас бев на штрајкот но Бучко не не примеќаше и не се појави и не даде изјава и си го продаде ЕВН , сеа барај си од Бучко а не од Грујо не зависи тоа од него се надевам дека ме свати.

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
ве читам ив и се чудам... зашо бе да им ги избришат сметките? тие шо плаќале на времето ненормални биле? акнати? будали? имале многу пари па викале ај ке платам.. у секое време и порано и сегашно и идно постојат сиромашни и богати ама за сметки сите се исти и сите треба да плаќаат! колку си потрошиле толку да си платат. ај сеа да рипнат тие шо плаќале на времето и нив да им ги вратат парите...

ова ми изгледа слично како законов за дивоградби кај нас што е.. на времето кога вашите баби и дедовци плаќале за легализација по 30 40 марки( на времето) други немале и ОП од еднаш по 1 евро за квадрат.. абе многу паметен народ се раѓа у последно време.

--- надополнето ---

Незнам дали тоа целосно зависи од Грујо .Гледам имаш преку 2 ипол илјади постови јас овој ми е 3 и несакам да ти уфрлам одма но тоа не зависи од Грујо бидејки твојот Бучко ја продаде струјата кога пред владата лично јас бев на штрајкот но Бучко не не примеќаше и не се појави и не даде изјава и си го продаде ЕВН , сеа барај си од Бучко а не од Грујо не зависи тоа од него се надевам дека ме свати.

коментар на место... !!! браво за постов другарче !

Член од
28 јануари 2011
Мислења
33
Поени од реакции
36
и јас те подржувам за погоре напишаното

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
и јас те подржувам за погоре напишаното
добро е за кого како. заивис кој како гледа на работите. али ај да не одиме оф топик. мислам има и таква тема на форумов може таму да правиме муабет

Член од
12 август 2010
Мислења
2.890
Поени од реакции
906
Шо одма лаете...како кај нас не е вака....море уште утре на сите ако сакаат нека им ја исклучат струјата ич со око нема да трепнам..со еден родител приватно вработен сум..па уше да ми укинеле сметки.треба да се научат на ред..може да укуне сметки кај некој критични семејства..каде што има луѓе со хендикеп, за децата без мајка/татко...и такви некој ствари...

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
ме интересира едно.. како државата ги казнува оние крадачи на струја... како што ги има кај нас и тоа во огромен број !!!!!

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.462
Поени од реакции
5.881
а што е разликата меѓу бришење на долгови и легализирање на дивоградба со многу пониска цена ?

Јас немам никаква придобивка од ниедното , нити живеам во дивоизградена куќа нити должам некоја сметка пред приватизацијата на ЕСМ (должам последнава година , намерно , кога гледам како се краде-троши од моите пари, на споменици и пропаганди).

И онака тие што должат со години немаат намера да платат, нити имаат со што да платат.

Член од
4 август 2010
Мислења
318
Поени од реакции
189
а што е разликата меѓу бришење на долгови и легализирање на дивоградба со многу пониска цена ?

Јас немам никаква придобивка од ниедното , нити живеам во дивоизградена куќа нити должам некоја сметка пред приватизацијата на ЕСМ (должам последнава година , намерно , кога гледам како се краде-троши од моите пари, на споменици и пропаганди).

И онака тие што должат со години немаат намера да платат, нити имаат со што да платат.
Јас имам придобивка од второто и единствено можам да ти кажам дека сум пресреќен поради тоа. 98% од дивоградбите се на луѓе кои немале пари да си купат земја каде што сакаат и каде може да се гради, па градат каде што имаат (како мене на пример). И таа куќа е градена од нула, со една пензија и многу мачна работа - и сега да дојде некој да ми ја руши?
Инаку според твоето објаснување во врска со твојот долг кон ЕВН и според таа логика, ти најверојатно не јадеш ни леб или не плаќаш ако ти дадат фискална? Единствено данокот оди кај државата, не парите од сметката.
Пропаганди-за подигање на свесноста на граѓаните, за 1 ден да заличиме на нормална држава со висока свест за алкохолот, дрогата, отпадоците, пушењето итн. Денес барем знам каде одат мојте пари - до пред некоја година едноставно исчезнуваа.
Споменици-добиваме главен град кои конечно заликува на (европска) метропола. Тоа требало да се гради од осамостојувањето (но некој правеше споменици од фирмите), па денес мора да се надополни. Не сум од Скопје, но се радувам што главниот град ќе заличи на таков.
Чудо не се бунеше против изградбата на споменикот пред Културниот дом во Тетово (не знам ни кој е тој), против Скендербег, против многу многу други градби, а се буниш за овие.
ПС Бучко, го читаш ли форумов?

Kajgana Shop

На врв Bottom