Адвокатура

Член од
20 март 2008
Мислења
106
Поени од реакции
11
dane znae nekoj,.. eventualno dali ima izmeni vo vrska koga imas pravo da staziras.. t.e. da tece pripravnicki staz? uste mora da imas 300 krediti ili moze da pocnes da staziras i so 240?
 

Филозофка

Amelie Poulain
Член од
21 јануари 2009
Мислења
1.678
Поени од реакции
517
dane znae nekoj,.. eventualno dali ima izmeni vo vrska koga imas pravo da staziras.. t.e. da tece pripravnicki staz? uste mora da imas 300 krediti ili moze da pocnes da staziras i so 240?
Можеш и со 240к но ќе треба да стажираш 2 години, со 300к се стажира 1 година.
 

Филозофка

Amelie Poulain
Член од
21 јануари 2009
Мислења
1.678
Поени од реакции
517
a shto dokolku pocnes da staziras so 3 godini? ili pak se vrabotis kako pomlad refernt, za niv mislam deka mozes da se vrabotis so 180 krediti.
Можеш да се вработиш со 3 години и со средно можеш само ако имаш дебели кабли можеш и со основно, немаш право да полагаш правосуден, смееш да полагаш со минимум 4 години правен факс.
 
Член од
20 март 2008
Мислења
106
Поени од реакции
11
Можеш да се вработиш со 3 години и со средно можеш само ако имаш дебели кабли можеш и со основно, немаш право да полагаш правосуден, смееш да полагаш со минимум 4 години правен факс.
Sekako sekako :D hahaha
 

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.717
Поени од реакции
613
Вистина ли е што слушам за да извадиш адвокатска лиценца треба претходно дополнително 2 години да работиш како стручен соработник?
 
Член од
30 ноември 2010
Мислења
110
Поени од реакции
48
Вистина ли е што слушам за да извадиш адвокатска лиценца треба претходно дополнително 2 години да работиш како стручен соработник?
Ne treba da rabotis kako strucen sorabotnik, tuku treba prvo da staziras 1 godina ako imas 300 kredita ili 2 godini ako imas 240 kredita sa da streknes uslov da polagas pravosuden ispit e otkoga ke go polozis pravosudniot steknuvas pravo da izvadis advokatska licenca i da rabotis kako advokat 9 samostojno ili vo nekoe advokatsko drustvo).
 

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.717
Поени од реакции
613
Ne treba da rabotis kako strucen sorabotnik, tuku treba prvo da staziras 1 godina ako imas 300 kredita ili 2 godini ako imas 240 kredita sa da streknes uslov da polagas pravosuden ispit e otkoga ke go polozis pravosudniot steknuvas pravo da izvadis advokatska licenca i da rabotis kako advokat 9 samostojno ili vo nekoe advokatsko drustvo).
Добро, тоа ми е завршено, за адвоактурата ме интересираше :) фала.
 

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.717
Поени од реакции
613
Може некој што веќе го сторил тоа, да објасни како иде процедурата за отворање канцеларија?
 

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.717
Поени од реакции
613
Упишан си во именикот на адвокати при АКНР?
Во декември, сакам да ја земам лиценцата, да соберам прво 42 000 ден ( 42 000 мајки да им...), па прашањето ми е, што после тоа, како иде процедурата (секако, освен барањето на локал под кирија). Прашањето ми е за поднесување документи за адвокатура, отварање, регистрирање на фирма (дека адвокатите не се под ДООЕЛ), фискализација, дополнителни трошоци итн.
Ме интересира баш до детал како иде сето тоа, колку чини и за колку време се завршува работата.
 
Член од
4 март 2011
Мислења
564
Поени од реакции
409
Во декември, сакам да ја земам лиценцата, да соберам прво 42 000 ден ( 42 000 мајки да им...), па прашањето ми е, што после тоа, како иде процедурата (секако, освен барањето на локал под кирија). Прашањето ми е за поднесување документи за адвокатура, отварање, регистрирање на фирма (дека адвокатите не се под ДООЕЛ), фискализација, дополнителни трошоци итн.
Ме интересира баш до детал како иде сето тоа, колку чини и за колку време се завршува работата.
Како нов адвокат откако ќе ја добиеш лиценцата, во Бирото за вработување имаш право да побараш да бидеш ослободен 3 години од плаќање на персонален данок (10%), во решението за упис во адвокатскиот именик од АКРМ ќе добиеш и број на твоја жиро сметка па потоа со заверени потписи кај нотар ќе одиш до банката за активирање на твојата идна жиро сметка, ќе се пријавиш како вработен во Бирото за вработување и редовно ќе треба да си плаќаш за придонеси за здравствено и пензиско осигурување, ќе треба сам како работодавач да поднесеш барање за издавање на електронска здравствена картичка (доколку немаш), ќе треба да склучиш договор за купување на фискален апарат (има 10% попуст на фискални апарати за адвокати), во УЈП ќе поднесеш пополнет формулар (го има и на интернет) каде ќе запишеш сите податоци за адвокатот „тој и тој“ и за твојот сметководител, па после некое време ќе то повикаат во УЈП да однесиш една фискална сметка и парагон блокчиња и 2 книги кои ќе ти ги заверат (дотогаш ќе си работиш најнормално без фискална каса) и отприлика тоа е тоа. Инаку плаќањето од 700 евра е досега најниско, пред некоја година беше и 2000 евра, така да тоа тти оди во прилог :) Членарината е 3000 денари годишно. Ако ти текне уште нешто што сум испуштил, слободно прашај, иако искрено и не заслужуваш вака исцрпен одговор, поради причини кои се за тебе добро познати!

П.С.
Ти посакувам успешна работа како помлад колега!
 

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.717
Поени од реакции
613
Како нов адвокат откако ќе ја добиеш лиценцата, во Бирото за вработување имаш право да побараш да бидеш ослободен 3 години од плаќање на персонален данок (10%), во решението за упис во адвокатскиот именик од АКРМ ќе добиеш и број на твоја жиро сметка па потоа со заверени потписи кај нотар ќе одиш до банката за активирање на твојата идна жиро сметка, ќе се пријавиш како вработен во Бирото за вработување и редовно ќе треба да си плаќаш за придонеси за здравствено и пензиско осигурување, ќе треба сам како работодавач да поднесеш барање за издавање на електронска здравствена картичка (доколку немаш), ќе треба да склучиш договор за купување на фискален апарат (има 10% попуст на фискални апарати за адвокати), во УЈП ќе поднесеш пополнет формулар (го има и на интернет) каде ќе запишеш сите податоци за адвокатот „тој и тој“ и за твојот сметководител, па после некое време ќе то повикаат во УЈП да однесиш една фискална сметка и парагон блокчиња и 2 книги кои ќе ти ги заверат (дотогаш ќе си работиш најнормално без фискална каса) и отприлика тоа е тоа. Инаку плаќањето од 700 евра е досега најниско, пред некоја година беше и 2000 евра, така да тоа тти оди во прилог :) Членарината е 3000 денари годишно. Ако ти текне уште нешто што сум испуштил, слободно прашај, иако искрено и не заслужуваш вака исцрпен одговор, поради причини кои се за тебе добро познати!

П.С.
Ти посакувам успешна работа како помлад колега!
Абе колега, ако не сум заслужувал, немало да пишеш :) И ти не си бил скроз у право тогаш и јас сум бил малце нервозен уз тек на спремање на правосуден и тоа е тоа.
Поентава ми е, освен тие 700 евра, колку има плус трошоци? Ете како што викаш пријавување фирма, регистрирање, фискална, формулари, Агенција за вработување и сл. такси?
Ете да речеме, досега е 700 лиценца+100-150 за кирија (800-900 евра), колку би било останатото?

п.с ај да слушнам твое (и ваше) мислење во однос на лицената...
Значи сме положиле правосуден, сме платиле колку што треба, и тоа покажува дека ние имаме право да работиме во правосудството.
Која е поентата на вадење Лиценца за адвокат без притоа пак да се полага нешто? Сме положиле правосуден, тоа значи дека имаме познавање од работење.
Ваму, од друга страна плаќаме плус 700 евра за што, за заверување во деловодник на Комора? Нема логика.
Ај во ред е да се платат давачки за упис нека се и 50 евра, ама за лист хартија 700 евра, е стварно нелогично.
 
Член од
4 март 2011
Мислења
564
Поени од реакции
409
Абе колега, ако не сум заслужувал, немало да пишеш :) И ти не си бил скроз у право тогаш и јас сум бил малце нервозен уз тек на спремање на правосуден и тоа е тоа.
Поентава ми е, освен тие 700 евра, колку има плус трошоци? Ете како што викаш пријавување фирма, регистрирање, фискална, формулари, Агенција за вработување и сл. такси?
Ете да речеме, досега е 700 лиценца+100-150 за кирија (800-900 евра), колку би било останатото?

п.с ај да слушнам твое (и ваше) мислење во однос на лицената...
Значи сме положиле правосуден, сме платиле колку што треба, и тоа покажува дека ние имаме право да работиме во правосудството.
Која е поентата на вадење Лиценца за адвокат без притоа пак да се полага нешто? Сме положиле правосуден, тоа значи дека имаме познавање од работење.
Ваму, од друга страна плаќаме плус 700 евра за што, за заверување во деловодник на Комора? Нема логика.
Ај во ред е да се платат давачки за упис нека се и 50 евра, ама за лист хартија 700 евра, е стварно нелогично.
Всушност тоа ти се скоро единствените давачки, не се пријавуваш како другите фирми и правни лица во Централен регистар, туку само во именикот на адвокатите при АК и тие ја завршуваат целата работа за тебе во Централниот Регистар. Немаш давачки за отварање на фирма. Не е толку страшно што еднократно ќе ги дадеш тие 700 евра, според мене повеќе проблемот лежи во начинот на кој ќе не третираат инспекциите при УЈП, според кои ќе бидеме изедначени со трговците, што е сосема нелогично и погрешно. Адвокатурата, според Уставот на РМ, е самостојна и независна јавна служба, во никој случај не е семкарница или бакалница. Но со овие проблеми ќе се соочиш откако ќе отпочнеш со работа. Ќе се судриш и со најголемиот проблем на сите адвокати, а тоа за жал е наплатата.
 

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.717
Поени од реакции
613
Всушност тоа ти се скоро единствените давачки, не се пријавуваш како другите фирми и правни лица во Централен регистар, туку само во именикот на адвокатите при АК и тие ја завршуваат целата работа за тебе во Централниот Регистар. Немаш давачки за отварање на фирма. Не е толку страшно што еднократно ќе ги дадеш тие 700 евра, според мене повеќе проблемот лежи во начинот на кој ќе не третираат инспекциите при УЈП, според кои ќе бидеме изедначени со трговците, што е сосема нелогично и погрешно. Адвокатурата, според Уставот на РМ, е самостојна и независна јавна служба, во никој случај не е семкарница или бакалница. Но со овие проблеми ќе се соочиш откако ќе отпочнеш со работа. Ќе се судриш и со најголемиот проблем на сите адвокати, а тоа за жал е наплатата.
А добро, пак основачкиот влог и овде треба да е 5000 евра или за адвокатурата не важи?
Нешто сметам, додавам, одземам, дали би ме закрпиле околу 1500 евра вклучувајќи ги 700-те за лиценца?
 
На врв Bottom