T
Tetro
Гостин
Абе ајде.
Уште дискутираш на темава?....
Уште дискутираш на темава?....
Шо ми спушташ дискусија на лично ниво.Па нели од првиот линк на Гугл цитираше? Одлучи се -.-
Второ, бебето може да преживее, и познати се такви случаеви, дај распрашај се. Да, може. Трето, бебето го боли. Бебето чувствува глад. Бебето има потреба од љубов. Бебето има потреба од топлина.
За мене е апсурдно да споредам бебе со ембрион. И нема.
Ти споредувај, и не абортирај, никој не те тера.
Јас ако мислам дека треба, ќе абортирам, и ич уво нема да ми чуе. Посебно не прифаќам мислења од ,,моралисти,,.
Всушност, Еленор, нели ти беше од оние кои апстинираат?
Јас барам, ако на темава ,,имаат право,, да зборуваат само тие што имале деца, исто така, да ,,имаат право,, барем луѓе, кои во најмала рака, практикуваат секс.
А тоа што (ќе бидам) психолог каква врска има со тоа што ти тролаш за ембриони, а не си била ни во ситуација блиска до нив? Јас одамна ти зборам дека си премала за дискусијава, шуќур сфати.Шо ми спушташ дискусија на лично ниво.
Ти нели беше психолог? ХАХАХА!
Нека ти биде апсурдно, мајка барам ја да ти прошируем хоризонт
17 годишна на 20 и кусур годишна...
Meh, at least I tried. Ти не ни проба да ми го скусиш видикот
Сега има и правила на кои теми смеат, а на кои теми не смеат да пишуваат 17 годишни што апстинираат од секс?![]()
А тоа што сум верник, каква врска има со твојата коцка?А тоа што (ќе бидам) психолог каква врска има со тоа што ти тролаш за ембриони, а не си била ни во ситуација блиска до нив? Јас одамна ти зборам дека си премала за дискусијава, шуќур сфати.
И со последната реченица, си кажа колку ја пратиш дискусијата. Не беше наменета за тебе.
Тоа што си верник, кажува многу.А тоа што сум верник, каква врска има со твојата коцка?![]()
Ova ti e isto kako i nekoja 30 i nekolku godishna da ti reche "ja ne veruvam vo brak i ljubov" zatoa shto da ne ispadne luzerka pred site, saka drugite da mislat deka eve toa e moj izbor, sama sum ostanala singl i se trijam sekoja nokj
E sega, ako Pumata ne, Velvet 100% abortirala, ili e the other way arround, ama bitno iznerviravte 17 godishno devojche koe siguren sum da i pushtish pesni od Justin Bieber ke ti ispolni sekoja zhelba
A toa dali da se abortira ili ne, e striktno licna odluka, ni mama ni tato ni nikoj nema odluka vo toa, ako ne go sakas ne embrion, nego i fetus neka e - ne go sakas, kraj. Abortiraj go.
Zoshto ne kazuvas kako pomina vo klinikata koga abortirashe, boleshe? Sama plate za abortusot, ili "pastuvot" ti plate? Posho ej, ne deka on nejkeshe da mu rodish, ti sama nejkesheЕ супер! Штом добивме дозвола од тебе сеа ич не му ја мислиме. Фала!![]()
Ја бев со неа, пастувот и плати, да не дознае жена му........Zoshto ne kazuvas kako pomina vo klinikata koga abortirashe, boleshe? Sama plate za abortusot, ili "pastuvot" ti plate? Posho ej, ne deka on nejkeshe da mu rodish, ti sama nejkeshe![]()
Zoshto ne kazuvas kako pomina vo klinikata koga abortirashe, boleshe? Sama plate za abortusot, ili "pastuvot" ti plate? Posho ej, ne deka on nejkeshe da mu rodish, ti sama nejkeshe![]()
- рече неуспешниот абортус.Zoshto ne kazuvas kako pomina vo klinikata koga abortirashe, boleshe? Sama plate za abortusot, ili "pastuvot" ti plate? Posho ej, ne deka on nejkeshe da mu rodish, ti sama nejkeshe![]()
Во тој случај смеам ли да претпоставам дека таквата твоја реплика е дефанзивен механизам на нешто кое ти го сметаш за ограниченост, па затоа и твојот одговор не наликува на ништо друго, него на инает, со што заклучно може да се каже дека твојот разговор, како еден трезвен про-чојсер со еден ограничен ум се сведе на "мерење пениси"--чин соодветен за тинејџери. Гледано по споредбата што му ја даде, а имајќи во предвид што тоа овде вие пропагирате, ме наведе да ти реплицирам самата опасност дека на крај ќе оправдате и "абортус од инает" оти ете, не и се сакало на девојката. Или ја изнервирал свршеникот тој ден затоа што сакал да гледа фудбал, а не да оди со неа на виенски бал.Споредбата е на место ко ќе се земе во предвид со што е направена.
Во однос на ограниченоста - не е ограничен господинот на кој му беше наменет коментарот заради тоа што е против абортус. Ограничен е заради тоа што верува дека ги знае сите вистини на светов поради тоа што разговарал по 15 мин со своите патници. Ограничен е заради тоа што како аргумент против абортусот му служи муабетот „колку учителки ќе останеле без работа“!
Ни на момент не ти изгледа ова "само да го шитнам ова паразитов во мене, and the dream job is MINE" како алармантна појава? Сериозно?Градењето кариера не може да биде криминална одлука, макар и да е направен абортус за да се дојде до конечната градба. Секој човек прво постои за себе, а потоа за се и секој друг и тоа не е себичен став - реален е, докажан низ години човекова историја.
Eве го основниот податок, нај големата фалација и доказот зошто вие теоретичарите на pro-choice сте нарцисоидни и себични луѓе. Без никакво претходно сознание за тоа како ЌЕ биде и без временска машина дома у подрум, си додаваш divine properties и си играш Бог. Можеби сиромав, неспремен, невработен, премногу млад...но сепак Бог.На неоформена и неизградена личност не би требало да и биде дадено дете на чување и воспитување. Според вас (пролајферите) битно е да се роди - не е битно што животот што така великодушно ќе му го поклониш ќе му биде живо срање. У реду- ваша работа, раѓајте ги за да се мучат. МОЕТО дете нема да биде подложено на таков ризик.
Види, те разбирам целосно. Но токму тука лежи проблемот кој (ќе) резултира со лоша едуцираност кај младите. Младите не смеат да се преценуваат и однапред да се претпостави дека имајќи го изборот како таков, тие сепак ќе одлучат да бидат внимателни и диспилинирани во сексуалните авантури. Многу од нив нема да бидат кога им се дава за право анонимно и ефтино да го изгребат тоа паразитот во нив. Уште пострашно е да им се вбризга во глава дека во име на Пресветиот слободен избор, нема зошто тие да консултираат било кого или пак воопшто да го споделат тој податок со своите најблиски или партнерот. Дека не е подобро да разговараат за тој "проблем". Јас по ова заклучувам дека пак се фаќаш на јадицата "мое тело-мој избор" која мислам дека Let3 ја дебункираше репетитивно неколку страници наназад. Тоа ти е исто како ти да се опиеш џоа магарица и да мора да одиш на гликоза. Сама не можеш оти си пијана џоа магарица. Некој мора да те однесе. Ама зошто да те носи? Твое тело-твој избор. По слободна волја си се опила џоа магарица, при пијанството има повеќе етапи во кои можеш да се сепнеш и да ја оставиш чашата, но ти си решила таа вечер да славиш оти веќе немаш дечко. Епа јебига.И никој, ама баш никој овде не тврди дека абортусот би требало да биде рутина. Никој не е за незаштитен секс и терање кеифови без оглед на последиците, нити па за абортуси секој втор месец. Зборуваме за можност за избор, без разлика дали причините поради кои одлуката ќе натежне на оваа или онаа страна вас лично ви се свиѓаат и дали вие можете да ги разберете. Крај краева, тоа е и суштината на слободниот избор - имам право да бирам и не морам никому да објаснувам зашто сум одбрала баш така.
Градењето кариера (што и да подразбираме под тоа и која е крајната граница на желбите) не треба да е аргумент или определба за или против абортусот. Менаџерките во малите и големи фирми, политичарките, професорките (и нивните сопрузи)... сите тие имаат деца и градат кариера. Само како личен пример (иако не сакам многу вмешување на лични ситуации пошто често се злоупотребуваат од некои орумџии) пошто премногу претпоставки се нижат во темава, ќе ти споменам од лично искуство (на сопругата) дека и со две деца од службеник може да се стигне до менаџер, директор и во приватна фирма. Ако видиш и уште милион реални примери каде жената е успешна и покрај тоа што не абортирала заради кариера. У ствари едноставно прашање - кои се крајните граници за кариера и зошто детето да е пречка за кариерата? Цица неколку месеци, боледување е неколку месеци, после тоа се се враќа во нормала.Градењето кариера не може да биде криминална одлука, макар и да е направен абортус за да се дојде до конечната градба. Секој човек прво постои за себе, а потоа за се и секој друг и тоа не е себичен став - реален е, докажан низ години човекова историја.
Илјадниците вработени во Охис и другите компании реално го демантираат погледот за сигурен доживотен социоекономски оптимален статус. Само одредена група луѓе се сигурни и обезбедени за век и веков. Просечно економски обезбедено семејство (сега веќе по сите критериуми сиромашно), најбројните не се.не е битно што животот што така великодушно ќе му го поклониш ќе му биде живо срање. У реду- ваша работа, раѓајте ги за да се мучат. МОЕТО дете нема да биде подложе
Според оваа дефиниција не сум ниту про-Л ниту про-Ч оти ништо не е само црно или бело. Кога ќе земеш предвид развојот на десетиците средства (иако ниедно не е 100% сигурно или здраво) за заштита и информираноста нелогично е да се случуваат толкав број абортуси. Најверојатно и покрај свесноста, некои млади и постари мажи и жени не им е битно кога и со кого влегуваат во сексуални односи.На неоформена и неизградена личност не би требало да и биде дадено дете на чување и воспитување. Според вас (пролајферите) битно е да се роди -
Внимавај во кое светло ги сликаш одредени членови во дискусијава. Еден си доби бан за тоа.Ova ti e isto kako i nekoja 30 i nekolku godishna da ti reche "ja ne veruvam vo brak i ljubov" zatoa shto da ne ispadne luzerka pred site, saka drugite da mislat deka eve toa e moj izbor, sama sum ostanala singl i se trijam sekoja nokj
E sega, ako Pumata ne, Velvet 100% abortirala, ili e the other way arround, ama bitno iznerviravte 17 godishno devojche koe siguren sum da i pushtish pesni od Justin Bieber ke ti ispolni sekoja zhelba
A toa dali da se abortira ili ne, e striktno licna odluka, ni mama ni tato ni nikoj nema odluka vo toa, ako ne go sakas ne embrion, nego i fetus neka e - ne go sakas, kraj. Abortiraj go.
A бидејќи да ти одговорам на цел пост, треба и јас да зборувам како тебе (што треба, а што не треба) нема во ниту еден случај да се согласиме, само поради тоа што тргнуваме од различни аспекти на прашањето, ќе ти одговорам само на оваа реченица:Најверојатно и покрај свесноста, некои млади и постари мажи и жени не им е битно кога и со кого влегуваат во сексуални односи.