Аквариумски риби (општи дискусии)

Член од
23 мај 2009
Мислења
958
Поени од реакции
727
Јас неам рипчиња сеа за сеа,за у иднина може не знам.

Ама знам една лоша ситуација,еден мој другар ги чува дома и еднаш на новороденчињата им даде премногу храда и тие за 2 саата пукнаа ко балон.:helou:

За размножување на рипчиња треба повеќе знаење, во спротивно се случуваат вакви работи. Кај живоротките доволно е рипче и вода :) Икрашите се малку покомплицирани...Зато ако сакаш да оформиш аквариум фокусирај се на естетската страна (значи да си направиш аквариум кој ќе биде одмор за очи и душа), а ко ќе стекнеш искуство и знаење можеш да се "фрлиш" и на производство:)

Друго (и МНОГУ важно) е колку си психички спремен за ваква-па, малку лигава работа? Не е само риба и вода у прашање, аквариумот бара и чистење и тоа РЕДОВНО. Ја на пример еден период не можев да пијам вода од што бев нагадена од миризбата на аквариумската вода (стекната при чистење на аквариумот). Друга одбојност (која сеуште не можам да ја надминам) е вадењето на угината рипка...бљак х100 (не можеш да претпоставиш како изглеа дед фиш-и то ако брзо ја приметиш, а не после некое време-а ако не ја приметиш-па значи ЗАЕДНИЦАТА завршила работа:)

Можам да ти препорачам за почеток да си земеш т.н БЕТА БОРЕЦ-може да се чува и во чашка шо би се рекло (шала), ги има во разни бои и во скоро сите продавници за рипчиња. Не бара некои посебни услови. За него е интересно што НЕ СМЕЕШ да чуваш два или повеќе мажјаци (а само машки кај нас се продаваат, женка не можеш да најдеш) во еден аквариум-просто, бидејќи ќе се борат додека едниот не го убие другиот. И избегнувај со него да чуваш рипки кој личат на него (пр. караси)-зашто веднаш напаѓа и убива:)

Карасите (пошто веќе ги спомнав) не ги препорачувам, не ми се допаѓаат ич а и не сум ги чувала, а знам дека и тие не бараат некои специјални услови...па можеш и со нив да пробаш.

Член од
10 август 2008
Мислења
744
Поени од реакции
266
Имав и јас еден бета борец, сите риби ми ги испокаса, не само карасите, сите риби бели, жолти, шарени и по некој црвен дел од тој проклетиот. Можеја да ми кажет во Амазон ак не па, не баев јас на кугла за да видам дек јадел риби ненормалниот. Го вратив, шо ќе му праев.

Член од
23 мај 2009
Мислења
958
Поени од реакции
727
Јас имам 2 златни рипки и 2 вакви

(англиски AngelFish ги викаат, на македонски појма немам). Арно ама, една од овие сплесканиве во последно време ми е бааги агресивна. Другата од нејзин тип цело време ја турка на ќош, и останатите 2 златни рипки цело време ги брка. Нешто ми изгледа смирена, инаку мачорот примети дека ќе пуштам срце па цело време ги лижеше мустаќите. Ако продолжи така, не ја вртам, ќе гледам дегустација во живо :tv:
Ова е по нашки СКАЛАР. Прилично се територијални (1 ваква на 40литра вода, колку се сеќавам). И ја имав проблем како твојот-едноставно постојано се бореа додека едниот (поголемиот) целосно не загосподари со аквариумот (другиот живееше у ќош). Најверојатно е во прашање тоа што аквариумот е мал за 2 скалара. И мислам дека се јатни риби (треба да имаш повеќе-ама оваа информација да ја провериш-1 мажјак и неколку женки). Е, тука е кваката, треба да го погодиш соодносот-а мнооооогу е тешко да им одредиш пол...

...И ова, златни рипки и скалари заедно НЕ!

Имав и јас еден бета борец, сите риби ми ги испокаса, не само карасите, сите риби бели, жолти, шарени и по некој црвен дел од тој проклетиот. Можеја да ми кажет во Амазон ак не па, не баев јас на кугла за да видам дек јадел риби ненормалниот. Го вратив, шо ќе му праев.

Ако си го ставила со живоротки-гупи и такви, мноооогу си го усреќила :)

Ова е моја омилена рипка :)

P

Princ

Гостин
Малку ми изгледа смирен од вчера-денес. Гледам сите се движат слободно низ аквариум (со златните пак не се мирисаат баш-баш) ама другиот скалар му се приближува и заедно шетаат. Аквариумот е од 60 литри мислам. И нема он што да ми носи правила, ако не му се допаѓа територијата ќе оди во желудникот на црниот мачор (мораш да ги плашиш некогаш, јас се доближувам до аквариумот и им зборам страшни работи ако се немирни :vozbud:)

Инаку, ко што читав, наводно мажјакот има џумка на носот... па претпоставувам овој е мажјак. Такви сме ние машките, ги тераме жените на ќош цело време :)

Член од
10 август 2008
Мислења
744
Поени од реакции
266
Ми ги касаше и златните, и карасите, и скаларите, живоротките не ги начека, зш ги чував во едно посебно, заборајв како се викаше, внатре во аквариум се чуват, само да се одделени малите, кој бај д веј, испоцркаја (дур научив дек мајка им ги јадела)

Кај мене скаларите баш си се сакаја, се бркаја цело време, ама не се туркаја в ѕид и не се јадеја.
Убај риби се и неонки едни шо ги викет, ситни со една летна светкава на средина.
Е, и еден совет, не земајте големи чистачи за стакло, пошо и риби чистет. :nesum:

Член од
23 мај 2009
Мислења
958
Поени од реакции
727
Малку ми изгледа смирен од вчера-денес. Гледам сите се движат слободно низ аквариум (со златните пак не се мирисаат баш-баш) ама другиот скалар му се приближува и заедно шетаат. Аквариумот е од 60 литри мислам. И нема он што да ми носи правила, ако не му се допаѓа територијата ќе оди во желудникот на црниот мачор (мораш да ги плашиш некогаш, јас се доближувам до аквариумот и им зборам страшни работи ако се немирни :vozbud:)

Инаку, ко што читав, наводно мажјакот има џумка на носот... па претпоставувам овој е мажјак. Такви сме ние машките, ги тераме жените на ќош цело време :)
:)

Ја коа го формирав мојот прв аквариум, мислам дека ќе ме спалева акваристите од еден соодветен-за-тоа-форум (да можеа) :) Значи-2 скалара, бета борец, 2 силвер шарк, 1 алгар, 1 чистач за подлога, 2 стаклени сомчиња (и веќе не се сеќавам, ама имаше уште пар-два други) и то ни мање ни више у 40л аквариум :pos2:И ко додаток ПЛАСТИЧНИ растенија и керамичка ТВРДИНА:pos2:, додај филтер (фаќа место) . Абе стварно не знам што мислев...:kesa:

И моите исто се понашава како што опишуваш...на крај добив и икра (тогаш стануваат многу агресивни кон другите), ама е тешко да ја одржиш (ја барем не знаев како). А и што ќе ти се плус демончиња у аквариум:)

Ми ги касаше и златните, и карасите, и скаларите, живоротките не ги начека, зш ги чував во едно посебно, заборајв како се викаше, внатре во аквариум се чуват, само да се одделени малите, кој бај д веј, испоцркаја (дур научив дек мајка им ги јадела)

Кај мене скаларите баш си се сакаја, се бркаја цело време, ама не се туркаја в ѕид и не се јадеја.
Убај риби се и неонки едни шо ги викет, ситни со една летна светкава на средина.
Е, и еден совет, не земајте големи чистачи за стакло, пошо и риби чистет. :nesum:
Абе и ја го сумњам мојот, ама никако да го фатам на дело:)

Член од
10 август 2008
Мислења
744
Поени од реакции
266
Јас се враќам од надвор и ај да ги видам рибиве шо прает. И глеам фалит една, провервам зад грејач, зад пумпа, не бе ја немат. И тук едно време се мрдна чистачов, под него коски останале само од нејзе.
Имаше и едно ко замоче мало, само внатре сам си седеше и која риба ќе влезеше, и ја јадеше опашката. Ми го заеба цел аквариум, мамата негова ружна.

Аеродром

Faithful :)
Член од
15 август 2008
Мислења
2.217
Поени од реакции
256
Јас неам рипчиња сеа за сеа,за у иднина може не знам.

Ама знам една лоша ситуација,еден мој другар ги чува дома и еднаш на новороденчињата им даде премногу храда и тие за 2 саата пукнаа ко балон.:helou:

Тоа бев јас.Првиот пат кога ми се породи гупата(врста риба) и турив поише храна и пукаа ко балончиња.Беше забавно али завршија многу животи.

Clarkii

Hold me,Thrill me,Kiss me,Kill me
Член од
13 август 2007
Мислења
252
Поени од реакции
4
Јас се враќам од надвор и ај да ги видам рибиве шо прает. И глеам фалит една, провервам зад грејач, зад пумпа, не бе ја немат. И тук едно време се мрдна чистачов, под него коски останале само од нејзе.
Имаше и едно ко замоче мало, само внатре сам си седеше и која риба ќе влезеше, и ја јадеше опашката. Ми го заеба цел аквариум, мамата негова ружна.
Чистачот не ти ја убил рибата таа веќе е била мртва па тој ја изел впрочем и тоа му е работата во аквариумот да чисти:smir:

Член од
10 август 2008
Мислења
744
Поени од реакции
266
Чистачот не ти ја убил рибата таа веќе е била мртва па тој ја изел впрочем и тоа му е работата во аквариумот да чисти:smir:
Mожда неубо се изразив, не знам. Значи, чистачов ги бркаше рибиве, а тие бегаја ко ошумоглаени. Мислам дека прочита и за опашките, така да пресудата е: Guilty. :pipi:

Clarkii

Hold me,Thrill me,Kiss me,Kill me
Член од
13 август 2007
Мислења
252
Поени од реакции
4
Mожда неубо се изразив, не знам. Значи, чистачов ги бркаше рибиве, а тие бегаја ко ошумоглаени. Мислам дека прочита и за опашките, така да пресудата е: Guilty. :pipi:
Па добро понекогаш знаат и да се пуштат на некоја риба како скалар и дискус ама ако е мал аквариумот а чистачот е голем можно е да ги гони и помалите риби пошто тоа веќе е негова територија а сите други се натрапници.

Sluzbarski

Македонец
Член од
21 јули 2009
Мислења
3.364
Поени од реакции
78
извини ако не видов да објасниш колкав ти е аквариумот....
чистачот или нема доволно место за соживот или напаѓа зашто е гладен(нервозен).......ако има доволно простор “совесно“си ја брка работата........обично ги брка другите за време на хранењето кога штити определено место каде намирисал дека има храна,потоа си ја собира

Член од
10 август 2008
Мислења
744
Поени од реакции
266
Па добро понекогаш знаат и да се пуштат на некоја риба како скалар и дискус ама ако е мал аквариумот а чистачот е голем можно е да ги гони и помалите риби пошто тоа веќе е негова територија а сите други се натрапници.
извини ако не видов да објасниш колкав ти е аквариумот....
чистачот или нема доволно место за соживот или напаѓа зашто е гладен(нервозен).......ако има доволно простор “совесно“си ја брка работата........обично ги брка другите за време на хранењето кога штити определено место каде намирисал дека има храна,потоа си ја собира
Aквариумот ми беше околу 25 литра, така нешо, чистачов беше пет-шес сантими и бркаше све живо, не само малите риби. За јадење имаше колку му душа сакат, му турав специјална храна за него.
Добро, не знам шо се засекиравте толку, секако го неам појќе аквариумот. :smir:

Manga

Golem alat
Член од
21 април 2006
Мислења
7.753
Поени од реакции
5.011
Изводливо е да се чува пирана во аквариум .. да ја раниш со месо .. :vozbud:
крвови ќе паѓаат :vozbud:

Kajgana Shop