Абортус (општо) и дали оправдувате или не?

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Ич не се сакам кога мрчам за разни лапсуси, прости, ама: амниоцентеза...

Да беше човекот само мозок и сетила сосема ќе ги прифатев твоиве аргументи!
За многу мудрите... двата термина се употребуваат за истата работа.

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.689
Поени од реакции
34.202
Дали мислиш дека поголема траума за една 15 годишна девојка е да го роди детето, или да го абортира?
Не е ретардирано прашањето, знам дека „може животот да си го уништи јфхјдхсбј“....

Дали ако една 15 годишна роди мало бебе, тоа ќе влијае позитивно на нејзината психичка состојба или негативно?
Или, ако го абортира, дали и тоа ќе влијае негативно или позитивно на нејзината психичка состојба?

Што ќе се случи кога таа можеби нема да биде доволно силна да го направи тоа. Има сочуство и останато.
Дали можеби ти ќе (нема да ја присилиш, но посекако дека ќе изманипулираш со нејзините ставови) ја убедиш дека тоа е правилниот избор?

Можеш ли да бидеш сигурна, како после тоа ќе се развива нејзиниот мозок и каква ќе биде нејзината реакција на целата работа?
Дека после тоа нема да те отфрли како родител, да изгуби почит за тебе и останато...?

Ако немаш нерви, можеш и во private да ми одговориш, пошто осеќам дека ќе забегаме oftopic, а и поопуштени дискусии се одвиваат во private.
Абе може да прогнозираме до клиниката и назад. (гетит гетит?) Мислам, ти можеш. Дека незнам во кој универзум или б продукција филм, девојка од 15 која се ебава (очигледно) и затруднела ќе има психички колапс поради абортус кој ќе го заборави за некоја недела отколку раѓање на нецели 16 или едвај преку, и животот гарантирано и се менува во комплетно различна насока. Ја воочуваш разликата? Последиците од раѓање се очигледни, сигурни, таму некаде, додека твоите фикции како тоа некоја 15 годишна би се лутела на татенце ради одлука која тој треба да ја донесе, оти уште таа нема мозок не па како би и' се развивал од таа точка АМА ОНА САКА да го задржи бебето, дека изгледа поистоветуваш неоформен фетус, ембрион со некое плишено зајаче или кученце кое би сакала да гo задржиш поради привремени изливи на хормони, ама мама би ги чистела гомненцата. Оти нели, јас сум само 15 и сакам у Петок да пијам воткашвепс и скокам на гласна музика. Ќе го сакам во Понеделник бебево, ако немам 7 часа, that is.

Религиозно си заќоравена и немаш објективност. Секој живот не е свет. Поготово таму каде што нема живот.
Девојката и дечкото имаат. И некои сакаат да го живеат планирано. И да несакаат, кога финансиската состојба не дозволува, тие потпишуваат живот во беда. Тоа е уништување. Не абортусот. Дека, во принцип.. примитивно гледано, има линија од каде се разликува живот и не. А тоа е: раѓањето. Се помеѓу е морализирање на форум. Но да не бегаме во екстрими, да се држиме до доктрорски-временско-одредениот период.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
?! (haven't heard of that....)
Дали е ова трка на тролови?!
Тоа што не си слушнал, значи дека не си информиран. А тоа не е нешто за фалење.
И врати се на темата, не замарај со офтопици.

Ljupco Meljata

AJFON ILI ANDROID you choose
Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
Бетовен....еднаш мајка таков јунак раѓа .
п.с Хитлер служи за лош пример и поука за следните генерации како човек не треба да биде .
solunski bitno e da si bide u trend sto ocekuvas od deca koi rastat vo kinder garden

Utre da pukne prvi ke izbegaat toj so nema deca ne smee da zbori za deca

I kakvi se ovie gluposti toj sto saka seks kako zadovolstvo nemora da ima deca sto se ovie gluposti

Ima zenski kondomi i cao djaci

n/a

Член од
28 декември 2011
Мислења
1.194
Поени од реакции
2.258
Дали е ова трка на тролови?!
Тоа што не си слушнал, значи дека не си информиран. А тоа не е нешто за фалење.
И врати се на темата, не замарај со офтопици.
:notworthy:

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
solunski bitno e da si bide u trend sto ocekuvas od deca koi rastat vo kinder garden

Utre da pukne prvi ke izbegaat toj so nema deca ne smee da zbori za deca

I kakvi se ovie gluposti toj sto saka seks kako zadovolstvo nemora da ima deca sto se ovie gluposti

Ima zenski kondomi i cao djaci
Со народ кој е полн со самопрогласени експерти од секоја можна област на битисувањето, не очекувам оваа земја ниту во африканска унија да ја примат.
А Владата треба да престане да прави реклами за образование. Што ќе ни е.
Учени сме родени ние, какви црни Германци. Тие се глупи, сите сме ние паметни и се ние пронајдовме, и се ние откривме, и се ние на овој свет му дадовме.
Се плашат од нас и од нашата интелигенција и знаење, затоа не не пуштаат никаде.

Ljupco Meljata

AJFON ILI ANDROID you choose
Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
И не треба да се мешаат во животот има брачно советувалиште .
знаеш како е се мешаат таму кај шо лесно можат да поминат зборат значи експерти се за сите лесни работи очекувам да дојдат кај онаа архитектот ајде дома и нејзе да и кажуваат како дауредува домови.

дај те бе нека не остават да дишеме воздух додека го има во Скопје

Член од
10 февруари 2008
Мислења
3.947
Поени од реакции
2.060
Дали мислиш дека поголема траума за една 15 годишна девојка е да го роди детето, или да го абортира?
Не е ретардирано прашањето, знам дека „може животот да си го уништи јфхјдхсбј“....

Дали ако една 15 годишна роди мало бебе, тоа ќе влијае позитивно на нејзината психичка состојба или негативно?
Или, ако го абортира, дали и тоа ќе влијае негативно или позитивно на нејзината психичка состојба?

Што ќе се случи кога таа можеби нема да биде доволно силна да го направи тоа. Има сочуство и останато.
Дали можеби ти ќе (нема да ја присилиш, но посекако дека ќе изманипулираш со нејзините ставови) ја убедиш дека тоа е правилниот избор?

Можеш ли да бидеш сигурна, како после тоа ќе се развива нејзиниот мозок и каква ќе биде нејзината реакција на целата работа?
Дека после тоа нема да те отфрли како родител, да изгуби почит за тебе и останато...?

Ако немаш нерви, можеш и во private да ми одговориш, пошто осеќам дека ќе забегаме oftopic, а и поопуштени дискусии се одвиваат во private.
Не само што нема да ме отфрли како родител туку доживотно ќе ми биде благодарна што сум ги спасила неа и дечко и од 13години од една доживотна пропаст :).

И извини ама морам да се изнасмеам... првпат слушам дека раѓањето дете на 15години влијае позитивно на психичката состојба на човекот и еве сега криво ми е зашто мајка ми не ме насочила во тој правец за да ми овозможи позитивна благосостојба на мојот ум, се чувствувам празна.

Кое е тоа девојче што не е доволно силно да абортира, а е доволно силно да роди мало бебе? И баш ме интересира што ќе се случи ако девојчето на 15 г. не е доволно силна да абортира (што значи дека ќе го роди тоа дете) и после на 17 г. и текне дека не сака веќе дете? И исто така ме интересира твоето гледиште за тоа како после тоа ќе се развива нејзиниот мозок? И за крај, што подразбираш ти под поимот раѓање дете?
--- надополнето: 28 март 2012 во 09:45 ---
Оти нели, јас сум само 15 и сакам у Петок да пијам воткашвепс и скокам на гласна музика. Ќе го сакам во Понеделник бебево, ако немам 7 часа, that is.
Интересен е моментот како го замислила таткото во целата оваа приказна :icon_lol:. Хммм, у понеделник ја имам 7 часа што значи дека детето ти ќе го гледаш, у среда исто имам 7,а у петок сум на роденден кај другарка ми што седи со мене у клупа, морам да идам со мене седи :icon_lol: ... isn't that ironic?!

pearl

..~..~..~..~..~..~..
Член од
20 август 2005
Мислења
2.651
Поени од реакции
1.962
Јас мислев да ги поштедам од психијатриско вештачење, ама, добро... ако не ме сретнуваат мене, тогаш се' што имам да кажам за нив ќе кажам после вештачењето.

... но, доколку сакаш да изградиш случај врз волјата на овие двајца, навистина ќе треба да ја имаш предвид и нивната психичка состојба, hence не знам дали се кредибилни сведоци ;)
Зарем е потребно вештачење и утврдување на психичка состојба, за да некому му се даде право на избор да ја exercise (сори, не можам да најдам мак. термин) својата слободна воља? Зарем тоа не ни е дадено by birth? Затоа прашав, кој од нив двајца има право на избор? Не прашав дали изборот што ќе го направат е правилен или не (според мене, тебе или некој трет), нели?

Тука веќе доаѓаме на тло каде можеме да заклучиме дека како критериум може да го земеме почетокот, така? И дека дефиницијата за почеток е, всушност, она што определува... или оправдува...
Точно така, вечната дилема на прашањето околу абортусот. Кокошката или јајцето, односно кога започнува животот? И таа дефиниција не е иста за секого. Затоа јас барам секој да може сам да си одлучи за себе, да си ја постави линијата согласно совеста и принципите.

Затоа јас конкретно ќе те прашам. Дали јас го имам правото сама да си дадам дефиниција за животот и кога тој почнува, и сама да си одлучам или некој друг треба да ми наложи/ограничи? Тоа е она право на избор за кое јас се залагам, а ти го негираш. Не вели не, затоа што така и ја започна дискусијата. Да си кажеш дека за тебе е неоправдано согласно твоите критериуми е во ред, но некому друг да му го ускратиш правото сам да си каже и одлучи не е во ред.

Ако размислуваме строго технички, можеби ќе се сложиме во многу работи....
Арно ама, ако животот го гледаме технократски, тогаш да го послушаме Шопенхауер и крај.... јас, пак, мислам дека сите си имаме мигови во досегашниот живот кои се толку вредни, што би ни биле доволни за сеќавање дури и кога целиот останат живот би го поминале во зандана (што би рекол Ками).... токму во името на нашите добри мигови не смееме да го ускратиме правото на другите, на нашите неродени деца....

Поздрав
Убава филозофија, ама за под некоја палма со коктел во раце, без грижи и стресови. Но, неприменлива во реалноста, барем не за оние кои се во паника и страв.

За болдот, некој друг може да каже, токму поради сето срање што постои на светов, нема да дозволам моето дете да биде дел од него. Никој нема само добри мигови или само лоши мигови. Затоа, те молам, покажи ја паричката од двете страни.
--- надополнето: 28 март 2012 во 13:20 ---
Мислам дека беше медицински броено. Во третата недела е уште чвор од клетки кој почнува масовно да се множи. Поентата ми беше, има тест кој може да потврди дали девојката е бремена во овој период или не, со тоа што веќе во третата недела се ослободува хормон наречен hCG кој почнува да ја гради плацентата. Мислам дека вакви тестови има и кај нас, ако не грешам? Доста сензитивни тестови, така што се добиваат цврсти резултати.
Штом зборуваш за hCG очигледно си читал, веројатно ги знаеш работите. Третата недела (ако зборуваме медицински броено) ембрионот патува кон матката и се` уште не е вгнезден. Согласно тоа, не може да почне да лачи hCG. Треба некои 6-12 дена по оплодување да стигне и уште некои 3-4 дена за да може hCG да се регистрира во крвта. И така доаѓаме до безмалку терминот за циклус, односно крај на полна 4 недела и почеток на 5 недела. Грешка сум била претходно, проверив, срцето почнува да чука во текот на 5-тата недела, во 7-мата може да се види на ехо.

Се надевам разбираш дека прозорецот што го оставаш отворен е многу тесен, да не речам дека е искипен. Поточно би било да се каже три дена, наместо трета недела. Волку рано дознаваат за бременост само оние што се надеваат и од исчекување прават тест дури и пред време. Или оние ретките совесни. Грото дознаваат во некоја 6-7 недела, кога срцето на големо веќе пумпа.

А сензитивните тестови се чист маркетинг. Најверодостоен (ако веќе зборуваме за рано откривање) е тестот преку крв. А и за него докторите препорачуваат да се прави на денот на очекуван циклус.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Кога сме кај психичката спремност за бидувањето родител... знаете дека по препорака (односно налог) на психијатар се вршат абортуси?
Без оглед дали мајката го сака плодот или не?

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Кога сме кај психичката спремност за бидувањето родител... знаете дека по препорака (односно налог) на психијатар се вршат абортуси?
Без оглед дали мајката го сака плодот или не?
И што ако ќе даде препорака дека една жена е неспремна да има дете, ако таа сака да го роди?

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
И што ако ќе даде препорака дека една жена е неспремна да има дете, ако таа сака да го роди?
Ако е психијатриски случај, нема да роди.
И ако при првата бременост, односно веднаш по пораѓањето се јавиле значајни хормонски пореметувања, кои влијаат врз нејзината свест, нема да и дозволат да роди.
Затоа што бременоста сама по себе носи хормонски пореметувања, и најчесто жените добро ги поднесуваат, поретко е сериозна работата. Но се случува, и во тој случај, таа претставува опасност за себе, за плодот кој го носи и за сите околу неа. Од тие причини, сакала или не, ќе абортира.

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Ако е психијатриски случај, нема да роди.
И ако при првата бременост, односно веднаш по пораѓањето се јавиле значајни хормонски пореметувања, кои влијаат врз нејзината свест, нема да и дозволат да роди.
Затоа што бременоста сама по себе носи хормонски пореметувања, и најчесто жените добро ги поднесуваат, поретко е сериозна работата. Но се случува, и во тој случај, таа претставува опасност за себе, за плодот кој го носи и за сите околу неа. Од тие причини, сакала или не, ќе абортира.
Дај ми линк да прочитам вакво нешто со свои очи. Јас прв пат слушам во животов дека може присилно да натераш некого да абортира па бил и психијатриски случај ( што и да подрзабираш под тоа).

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Дај ми линк да прочитам вакво нешто со свои очи. Јас прв пат слушам во животов дека може присилно да натераш некого да абортира па бил и психијатриски случај ( што и да подрзабираш под тоа).
Линк не може, може да ти цитирам извадок од книга. Односно на што се должи таа процедура.

,,... по раѓањето на здраво дете кај секоја мајка се очекува да преовлада чувството на задоволство, радост и среќа. Но, често се јавуваат спротивни реакции проследени со нерасположение, општа истоштеност, збрканост и заборавеност. Основен симптом кој дава сигнал за вакво емотивно однесување е нападот на плач неколку пати на ден без надворешна причина. Негативните психички реакции по породувањето се:
1. Синдром на тажно расположение
2. Постпартално нерасположение
3. Постпартална психоза

Синдромот на тажно расположение трае кратко време (3-6 дена по породувањето) и го поминуваат голем број од младите мајки. Трае кратко време, симптомите се слаби, а претставува минлива појава која нема трајно дејство врз психичкото здравје. Обично се смета за нормална појава.
Постпарталното нерасположение веќе е посилен облик на негативна психичка реакција на породувањето, па поголем број од жените се упатуваат во психијатриска установа. Обично се јавува кај прворотките, кај жените кои раѓаат во постари години, немажени девојки и жени кај кои породувањето е извршено со царски рез.
Постпарталните психози се тешки психички нарушувања кај жените по породувањето, па обично и тие се третираат во психијатриска установа.,,

Гордана Станковска, Миќереме Руси - Медицинска психологија, 2011

Повели линк - нешто повеќе околу Постпартална психоза (читај го тој дел)
Најдоле пишува, дека се бара строг надзор од психијатар при повторна бременост.
Ако психијатарот смета дека бременоста е ризична (психички) односно, постои опасност од повторна
постпартална психоза, се бара абортус.
Жената доколку продолжи со бременоста, е во животна опасност, а и новороденчето (како и постарото дете)
исто така.
Токму затоа не се дозволува раѓање на тој плод.
Никаде нема да најдеш линк со ,,докази,, , психијатриската пракса го зборува тоа. Обично, луѓето кои се со психози не се прашуваат за мислење ниту пак се бара одобрување од нив. Психозата е голем проблем
- повели линк - се извинувам што е на српски, но навистина во моментов не можам да цитирам од книга.
Психотичниот пациент не е ,,обичен,, пациент, овој нема допир со реалноста, токму и затоа не се прашува за мислење. Секако дека ниту еден доктор не прави ништо на ,,своја рака,, се бара согласност од семејството (најчесто партнерот). Исто се бара таква согласност и за операција ако пациентот е во бесознание.​
Ако нешто друго те интересира, повели :)

Kajgana Shop

На врв Bottom