Абортус (општо) и дали оправдувате или не?

Синдикат

Мајгада?!
Член од
22 август 2005
Мислења
3.110
Поени од реакции
180
Ти Ратко со своите 20-21 година се сметаш за голем???
ВТФ?

Од кај ме знајш ти па сеа?

И не ме фаќај одма на сентименат жити детство. Ни те знам ни те познавам, ти напишав ништо лично. Ти докажвам поента, не ми форсирај толку.

Тамарче

Ако одам во Битола..
Член од
11 јули 2007
Мислења
3.239
Поени од реакции
223
Зависи за кого како,мене ми е ...многуууу интересен!
Па нормално дека тебе ти е интересен, само читаш другите што кажуваат и велиш браво, подобро не би можела да кажам.

Законот одамна забранува малолетнички труд. Можда си работела, ама на диво. Доколку ти дојде трудова инспекција тој што те вработил ќе го казни по два основи: прво, вработува малолетно лице и второ, немаш засновано никаков работен однос. Така да, законот како аргумент си стои и според него не смееш да работиш. Е сега, друг е моментот што кај нас се` е изопачено па и со свои 15 години можеш да работиш негде на диво и да заработуваш.
Нејќам да ја носам темата до екстремни оф топици, ама кога условите се такви да немаш многу пари, ите како ќе работиш и не една работа, туку две, три..

А за ова со работниот однос, како треба да се заснова работен однос? :)
Зар не треба да работиш за да се стекниш со истиов?

B. Boop

Princ: Најозбилна...
Член од
19 мај 2006
Мислења
1.302
Поени од реакции
263
Па нормално дека тебе ти е интересен, само читаш другите што кажуваат и велиш браво, подобро не би можела да кажам.

Нејќам да ја носам темата до екстремни оф топици, ама кога условите се такви да немаш многу пари, ите како ќе работиш и не една работа, туку две, три..

А за ова со работниот однос, како треба да се заснова работен однос? :)
Зар не треба да работиш за да се стекниш со истиов?
Е надвор од темата, ама да ти одговорам. :)
Во врска со првиот коментар за условите - се слагам, ако не е доволен домашниот буџет секој ќе работи за да допринесе колку може и како може. За жал, ситуацијата во мометнот кај нас е таа. :toe:

Во врска со работниот однос истиот се заснова со договор за вработување, кој го потпишуваш од една страна ти, а од друга организацијата која те вработува и во него ти уредува услови за работа, работно време, плата... и сл.
Значи, освен тоа што имаш желба да работиш тоа треба негде и писмено да го потврдиш. :)

-----<-<@

loso kure
Член од
10 ноември 2008
Мислења
494
Поени од реакции
23
причини има многу, последици исто така, како психички така и физички по и ѕа абортусот, она шо е битно е дека тие шо се за абортус се по природа лузери, и низ животот сакаат и очекубаат да се провлечат лесно и нереално...ја никад не би бирал таква особа за партнер, зашто знам дека при најмал проблем ке подклекне и ке заебе работа...многу е просто:helou:

инаку, и порано било сиромаштија...па фала богу се рагале по 5 деца и наталитетот бил ок, значи нее тука проблемот...на друго место барајте си го...во вашата неспремност незрелост и слаб карактер:baeh:

Jovannah

Smile me baby
Член од
11 февруари 2008
Мислења
584
Поени од реакции
50
ВТФ?

Од кај ме знајш ти па сеа?

И не ме фаќај одма на сентименат жити детство. Ни те знам ни те познавам, ти напишав ништо лично. Ти докажвам поента, не ми форсирај толку.
И јас ти докажувам поента, ама не со вреѓање.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Зависи за кого како,мене ми е ...многуууу интересен!

И едно прашање на кое шо сакам Јована да ми одговориш ама без избегнување на прашањето.Ти давам можност да ми одговориш со Да или со НЕ,друга опција немаш!
Имаш односи со дечкото - мажот... нема врска...И затруднуваш... 100 % си сигурна дека си трудна,го тура тој во тебе.
И нели викаш постојат Day After апчиња? Тоа не е убивање на плодот кој ќе расте во тебе? На плодот на кој треба да му се даде шанса да биде човек и не треба тоа право според тебе НИКАКО да му се скрати? ТОа не е убиство ?
Како можеш и ти да бидеш толку ладнокрвна и сурова како нас?! :smir:
Зошто да ти одговори со да или не,претходно го дадоа одговорот,кој идеше вака:кој си ти да одлучуваш за животот на плодот во себе,дај му можност да живее по секоја цена.За нив не е можност за живот,ако после сексуалниот однос се напијат ап за уништување на секоја можност за бременост.Тоа во дефиницијата против абортус не постои,тоа влегува во закаснети „убиствени“ елементи.
Ме нервира фактот што се врти темава како да ние навиваме сите да абортираат.Дај боже никоја да не абортира,да си имаме дечиња милион до нас,бидејќи животот без нив нема никаква смисла.Пак ќе повторам дека обожавам деца,но нема да оправдам раѓање и фрлање на улица (може да отвориме тема за тоа) и раѓање на дете со аномалии(доколку се откријат во бременоста) кое треба да се мачи цел живот пред очите на родителот.

п.с.И мене ми е интересен,колку што го провоцираат,толку враќа на провокации,а не навредува,бидејќи сам на себе си лепи комплименти,а тоа е дозволено,одлична тактика:)

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Неможев да читам страна по страна, па ќе ми простите.

Абортусот неможе да се оправда, може да постојат логични причини заради таа и таа причина, но суштината е .. му се одзема правото на живот и правото да се бори за животот.
Каков и да му претстои.

И јас сум згрешил во даден момент, затоа вината јас ќе ја носам. И другата половина соодветно.
Секој одговара за себе.

Не би се нафрлал кон било кого, но една работа неможам да сфатам.

Како е можно некој да го носи бебето во себе до одреден стадиум, 4-5 месец и да се реши на абортус?

Тоа неможам да го сфатам. :toe:

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
И едно прашање на кое шо сакам Јована да ми одговориш ама без избегнување на прашањето.Ти давам можност да ми одговориш со Да или со НЕ,друга опција немаш!
Имаш односи со дечкото - мажот... нема врска...И затруднуваш... 100 % си сигурна дека си трудна,го тура тој во тебе.
И нели викаш постојат Day After апчиња? Тоа не е убивање на плодот кој ќе расте во тебе? На плодот на кој треба да му се даде шанса да биде човек и не треба тоа право според тебе НИКАКО да му се скрати? ТОа не е убиство ?
Како можеш и ти да бидеш толку ладнокрвна и сурова како нас?! :smir:
Ај и јас пак да се вмешам кај тебе дека леандра не ме игра :baeh: Ти дали знаеш во која недела се абортира најчесто?Ај вака како мајка на 3 деца да напишам како иде под ред:1 месец трае од период до период,па иде уште две недели каснење на периодот па уште две недели паника доктори,тестови станале 2 месеца,а во времето од два месеца се развило веќе срцето,е сеа кој ми беше муабетот :uvo: ах да „таблетите ден после свршување„ не се ни знае дали со сигурност и има внатре нешто то ти иде повеќе ко контацепција нали.
И доста со тие квизови па дури и со опција ДА и НЕ кај е незнам,не кажувам..нели бевте вие за право на избор.

rossonerka

too good to be true
Член од
8 октомври 2007
Мислења
6.081
Поени од реакции
889

Абортусот неможе да се оправда, може да постојат логични причини заради таа и таа причина, но суштината е .. му се одзема правото на живот и правото да се бори за животот.
Каков и да му претстои.

И јас сум згрешил во даден момент, затоа вината јас ќе ја носам. И другата половина соодветно.
Секој одговара за себе.

Како е можно некој да го носи бебето во себе до одреден стадиум, 4-5 месец и да се реши на абортус?

Лекарите дозволуваат абортус до 10-11 недела и во одредени случаи во 12та недела ако станува збор за проблеми со фетусот.
Понатаму веќе е нелегално и после 12тата недела фетусот се повеќе се развива и можат да настанат компликации ако се изврши абортус.
Значи ако некоја сака да абортира всушност треба веднаш штом тоа ќе го сознае. 12та недела е кога таа е веќе два и пол месеци бремена.

Јас ги разбирам лицата кои се не сакаат абортус и многу ги почитувам нивните ставови.
Али не ги разбирам оние кои се против абортус во ситуации:

• медицински - постојано боледување кое би можело да го загрози здравјето и животот на жената;
  • етички и правно - криминалистички - бременост предизвикана од силување или прељуба направена над немоќна или малолетна личност, прељуба предизвикана со злоупотреба на службената должност и инцест;
  • Eugenike - биолошки генетски фактор кој го оштетува плодот, заболување на мајката во првите три месеци од бременоста од рубеола, употреба на тетрациклин, несоодветна крвна група
Значи идат и против медицината и ризикуваат и свое здравје и и можни се огромни компликации ако не се сложи лицето за абортус.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Али не ги разбирам оние кои се против абортус во ситуации:

• медицински - постојано боледување кое би можело да го загрози здравјето и животот на жената;
  • етички и правно - криминалистички - бременост предизвикана од силување или прељуба направена над немоќна или малолетна личност, прељуба предизвикана со злоупотреба на службената должност и инцест;
  • Eugenike - биолошки генетски фактор кој го оштетува плодот, заболување на мајката во првите три месеци од бременоста од рубеола, употреба на тетрациклин, несоодветна крвна група
Значи идат и против медицината и ризикуваат и свое здравје и и можни се огромни компликации ако не се сложи лицето за абортус.
Јас лично го оправдувам абортусот во случаите погоре.

B. Boop

Princ: Најозбилна...
Член од
19 мај 2006
Мислења
1.302
Поени од реакции
263
И ја би го поздравила муабетов, ама денес имаме малку поинакви потреби за разлика од минатото. Ако претходно било да се има средства за основна егзистенција и дом, денес ти треба многу повеќе од тоа. Имено, не се задоволуваш само со леб и сол, туку сакаш разни видови на храна; не се задоволуваш само со покрив на главата и дом, туку сакаш да го уредиш и да уживаш во домот; не се задоволуваш само со облека која е функционална, туку треба и да е естетска, да изгледаш пристојно кога ќе се појавиш негде... и да не набројувам. Сето ова чини и за се` ова треба да се обезбедат средства.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
ах да „таблетите ден после свршување„ не се ни знае дали со сигурност и има внатре нешто то ти иде повеќе ко контацепција нали.
И доста со тие квизови па дури и со опција ДА и НЕ кај е незнам,не кажувам..нели бевте вие за право на избор.
Наташа пред некој пост напиша дека имаш вишок на права,па решивме да ти ги скратиме:)
И да не се знае,нема потреба да ги пиете,сепак има можност да има и со тој чин нема да му дозволите да се развие што е спротивно од вашиот став.

Луси

extreme
Член од
17 септември 2008
Мислења
6.886
Поени од реакции
20.537

Каков и да му претстои.

Секој одговара за себе.

Е брат, ама не секогаш и двете страни се залагаат поддеднакво за да опстои и се роди тоа нешто што се створило во утробата на девојката, најголем процент, мажите бегаат од обврските, и сознанијата дека неочекувано ќе имаат бебе.. и ги снемува, познавам мал милион такви случаи, и крајно решение е, ако не се абортира да се даде детето во дом, или да си биде девојката самохрана мајка. Епа да знаете дека не е баш така лесно да се биде самохран родител, како што му треба мајка на тоа дете така му треба и татко, а бегањето од одгворности е најлесно, пу пу неважи или не е мое...

Kajgana Shop

На врв Bottom