Аквариумски риби (општи дискусии)

Gohan

I (L) Fußball
Член од
14 февруари 2009
Мислења
420
Поени од реакции
14
Eve taka,za da si odrzuvas ribickite treba da go pocituvas slednoto :
1. Vodata da ti e cista i da ne e mnogu zeska ( i filterot sekogas da ti e pusten ).
2. Hrana na vreme.
3. Spored goleminata i sirinata na akvariumot,tolku ribicki.
4. So racete da ne gi fakate i vadite od vodata.
5. Ako imate mali ripcinja treba da gi odvoete vo nekoe malo kance ili slicno.
Mislam oti pomognav na nekoj skoro so imat ribicki.Fala:smir::helou:

Clarkii

Hold me,Thrill me,Kiss me,Kill me
Член од
13 август 2007
Мислења
252
Поени од реакции
4
Едно прашање ако може.
Досега не сум имал проблем со болести на рибите бидејќи не сум ни имал болест помеѓу рибите во аквариумот. Е сега конечно се појави една.
Мешето на рибата се полни и полни повеќе недели, после извесно време и пукне и таа умре, веќе ми умреа повеќе риби од тоа, и ја сменив водата, песокот го исчистив целосно и денес пак ми умре една, а чистењето на аквариумот го правев пред два дена. Па ако има некој искуство би го замолил да ми каже повеќе, како да се справам со болеста, бидејќи не би сакал да дојде до најлошото, а тоа е да ги истребам сите и да купам нови.
Благодарам однапред.
Staline po ova so go kazuvas najverojatno ribite imaat zapek a toa lesno se resava pojdi vo bilo koja apteka i pobaraj im angliska sol potoa stavi od taa sol vo akvariumot i posle nekoj den menuvaj po 30% od vodata vo akvariumot.

Член од
18 август 2008
Мислења
156
Поени од реакции
14
Ве молам за помош!!!!!!!!!!!

Имам златна рипка.....ја чувам во стаклен сад. Ја имам веќе 4 години. Вода навреме сменета....нахранета....сите работи.

Но последниов месец имам еден проблем......рипката нон-стоп плива грбно :toe:....некои ми викаат дека ке ми умри:nesum:

Ве молам кажете ми како да и помогнам???

Член од
25 јануари 2007
Мислења
6.775
Поени од реакции
314
Ве молам за помош!!!!!!!!!!!

Имам златна рипка.....ја чувам во стаклен сад. Ја имам веќе 4 години. Вода навреме сменета....нахранета....сите работи.

Но последниов месец имам еден проблем......рипката нон-стоп плива грбно :toe:....некои ми викаат дека ке ми умри:nesum:

Ве молам кажете ми како да и помогнам???
Со оглед на тоа што златните рипки живеат од 10 до 20 години во нормални услови, т.е. во нивната животна средина, мислам дека на аквариумската, животниот век би и` бил до кај 5 години. Зависи какви услови си и` обезбедила.

ηαrυтσ

Зеленко бе ~ Фала !
Член од
11 март 2009
Мислења
32
Поени од реакции
1
Vodata da ti e cista i da ne e mnogu zeska.
Hrana na vreme.
Spored goleminata i sirinata na akvariumot,tolku ribicki.
So racete da ne gi fakate i vadite od vodata.:smir:

The Mad Doc

Алхемичар
Член од
16 март 2009
Мислења
653
Поени од реакции
46
Абе што ќе ви е стоена или варена вода?:nesum:
Само гледајте да биде иста како онаа во која ви ги дале рипчињата, зашто од нагла промена на температура ќе се шлогираат. Јас еднаш направив таква грешка, не ми ни текна дека кочан вода ставив и рипката... пупунец.

И не мора да е на светло цело време, тоа важи за желки, не и за риби.:)
Треба да се стави кесата со рибата во водата за да се навикне на температурата.И треба да биде на светло за да не ја изгуби бојата.

Член од
22 април 2008
Мислења
405
Поени од реакции
28
Немора да значи тоа со водата само не треба да е премногу ладна или топла....

lady_QUEER

I love life.
Член од
28 март 2009
Мислења
521
Поени од реакции
28
Јас одгледувам гупи,доскоро имав и папагал,собата ми е полна животинки.На почеток чував караши од тие со балони и телескопи.Ова е 4 година откако го имам аквариумот,110 л е .Проблемот е што сакам да сменам риби,премногу се множат,многу измет има,а неможам секоја недела да менјам третина од водата.Кога некое умре а не го забележам само се распага,дали е тоа добро?
-ова е аквариумот мој,гупите се мешани има кралски црвени,потемни,леопард гупа,успеав да подведам и на лилјаково ,не ги двојам за паренје ниту па ги вадам кога треба да родат,а точно незнам колку има едно време беа премногу па раздавав.

D

Deleted member 12196

Гостин
Зошто аквариумот и растенијата обрастуваат со кафеави алги? (Многу или малку светлина, многу храна..??)

Xfire

fino alla fine
Член од
9 август 2008
Мислења
7.356
Поени од реакции
2.248
Имам еден проблем.
Имам рибчиња Дискуси, и сега незнам како оди нивната процедура за мрестење и ред други работи за нив. ХЕЛП?
Еве за вакво нешто станува збор:

Член од
25 јануари 2007
Мислења
6.775
Поени од реакции
314
Зошто аквариумот и растенијата обрастуваат со кафеави алги? (Многу или малку светлина, многу храна..??)
Најверојатно им даваш премногу храна и тие не можат да ја изедат, па таа се растрава и се лепи по аквариумот и растенијата.

Имам еден проблем.
Имам рибчиња Дискуси, и сега незнам како оди нивната процедура за мрестење и ред други работи за нив. ХЕЛП?
Посебно за видови риби не знам:), ама јас кога си имав машко и женско, секоја година кон крајот на јули и почетокот на август имаше малечки. Ама треба на време да реагираш и да ги префрлиш во тегла, за да не ги изедат.
Теглата/садот покриј ја со газа, редовно менувај вода и не им давај премногу храна. :smir:

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Имам еден проблем.
И малите не ги изложувај на премногу сонце или не па на премногу темно. На нормална светлина остави ги во аквариумот, затоа што за моите риби кога прашував, такви совети добив, им штетело, не знам зошто.

Clarkii

Член од
13 август 2007
Мислења
252
Поени од реакции
4
Имам еден проблем.
Дискусите се едни од најтешките риби за одгледување и мрестење поради фактот што тие потекнуваат од реката Амазон а таму водата е многу мека дури и благо кисела т.е. ПХ вредноста е некаде од 6.00 до 6.50 а тврдината на водата е до 8 кгх.Најчесто одгледувачите користат реверс осмоса апарат за да ја прочистат водата и во неа ги мрестат ова еве некако накратко кажано за повеќе детали по ПП.
ПС еве како изгледа мојот реверс осмоза апарат

Attachments

Clarkii

Член од
13 август 2007
Мислења
252
Поени од реакции
4
Кафеава алга најчесто се нафаќа од слаба светлина а зелена алга од премнпгу јака светлина а најдобар начин за избегнување алга е почесто менување вода т.е. 30% од аквариумот еднаш неделно и по можност со отстојана вода.

lady_QUEER

I love life.
Член од
28 март 2009
Мислења
521
Поени од реакции
28
Јас одлучив да ги сменам гупите со златни од тие бабле или телескоп.Многу се множат,умре некоја неможам да ја видам и се распаѓа цела внатре во аквариум.
Дали е добар избор,ке треба да намалам температура само а и подолго живеат изгледа карашите.Не сакам обични,од тие со балони или со испакнати очи што се ке земам,а ови веке ми е договорено да ги оставам таму.Дајте кажете некоја убава риба,да не е морска,нешто што може да се најде овде за слатководен аквариум?И да не е јатна.

Kajgana Shop

На врв Bottom