Аквариумски риби (општи дискусии)

Clarkii

Hold me,Thrill me,Kiss me,Kill me
Член од
13 август 2007
Мислења
252
Поени од реакции
4
Изводливо е да се чува пирана во аквариум .. да ја раниш со месо .. :vozbud:
крвови ќе паѓаат :vozbud:
Пираните се чуваат во аквариуми,јас конкретно никогаш не сум ги чувал ама мои пријатели да.Во аквариум тие се малку помирни отколку во природа и пред се се риби така да и кога со рака ќе бркнеш во аквариум тие бегаат.

D

Deleted member 12196

Гостин
Имав и јас еден бета борец, сите риби ми ги испокаса, не само карасите, сите риби бели, жолти, шарени и по некој црвен дел од тој проклетиот. Можеја да ми кажет во Амазон ак не па, не баев јас на кугла за да видам дек јадел риби ненормалниот. Го вратив, шо ќе му праев.
Јас чував бета-борец со гупи и платки, но немав никакви проблеми. Пред тоа имав три мали бета-борци. Кога беа мали немаљше проблем. Еден ден едниот стана шарен, па го исфрлив, мислејќи дека е болен. Дури потоа забележав дека другите два водат војна. Затоа едниот го префрлив во друг аквариум со други риби, но не правеше проблеми.
Некаде видов женски бета-борци, но не купив, бидејќи аквариумот ми беше пренаселен.

m.marko21

-STR8-
Член од
16 мај 2008
Мислења
1.177
Поени од реакции
75
Ме интересира подлогата од аквариумот со што требе да ја направам, со обична песок, терацо или што друго?
Друго дали треба таа (подлогата што ќе ја ставам) да се преврие, дали водата треба да се преврие пред да се стави во аквариум и се друго што требе да знам во врска со аквариум би ми било од корист.
До сега го имам само стаклото направено, за понатаму сакам добро да научам што како е за да не ги гледам рибите да ми пливаат грбно:toe:

честа

Спор
Член од
25 септември 2008
Мислења
1.317
Поени од реакции
1.033
Ме интересира подлогата од аквариумот со што требе да ја направам, со обична песок, терацо или што друго?
Друго дали треба таа (подлогата што ќе ја ставам) да се преврие, дали водата треба да се преврие пред да се стави во аквариум и се друго што требе да знам во врска со аквариум би ми било од корист.
До сега го имам само стаклото направено, за понатаму сакам добро да научам што како е за да не ги гледам рибите да ми пливаат грбно:toe:
Па прво правило во акваристиката ти е да не брзаш!
Значи по ред прво колку литри ти е аквариумот, собата каде што ќе го чуваш дали ќе се грее ако се грее дали цело време или само одредено, имаш ли грејач, пумпа, филтер, осветлување?

Водата ќе ја оставиш во нешто да ти отстои некаде една недела што повеќе тоа подобро!
Аквариумот ќе го ставиш во каде, нежно ќе пазиш на ивиците, и ќе го измиеш со хиперманган има во аптеки мислам.
За песок обичен ти е доловен, некои ставаат ѓубрива, подлоги за цвеќиња и разни работи, но според мене мислам дека такво нешто не ти треба, едноставно изметот од рибите што ќе паѓа на шесокот ќе ти стане природно ѓубриво.
Можеш да го исееш песокот и да го редиш од најситно доле најкрупно горе, само гледај да не ти биде многу сите или пак многу крупен, дека ако е ситен доколку чуваш растенија нивните корења нема да можат да се развиваат добро низ подлогата а доколку е премногу крупен ќе неможат убаво да се прицврстат за подлогата.

Откако ќе го наполниш со вода остави го празен со пуштена пумпа да седи така околу една недела!
Немој да му ставаш сол внатре, само доколку чуваш гупи би било пожелно!
Кога ќе купуваш риби, никако немој да мешаш ако треба викниме мене и ќе те советувам што оди што не, доколку ги слушаш продавачине све ќе изнакупиш, а тоа ти е голема грешка!

Па еве ти нешто за почеток, доколку те интересира нешто, слободно прашувај! :)

m.marko21

-STR8-
Член од
16 мај 2008
Мислења
1.177
Поени од реакции
75
Благодарам за објаснувањето.
Ова значи дека долго време поседуваш аквариум и имаш доста искуство...
Како што кажав кај мене е прв пат и немам скоро никакви познавања со водениот свет. Аквариумот само ми е составен (залепен и го чекам силиконскиот лепак да се исуши) и незнам колкав ќе биде капацитетот во литри. Димензиите му се 55 цм хоризонтално, 30 цм вертикално и 30 ширина, не е баш голем.

Собата во која планирам да го чувам е затоплена само преку ден, осветлена е добро, но планирам да земам пумпа (прашав цената е 600 ден) греач 500 денари, топломер 100 денари, а за неонка незнам дали мора?
Водата ќе ја ставам да отстои во пластична кофа уште сега:toe:
Ме интересираше дали може да ставам терацо во подлогата, и дали треба да се преврива пред да се стави?
За риби планирам да си купам од оние јапонки што ги викаат, портокалови и жолти по 150 денари беа и скалари и чистач риба па незнам сега дали е препорачливо да се измешаат овие врсти...
Позз

честа

Спор
Член од
25 септември 2008
Мислења
1.317
Поени од реакции
1.033
Благодарам за објаснувањето.
Ова значи дека долго време поседуваш аквариум и имаш доста искуство...
Како што кажав кај мене е прв пат и немам скоро никакви познавања со водениот свет. Аквариумот само ми е составен (залепен и го чекам силиконскиот лепак да се исуши) и незнам колкав ќе биде капацитетот во литри. Димензиите му се 55 цм хоризонтално, 30 цм вертикално и 30 ширина, не е баш голем.

Собата во која планирам да го чувам е затоплена само преку ден, осветлена е добро, но планирам да земам пумпа (прашав цената е 600 ден) греач 500 денари, топломер 100 денари, а за неонка незнам дали мора?
Водата ќе ја ставам да отстои во пластична кофа уште сега:toe:
Ме интересираше дали може да ставам терацо во подлогата, и дали треба да се преврива пред да се стави?
За риби планирам да си купам од оние јапонки што ги викаат, портокалови и жолти по 150 денари беа и скалари и чистач риба па незнам сега дали е препорачливо да се измешаат овие врсти...
Позз
Уфф..Измешано!
Значи вака од почеток, 55x30x30=49500/100=49.5, 50 литри се одлични за почеток, неонка не е морална, би било потребно доколку би чувал растенија а и без убаво осветлување рибите нема да ја имаат таа боја која ја очекуваш од нив!
Јас до сега не сум користел неонка него фасонка и штедлива сијалица од оние белине, поскапи се малку ама навистина убава боја даваат, една би ти била доволна, ќе ја ставиш над аквариумот, истотака ќе пазиш и тоа дека водата испарува па би можел да си направиш покривче или пак едно сткло одозгора да го покрива барем пола аквариум.
Право да ти кажам јас знам за терацо она што се користи како мермер што се поставува на земја, незнам за што мислиш ти...:/
Друго, сликите што ти се и имињата на рибите ти се грешни, значи ова ти е јапонка или карас

а ова ти е скалар

тоа што ти беа тебе на сликите беа морски риби а ова се слатководни!
Друго, Карасот и Скаларот никако! Значи карасот е ладноводна рипка која живее во постудени води, додека пак скаларот бара потпли води, плус скаларот се познати по својата агресивност и тоа што се територијални па можат многу често да западнат во борби со карасот!
Со овие димезии би ти препорачал да земеш некои јатни ситни риби едно 20 тина рипки и имаш одлична глетка во аквариумот.
Доколку си заинатен за скаларите ќе си земиш 3 4 најмали што се штотуку родени и нема да ги мешаш со други риби.

Член од
25 ноември 2009
Мислења
692
Поени од реакции
191
водата од рибите чудно мириса ама кеф е дачуваш рибчина...
иначе јас прво ги клавав шо еден подлабок ваган и често пати ми скокаја на суво..

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
Па прво правило во акваристиката ти е да не брзаш!
Значи по ред прво колку литри ти е аквариумот, собата каде што ќе го чуваш дали ќе се грее ако се грее дали цело време или само одредено, имаш ли грејач, пумпа, филтер, осветлување?

Водата ќе ја оставиш во нешто да ти отстои некаде една недела што повеќе тоа подобро!
Аквариумот ќе го ставиш во каде, нежно ќе пазиш на ивиците, и ќе го измиеш со хиперманган има во аптеки мислам.
За песок обичен ти е доловен, некои ставаат ѓубрива, подлоги за цвеќиња и разни работи, но според мене мислам дека такво нешто не ти треба, едноставно изметот од рибите што ќе паѓа на шесокот ќе ти стане природно ѓубриво.
Можеш да го исееш песокот и да го редиш од најситно доле најкрупно горе, само гледај да не ти биде многу сите или пак многу крупен, дека ако е ситен доколку чуваш растенија нивните корења нема да можат да се развиваат добро низ подлогата а доколку е премногу крупен ќе неможат убаво да се прицврстат за подлогата.

Откако ќе го наполниш со вода остави го празен со пуштена пумпа да седи така околу една недела!
Немој да му ставаш сол внатре, само доколку чуваш гупи би било пожелно!
Кога ќе купуваш риби, никако немој да мешаш ако треба викниме мене и ќе те советувам што оди што не, доколку ги слушаш продавачине све ќе изнакупиш, а тоа ти е голема грешка!

Па еве ти нешто за почеток, доколку те интересира нешто, слободно прашувај! :)
:nesvest::nesvest:
Аман бе, толку ли се комплицирани рибите? А баш децата ми запнаа за риби (во план сме да отвориме мал зоо дома :) ) Па велам ај ќе земам аквариум, вода внатре плесни рибите и нека си шетат! :nesum: А не било така...

Ама јас кога ќе земам ќе си ја седнам продавачката до мене на кафе и ќе си прашам се.
И да, видов една мнооогу интересна риба, квадратна со точки :) и една ко тетовирана :) Чудесии се вие рибите :)

Ај кога ќе земам ќе ве известам дал пливат нормално или на грб :)

честа

Спор
Член од
25 септември 2008
Мислења
1.317
Поени од реакции
1.033
Аман бе, толку ли се комплицирани рибите? А баш децата ми запнаа за риби (во план сме да отвориме мал зоо дома :) ) Па велам ај ќе земам аквариум, вода внатре плесни рибите и нека си шетат! :nesum: А не било така...

Ама јас кога ќе земам ќе си ја седнам продавачката до мене на кафе и ќе си прашам се.
И да, видов една мнооогу интересна риба, квадратна со точки :) и една ко тетовирана :) Чудесии се вие рибите :)

Ај кога ќе земам ќе ве известам дал пливат нормално или на грб :)
Лесно е, само изгледа сложено.:)

Sluzbarski

Македонец
Член од
21 јули 2009
Мислења
3.364
Поени од реакции
78
ништо не е комплицирано,правиш аквариум со најпотребните работи внатре и со здравје да си го коландисваш :smir:
најбитната е желбата а аквариумите се со најмал ГАРАМЕТ од сите домашни миленици барем по мене.....имаш филтри имаш риби чистачи така да тебе ти останува да го исчистиш филтерот во потребното време и се си тера ко подмачкано....значи желбата е пресуден фактор дали сакаш или нејќиш домашни миленици од ваков тип

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
ништо не е комплицирано,правиш аквариум со најпотребните работи внатре и со здравје да си го коландисваш :smir:
најбитната е желбата а аквариумите се со најмал ГАРАМЕТ од сите домашни миленици барем по мене.....имаш филтри имаш риби чистачи така да тебе ти останува да го исчистиш филтерот во потребното време и се си тера ко подмачкано....значи желбата е пресуден фактор дали сакаш или нејќиш домашни миленици од ваков тип
Како не, и те како се комплицирани бе...дур те засакаат треба пот да даваш по нив :)

Туку си имам прашање јас...се распрашав за риби, и ми рекоа дека почетник ко мене најубаво е да земеме слатководни риби..ама ние се заљубивме во морски риби :nesum: Прекрасни се, пошарени се, понеобични се итн...

Е сега, што е потешко во нивното одгледување? Аквариумот е со сите бакрачи :) Светло, филтер, пумпа и со капак...

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Ne znam, jas nej'am akvariumi, presterilni mi se i muabetot e ednostran

Pcista sakam.

Sluzbarski

Македонец
Член од
21 јули 2009
Мислења
3.364
Поени од реакции
78
Како не, и те како се комплицирани бе...дур те засакаат треба пот да даваш по нив :)

Туку си имам прашање јас...се распрашав за риби, и ми рекоа дека почетник ко мене најубаво е да земеме слатководни риби..ама ние се заљубивме во морски риби :nesum: Прекрасни се, пошарени се, понеобични се итн...

Е сега, што е потешко во нивното одгледување? Аквариумот е со сите бакрачи :) Светло, филтер, пумпа и со капак...
па не знам баш кои морски.....
јас ги делам на икраши и живоротки-икрашите се потешки за размножување иначе мислам дека се нешто поотпорни од живоротките и растат и живеат подолго време...
битно е аквариумот да ги има основните потреби,земете си рипки и да ви се здрави и живи,за понатаму како ќе ве заинтересира поздрав

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
Ne znam, jas nej'am akvariumi, presterilni mi se i muabetot e ednostran

Pcista sakam.
Тогаш купи си.

па не знам баш кои морски.....
јас ги делам на икраши и живоротки-икрашите се потешки за размножување иначе мислам дека се нешто поотпорни од живоротките и растат и живеат подолго време...
битно е аквариумот да ги има основните потреби,земете си рипки и да ви се здрави и живи,за понатаму како ќе ве заинтересира поздрав
Не е баш битно да аквариумот ги има сите потребни работи, стави риби и гото, после ден два сите ќе се сунчат на грб.
Има секакви за во солена вода, коцкасти, со многу перки, има едни ко плишани, немо, дори... чудесии...

Ај ќе си чекам одговор од aquafortune :)

Sluzbarski

Македонец
Член од
21 јули 2009
Мислења
3.364
Поени од реакции
78
Тогаш купи си.

Не е баш битно да аквариумот ги има сите потребни работи, стави риби и гото, после ден два сите ќе се сунчат на грб.
Има секакви за во солена вода, коцкасти, со многу перки, има едни ко плишани, немо, дори... чудесии...

Ај ќе си чекам одговор од aquafortune :)
ти на САГЛАМ ЕГЗОТИЧНИ удри хехе-ако како шо ти е ќеифот.....само да знаеш дека нема некоја филозофија како шо си замислуваш...

Kajgana Shop

На врв Bottom