- Член од
- 16 февруари 2007
- Мислења
- 2.780
- Поени од реакции
- 8.235
Споредбава...комшијата мој утре може да се опие и ме да згази со колата, дај јас со време да го заколам.Исто како што мажите ке ја остават девојката сама со нивното дете...без око да им трепне
Ова аналогно може да доведе до ситуација во која преемптивно се абортира заради хипотетичка ситуација во која партнерот би си заминал. Или хипотетичка ситуација во која девојката не би ја добила работата заради бременоста. Или оти решила дека сака наредните 6 месеци интензивно да игра поло...
Да не набројувам, банално е. Но не е банално да се противи разумен човек на вакви сфаќања, кои демек оделе во чекор со еманципацијата и биле противтежа на ограниченоста. И кој кур врска има ограниченост во сфаќањето на абортусот како чин? Што е абортусот, идеологија? Начин на живот, прогресивен општествен феномен? Како тоа некој е ограничен ако тврди дека абортусот заради задржување општествен статус или градење кариера е криминална одлука на еден себичен, нарцисоиден ум? Мојот ограничен ум ќе ти даде голем број хипотетички примери во кои ти би била успешен родител и успешна личност и покрај тоа што си решила да родиш. Твојот pro-choice ум ќе ми врати со исто толку хипотези. Мојот ќе си остане ограничен, твојот ќе остане отпорен на вистината дека се работи за оправдување пред сопствената себичност и нарцисоидност.
Разбирам абортус кој е резултат на траума, ама ова дека е нормална работа како утринската ерекција и мочањето, па дури и претставува прогрес во општеството... е болно бе луѓе.