Абортус (општо) и дали оправдувате или не?

Член од
19 март 2012
Мислења
1.439
Поени од реакции
3.810
Да, ќе ги спасуваш (повеќе себе отколку нив, пошо очигледно е дека нема ќерка ти да си го одгледува детето на 15), откако си fail-нала ко родител и не си ја воспитала асално ќерка ти.
На такви родители треба да не им дозволуваат да раѓаат деца. Мене не ми е јасно они како одредуваат која може да роди, а која не.
На крај краева, кои се па они (психијатрите) за да одредат дали едно дете треба да се роди или не?
Па ден денес 90% од семејствата се дисфункционални, и 90% од децата се невоспитани од дома, па затоа праат деца а 15.
Го знам ова пошо очигледно повеќе се среќавам со 15 годишни и повеќе комуницирам со такви, а и повеќе им го знам однесувањето и тоа како им функционираат семејствата.
А и моите имаат многу пријатели што се професори во средни училишта.

Не ми беше поентата дека позитивно или негативно влијае на психичката состојба раѓањето на дете.
Ама едно такво мало, те тера да созрееш. Како што и лошата финансиска состојба дома те тера да созрееш. Губењето на еден родител те тера да созрееш итн.
А абортусот на ништо, освен да убиеш едно дете што требало да се роди, не те тера.

Порано сите раѓале на 15, па ништо не им било. Тетка ми родила на 16, па не и се уништил животот, ете ја жива здрава, со братучед ми кој има сега 29 години, завршено факултет, работи како службеник во банка и е неверојатно интелигентно дете.
Да, тетка ми може стварно, не е професорка на факултет (како што ден денес сите млади сакаат да бидат некој и нешто во животот, али искрено, ќе најдат работа преку врски), али има иста плата со некој што е професор во основно или средно училиште (за коешто се бара факултет).

Имам другарка од клас што во прва година абортираше. Мислиш дека мајка ѝ паметно направи?
Девојката (сега веќе 18) сеуште си спие се секој втор (ако не и прв) што ќе и се пушти. Тоа траумите (опаметувањето од абортусот) траеше максимум 2 месеци. Девојчето не одеше во школо долго време, па затоа падна година и сега е со мене во клас. И после абортусот, пак си се врати на старо. Сега пак си спие со секој втор. И решен е проблемот со еден абортус?

Не е абортусот решение. Може да, ќе се спасите од чување дете, ама што ако се искомплицира? Што ако тоа девојче остане неплодно? Еден куп инфекции се развиваат итн.
Ама, верувам дека нема да си ги воспитате децата да се ебат на 15.
Џабе се караме тука. А и ме мрзи да се објаснувам сеа, шо како.
Уживкајте си, не ми смета ако абортирате бебиња, ама ја нема никад да абортирам, а нема ни ќерка ми, ни девојката на син ми, ни внука ми, додека сум жива. И знам дека нема да имаат „тажна судбина“, пошо и јас сум од тие што не верува во „судбина“.
Не можам да го разберам овој момент „откако си fail-нала како родител“? Веројатно е јасно дека немаш дома робот кој можеш да си го програмираш како сакаш, туку живо суштество со сопствени (колку и да се погрешни) ставови и мислења? Ти можеш да го воспиташ најправилно што може ( иако сигурно и тука нема да се сложиме - што е правилно воспитување) и пак може да се случи грешка. Или правилно воспитаните деца се безгрешни?
И сама кажуваш дека денес 90% од семејствата се дисфункционални. Не мислиш дека добар дел од тој процент се такви баш затоа што не биле спремни за семејство во моментот кога го створиле?
Зашто „едно такво мало“ би требало некого на сила да натера да созрее? Зашто на таа девојка да и скратиш младост и условно кажано - најубавиот период од животот? Заради грешка? Натерај ја да роди насила, пошто нели мора да се научи на одговорност, али после не се чуди ако више ниеднаш у живот не те погледне како мајка, туку како непријател.
И баба ми веројатно родила на 15, али од тогаш времето е сменето. Еманципацијата зема голем замаф (очигледно кај тебе утнала) и веќе не е исто ко у времето на баба. Родила она на 15, после тоа фино лепо се наместила поред шпорет и си врзала една кецела и тука останала цел живот. За мојата ќерка таков живот - не, фала, па макар и имала секс на 15 и молим те, се дрзнала да се понаша како човек и да згреши.
Абортусот Е решение.

Член од
10 февруари 2008
Мислења
3.947
Поени од реакции
2.060
хахах
деца
го пропушти мојот пост негде на предходните страни али накратко, фамилија започна брак во 1989 се раѓа дете 90, та време на Марковиќ, две солидни плати, се чека стан, мир, убавина, не ти значи ништо што живеете во Сараево, ти си Србин таа Босанка... за 3 години трчаш под снајперски оган да донесеш вода или некоја конзерва, ги криеш жената и децата да не се одмаздат над неа комшиите срби, и кршиш дрвен мебел да зготвиш на импровизирано шпоренце ретка чорба од компир, а не знаеш шо да правиш на сечениот прст на раката кој почнува да гноји....
Прадедоми доживеа војна и прогони, дедоми доживеа војна и прогони (татко ми во торба го пренесуваше до безбедно место) татко ми доживеа војна и прогони, јас доживеав војна.
Шо да речат оние кои 2001 се најдоа од домаќини и семејства одеднаш во категорија прогнани лица, сместени во влажни бараки со милостиња од државата и никаква надеж за враќање на старото. Милиони на сличен начин страдаа во предходни 100 години на овие простори. Нема генерација која не доживеа криза, војна страв. И те како може лесно и брзо од спокој да се разбуди човек во хорор.
Ќе го задавиш детето?
Ха, со погрешна личност си фатил да збориш за 2001. Ја сум од Тетово, татко ми на двапати беше мобилизиран за време на немирите кај нас и многу добро знам каде се наоѓавме тоа време и како преживувавме, затоа немој да ми кажуваш мене за 2001.

Настрана тоа, моите имаа заштедено на време така што го преживеавме и тоа без ништо да ни фали во однос на храна и покрив над глава.
--- надополнето: 29 март 2012 во 18:18 ---
Не можам да го разберам овој момент „откако си fail-нала како родител“? Веројатно е јасно дека немаш дома робот кој можеш да си го програмираш како сакаш, туку живо суштество со сопствени (колку и да се погрешни) ставови и мислења? Ти можеш да го воспиташ најправилно што може ( иако сигурно и тука нема да се сложиме - што е правилно воспитување) и пак може да се случи грешка. Или правилно воспитаните деца се безгрешни?
И сама кажуваш дека денес 90% од семејствата се дисфункционални. Не мислиш дека добар дел од тој процент се такви баш затоа што не биле спремни за семејство во моментот кога го створиле?
Зашто „едно такво мало“ би требало некого на сила да натера да созрее? Зашто на таа девојка да и скратиш младост и условно кажано - најубавиот период од животот? Заради грешка? Натерај ја да роди насила, пошто нели мора да се научи на одговорност, али после не се чуди ако више ниеднаш у живот не те погледне како мајка, туку како непријател.
И баба ми веројатно родила на 15, али од тогаш времето е сменето. Еманципацијата зема голем замаф (очигледно кај тебе утнала) и веќе не е исто ко у времето на баба. Родила она на 15, после тоа фино лепо се наместила поред шпорет и си врзала една кецела и тука останала цел живот. За мојата ќерка таков живот - не, фала, па макар и имала секс на 15 и молим те, се дрзнала да се понаша како човек и да згреши.
Абортусот Е решение.
Да и јас истото го помислив кога ја читав.

Па ти не можеш детето да го чуваш под стаклено ѕвоно.
А и многу се екстремни, демек останала бремена затоа што некој згрешил како родител или затоа што девојчето е неодговорно, може се да е во ред па да се случи силување, не се размислува воопшто.

Член од
19 март 2012
Мислења
1.439
Поени од реакции
3.810
Ха, со погрешна личност си фатил да збориш за 2001. Ја сум од Тетово, татко ми на двапати беше мобилизиран за време на немирите кај нас и многу добро знам каде се наоѓавме тоа време и како преживувавме, затоа немој да ми кажуваш мене за 2001.

Настрана тоа, моите имаа заштедено на време така што го преживеавме и тоа без ништо да ни фали во однос на храна и покрив над глава.
--- надополнето: 29 март 2012 во 18:18 ---

Да и јас истото го помислив кога ја читав.

Па ти не можеш детето да го чуваш под стаклено ѕвоно.
А и многу се екстремни, демек останала бремена затоа што некој згрешил како родител или затоа што девојчето е неодговорно, може се да е во ред па да се случи силување, не се размислува воопшто.

Ова пролајфериве многу сакаат да набиваат грижа на совест. Девојката што забременила во најдобар случај е неодговорна и промискуитетна, а во најлош убица, чудовиште и не знам веќе што не. Е сеа, не е само тоа доволно, мора и по родителите да се удри - неспособни, дисфункционални, лоши и сл.
Само ме интресира колку од нив (пролајферите) се комплетно безгрешни што си дозволуваат вакви осуди?

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279

.
Храна и покрив над глава...
доволно за да не убиеш живот кој се зачнал во тебе.
Има некоје правило каков треба да е покривот или храната?
Може да е обична еднокрилна дограма или треба да е дупла термопан... може да имате една спална која ќе му ја отстапиш на детето а ти же спиеш со мажот на троседот во дневната?? треба да има парно или може и шпоре на дрва во кујна и отворени врати? може за појадок маргарин добро јутро од 62 денари, пилешка екстра (57 денари полкило) и чај од нане или треба да е печеница, путер и бело кафе.... ручек мора да има месо или може да е посна манџа... Кој е пресметаниот момент да кажеш “е овој покрив и ова храна заслужуваат да родам“

Член од
10 февруари 2008
Мислења
3.947
Поени од реакции
2.060
Храна и покрив над глава...
доволно за да не убиеш живот кој се зачнал во тебе.
Има некоје правило каков треба да е покривот или храната?
Може да е обична еднокрилна дограма или треба да е дупла термопан... може да имате една спална која ќе му ја отстапиш на детето а ти же спиеш со мажот на троседот во дневната?? треба да има парно или може и шпоре на дрва во кујна и отворени врати? може за појадок маргарин добро јутро од 62 денари, пилешка екстра (57 денари полкило) и чај од нане или треба да е печеница, путер и бело кафе.... ручек мора да има месо или може да е посна манџа... Кој е пресметаниот момент да кажеш “е овој покрив и ова храна заслужуваат да родам“
Не знам која ти е поентата.
Кога јас и мојот партнер сме согласни околу ова прашање не знам зашто ти се буниш. Кога ние двајца ќе одлучиме колку ќе биде доволно тогаш ќе си родиме.

Никој не ги осудува тие што родиле кога останале бремени, незнам зашто тогаш ги осудувате тие што сакаат да абортираат.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Ете ти без мислење ќе абортираше кга помисли дека си бремена.
Страдаш од психоза или од други причини ќе абортираше?
Не. Страдам од рационалност.
Лет, имаш причина намерно да ги извртуваш работите, или едноставно уживаш да бидеш трол?

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Не. Страдам од рационалност.
Лет, имаш причина намерно да ги извртуваш работите, или едноставно уживаш да бидеш трол?
Само да направиме листа на сите причини кои мора да резултираат со абортус. Едно две додаваме нова ставка, од планови, финансии, услови, домови, посвојувања ... ете стигнавме до психози... можеби ќе стигнеме и до астрономија, на пример забремнува некоја и чита на интернет дека астероид Е3422 ќе се најде опасно блиску до земјата во следните 5 години..... Поарно да абортира од колку да ризикува да има мало беспомошно дете среде некоја катастрофа предизвикана од удар на астероид...
--- надополнето: 29 март 2012 во 19:29 ---
Не знам која ти е поентата.
Кога јас и мојот партнер сме согласни околу ова прашање не знам зашто ти се буниш. Кога ние двајца ќе одлучиме колку ќе биде доволно тогаш ќе си родиме.

Никој не ги осудува тие што родиле кога останале бремени, незнам зашто тогаш ги осудувате тие што сакаат да абортираат.
ти партнер и то малото што заживеа во тебе... у ствари тој нема право на глас. Нема адвокат нема одбрана, нема шо да рече во своја одбрана. Препуштен на милоста на родителите и актулната политичко економска ситуација.

Член од
19 март 2012
Мислења
1.439
Поени од реакции
3.810
--- надополнето: 29 март 2012 во 19:29 ---

ти партнер и то малото што заживеа во тебе... у ствари тој нема право на глас. Нема адвокат нема одбрана, нема шо да рече во своја одбрана. Препуштен на милоста на родителите и актулната политичко економска ситуација.

Да, нема право на глас, затоа што ние, веќе оформените човечки суштества, оние со разум и свест, не можеме да ги препуштиме сите одлуки на природата и случајностите. Ние одлучуваме - не пукнатиот кондом.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Да, нема право на глас, затоа што ние, веќе оформените човечки суштества, оние со разум и свест, не можеме да ги препуштиме сите одлуки на природата и случајностите. Ние одлучуваме - не пукнатиот кондом.
велиш оформено човечко суштество има право да убие неоформено човечко суштество.
сите сме биле неоформени човечки суштества. Не е тоа некој изузеток “ох овој е неоформен - мавни го“ ембрионот е дел од историјата на еден човек. Не може да се скокне. Мора да помине од ембрион, преку фетус, бебе, дете, човек, старец.
А на пример да се апстинира од секс додека не се созрее за дете? Сепак мислам поважно е детето од колку навлажната дунда и укрутен пенис... или може да се практикува маструбација.... мора ли баш секс... пак и свршување внатре та со кондом или без. Толку ли е то поважно од живот?
Едно оформено човеќко суштество така би размислувало, неоформеното би рекло “истури го внатре а ако се фати - ќе го абортираме“

Член од
19 март 2012
Мислења
1.439
Поени од реакции
3.810
велиш оформено човечко суштество има право да убие неоформено човечко суштество.
сите сме биле неоформени човечки суштества. Не е тоа некој изузеток “ох овој е неоформен - мавни го“ ембрионот е дел од историјата на еден човек. Не може да се скокне. Мора да помине од ембрион, преку фетус, бебе, дете, човек, старец.
А на пример да се апстинира од секс додека не се созрее за дете? Сепак мислам поважно е детето од колку навлажната дунда и укрутен пенис... или може да се практикува маструбација.... мора ли баш секс... пак и свршување внатре та со кондом или без. Толку ли е то поважно од живот?
Едно оформено човеќко суштество така би размислувало, неоформеното би рекло “истури го внатре а ако се фати - ќе го абортираме“
Болдот е тоа што нема смисла во постот.

Член од
19 март 2012
Мислења
1.439
Поени од реакции
3.810
еден ден ќе ја сфатиш смислата. Тоа не се објаснува со зборови, тоа се доживува.
И пак се враќаме на твоите деца и на сите веќе родени деца. Нема везе, можда еден ден ти ќе сфатиш, али сумњам.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
И пак се враќаме на твоите деца и на сите веќе родени деца. Нема везе, можда еден ден ти ќе сфатиш, али сумњам.
тоа е предноста моја, можам да дискутирам и за без деца и за ембриони, фетуси, бебиња, деца, ученици, тинејџери, луѓе....
Тој што нема може да збора само како е да се нема деца.

Член од
19 март 2012
Мислења
1.439
Поени од реакции
3.810
тоа е предноста моја, можам да дискутирам и за без деца и за ембриони, фетуси, бебиња, деца, ученици, тинејџери, луѓе....
Тој што нема може да збора само како е да се нема деца.

Можеш ти да дискутираш, али далеку си од објективна дискусија. Тоа што веќе имаш деца ти ја заматува објективноста, не ти е предност во никој случај, што, пак ќе кажам, нормално е, деца ти се.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Можеш ти да дискутираш, али далеку си од објективна дискусија. Тоа што веќе имаш деца ти ја заматува објективноста, не ти е предност во никој случај, што, пак ќе кажам, нормално е, деца ти се.
можеби, но и тој што нема деца и нема осетено родителство може лесно да каже “ембрион е бе тоа, шо го матиш“

Kajgana Shop

На врв Bottom