Авиони погодни за Македонија

• Креатор на темата FilipMacedon
  • Време на започнување
Член од
14 август 2008
Мислења
2.441
Поени од реакции
1.013
Колку што знам, Сухоите се одамна продадени на Грузија.

M

.:makedonec:.

Гостин

Хахахахахаха тоа не е точно чиста дезинформација што ќе им праат грузијците на тие раскршени сухои они јес дека сакаат да купуваат сухои-25 па да ги модифицираат ама они си купуваат од Украина по зачувани понови до нашите рѓосани канти им е дошло на нив за да модифицираш некој авион треба колку толку да е зачуван а нашите колку снег и дожд има паднато врз нив само !

Член од
14 август 2008
Мислења
2.441
Поени од реакции
1.013
Тоа го имам прочитано во неколку публикации - дека се продадени уште во 2005-та година - но, ај ќе ти веруваме тебе и на твоите инсајдерски информации. како и да е, за Македонија нема пак да летаат. Бај д веј, предлогот на Тоукатер воопшто не е лош, само не сум баш сигурен за цифрите што ги наведува.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
pred mesec na poletanje, uste bev nad pistata, gi vidov na desna strana od pistata vo nekoj zagraden prostor , .....verojatno uste se tamu............

M

.:makedonec:.

Гостин
Определено МК има нужда от авион,коjато подржка нема да чини много.За 25 000 квадратни километра мислам дека какавто и да е авиона не са нужни повеке от 10-20 броja.

Македонија има 68 000км2 главен град е Солун !

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.580
Да главен град е Солун само што не е под наша контрола моментално.
Инаку мислам дека уште 5-6 Сухои како што ги имаме тие двата би биле таман за тепање на муџахедини ако посакаат да бидат утепани, мислам ако ме разбирате...

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Да..., а ова мојот пријател од Оксенфурт..:)

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
РМ теба да мисли со што ке обезбеди air policing на териториjaта си след влегуване во НАТО. Ако таа сама не може да обезбеди ке има неколко варианти - некоja друга држава на НАТО да земе чуването на небото или ротациja на држави членки на НАТО да чуват небето. И во двата случаеви ке треба РМ да плакja на други за да чуват небето.
Ваков пример са трите Балтички републики. Вакав пример е и Албаниja,коja се чува от Грциja и Италиja. Друг пример е Словениja,коja се чува от Италиja и Унгариja.
Повеке инфо овде.
http://en.wikipedia.org/wiki/Baltic_Air_Policing
http://www.aco.nato.int/page136314.aspx
Во моментот air policing се носи со следните авиони
  • Eurofighter
  • F 3 Tornado
  • F4F Phantom
  • F 15 Eagle
  • F 16 Falcon
  • F 18 Hornet
  • JAS – 39
  • MiG 21 (HRV)
  • MiG 29
  • Mirage 2000
  • Mirage F-1
http://www.airn.nato.int/focus_areas/ap/ap.htm
През 2011 година цената, коja плакjaха Балтичките држави беше 2,2 милиона евро, а до 2015 година цената ке стигне 3,5 милиона евро+ дел от керосинот.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.957
Поени од реакции
8.606
Абе, ќе купуваме авиони, за курово здравје ни се...

Член од
1 февруари 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
4.208
Имаме забрана од НАТО да ги користиме сухоите поради тоа што сме можеле да ги злоупотребиме и стојат во хангар расклопени целите.

Член од
14 август 2008
Мислења
2.441
Поени од реакции
1.013
Имаме забрана од НАТО да ги користиме сухоите поради тоа што сме можеле да ги злоупотребиме и стојат во хангар расклопени целите.
Исто ко да ги немаме, значи.

ПС. По грешка лајкот иначе :D (не оти имам нешто против коментарот, де).

B

Black Guard

Гостин
Нема никаква забрана станува збор за ступидна одлука и немање пари,а нивниот јуришен потенцијал е неоспорлив и докажан низ светот(дури еден Ирачки погоди и американски брод со егзосет ракета заборавив само како се викаше бродот),инаку барем два да модернизираа во Израел па и во Русија може заедно со хеликоптериве ќе беа доволни а вака сите 4 стојат конзервирани и оставени на времето.

Инаку МИ-24+СУ25 се испробана тактика за јуришни дејства од Русите која се докажала како многу успешна,ама тоа е кога повеќе пари одат за плати а помалку за одржување/модернизација-па баш истите велеа дека со укинување на редовна војска ќе има пари за Профито ама наместо тоа испадна МВР да има дупло поголем буџет од АРМ:facepalm:
--- надополнето: 29 јуни 2012 во 00:24 ---
Исто ко да ги немаме, значи.

.
Не мора да значи-тие се боево способни и можат да бидат реактивирани ако има потреба.

Kajgana Shop

На врв Bottom