Аквариумски риби (општи дискусии)

Maryah.C

Be a bee
Член од
9 јуни 2006
Мислења
4.001
Поени од реакции
710
Може да ми каже некој колкава треба да биде температурата на водата бидејќи во последно време многу брзо се загрева а ја менувам на 2 дена.:nesum: Да напоменам - една рипка во кугла чувам.

lady_QUEER

I love life.
Член од
28 март 2009
Мислења
521
Поени од реакции
28
Јас не сум за чување на рипки во кугла,макар да чуваат многу така.За караш ако чуваш нема температура,издржлив е он,е сега да не е ниту топла ниту ладна.Средна темп,собна.Летно време ќе ти е полесно,ама зимно незнам по логика треба да ти е близу до некој извор на топлина куглата.не директно на парно ама близу до него.Или друга варијанта да си купиш мал греач,кој постојано ја одржува темп.За водата знаеш треба да е оттстојана барем еден ден.Кај мене е на 26степени ставен греачот,ама гупи чувам,што е сосема различно од караш-златна рипка тоест.Знам дека на нив не им треба многу специјални температури,се адаптираат на секаква.А мислам дека често ја менјаш,секој втор ден е многу често.Бар на 5 дена е правилно,отстојана еден ден или по можност повеќе.

Член од
13 декември 2008
Мислења
1.345
Поени од реакции
75
луѓеее ја иам риба-борец ако ги знаете абе неш е болна плс некој лекк?:toe::nesvest::nesvest::nesvest:

lady_QUEER

I love life.
Член од
28 март 2009
Мислења
521
Поени од реакции
28
луѓеее ја иам риба-борец ако ги знаете абе неш е болна плс некој лекк?:toe::nesvest::nesvest::nesvest:
Бета борецот живее кратко,може си го земал стар.Обично година ипол во перфектни услови.Пробај со таа сината течност што се става против болести и бактерии.Моја другарка нон стоп си купуваше по еден,и скоро сите и умираа набрзо.Една од најубавите риби е бета борецот,но сигурен сум дека живее кратко имам прашано,а и подложна е на болести.Провери дали се ти функционира во аквариумот како што треба,воздушна пумпа,геач.И посматрај ја дали има некои надворешни кожни промени.Има специјални лекови,ама само пари ќе трошиш,сината течност мислам дека ќе помогне,макар да ти кажувам краток им е векот.

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
Мене ми е греота да чувам рипче во „тегла„, ако веќе се чува барем од малку да се направи амбиент во кој рибите ќе се осеќат удобно. Сакав аквариум на синот да му земам, ама многу сум жалослива, а рибите може брзо да умрат и се откажав од намерата :S Може понатака... а сакам ептен, опуштаат кога ги посматраш.

lady_QUEER

I love life.
Член од
28 март 2009
Мислења
521
Поени од реакции
28
Мој совет ти е некое милениче кое е подолговечно,и може да се гали.По 5 години чување,имам поголем аквариум,веќе ми здосади.А и имаш право ептен бргу умираат,треба многу посебни услови за секој тип на риба.Е сега златните важат како најиздржливи,но сепак е мачење како што викаш во тегла или кугла.А остај што цело време се брцаш во вода,па треба пумпа да чистиш,фаќа алги многу,колку и да е чиста водата сами се ствараат,нема средство што може да ги успори.Јас дека чувам живоротки бар не купувам нон стоп,инаку треба ако некоја умре и се пар на пример скалари или златни одма да земеш нова,тагува тоа самото и може од мака да умре.

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
Моментално имам маче, ама сакам да го проширам семејството :) Сите дома се со животните опседнати :)) Рипки би чувала за релаксирање и така немаш многу занимација со нив освен да ги гледаш како мирно си пливат :) А и работа е огромна ко што рече...
п.с.Не знаев дека и они тагуваат, мислев дека немат мозок :) Така барем мајка ми ми велеше „имаш мозок ко на риба„ :pos: шала мала :)

lady_QUEER

I love life.
Член од
28 март 2009
Мислења
521
Поени од реакции
28
Психолошки смирува,кога ќе се загледаш забораваш на се.Зависи каков сакаш,ако се со природни алги треба да ги чистиш се множат,па треба цел да го бришаш внатрешно,по извесно време поцрнува,опрема треба бар минимална,од греач,пумпа воздушна,декорација...

Кај мене не е ништо посебно ме мрзи да го средам со алги они ја даваат цела убавина.Јас само гупи,блек моли и платици во последно врмеме чувам,интересно е да гледаш како се множат.Гупите танцуваат при парење.Мој совет ти е готов со поклопец,неонка и уреден комплет и јатни риби,неонки на пример.Вакви ги продаваат готови во Метрото во Благоевградмовде незнам дали ги има,некои 50-тина литри се,сосема доволно.

lady_QUEER

I love life.
Член од
28 март 2009
Мислења
521
Поени од реакции
28
Ги знам тие,интересни се,сепак не се нешто практични,треба да се внимава,а ти како што со дете,може да си ја најдеш поплавена собата.Сепак е стакло.

Ова ти е подобра варијанта

Незнам рибите уствари не се важни толку,растенијата некако доаѓаат во преден план.

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
Тие се со посебни стакла кои само напукуват, затоа се и многу скапи :S Ко така сама ќе си направам од стакло една аквариум маса :)

lady_QUEER

I love life.
Член од
28 март 2009
Мислења
521
Поени од реакции
28
Незнам на еден форум читав дека се ризични,а логично е дека се поиздржливи.Незнам тоа како аксесоар ми е повеќе,нешто како мебел,треба доле да легнеш да ги гледаш:helou:.Сепак е екстравгантно кое ми се допаѓа од стилска гледна точка.Инаку ќе ти треба и постоље,зависи на кое место ќе го ставиш,треба да е на сенка,значи подалеку од прозори,врати кои нонстоп се отвараат,топлински извори.Зборам за АК со сите екстри,нели пимпи,подобро е внатрешна,греачи,неонка гро лукс(таква е мојата за боја на риби да дојде до израз)...А може и некој да ти направи стакло со силиконски лепакм,така многу прават.И задолжително одозгоро поклопец,многу испарува водата и има некоја миризба:smir:која не е баш пријатна,тоа се од искуство.Незнам не сум многу во акваристички води,ама секој би ти го кажал тоа.

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
Ако веќе го зимаш треба со сите џиџи миџи да е опремен и затоа тоа можат да си го приуштат само луѓе со долги џебови :) Инаку за гледањето...има ли нешто поубаво да си легнеш на под со чачкалица во уста и да ги гледаш рибите? :) Убајни :) Туку само спомнав за таков аквариум, не дека ќе го земам, сум за нешто помало со неколку мали рипчиња. Една моја другарка имаше аквариум и јас и поклонив две рипчиња. Дур да ги стави во аквариум која тортура ја помина луѓе :nesvest: Де требало еден ден во некаква си вода да стојат, де требало под таква температура, де таква храна да ти скисне :) Јас мислев фрли ги внатре и нека пливат :)

Maryah.C

Be a bee
Член од
9 јуни 2006
Мислења
4.001
Поени од реакции
710
Јас не сум за чување на рипки во кугла,макар да чуваат многу така.За караш ако чуваш нема температура,издржлив е он,е сега да не е ниту топла ниту ладна.Средна темп,собна.Летно време ќе ти е полесно,ама зимно незнам по логика треба да ти е близу до некој извор на топлина куглата.не директно на парно ама близу до него.Или друга варијанта да си купиш мал греач,кој постојано ја одржува темп.За водата знаеш треба да е оттстојана барем еден ден.Кај мене е на 26степени ставен греачот,ама гупи чувам,што е сосема различно од караш-златна рипка тоест.Знам дека на нив не им треба многу специјални температури,се адаптираат на секаква.А мислам дека често ја менјаш,секој втор ден е многу често.Бар на 5 дена е правилно,отстојана еден ден или по можност повеќе.
Караш чувам - да :). Инаку преку зима немав некои проблеми со температурата,стандард,солидна,собна. Мислев за сега бидејќи топла ми изгледа па да не има некое поголемо влијание врз рибата.
А за водата знам дека треба да е одстојана така да два-три дена сигурно е а околу менувањето кога ја купував прашав и ми рекоа отприлика на 3 дена :)

Фала во секој случај.:pipi:

Clarkii

Hold me,Thrill me,Kiss me,Kill me
Член од
13 август 2007
Мислења
252
Поени од реакции
4
Карасот живее во поладни води па така и кога го чуваме во домашни услови пожелно е водата да не поминува погоре од 20 степени а за да го постигнеш тоа на овие горештини најдобро е над куглата да ставиш едно вентилаторче да дува на површината на водата и да внимаваш да додаваш вода оти вака сега водата побрзо ке испарува и нормално ќе биде поладна.

Kajgana Shop

На врв Bottom