Бета борецот живее кратко,може си го земал стар.Обично година ипол во перфектни услови.Пробај со таа сината течност што се става против болести и бактерии.Моја другарка нон стоп си купуваше по еден,и скоро сите и умираа набрзо.Една од најубавите риби е бета борецот,но сигурен сум дека живее кратко имам прашано,а и подложна е на болести.Провери дали се ти функционира во аквариумот како што треба,воздушна пумпа,геач.И посматрај ја дали има некои надворешни кожни промени.Има специјални лекови,ама само пари ќе трошиш,сината течност мислам дека ќе помогне,макар да ти кажувам краток им е векот.луѓеее ја иам риба-борец ако ги знаете абе неш е болна плс некој лекк?:nesvest::nesvest::nesvest:
Караш чувам - да . Инаку преку зима немав некои проблеми со температурата,стандард,солидна,собна. Мислев за сега бидејќи топла ми изгледа па да не има некое поголемо влијание врз рибата.Јас не сум за чување на рипки во кугла,макар да чуваат многу така.За караш ако чуваш нема температура,издржлив е он,е сега да не е ниту топла ниту ладна.Средна темп,собна.Летно време ќе ти е полесно,ама зимно незнам по логика треба да ти е близу до некој извор на топлина куглата.не директно на парно ама близу до него.Или друга варијанта да си купиш мал греач,кој постојано ја одржува темп.За водата знаеш треба да е оттстојана барем еден ден.Кај мене е на 26степени ставен греачот,ама гупи чувам,што е сосема различно од караш-златна рипка тоест.Знам дека на нив не им треба многу специјални температури,се адаптираат на секаква.А мислам дека често ја менјаш,секој втор ден е многу често.Бар на 5 дена е правилно,отстојана еден ден или по можност повеќе.