Абортус (општо) и дали оправдувате или не?

F

filmadzijka

Гостин
Навреди секако, но ете на културен начин како сега. Но нема врска, секој има право како сака и како знае да си го брани својот став.
Иначе Љупчо, добро кажа во претходниот пост, а овој последниов навистина ме растревожи ... трагично ...

п.с. Ако имаш толку години колку што ти пишува под аватарот, јас треба бебенце да те наречам. А ако не, да си кажам и тука мој став ... не ми е по ќејф да разговарам со луѓе кои немаат храброст да се искрени. :podsmev: :smir:
Кој е тој што одлучува кои навреди се културни а кои не? Модераторите. Некој мора да воспоставува ред (дури и на Кајгана) и тоа го разбирам. Но, сметам дека некои од нив се малку испозанесени дека се суштества од повисок ред, божји намесници на земјата кои треба нас простата раја да ни дадат ум, да не воспитаат и ако треба и вербално да не` исплескаат. Мене пак тоа ми изгледа невоспитано и арогантно. Не ми се допаѓа што членовите на форумов за секое газење „на линијата“ веднат глава и се извинуваат на Неговото Височество Модераторот, а тој може не да ви гази на линија, туку да ви игра валцер низ вашата територија.

Член од
7 април 2007
Мислења
91
Поени од реакции
0
,,Абортусот е убиство``-ГЛУПОСТИ. Генерално сум против абортуост, да, тоа е лоша ствар, не е ок. Потенцијалната мајка на тоа ,,бебе`` не сака да го направи тоа. Пример мајка ми, доколку останела трудна ќе немала работа, и била принудена а како што немале ич пари тогаш ќе била со три деца (со мене,брат ми, и абортираното). Е сега, зашто е направено? По грешка, која што му се случува на секој жив човек. Абортирањето во првиот месец не е толку страшно зошто фекусот уште нема срце...но во вториот мсец му се создаваат нерви и срце и заради нервите бебето го осеќа абортусот на најболен можен начин. А иначе ова е стварно комплексна тема за кои јас сум најмалку стручен да зборам така да сакам некој на форумов да даде објаснување за абортусот.

ЦРВЕНОКОСА

нескротлива
Член од
19 февруари 2007
Мислења
382
Поени од реакции
9
...ne be ne se sekiraj...mene mi e takov stilot...dosta oshtar i direkten...nema iztepuenje...taman rabota...

...imashe edna moja drugarka na vremeto, ja ke se izvinam za ova sto ke go kazam sea ama se koa ke se otvori temava mi teknue na taa sluchka...

...se desilo sto se desilo i ona otide da abortira-so roditel de...sve kao sto treba arno ama ostanalo ostatok od fetusot-se deshava-vikale doktorite-pa temperatura imashe se sekavam sea bash na toa...37 so 4...i posle toa povtorno zafat-kiretaza...pa infekcija nekoja...i na kraj sterilna...propast...

...ko sea da se sekavam koa placheshe pred site na golem odmor i koa vikashe...

..."kakva sudbina sum ja. go sakam ne mi davaa moite...orospiine se kiretiraat po 100 puti pa pak ragaat-nemaat gajle, a mene vidite sto mi se sluchuva...

...stvarno pamtam toa jezivo beshe dosta...sto se ima deseno potoa neznam...ne sum ja videl odavna...se deshava i toa...kolku radi reda da znaete deka ima i vakvi sluchki...
паричката има и друга страна......
имам и јас една другарка која во втора година средно беше заљубена од глава до петици во еден психопат кој не го испочитува нејзиното НЕ и ја силуваше заедно со неговиот најдобар другар!!!!девојчето не можеше да се помири со фактот дека можело да и се деси такво нешто,се изолира целосно,не одеше у школо....и капак на се беше сознанието дека е трудна и дека не знае кој е таткото??!!!и наместо да си го доуништи животот или да се фрли во езеро-девојчето собра храброст и со безрезервна поддршка од нејзините родители-абортираше..... поминаа два-три месеци,раните се залечија колку-толку и таа беше пак онаа старата-девојка полна со живот!!!!моментално ги привршува студиите по право и е во срекна тригодишна врска со некој кој неизмерно ја сака!!!!
дали вреди да претпоставувам каков ке и беше животот сега доколку го родеше тоа дете за секогаш кога ке го погледне да ја потсетува на тоа што и го направија???
не вреди........:nenene:

K

**KukLi4ka**

Гостин
Аха, добро. А што мислиш, сите родители на светов не биле со таа мисла кога биле колку тебе? И што мислиш, ако сите чекале на тоа, ќе имало уште луѓе на планетава? И што мислиш, кога ќе имаш 25-6-7 години, а немаш сеуште обезбедено соодветни услови за дете, нема да се омажиш и нема да раѓаш?

Muabetot mi bese deka momentalno ne sum spremna psihicki, da odgleduvam dete,i koga spomnav "uslovi"mislev i na takvi uslovi,ne samo na materijalni.
Ok.mozebi si vo pravo,na 25-6-7,mozebi i poinaku ke razmisluvam..

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.855
Аха, добро. А што мислиш, сите родители на светов не биле со таа мисла кога биле колку тебе? И што мислиш, ако сите чекале на тоа, ќе имало уште луѓе на планетава? И што мислиш, кога ќе имаш 25-6-7 години, а немаш сеуште обезбедено соодветни услови за дете, нема да се омажиш и нема да раѓаш?

Muabetot mi bese deka momentalno ne sum spremna psihicki, da odgleduvam dete,i koga spomnav "uslovi"mislev i na takvi uslovi,ne samo na materijalni.
Ok.mozebi si vo pravo,na 25-6-7,mozebi i poinaku ke razmisluvam..
Така си е. Секој има мислење според свое искуство, години и т.н. кое не значи дека нема да се промени.:smir:

Член од
2 јуни 2007
Мислења
5.704
Поени од реакции
3.266
Сложена тема.
Јас сум против абортус, ако жената зачнала со љубов а не со некои ``не како шо требе`` работи.
Башка, случајо Љупчо шо го има напишано, сметам дека треба разумно да се седне и да се разговара, првенствено родителите да надминат разлики и да се договорат, та нели сите сакаат најдобро за своите деца?
Ама...како шо напишала погоре Црвенокоса мислам, шо ако после силување се забремени?
Како таа жена ќе го сака своето чедо шо е настанато со чин на смртен грев и шо секогаш кога ќе го погледне ќе и буди сеќавање на нејзинио силувач?
Или, на пример, инцест? Зар треба тој грешен плод да се остави?
Абортусот, генерално, не го оправдувам во никој случај, освен кога се работи за силување или инцест.
П.С. Некои ќе речат шо ако се има секс без кондом или кондомот се скине? Епа, памет у глава, ќе користеш кондом и не некој кинески шкарт со минат рок него нешо асално и дефинитивно ќе си го провереш рок на траење.

Marinka

~petit etoile dans mon coeur~
Член од
7 март 2007
Мислења
590
Поени од реакции
2
Ниту едните, ниту другите сте во право. Зависи многу од ситуацијата.

Ок е да го родам ако татко ми и мајка ми можат да спечалат за јас да живеаm среќно и весело и моето дете да има за основните животни потреби.

Која е поентата некоја девојка на 16,17, 18 години да роди, нејзините сиромашни, мажот без факултет, без занат?
И што ќе биде од детето???
Ете нема директно да го убиете, ама наместо тоа ќе трпи тортура, ќе се обидува дa преживува цел живот, ќе почне да работи на 10 години, ќе се разболува, татко му ќе почне да го тепа, ќе се кааарат нон стоп родителите поради тоа што се неизживеани, тоа ќе почне да се повлекува во себе, ќе почне да се одвојува од неговата генерација, ќе манијачи наколу, ќе демонстрира агресивност, ќе дојде до ментален слом....

Размислете убаво, едноставно неможе секој да чува дете.

И еве да го даде на посвојување, може кога ќе порасне да падне во невидена криза, зошто? Па не е баш убаво да живееш со тоа дека сопствената мајка не те сакала.

Има многу причини и за и против. Одговорот зависи од милион споредни работи.

п.с. Што е до операцијата што ја гледавте бебето е 11 недели и затоа изгледа толку гадно, тоа им е и поентата, да се згрозите, за да не се случува тоа. Инаку ако времено се открие, нема да биде бааш со раце и нозе и нема да има потреба од дробење на плодот.

Ljupco

...ExtraVagant...
Член од
20 јули 2006
Мислења
1.810
Поени од реакции
12
паричката има и друга страна......
имам и јас една другарка која во втора година средно беше заљубена од глава до петици во еден психопат кој не го испочитува нејзиното НЕ и ја силуваше заедно со неговиот најдобар другар!!!!девојчето не можеше да се помири со фактот дека можело да и се деси такво нешто,се изолира целосно,не одеше у школо....и капак на се беше сознанието дека е трудна и дека не знае кој е таткото??!!!и наместо да си го доуништи животот или да се фрли во езеро-девојчето собра храброст и со безрезервна поддршка од нејзините родители-абортираше..... поминаа два-три месеци,раните се залечија колку-толку и таа беше пак онаа старата-девојка полна со живот!!!!моментално ги привршува студиите по право и е во срекна тригодишна врска со некој кој неизмерно ја сака!!!!
дали вреди да претпоставувам каков ке и беше животот сега доколку го родеше тоа дете за секогаш кога ке го погледне да ја потсетува на тоа што и го направија???
не вреди........:nenene:

...kaj si slatka Maco...:)

...nemam srce da napisham, neshto u vrska so gorniov sluchaj, megutoa ke kazam neshto...

...deka procentot na takvi abortusi i onie medicinski opravdani koa se raboti za malformacii kaj plodot, se zanemarlivi vo soodnos na tie pri koi sto se predizvikani od seopshto perdashenje i opushtanje vo tekot na pleskanjeto bez mislenje na posledicite...

...pa i druga rabota da dodadam...

...na vremeto se zimale pomladi nashive luge-dedovci i babi u Makedonija pa ragale po 5-6 deca pa bilo siromashtija, pa se snaogale pa zdravje boze izrasnale site vo zdravi i pravi individui od koi i nie deneska poteknuvame...

...megutoa nemalo ona ko sea, na 13-14 godini menjanje dechki i curi na sekoi mesec dena-zbesnatost de...

...ili ona-cekaj prvo shkolo, pa rabota, ma maz pa zena pa brak pa deca...eeeeeeeeee ne umri magare na zelena trava...nbiva familija od taka mislenki...jok-more...

...sakam da kazam deka tie raboti nemozat bash lesno da e isplaniraat od prosta prichina sto site deneska se na mislenje deka treba familijarniot zivot da go zamenat so ispolnuvanje na lichnite zelbi i potrebi(nemojte sea da kazete deka ne e taka)...pa si vikaat, cek ushte malce...da se poakam ja pa ke najdam posle neshto, ovaa/ovoj ima golemi ushi-nenosi dobri cipeli-nema ovo-ono... ama kako sto bilo recheno, nekoi raboti doagaat samo ednashka vo zivotot i nikogash poveke, zatoa sum protiv abortusite poradi nebriznost...

...i za na kraj, ja vezam tuka radi zabava najvishe i da ja razvlechkam temava, inache mi e mnogu jasno od poodavna deka ke ima se poveke abortusi i se pomalce deca...

...a ke vi kazam i eden primer od zena na eden moj drugar...

...rodi zena mu edno dete-kerka(da i e zdrava i ziva-bonbonche e malecko):)... i sea ja zezam ja i i vikam, ajde ushte edno na Makedonija i trebaat mashki deca...

...a ona mrtva ladna...na mene...

..."izvini Triks, ama jas mojata ljubov sprema ednoto moe dete nemozam da ja delam so nikogo drug"...

...iskreno... padnav u nesvest...:uvo:

...jebiga...toa e toa...neshto sum samo zadovolen od celata taa situacija...kao ke se rodi Makedonche...breeeeee sve lepotani se...e za toa mi se prai keif neviden...stvarno mozam da kazam deka u Makedonija u posledno vreme se ragaat ubavi deca, a ubavi deca se ragaat samo od golema ljubov na dvajcata partnera...

...toa...:baeh:

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
Која е поентата некоја девојка на 16,17, 18 години да роди, нејзините сиромашни, мажот без факултет, без занат?
И што ќе биде од детето???
Никаква поента нема тука,најдобро време за раѓање е на 66 години кога ќе бидеме обезбедени со пензија,барем си знаеш оп на први ќе ти легне пензијата.

п.с. Што е до операцијата што ја гледавте бебето е 11 недели и затоа изгледа толку гадно, тоа им е и поентата, да се згрозите, за да не се случува тоа. Инаку ако времено се открие, нема да биде бааш со раце и нозе и нема да има потреба од дробење на плодот.
Па зарем таа поента не е баш и добра?Да ти се згади,да внимаваш повеќе,зошто размислувате за фетусот ко за гума за жвакање..не ти е вкусна плукни ја!И баш ме интересира кога е најкраткото време кога може да се открие дали си бремена?Колку е тој период?

Marinka

~petit etoile dans mon coeur~
Член од
7 март 2007
Мислења
590
Поени од реакции
2
Никаква поента нема тука,најдобро време за раѓање е на 66 години кога ќе бидеме обезбедени со пензија,барем си знаеш оп на први ќе ти легне пензијата.
Не бе роди го на 16, уништи си го својот живот, моли ги свекорот и свекрвата да ти дадат пари за млеко и пелени, па на 20 години со 4 годишно дете ќе маваш глава од ѕид зошто немаш средно, т.е. нема што да работиш освен келнерка, така????

Заеби, не ми е тоа филмот. Можеби не е се и до парите, ама мора да си колку толку обезбеден за да се движат работите како што треба. Заврти се наоколу и всушност се се врти околу тоа, караница околу пари и слично. Не сакам пари на претек, едноставно доволно за дневните потреби, да не молам некој, и да не се задолжувам.

Па зарем таа поента не е баш и добра?Да ти се згади,да внимаваш повеќе,зошто размислувате за фетусот ко за гума за жвакање..не ти е вкусна плукни ја!И баш ме интересира кога е најкраткото време кога може да се открие дали си бремена?Колку е тој период?
Периодот е мислам дека две недели, не сум сигурна, но штом ти доцни еден ден може да се добијат позитивни резултати на оние тестови за бременост.

А толку многу начин има да се затрудни, тоа е страшно. Ниту кондом, ниту пилули, нема толку сигурен начин да се спречи тоа.
Имам братучетка останата трудна, преку кондом, па ти види сеа?

Има девојки се оставени од машките при позитивен резултат, немоќни да го издржат притисокот сами.

Има многу причини, не сум за абортус, ама несакам да гледам и несреќни деца. Премногу млади деца видов на психијатрија, депресивни, изгубени, отргнати од цел свет, што мислиш од што е тоа?????:smir:

Член од
6 април 2006
Мислења
972
Поени од реакции
11
Ne ja razbiram zelbata, nekoj da bide kaznet (dozivotno), zatoa shto na nekogo abortusot mu bil 'grozen'. A fakt e deka kaznet nema da bide samo roditelot, tuku i deteto, zoshto toa ke treba da zivee so nekoj koj ne go planiral, ne moze da go izdrzi i najverojatno ne e spremen da mu ja pruzi potrebnata ljubov. Ne mislam deka familijata treba da bide neshto shto ednostavno ke se sluchi. :toe:

Тамарче

Ако одам во Битола..
Член од
11 јули 2007
Мислења
3.239
Поени од реакции
223
Не е рано за сексуални односи, рано е за дете, а? Ех..

Тамарче

Ако одам во Битола..
Член од
11 јули 2007
Мислења
3.239
Поени од реакции
223
Aha....imas 18god..nemas zavrseno ni sredno(pretpostavuvam)..imas decko da receme na tvoja vozrast,god-dve postar, nekoi 5-6-7 meseci,sto ne saka ni da cue za toa dete,brak i sl.propratni stvari...Bi go rodila toa dete?
На факултет сум, прва година, колку за информација.:wink:

Нека не сака да чуе, не сум јас тој..Да, ќе го родам и ќе го гледам. И ќе биди најубавото и најсаканото нешто во мојот живот!

K

**KukLi4ka**

Гостин
На факултет сум, прва година, колку за информација.:wink:
ok.zatoa pisav "pretpostavuvam" zatoa sto ne bev sigurna.Celta ne mi bese da te navredam ili nesto sl.:)
Нека не сака да чуе, не сум јас тој..Да, ќе го родам и ќе го гледам. И ќе биди најубавото и најсаканото нешто во мојот живот!
Ok.ne se somnevam deka ke bide sakano toa dete,megutoa sepak mislam deka taka mlada,i sama ne bi mozela da mu ovozmozis zivot kakov sto sakas na toa dete.Muabetov go pravam zatoa sto imam pr.bas za takva situacija,slucka so bliska drugarka.Odgleduvanjeto ne e taka ednostavno,i bezrezervnata ljubov kon deteto,da,e edna od najbitnite stvari,megutoa ne i edinstvena koja treba da mu pomogne da se razvie vo normalana i zdrava individua.:)

Kajgana Shop

На врв Bottom