Абортус (општо) и дали оправдувате или не?

Член од
29 мај 2005
Мислења
2.216
Поени од реакции
41
Многу страни има темава,веројатно негде сум напишала се што мислам за ова прашање.Сепак, има еден момент на кој ме поттикнаа погорните постови.Што ако е плодот со аномалии? Што тогаш?
Или сметате дека е подобро, да се роди неспособно за живот, ретардирано, со две глави, споени близнаци,со ...ај да не ве згрозувам,едно чудо аномалии може да се десат.
И тогаш абортусот ќе биде убиство,или ќе биде оправдан? А???

Jakov

Тато
Член од
24 јули 2005
Мислења
2.360
Поени од реакции
58
Kako moze da bide ubistvo nesto koe podefinicija ne e zivorodeno????
Prikazni deka zivotot nastanuva koga "plivacite" ke dojdat do "jajcekletkata" se prikanzi i tolku. Pa neznam diselo u stomak i slicni "vetar u magla" raboti.
Живородено самиот збор кажува се. Тогаш почнува животот.

PSYtisfaction

Царевата ќерка
Член од
30 јуни 2006
Мислења
3.922
Поени од реакции
527
Го оправдувам абортусот. Не се ретки случаите девојка да забремени многу млада, сеуште малолетна, нема како и каде да го чува тоа дете, кога ќе го роди и онака ќе го даде во дом. Па подобро да го абортира пред да се оформи во живо битие, отколку да го напушти. Има семејства, немаат пари, веќе имаат и повеќе деца отколку што можат финансиски да исчуваат- подобро да го абортираат непланираното дете кое е на пат. Или еве и трет случај, откриваат аномалии кај детето- каков живот би имало кога би се родило?
Не го сметам тоа за убиство- до периодот кога е дозволено да се абортира(мислам до 4 месеци, поправете ме ако грешам) детето не е ни дете воопшто. Тоа е течност, или во краен случај недоразвиен ембрион, кој се уште не станал човек.

skorpija^m

seven & seven
Член од
5 мај 2006
Мислења
492
Поени од реакции
4
ако абортусот е убиство , тогаш дркањето е МАСАКАР.

marga_k

HONEY
Член од
6 март 2006
Мислења
347
Поени од реакции
5
bibika напиша:
Многу страни има темава,веројатно негде сум напишала се што мислам за ова прашање.Сепак, има еден момент на кој ме поттикнаа погорните постови.Што ако е плодот со аномалии? Што тогаш?
Или сметате дека е подобро, да се роди неспособно за живот, ретардирано, со две глави, споени близнаци,со ...ај да не ве згрозувам,едно чудо аномалии може да се десат.
И тогаш абортусот ќе биде убиство,или ќе биде оправдан? А???
Bibika,ako e retardirano kako sto se cerebralnite bebinja toa nemozes da go primetis koga ke se rodi sto e navistina tragicno,toa se primetuva ponatamu vo razvoj,no so anomalii degenerativni t.e. debilni moze da se vidi na eho, taka sto se provocira predvremeno poroduvanje i toj plod se otstranuva.Megutoa jas temata ja razbrav kako abortus bez takvi pricini i sekako go opravduvam kako sto pisav pogore.

PuMbA

BUCENCE
Член од
22 февруари 2006
Мислења
1.064
Поени од реакции
2
Епа вака јас сум против абортусот ама зависи ако е несреќе на машкото тогаш сум против абортус зашто кога се онадуе треба не 2 очи туку 4 така да не ги оправдувам а ако некој ја нападне сум за абортус и тако даље и тако даље

Член од
4 август 2006
Мислења
20
Поени од реакции
0
Vaka, da si gi sednete majkite i da gi prashate dali posle vas, ednen ili dvajca, pa i trojca nemaat zabremeneto i praveno abortus. Denes ima kondomi kolku sakash ama vashite roditeli nemaat sigurno koristeno vakvi stvari. Ne se samo mladite majki koi abortiraat zatoa shto ne znaat kolku e 'sveto' bebeto.
Tri zheni(so koi mozhesh da pravish takov muabet) shto imam prashano imaat abortirano najmalku po dva pati posle raganje na dve deca. Podobro dve deca da imaat kolku-tolku nego chetiri da nemaat leb da jadat.

Sekoj ima pravo da donese svoja odluka za bremenost i prekinuvanje na istata i ne e do nikoj drug da sudi.

Posebno za mashkite shto sudat: i spermata da se frla za nishto e grev, od nea se pravi bebe, dodeka ne ste spremni za tatkovci...:pos2:

CuCeNcE

perfectly imperfect
Член од
19 јуни 2006
Мислења
1.878
Поени од реакции
7
Да го оправдувам абортирањето!МНогу често се случува сега и женски од 15-16 години да забременат и тогаш мислам дека најдобро е да се абортира зошто најубавите години така ќе се изгубат или едноставнопоради Х причини не е време сега за дете зашто да биде родено детето и да расте во несакана или незгодна околина.Како што кажа мица-маца
Sekoj ima pravo da donese svoja odluka za bremenost i prekinuvanje na istata i ne e do nikoj drug da sudi.

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
CuCeNcE напиша:
Да го оправдувам абортирањето!МНогу често се случува сега и женски од 15-16 години да забременат и тогаш мислам дека најдобро е да се абортира зошто најубавите години така ќе се изгубат или едноставнопоради Х причини не е време сега за дете зашто да биде родено детето и да расте во несакана или незгодна околина.Како што кажа мица-маца
А кои се тие најубави години?На секс дрога и алкохол?Ако не е време за дете не би требало да е време и за секс или грешам а?А и да! тоа не е толку едноставно колку тебе едноставно ти се чини.

Член од
4 август 2006
Мислења
20
Поени од реакции
0
Ako e nekoj fizichki zrel za seks ne znachi avtomatski deka e emocionalno zrel za da bide roditel.

Член од
6 мај 2006
Мислења
611
Поени од реакции
50
Go opravduvam abortusot! No, ne znam dali koga bi se nasla vo takva situacija bi mozela da se odlucam na takov cekor, se nadevam deka nikogas nema da moram da doznaam!

CuCeNcE

perfectly imperfect
Член од
19 јуни 2006
Мислења
1.878
Поени од реакции
7
Наташа напиша:
А кои се тие најубави години?На секс дрога и алкохол?Ако не е време за дете не би требало да е време и за секс или грешам а?А и да! тоа не е толку едноставно колку тебе едноставно ти се чини.
Не грешиш и знам дека не е едноставно воопшто но више ако се направи такво нешто на да ги кажам млади години ништо друго не преостанува или ќе се зачува детето што е многу тешко и ретко или ќе се абортира.Кој како си го наредил

Член од
20 август 2006
Мислења
22
Поени од реакции
0
Realno mislam deka treba da se abortira ako se nemaat sredstva da se zadrzi deteto. Kakov zivot ke zivee toa bez tatko i bez nikakvi sredstva? ke ve mrazi cel zivot. A inace ne se slagam so ideata da se zavrsi necij zivot uste pred da zapocne ne e eticno a posebno covecki. Taka da na ovaa tema ostamuvam neutralna:toe:

Ivy_K

/
Член од
29 мај 2006
Мислења
1.206
Поени од реакции
16
Sekako deka go opravduvam! Taman rabota ova e 21 vek kade sto nekoi greski ( povekje vo maldosta i nezrelosta se desavaat) moze i e ispravmno da se ispravat na vakov nacin -abortus!!

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
IVA_SKORPIJA напиша:
Sekako deka go opravduvam! Taman rabota ova e 21 vek kade sto nekoi greski ( povekje vo maldosta i nezrelosta se desavaat) moze i e ispravmno da se ispravat na vakov nacin -abortus!!
Колку си само во право:uvo:Како бе не им текнало на твоите родители да си ја исправат грешката:toe:псссс шо е толку тешко...па 21 век сме...цццц

Kajgana Shop

На врв Bottom