Аквариумски риби (општи дискусии)

Член од
10 јануари 2009
Мислења
289
Поени од реакции
3
ima li nekoj sto znae kade vo skopje se prodavaat ripcinja-zivorotki........oti kaj nas vo prodavnicite mnogu slab e izborot........neka pise na pp ili tuka:helou:

Аеродром

Faithful :)
Член од
15 август 2008
Мислења
2.217
Поени од реакции
256
ima li nekoj sto znae kade vo skopje se prodavaat ripcinja-zivorotki........oti kaj nas vo prodavnicite mnogu slab e izborot........neka pise na pp ili tuka:helou:

Имаш кај Мекдоналдс во аеродром тука десно во пролазите кај зградите,Амазон се вика продавницата има голем избор на риби.Имаш гупи,скалари,караси итн итн...

D

Deleted member 12196

Гостин
До зелен пазар, во висококатницата има гупи. Мислам дека се викаше зоо-хоби.

Член од
23 мај 2009
Мислења
958
Поени од реакции
727
Амазон има продавница и кај Грчки конзулат...делот од Порта Буњаковец свртен према конзулатот, се симињаш по скали и ете, тука е...

kIRe9

OK. u'r right
Член од
4 март 2009
Мислења
1.419
Поени од реакции
73
хахаах на сестра ми и купија 2 рипки пред една недела... и двете умреа... едната па 4 а другата 6 дена... некој знае зошто би можело да биде тоа... ги чувавме во кугла така поголемка и ставивме песок и школки од море извадени... редовно беа хранети и се.. :toe:

Член од
10 јануари 2009
Мислења
289
Поени од реакции
3
хахаах на сестра ми и купија 2 рипки пред една недела... и двете умреа... едната па 4 а другата 6 дена... некој знае зошто би можело да биде тоа... ги чувавме во кугла така поголемка и ставивме песок и школки од море извадени... редовно беа хранети и се.. :toe:

sigurno ne bile karasi.......oti samo tie ziveat vo kugla drugite ne mozat da ziveat.....fala za minatite odgovori-kade se nagaat prodavnicite......pozzz

Член од
25 јануари 2007
Мислења
6.775
Поени од реакции
314
Аман бе. Што не сте се консултирале пред да пикнете било што во куглата?:)
Не сте требале да ги ставите школките и песокот, не за џабе се продаваат по пет шопови специјални треви и украси. Нормално дека ќе им сметаат на рибите морскиве.

Член од
10 август 2008
Мислења
744
Поени од реакции
266
Аман бе. Што не сте се консултирале пред да пикнете било што во куглата?:)
Не сте требале да ги ставите школките и песокот, не за џабе се продаваат по пет шопови специјални треви и украси. Нормално дека ќе им сметаат на рибите морскиве.
Mислам дека смејт, ама пред да ги стајш школките требит да ги попариш (во ногу жешка вода, околу пет минути да речиме) и после мојш да ги стајш.
Така ми рекоја овде, така и напрајв и нишо не им беше на рибине.

Член од
25 јануари 2007
Мислења
6.775
Поени од реакции
314
Mислам дека смејт, ама пред да ги стајш школките требит да ги попариш (во ногу жешка вода, околу пет минути да речиме) и после мојш да ги стајш.
Така ми рекоја овде, така и напрајв и нишо не им беше на рибине.
Или тоа, или треба со специјално средство да се полијат и убаво да се исчистат. И јас порано имав морски школки, ама од оние обичните, а не школки од полжавчиња што тешко може од внатре да се исчистат.

D

Deleted member 12196

Гостин
Во кугла може да чувате бети (бета-борци), бидејќи тие можат да го користат атмосферскиот кислород. Поголемиот број од рибите сакаат добро аерирана вода.

Аеродром

Faithful :)
Член од
15 август 2008
Мислења
2.217
Поени од реакции
256
Во кугла само караси.Од искуство кажувам.Порано имав кугла и само караси имав во нејзе,другите ми умираа.После си купив аквариум и филтер позади и сеа не ми цркнала ниедна освен ако не ги прејаде некој од братучедиве.:kesa:

kIRe9

OK. u'r right
Член од
4 март 2009
Мислења
1.419
Поени од реакции
73
OKок дечки... сеа земав нови риби незз шо се како се и вода мењам на 3-4 дена чим пожуте...

Член од
23 мај 2009
Мислења
958
Поени од реакции
727
Од мое искуство: ако си почетник, најдобро е да почнеш со аквариум од 100-120л. Прво треба внимателно да го измиеш (ако сам си го правел аквариумот треба со првото полнење и да го тестираш дали добро си ја завршил работата-исто мислам е и кога ќе го купиш готов, зашто сепак не сакаш 100л да ти се излијат у соба). Распрашај се за соодветна опрема, според литражата.
Пред дефинитивното полнење аквариумот МОРАШ да го поставиш на солидно постоље (рачунај вода и опрема-има формула според која можеш прецизно да израчунаш колку ќе тежи аквариумот) да го нивелираш-идеално да лежи на подлога (стиропор 2-3см)-што би се рекло друкчие НЕ СМЕЕ НИ МАЛЦЕ ДА КЛАЦКА. Во спротивно сигурно ќе пукне (и тоа според Марфиевите Закони кога нема никој дома).
Прво ставаш песок (или ако сакаш да садиш растенија-треба да се распрашаш за поставување на соодветна подлога), потоа сместуваш растенија, најдобро е да бидат природни бидејќи ја збогатуваат водата со кислород па се создава поприроден амбиент (а тоа е целта во акваристиката), камења, дрво (ако сакаш-за што треба соодветен и внимателен избор и подготовка)...на кратко го аранжираш по сопствен вкус.
Рипките не се препорачува да ги ставиш веднаш-прво треба да се постигнат соодветни карактеристики на водата; значи го полниш, пушташ филтер и греач-во лето и не мора, и оставаш да работи НЕ НАСЕЛЕН 2-3 недели мислам, при што за да се создадат т.н корисни бактерии и што-ја-знам-какви-не-услови може да ставаш од време на време и малку храна за риби. Исто така има и готов преперат-ја користев од СЕРА за побрзо постигнување на овие услови, се дозира према литражата). Ако прескокнеш фаза во подготовките, може да се случи целата "населба" за кратко време да почне со грбно пливање-па размисли, бидејки едно рипче скапо кошта, и ко ќе се земе предвид дека некои видови сакаат да пливаат во група...хух...
За твоето прашање-сигурно имаш внатрешен филтер со пумпа за воздух. Ја филтерот го чистам еднаш на месец-миење на сунѓерот и тоа со водата што ја вадам од аквариумот, а секоја втора недела од аквариумот вадам 1/3-мах 1/2 од водата и ја мењам со нова-отстојана и додавам малку сол. НИКАКО не смееш 100% да го испразниш аквариумот, бидејќи така ќе ги уништиш-просто кажано-условите за живот :)
Особено внимавај на комбинација на видови риби, зашто може да бидеш сведок на вистински покољ. И заинтересирај се за карактеристиките на видовите кои ги сакаш-(дали идат во пар или група, како се поднесуваат со другите и сл) па оди купувај, бидејќи продавачиве за да ти продадат ќе ти кажат дека се можеш да комбинираш...Испуштив многу работи, но ако сакаш повеќе информации-тука е интернетот, па сурфај...поз:smir:

Член од
25 септември 2008
Мислења
8.785
Поени од реакции
1.555
Јас неам рипчиња сеа за сеа,за у иднина може не знам.

Ама знам една лоша ситуација,еден мој другар ги чува дома и еднаш на новороденчињата им даде премногу храда и тие за 2 саата пукнаа ко балон.:helou:

P

Princ

Гостин
Јас имам 2 златни рипки и 2 вакви

(англиски AngelFish ги викаат, на македонски појма немам). Арно ама, една од овие сплесканиве во последно време ми е бааги агресивна. Другата од нејзин тип цело време ја турка на ќош, и останатите 2 златни рипки цело време ги брка. Нешто ми изгледа смирена, инаку мачорот примети дека ќе пуштам срце па цело време ги лижеше мустаќите. Ако продолжи така, не ја вртам, ќе гледам дегустација во живо :tv:

Kajgana Shop

На врв Bottom