Абортус (општо) и дали оправдувате или не?

A

AnFem

Гостин
Ја затупевте со темава до оној крај и назад. Се уморив од темава :)
Според мене, не се работи за морализирање толку многу, колку за правото на избор. Се додека абортусот е лесно достапен за популацијата, нема потреба од дискусија. Етикетирањето се случува овака или онака, we don't need to give a shit about that. Кога абортусот ќе биде забранет, а факт дека жените ќе продолжат да абортираат, само прашање е во какви услови, тогаш можеме да покреваме некакви акции (Како што беше кампањата за абортус пред 2-3 години), тогаш можеме да се „колеме“ на форум и да морализираме до бескрај.

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Сума сумарум моето мислење за абортусот:

Ако се забележи рано, во рок од три недели, го оправдувам, бидејќи научно (и нема да дебатирам наука со вас, знаете кои сте, оти заснована е на факти, а со нив не се дебатира) до тој период, не се смета за живо битие.

Абортусот го оправдувам кога е потребен навистина - девојката била силувана, заштитата не успеала (да, кондомот не е 100% гаранција), се нема услови, финансии, време, енергија, итн. - но не го оправдувам кога го прават жени кои инаку важат за (демек) угледни, независни, со работа и кариера, свој дом, но кои прават глупави грешки како оваа. Како дозволиле да дојде до тоа? Ете, имаат услови, но не сакаат деца, зошто да дојдат до ситуација каде ќе треба да абортираат? Или неодлучни жени, кои од многу мислење, освен што глава боли, туку и стомак почнува полека да расте, па ајде конечно решила дека не сака да биде мајка, па на картата на абортус да игра.

Значи зависи од ситуацијата и околностите според мене, за тоа дали би го оправдал и подржал.

За било што постаро од три недели што расте кај некоја жена, лично би го сметал за убиство. Сега можеме да дебатираме зошто тогаш не, а сега да, тоа си е мое гледиште, и бесцелна ќе биде дебатата за тоа зошто така гледам на тоа.

Верувам во еднаквост и еднакви права. Тоа го вклучува правото на жената на абортус (сепак она го носи во своето тело). Но, според мене еднаквост значи и еднакво право на живот. Ако се работи за период подолг од три недели, сметам дека после пораѓање, ако нема услови за раснење на детето, да се даде на посвојување. Како што реков, еднаква шанса за живот.

Член од
31 мај 2011
Мислења
2.746
Поени од реакции
1.289
батали наука - гледај ти што е природно и што ти мозга главата

Член од
26 март 2012
Мислења
2
Поени од реакции
1
karlovic е перманентно баниран од форумот.
Во иднина игнорирајте ги таквите појави. Само пријавете го навредливото мислење и чекајте санкција.
Јас чекам да се избрише твоево мислење оти е офтопик,мислам како очекувате другите да ги почитуваат правилата кои ги создавате,кога вие самите не ги почитувате.

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.223
Поени од реакции
34.515
Јас чекам да се избрише твоево мислење оти е офтопик,мислам како очекувате другите да ги почитуваат правилата кои ги создавате,кога ни вие самите не ги почитувате.
Јас мислам дека е крајно време да ти ги банирам останатите јузери, а ти треба да посетиш психијатар. Multiple personality disorder не е шала, сфати ја препораката најдобронамерно.
  1. This Is Sparta
  2. XGAMER
  3. Hate Is My Fuel
  4. Undisputed
  5. Omnibus28
  6. Оправдано Отсутен

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Дали мислиш дека поголема траума за една 15 годишна девојка е да го роди детето, или да го абортира?
Не е ретардирано прашањето, знам дека „може животот да си го уништи јфхјдхсбј“....

Дали ако една 15 годишна роди мало бебе, тоа ќе влијае позитивно на нејзината психичка состојба или негативно?
Или, ако го абортира, дали и тоа ќе влијае негативно или позитивно на нејзината психичка состојба?

Што ќе се случи кога таа можеби нема да биде доволно силна да го направи тоа. Има сочуство и останато.
Дали можеби ти ќе (нема да ја присилиш, но посекако дека ќе изманипулираш со нејзините ставови) ја убедиш дека тоа е правилниот избор?

Можеш ли да бидеш сигурна, како после тоа ќе се развива нејзиниот мозок и каква ќе биде нејзината реакција на целата работа?
Дека после тоа нема да те отфрли како родител, да изгуби почит за тебе и останато...?

Ако немаш нерви, можеш и во private да ми одговориш, пошто осеќам дека ќе забегаме oftopic, а и поопуштени дискусии се одвиваат во private.
Што би, ако би ти е прашањето. Во ништо не можам да бидам сигурна, ниту ти не можеш. Ти можеш да си го учиш детето на најдоброто што го знаеш, но не можеш да знаеш дали детето ќе смета дека си го научила најдобро.
Најдоброто што јас го знам е дека не оставам простор (во мојот) живот за тажни животни приказни, ниту оставам на ,,судбината,,.
И во едно биди сигурна, децата се огледало на родителите.
Мојата ќерка, не би можела да биде морален трол, затоа што јас, а и сигурно татко и како партнер кој ќе го одберам, не би ја воспитале така.

И ако ме отфрли како родител, не значи дека јас сум погрешила некаде. Значи дека сме различни.

Но, бидејќи како што кажав, немам намера за никого да одлучувам, тие се условите. Тоа не е манипулирање, тоа е играње со отворени карти. Манипулирање е ,,роди ќерко, ќе се снајдеме некако,,. А потоа на глава да и се качувам, или да ја натерам да го даде детето на посвојување, или да и диктирам како ќе го воспитуваме (затоа што јас ќе го имам старателството).
Тоа е играње со отворени карти - сакаш дете - роди го и грижи се за него како знаеш и умее.
Сакаш да останеш мое дете за кое јас ќе се грижам и ќе го издржувам - повели абортирај.
Изборот е тој. Ако има уште некоја друга опција, независна од мене, слободно нека одбере.
Реков што единствено не би дозволила.

Blackout

An emotional retard
Член од
14 мај 2009
Мислења
1.690
Поени од реакции
451
Сума сумарум моето мислење за абортусот:

Ако се забележи рано, во рок од три недели, го оправдувам, бидејќи научно (и нема да дебатирам наука со вас, знаете кои сте, оти заснована е на факти, а со нив не се дебатира) до тој период, не се смета за живо битие.

Абортусот го оправдувам кога е потребен навистина - девојката била силувана, заштитата не успеала (да, кондомот не е 100% гаранција), се нема услови, финансии, време, енергија, итн. - но не го оправдувам кога го прават жени кои инаку важат за (демек) угледни, независни, со работа и кариера, свој дом, но кои прават глупави грешки како оваа. Како дозволиле да дојде до тоа? Ете, имаат услови, но не сакаат деца, зошто да дојдат до ситуација каде ќе треба да абортираат? Или неодлучни жени, кои од многу мислење, освен што глава боли, туку и стомак почнува полека да расте, па ајде конечно решила дека не сака да биде мајка, па на картата на абортус да игра.

Значи зависи од ситуацијата и околностите според мене, за тоа дали би го оправдал и подржал.

За било што постаро од три недели што расте кај некоја жена, лично би го сметал за убиство. Сега можеме да дебатираме зошто тогаш не, а сега да, тоа си е мое гледиште, и бесцелна ќе биде дебатата за тоа зошто така гледам на тоа.

Верувам во еднаквост и еднакви права. Тоа го вклучува правото на жената на абортус (сепак она го носи во своето тело). Но, според мене еднаквост значи и еднакво право на живот. Ако се работи за период подолг од три недели, сметам дека после пораѓање, ако нема услови за раснење на детето, да се даде на посвојување. Како што реков, еднаква шанса за живот.

Три недели а ?
Тоа во пракса значи дека девојката терба да се алармира при задоцнување на циклусот од максимум една недела. Всушност до една недела се трeба да биде завршено.

Оние параметри за до кога може да се изврши абортус не биле од лежерност измислени. До 26 недела плодот не може да живее надвор од матката. Било какво вадење на плодот, без разлика дали спонтано или индуцирано, се смета за абортус.

А доколку зборуваме реално, абортус е потребен секогаш кога жената која се одлучува на тоа смета дека е. Никоја жена која бар малку сака да има дете не би се одлучила на абортус. А кога веќе е одлучена дека не сака да го чува, тогаш никој на светов не смее да и заповеда да таа постапи спротивно од своите желби и верувања. Претежно машките и тинејџерките, или оние кои се заглавени во тоа размислување, се против абортус. Од проста причина, што никогаш не ни размислиле како би било да се соочат со таков проблем. Додека реално зрели личности би ги испитале сите опции и не би посегнале по ваков екстрем ако не го сметаат тоа за неопходно.

pearl

..~..~..~..~..~..~..
Член од
20 август 2005
Мислења
2.651
Поени од реакции
1.962
Pearl, се мислеше на здрав фетус, односно, ако некоја од ,,чиста мира,, сака да абортира во 20 и некоја недела. Нормално дека тука не спаѓаат фетусите со болест.

Хејтер мислам дека пиша дека во Англија до 20 и некоја недела, абортусот е сосема легален, само не знам на која основа е донесен таков закон. Тука ако навлегувам во дискусија, ќе треба да го преземам местово на овие од карши, па да убедувам во ,,неморалноста,, на абортусот тогаш. Затоа и потенцирав што е тоа што мене ми разграничува абортус-неабортус, перцепцијата и осетите на фетусот.
Веројатно не бев доволно јасна, ќе се дообјаснам. Го напишав постот за амниоцентезата за да разјаснам дека во случај на малформации, најрано што може мајката да дознае е малку пред, но најверојатно по 20 недела. Земајќи го во предвид твојот критериум (перцепцијата и осетите на фетусот) како ја решаваш дилемата околу абортус на плод со аномалии кој (сакале/нејќеле) се прави на половина од бременоста? Затоа пишав дека можеби сум грешка, можеби имаш пишувано претходно, но јас не памтам детаљи (особено не на темава кога ќе се отвори дебата во овој случај да, во оној не), туку памтам ставови и концепти. Под импресија сум дека го дозволуваш овој абортус поради медицински причини, но што станува со болката и свесноста на тој фетус. Тука ја гледам неконзистентноста.

Настрана тоа, некоја страница понапред ставив линк каде конкретно во Англија е утврдено дека фетусот во 24 недела не чувствува болка, туку нема ниту свесност, се наоѓа во коматозна состојба. Ако е ова точно, дали тогаш треба да го дозволиме абортусот на нормални плодови и по 20 и некоја недела?
--- надополнето: 27 март 2012 во 07:21 ---
Јас...
имам право, гледајќи ги така, да ги викнам на по една ракија и шопска, под сенка, под изговор дека и онака немаат што да изгубат, а мене можат да ми помогнат да ја побијам оваа логичка конструкција.
И тогаш овој што сака да убива има веќе повеќе можности, може да ме убие и мене, а јас, ете, не сакам да бидам убиен....
Овој што сака да биде убиен, пак, љубоморен дека неговото претходно другарче сега веќе сака да ме убие мене, а не него, налутен си заминува од сцената, оставајќи ја ракијата недопиена со заклучок дека за некои работи едноставно не вреди да се биде убиен....
Чинам дека прашањето беше се сретнале двајца со слободна воља, а не беше двајца со слободна воља го сретнале StandingStill, нели? :)

Или, ако зборуваме малку посериозно - ниеден! (т.е. и двајцата имаат право на избор, но....).
Е тоа но-то ми е мене интерестно. :)

Како што напиша Let3 пред неколку страници, волјата на ниеден од приказната не се однесува исклучиво само на него (т.е. било кој од двајцата), без притоа да вклучи и туѓа волја, колку и „другата“ волја да му е наклонета, како во дадениов случај.
А како туѓата воља се искажува во овој случај, или како нешто што нема свесност искажува воља? И пред се` дали искажува воља? Не барам одговор на овие прашања, бидејќи се толку индивидуални што можеби никогаш нема да се најдеме на исто скалило. Колку души, толку чувства. Но, барам да се остави простор самата жена да си размисли и по сопствена совест, убедувања и принципи самата да си даде одговор и да одлучи што понатаму.
--- надополнето: 27 март 2012 во 07:27 ---
Три недели а ?
Тоа во пракса значи дека девојката терба да се алармира при задоцнување на циклусот од максимум една недела. Всушност до една недела се трeба да биде завршено.
Сигурно Шкорпион мисли на 7 недела кога почнува да чука срцето, што е всушност 3 недели од доцнење на циклусот.

Ете, тој има поинаков критериум кога почнува животот, за него е важно срцето, за некој друг спојувањето на клетките, за некој трет кога ќе заврши органогенезата. Кој ќе пресече што е точно и правилно?

Шкорпион

Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Три недели а ?

Оние параметри за до кога може да се изврши абортус не биле од лежерност измислени. До 26 недела плодот не може да живее надвор од матката. Било какво вадење на плодот, без разлика дали спонтано или индуцирано, се смета за абортус.
Добро де, кажав мислење. Не мора да се согласиш со него. Ако тебе ти пречи на две три недели задоцнување да се провериш, на друга не би и пречело, нема да му ја мисли два пати за да го направи тоа.

Си имам јас своја причина зошто баш на тие три недели гледам како на суштински.

Сигурно Шкорпион мисли на 7 недела кога почнува да чука срцето, што е всушност 3 недели од доцнење на циклусот.

Ете, тој има поинаков критериум кога почнува животот, за него е важно срцето, за некој друг спојувањето на клетките, за некој трет кога ќе заврши органогенезата. Кој ќе пресече што е точно и правилно?
Со чукањето на срцето е веќе касно според мене. Баш на три недели мислев, кога ги спомнав.

Тогаш и може првите знаци на бременост да се забележат и да се изреагира експресно, за тоа што ќе се прави понатаму.

n/a

Член од
28 декември 2011
Мислења
1.194
Поени од реакции
2.258
Чинам дека прашањето беше се сретнале двајца со слободна воља, а не беше двајца со слободна воља го сретнале StandingStill, нели? :)
Јас мислев да ги поштедам од психијатриско вештачење, ама, добро... ако не ме сретнуваат мене, тогаш се' што имам да кажам за нив ќе кажам после вештачењето.

Е тоа но-то ми е мене интерестно. :)
... но, доколку сакаш да изградиш случај врз волјата на овие двајца, навистина ќе треба да ја имаш предвид и нивната психичка состојба, hence не знам дали се кредибилни сведоци ;)

А како туѓата воља се искажува во овој случај, или како нешто што нема свесност искажува воља? И пред се` дали искажува воља? Не барам одговор на овие прашања, бидејќи се толку индивидуални што можеби никогаш нема да се најдеме на исто скалило. Колку души, толку чувства. Но, барам да се остави простор самата жена да си размисли и по сопствена совест, убедувања и принципи самата да си даде одговор и да одлучи што понатаму.
Тука веќе доаѓаме на тло каде можеме да заклучиме дека како критериум може да го земеме почетокот, така? И дека дефиницијата за почеток е, всушност, она што определува... или оправдува...
И тука веќе имаме поопипливи докази.

На пример, знаеме што ќе се случи ако не го прекинеме развојот на малото човече: ќе израсне, ќе се роди, ќе има и свест и волја, ќе ни носи илјада грижи, ама и радости, т.е. ќе го исполни секој момент од животот. Тоа е она што значи да се биде родител.

Знаеме што ќе се случи и ако се прекине развојот на малото човече: никогаш нема да дознаеме ни за неговата волја, ни чувства, ни радости, ни нервози, ни ништо...

Ако размислуваме строго технички, можеби ќе се сложиме во многу работи....
Арно ама, ако животот го гледаме технократски, тогаш да го послушаме Шопенхауер и крај.... јас, пак, мислам дека сите си имаме мигови во досегашниот живот кои се толку вредни, што би ни биле доволни за сеќавање дури и кога целиот останат живот би го поминале во зандана (што би рекол Ками).... токму во името на нашите добри мигови не смееме да го ускратиме правото на другите, на нашите неродени деца....

Поздрав

pearl

..~..~..~..~..~..~..
Член од
20 август 2005
Мислења
2.651
Поени од реакции
1.962
Со чукањето на срцето е веќе касно според мене. Баш на три недели мислев, кога ги спомнав.

Тогаш и може првите знаци на бременост да се забележат и да се изреагира експресно, за тоа што ќе се прави понатаму.
На кои 3 недели точно мислиш, те молам појасни, за да можам термински да вклопам. Од почеток на циклус (од кога се брои и бременоста медицински) - прва недела, од момент на зачнување (трета недела), од доцнење на циклус (петта недела)?

Инаку, не е баш се` така едноставно. Некои немаат ама баш никакви симптоми на бременост, ниту на почеток, а ни подоцна. Некои девојки имаат нередовни и долги циклуси, тешко одредуваат плодни денови, за нив нема очекуван датум на циклус. Може да се сомнева девојката, да имала ризичен (по бременост) однос па да провери на време, ама многумина не дознаваат толку рано/рано.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Веројатно не бев доволно јасна, ќе се дообјаснам. Го напишав постот за амниоцентезата за да разјаснам дека во случај на малформации, најрано што може мајката да дознае е малку пред, но најверојатно по 20 недела. Земајќи го во предвид твојот критериум (перцепцијата и осетите на фетусот) како ја решаваш дилемата околу абортус на плод со аномалии кој (сакале/нејќеле) се прави на половина од бременоста? Затоа пишав дека можеби сум грешка, можеби имаш пишувано претходно, но јас не памтам детаљи (особено не на темава кога ќе се отвори дебата во овој случај да, во оној не), туку памтам ставови и концепти. Под импресија сум дека го дозволуваш овој абортус поради медицински причини, но што станува со болката и свесноста на тој фетус. Тука ја гледам неконзистентноста.

Настрана тоа, некоја страница понапред ставив линк каде конкретно во Англија е утврдено дека фетусот во 24 недела не чувствува болка, туку нема ниту свесност, се наоѓа во коматозна состојба. Ако е ова точно, дали тогаш треба да го дозволиме абортусот на нормални плодови и по 20 и некоја недела?
--- надополнето: 27 март 2012 во 07:21 ---
Да, се согласувам со абортус во првиот момент кога ќе се дознае за проблемот, јасно ми е и кога се прави амниосинтеза, така што, од старт ја исклучив таа опција како тема на дискусија :) Од старт го кажав мислењето.
Но сепак, тука има многу потпрашања - што ако некоја дознае дека плодот е фаличен во 7 месец од бременост? Не, тогаш не може да ,,абортира,,. Зошто самиот чин не е абортус. Јас не се согласувам тој плод да се убие, доцна е. Ниту пак, законски, 20 доктори да се потпишат, не може. Си има законски рамки кои мене сосема добро ми одговараат.
Но ако е плодот здрав во 20 и некоја недела, не се согласувам дека не чувствува ништо. Затоа што нервниот систем е веќе функционален, а и самиот плод реагира на околината, разликува пријатно од непријатно. Во случај да се докаже дека тој плод нема никаква перцепција и никакви осети, нема да се бунам за пролонгирање не периодот за абортус. Сега за сега, докажано е - барем така учевме - дека плодот реагира на дразби, почнувајќи од 12-13 недела. Малце подоцна и мајката е способна да го почувствува неговото движење, така што, не би се согласила дека не чувствува ништо.

Кај мене е јасна границата за абортирање на здрав плод - 12 недели. Абортирање на фаличен плод - веднаш по амниосинтезата. Плод кој е опасност за животот на мајката (во подоцнежна бременост) не се абортира/раѓа мртов, се чека до последен момент, до кога може да издржи мајката, потоа се приклучува на апарати.
Така јас лично гледам на нештата.

Не прифаќам нанесување непотребно болка, ниту на фетус, ниту на куче, ниту на гуштер.

Шкорпион

Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
На кои 3 недели точно мислиш, те молам појасни, за да можам термински да вклопам. Од почеток на циклус (од кога се брои и бременоста медицински) - прва недела, од момент на зачнување (трета недела), од доцнење на циклус (петта недела)?

Инаку, не е баш се` така едноставно. Некои немаат ама баш никакви симптоми на бременост, ниту на почеток, а ни подоцна. Некои девојки имаат нередовни и долги циклуси, тешко одредуваат плодни денови, за нив нема очекуван датум на циклус. Може да се сомнева девојката, да имала ризичен (по бременост) однос па да провери на време, ама многумина не дознаваат толку рано/рано.
Мислам дека беше медицински броено. Во третата недела е уште чвор од клетки кој почнува масовно да се множи. Поентата ми беше, има тест кој може да потврди дали девојката е бремена во овој период или не, со тоа што веќе во третата недела се ослободува хормон наречен hCG кој почнува да ја гради плацентата. Мислам дека вакви тестови има и кај нас, ако не грешам? Доста сензитивни тестови, така што се добиваат цврсти резултати.

n/a

Член од
28 декември 2011
Мислења
1.194
Поени од реакции
2.258
Абортирање на фаличен плод - веднаш по амниосинтезата.
Ич не се сакам кога мрчам за разни лапсуси, прости, ама: амниоцентеза...

Да беше човекот само мозок и сетила сосема ќе ги прифатев твоиве аргументи!

Kajgana Shop

На врв Bottom