Јас неам рипчиња сеа за сеа,за у иднина може не знам.
Ама знам една лоша ситуација,еден мој другар ги чува дома и еднаш на новороденчињата им даде премногу храда и тие за 2 саата пукнаа ко балон.:helou:
За размножување на рипчиња треба повеќе знаење, во спротивно се случуваат вакви работи. Кај живоротките доволно е рипче и вода Икрашите се малку покомплицирани...Зато ако сакаш да оформиш аквариум фокусирај се на естетската страна (значи да си направиш аквариум кој ќе биде одмор за очи и душа), а ко ќе стекнеш искуство и знаење можеш да се "фрлиш" и на производство
Друго (и МНОГУ важно) е колку си психички спремен за ваква-па, малку лигава работа? Не е само риба и вода у прашање, аквариумот бара и чистење и тоа РЕДОВНО. Ја на пример еден период не можев да пијам вода од што бев нагадена од миризбата на аквариумската вода (стекната при чистење на аквариумот). Друга одбојност (која сеуште не можам да ја надминам) е вадењето на угината рипка...бљак х100 (не можеш да претпоставиш како изглеа дед фиш-и то ако брзо ја приметиш, а не после некое време-а ако не ја приметиш-па значи ЗАЕДНИЦАТА завршила работа
Можам да ти препорачам за почеток да си земеш т.н БЕТА БОРЕЦ-може да се чува и во чашка шо би се рекло (шала), ги има во разни бои и во скоро сите продавници за рипчиња. Не бара некои посебни услови. За него е интересно што НЕ СМЕЕШ да чуваш два или повеќе мажјаци (а само машки кај нас се продаваат, женка не можеш да најдеш) во еден аквариум-просто, бидејќи ќе се борат додека едниот не го убие другиот. И избегнувај со него да чуваш рипки кој личат на него (пр. караси)-зашто веднаш напаѓа и убива
Карасите (пошто веќе ги спомнав) не ги препорачувам, не ми се допаѓаат ич а и не сум ги чувала, а знам дека и тие не бараат некои специјални услови...па можеш и со нив да пробаш.