Абортус (општо) и дали оправдувате или не?

Член од
1 декември 2011
Мислења
2.680
Поени од реакции
3.053
Па нели од првиот линк на Гугл цитираше? Одлучи се -.-

Второ, бебето може да преживее, и познати се такви случаеви, дај распрашај се. Да, може. Трето, бебето го боли. Бебето чувствува глад. Бебето има потреба од љубов. Бебето има потреба од топлина.

За мене е апсурдно да споредам бебе со ембрион. И нема.
Ти споредувај, и не абортирај, никој не те тера.
Јас ако мислам дека треба, ќе абортирам, и ич уво нема да ми чуе. Посебно не прифаќам мислења од ,,моралисти,,.
Всушност, Еленор, нели ти беше од оние кои апстинираат?

Јас барам, ако на темава ,,имаат право,, да зборуваат само тие што имале деца, исто така, да ,,имаат право,, барем луѓе, кои во најмала рака, практикуваат секс.
Шо ми спушташ дискусија на лично ниво.
Ти нели беше психолог? ХАХАХА! :D

Нека ти биде апсурдно, мајка барам ја да ти прошируем хоризонт :)
17 годишна на 20 и кусур годишна...
Meh, at least I tried. Ти не ни проба да ми го скусиш видикот :)

Сега има и правила на кои теми смеат, а на кои теми не смеат да пишуваат 17 годишни што апстинираат од секс? :)

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Шо ми спушташ дискусија на лично ниво.
Ти нели беше психолог? ХАХАХА! :D

Нека ти биде апсурдно, мајка барам ја да ти прошируем хоризонт :)
17 годишна на 20 и кусур годишна...
Meh, at least I tried. Ти не ни проба да ми го скусиш видикот :)

Сега има и правила на кои теми смеат, а на кои теми не смеат да пишуваат 17 годишни што апстинираат од секс? :)
А тоа што (ќе бидам) психолог каква врска има со тоа што ти тролаш за ембриони, а не си била ни во ситуација блиска до нив? Јас одамна ти зборам дека си премала за дискусијава, шуќур сфати.
И со последната реченица, си кажа колку ја пратиш дискусијата. Не беше наменета за тебе.

¯

¯\_(ツ)_/¯

Гостин
Ova ti e isto kako i nekoja 30 i nekolku godishna da ti reche "ja ne veruvam vo brak i ljubov" zatoa shto da ne ispadne luzerka pred site, saka drugite da mislat deka eve toa e moj izbor, sama sum ostanala singl i se trijam sekoja nokj :)

E sega, ako Pumata ne, Velvet 100% abortirala, ili e the other way arround, ama bitno iznerviravte 17 godishno devojche koe siguren sum da i pushtish pesni od Justin Bieber ke ti ispolni sekoja zhelba :D

A toa dali da se abortira ili ne, e striktno licna odluka, ni mama ni tato ni nikoj nema odluka vo toa, ako ne go sakas ne embrion, nego i fetus neka e - ne go sakas, kraj. Abortiraj go.

Член од
1 декември 2011
Мислења
2.680
Поени од реакции
3.053
А тоа што (ќе бидам) психолог каква врска има со тоа што ти тролаш за ембриони, а не си била ни во ситуација блиска до нив? Јас одамна ти зборам дека си премала за дискусијава, шуќур сфати.
И со последната реченица, си кажа колку ја пратиш дискусијата. Не беше наменета за тебе.
А тоа што сум верник, каква врска има со твојата коцка? :D

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
А тоа што сум верник, каква врска има со твојата коцка? :D
Тоа што си верник, кажува многу.
На пример, дека живееш во типична ,,коцка,, за која зборуваш.
На пример, дека тука тролаш не од научен, туку од верски аспект.
На пример, дека си дете кое уште многу фурни леб треба да изеде за да прогледа.
На пример, дека имаш потенцијал, кој не го користиш.

А душо, со тебе сеуште разговарам баш заради годините што ги имаш. Сеуште има надеж дека ќе прогледаш. Да имаше 30 години и да ми зборуваше за морал, и неетичката страна на абортусот, ќе речев изгубен случај, ајт со здравје.

Ти си девојче кое тек допрва ќе учи за животот, а самиот факт што не си имала секс, кажува и дека не знаеш што би правела во потенцијална ситуација во која би била бремена. Немањето секс не те прави ,,кул цура,, не значи ништо. Но значи дека апсолутно не знаеш што се може да ти биде причина за абортус.

Имаш 17 години, стави се во ситуација (хипотетичка нели) да останеш денес бремена, таткото е некој шмугле 18 годишен, бега и не прифаќа одговорност, ти имаш опција да родиш, ама цел живот, треба да си го отфрлиш, и секој ден да мислиш како ќе собереш некое денарче да купиш пелени, да купиш храна за тебе за да можеш да го надоиш, утре да купиш облека, да купиш кашичка, да купиш млеко, скраја да е да се разболе, немаш пари да го излечиш. Тогаш и ти, биди сигурна, ќе мислиш што да правиш, нема така сигурно да се стрчаш и да раѓаш.

За мене е доволна причина што едноставно, не би сакала да родам, за тебе не е, но ќе ти биде причина проблемот на преживување. Ако знаеш дека нема да можеш да преживееш, тешко дека ќе одлучиш тек така да родиш.

Затоа ти реков, не си ти глупа. Премлада си. Има време ;)

Член од
19 март 2012
Мислења
1.439
Поени од реакции
3.810
Ova ti e isto kako i nekoja 30 i nekolku godishna da ti reche "ja ne veruvam vo brak i ljubov" zatoa shto da ne ispadne luzerka pred site, saka drugite da mislat deka eve toa e moj izbor, sama sum ostanala singl i se trijam sekoja nokj :)

E sega, ako Pumata ne, Velvet 100% abortirala, ili e the other way arround, ama bitno iznerviravte 17 godishno devojche koe siguren sum da i pushtish pesni od Justin Bieber ke ti ispolni sekoja zhelba :D

A toa dali da se abortira ili ne, e striktno licna odluka, ni mama ni tato ni nikoj nema odluka vo toa, ako ne go sakas ne embrion, nego i fetus neka e - ne go sakas, kraj. Abortiraj go.

Е супер! Штом добивме дозвола од тебе сеа ич не му ја мислиме. Фала! ;)

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Zoshto ne kazuvas kako pomina vo klinikata koga abortirashe, boleshe? Sama plate za abortusot, ili "pastuvot" ti plate? Posho ej, ne deka on nejkeshe da mu rodish, ti sama nejkeshe :D
Ја бев со неа, пастувот и плати, да не дознае жена му........ :facepalm:

Член од
19 март 2012
Мислења
1.439
Поени од реакции
3.810
Zoshto ne kazuvas kako pomina vo klinikata koga abortirashe, boleshe? Sama plate za abortusot, ili "pastuvot" ti plate? Posho ej, ne deka on nejkeshe da mu rodish, ti sama nejkeshe :D

Не ти кажувам бе! Сам смисли си како ќе ја натераш девојка ти да абортира, ќе ми го копираш ти мене пастувот, како не ;)

Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.780
Поени од реакции
8.235
Пред да ти одговорам, ќе ти посочам априори да не ме обвинуваш за симплифицирање на фактите во репликата, затоа што мојата реплика е последица на твојот пост, со иста тежина во аргументирањето.

Споредбата е на место ко ќе се земе во предвид со што е направена.

Во однос на ограниченоста - не е ограничен господинот на кој му беше наменет коментарот заради тоа што е против абортус. Ограничен е заради тоа што верува дека ги знае сите вистини на светов поради тоа што разговарал по 15 мин со своите патници. Ограничен е заради тоа што како аргумент против абортусот му служи муабетот „колку учителки ќе останеле без работа“!
Во тој случај смеам ли да претпоставам дека таквата твоја реплика е дефанзивен механизам на нешто кое ти го сметаш за ограниченост, па затоа и твојот одговор не наликува на ништо друго, него на инает, со што заклучно може да се каже дека твојот разговор, како еден трезвен про-чојсер со еден ограничен ум се сведе на "мерење пениси"--чин соодветен за тинејџери. Гледано по споредбата што му ја даде, а имајќи во предвид што тоа овде вие пропагирате, ме наведе да ти реплицирам самата опасност дека на крај ќе оправдате и "абортус од инает" оти ете, не и се сакало на девојката. Или ја изнервирал свршеникот тој ден затоа што сакал да гледа фудбал, а не да оди со неа на виенски бал.

Градењето кариера не може да биде криминална одлука, макар и да е направен абортус за да се дојде до конечната градба. Секој човек прво постои за себе, а потоа за се и секој друг и тоа не е себичен став - реален е, докажан низ години човекова историја.
Ни на момент не ти изгледа ова "само да го шитнам ова паразитов во мене, and the dream job is MINE" како алармантна појава? Сериозно?
И ако секој човек постои прво за себе, па потоа за некој друг, тогаш што стана со принципот на родителска пожртвуваност, кој, ете, се сметал за вредност кај родителите во тие назадни, ограничени семејства? Значи јас сум имал голема несреќа да израснам во семејство во кое сум бил ставен во прв план, па додека сум бил мал моите не оделе да се журкаат навечер и не ме шиткале на баба ми и на дедо ми, туку седеле со мене и ме учеле да читам. Или се менува тоа со време и абортусот+идеологијата дека "јас прво, потоа детето" се трансформира во "лева рака сечам за ова оти го родив мене кога ми беше ќеиф", кога ќе решиш во вториот или третиот обид да го родиш.
Се сомневам.

На неоформена и неизградена личност не би требало да и биде дадено дете на чување и воспитување. Според вас (пролајферите) битно е да се роди - не е битно што животот што така великодушно ќе му го поклониш ќе му биде живо срање. У реду- ваша работа, раѓајте ги за да се мучат. МОЕТО дете нема да биде подложено на таков ризик.
Eве го основниот податок, нај големата фалација и доказот зошто вие теоретичарите на pro-choice сте нарцисоидни и себични луѓе. Без никакво претходно сознание за тоа како ЌЕ биде и без временска машина дома у подрум, си додаваш divine properties и си играш Бог. Можеби сиромав, неспремен, невработен, премногу млад...но сепак Бог. :)
Раѓањето на дете, исто како и смртта на член од фамилијата, кај младиот човек може да делува екстремно позитивно и екстремно негативно. Може да дојде до кататонија кај младиот човек или да го "пропелира" во возрасна и зрела личност. Заради опасност да не се претворам во пhумата, нема да наведувам примери од стотици и стотици луѓе кои ги познавам, но социолошки, психолошки оправдана ми е изјавата дека таа "инцидентна" траума, неретко резултира и со зреење на карактерот кај човекот. Тоа чувство на затворање на чадорчето под кое живеел(а) и кршење на розовите очила, го прави светот многу по реален и опасностите од личниот неуспех со многу по фатални последици. Thus, the person fights back. Не се откажува.
Да навлегувам во инфантилната теорија дека животот СИГУРНО ќе му бил живо срање ако го родиш неспремна--нема. Да ти давам примери дека можеби без разлика на се', со себични родители кои прво за себе си гледаат, во секој случај ќе му биде живо срање--исто нема. Само ме нервира тоа дека имате примери и од двете страни, во кои не доминира едниот резултат пред другиот, туку и двата се во сивата зона на теоријата и се case-sensitive, вие си бирате страна, па како католиците и протестантите, како суните и шиитите, две страни подеднакво ограничени во своите убедувања, се делите на прочојсери и пролајфери. А не се работи за несогласување во вториот пасус на некаква си книгичка напишана од некој брадат пророк. Се работи за тоа дали некој ќе живее или не. И зошто не.

И никој, ама баш никој овде не тврди дека абортусот би требало да биде рутина. Никој не е за незаштитен секс и терање кеифови без оглед на последиците, нити па за абортуси секој втор месец. Зборуваме за можност за избор, без разлика дали причините поради кои одлуката ќе натежне на оваа или онаа страна вас лично ви се свиѓаат и дали вие можете да ги разберете. Крај краева, тоа е и суштината на слободниот избор - имам право да бирам и не морам никому да објаснувам зашто сум одбрала баш така.
Види, те разбирам целосно. Но токму тука лежи проблемот кој (ќе) резултира со лоша едуцираност кај младите. Младите не смеат да се преценуваат и однапред да се претпостави дека имајќи го изборот како таков, тие сепак ќе одлучат да бидат внимателни и диспилинирани во сексуалните авантури. Многу од нив нема да бидат кога им се дава за право анонимно и ефтино да го изгребат тоа паразитот во нив. Уште пострашно е да им се вбризга во глава дека во име на Пресветиот слободен избор, нема зошто тие да консултираат било кого или пак воопшто да го споделат тој податок со своите најблиски или партнерот. Дека не е подобро да разговараат за тој "проблем". Јас по ова заклучувам дека пак се фаќаш на јадицата "мое тело-мој избор" која мислам дека Let3 ја дебункираше репетитивно неколку страници наназад. Тоа ти е исто како ти да се опиеш џоа магарица и да мора да одиш на гликоза. Сама не можеш оти си пијана џоа магарица. Некој мора да те однесе. Ама зошто да те носи? Твое тело-твој избор. По слободна волја си се опила џоа магарица, при пијанството има повеќе етапи во кои можеш да се сепнеш и да ја оставиш чашата, но ти си решила таа вечер да славиш оти веќе немаш дечко. Епа јебига.
Ако не одиш по логиката на "мое тело-мој избор" и имаш некоја друга, слободно елаборирај ја. Во спротивно, ќе ја придодадеме на нарцисоидноста, себичноста И ограниченоста како предуслов за некоја млада мома да гребе паразити.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.876
Поени од реакции
12.408
Градењето кариера не може да биде криминална одлука, макар и да е направен абортус за да се дојде до конечната градба. Секој човек прво постои за себе, а потоа за се и секој друг и тоа не е себичен став - реален е, докажан низ години човекова историја.
Градењето кариера (што и да подразбираме под тоа и која е крајната граница на желбите) не треба да е аргумент или определба за или против абортусот. Менаџерките во малите и големи фирми, политичарките, професорките (и нивните сопрузи)... сите тие имаат деца и градат кариера. Само како личен пример (иако не сакам многу вмешување на лични ситуации пошто често се злоупотребуваат од некои орумџии) пошто премногу претпоставки се нижат во темава, ќе ти споменам од лично искуство (на сопругата) дека и со две деца од службеник може да се стигне до менаџер, директор и во приватна фирма. Ако видиш и уште милион реални примери каде жената е успешна и покрај тоа што не абортирала заради кариера. У ствари едноставно прашање - кои се крајните граници за кариера и зошто детето да е пречка за кариерата? Цица неколку месеци, боледување е неколку месеци, после тоа се се враќа во нормала.
не е битно што животот што така великодушно ќе му го поклониш ќе му биде живо срање. У реду- ваша работа, раѓајте ги за да се мучат. МОЕТО дете нема да биде подложе
Илјадниците вработени во Охис и другите компании реално го демантираат погледот за сигурен доживотен социоекономски оптимален статус. Само одредена група луѓе се сигурни и обезбедени за век и веков. Просечно економски обезбедено семејство (сега веќе по сите критериуми сиромашно), најбројните не се.
На неоформена и неизградена личност не би требало да и биде дадено дете на чување и воспитување. Според вас (пролајферите) битно е да се роди -
Според оваа дефиниција не сум ниту про-Л ниту про-Ч оти ништо не е само црно или бело. Кога ќе земеш предвид развојот на десетиците средства (иако ниедно не е 100% сигурно или здраво) за заштита и информираноста нелогично е да се случуваат толкав број абортуси. Најверојатно и покрај свесноста, некои млади и постари мажи и жени не им е битно кога и со кого влегуваат во сексуални односи.

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606

Внимавај во кое светло ги сликаш одредени членови во дискусијава. Еден си доби бан за тоа.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Најверојатно и покрај свесноста, некои млади и постари мажи и жени не им е битно кога и со кого влегуваат во сексуални односи.
A бидејќи да ти одговорам на цел пост, треба и јас да зборувам како тебе (што треба, а што не треба) нема во ниту еден случај да се согласиме, само поради тоа што тргнуваме од различни аспекти на прашањето, ќе ти одговорам само на оваа реченица:
Ако жените се единствените кои сносат последици и одговорност за тоа со кого и како и зошто спијат, тогаш жените се единствени кои имаат право да одлучуваат што со своето тело.

Kajgana Shop

На врв Bottom