Абортус (општо) и дали оправдувате или не?

-----<-<@

loso kure
Член од
10 ноември 2008
Мислења
494
Поени од реакции
23
Кога си позрела и посамостојна ќе се кршиш во себе како да постапиш, што ќе предизвика тоа, дали воопшто е исправно и мал милион слични прашања.
На 15 год. голем дел од девојчињата две апчиња ако треба ќе се напијат само да се санираат последиците. Нема ни М од мајчински инстинкт, нит чувство на вина што ќе прекине бременост, пошто реално нема ни толкава свест за ситуацијата.
Ако на 30 години детето е благослов, на 15 е казна (многу лошо звучи, ама така е). :)
хммммммм...на 15 години дете а...интересно, јес да на запад уште на 13 год по школите им даваат на девојчињата контацептивни средства, и тоа има...ама...мизерија е тоа се...незнам шо да кажам на крај...нека биде вака...какви родители такви деца...нема друго.

Jovannah

Smile me baby
Член од
11 февруари 2008
Мислења
584
Поени од реакции
50
Значи и двете се согласувате дека не треба да се забранува абортусот. И јас не го оправдувам во многу случаи, ама пак сметам дека треба да е легален.

Ју хев бин дисквалифајд. Наааааааааааааааааааахт!!!!!!!!!
Јована не припаѓај жити сфе, ме расплаче.
Ама стварно си напорен за читање.

B. Boop

Princ: Најозбилна...
Член од
19 мај 2006
Мислења
1.302
Поени од реакции
263
А сепак еднаков е бројот на оние кои се решаваат на абортус и на 15 и на 30. Ставот е поделен на 50-50 без разлика на годините. :toe:
Од каде информацијата дека е еднаков бројот, пошто јас немам никакви податоци за ова?
Сепак има разлика. Една ситуација е јас да имам 15 год., а едно е да имам 30 во поглед на раѓање. Значи тука го тргаме на страна муабетот колку на 15 години си недозреан, без сопствени средства, без доволна свест за подигање дете и сл. На 15 тукушто стануваш жена која е подготвена биолошки да забремени. На 30 веќе се подразмислуваш сериозно колку време ти останало да се зезаш сеуште со тоа прашање. :wink:

ex machina

сфинге раја
Член од
4 септември 2007
Мислења
721
Поени од реакции
104
Од каде информацијата дека е еднаков бројот, пошто јас немам никакви податоци за ова?
Сепак има разлика. Една ситуација е јас да имам 15 год., а едно е да имам 30 во поглед на раѓање. Значи тука го тргаме на страна муабетот колку на 15 години си недозреан, без сопствени средства, без доволна свест за подигање дете и сл. На 15 тукушто стануваш жена која е подготвена биолошки да забремени. На 30 веќе се подразмислуваш сериозно колку време ти останало да се зезаш сеуште со тоа прашање. :wink:
А ситуацијата: две деца во средно, треба да се мисли за факултетска школарина, жената на плата минималец а мажот стечаец се вадат од депресија со единственото бесплатно задоволство што останало - сексот, кога изненадување!!!! Шо да прават. едноставно нема пари за сите, да ги тераат ли постарите деца да си бараат работа за да можат да го гледаат новото братче?

Jovannah

Smile me baby
Член од
11 февруари 2008
Мислења
584
Поени од реакции
50
А ситуацијата: две деца во средно, треба да се мисли за факултетска школарина, жената на плата минималец а мажот стечаец се вадат од депресија со единственото бесплатно задоволство што останало - сексот, кога изненадување!!!! Шо да прават. едноставно нема пари за сите, да ги тераат ли постарите деца да си бараат работа за да можат да го гледаат новото братче?
Ќе се оддели по малку од сите и ќе се најди.
Баш тие двата родители, кои се возрасни и кои израснале дури 2 деца, треба да знат колку е тешко и да си се подзаштитат тро.
Ај некоја тинејџерка затруднела, не е свесна за последици никакви не знај што знаи подигање на дете.. ќе ја „оправдаш“ некако.
Ама немој да ми велиш дека некој кој израснал две деца веќе, знае низ што трње поминал за да го направи тоа, дека не е свесен за последици.
Ако не е свесен нека ги трпи.
А значи мажот стечаец, се помири со судбината и седи дома???
Па не е изговор, да ми речиш дека не е способен за работа, едно друго ајде де, ќе сфатиме. Ама оти бил стечаец.
И оти па да не работат другите 2деца??? Ќе се шинат??? Треба да дојди ново братче во фамилијата за тие да се фатат за работа?
Немој да ми речиш дека не можи да се учи и да се работи. Оти можи, преку викенди.. било како ќе се снајдат.

И не е изговор тоа. Во комшите живее една фамилија. Само таткото е вработен, зошто едното дете е ретардирано и мора мајката да седи со него, а помалта ќерка сега на факултет се запиша.
Рачунај колкав трошок е сега тоа, па тие одлучиле да одгледат ретардирано дете и покрај тоа уште едно.
Не е изговор ама никаков.

Ќе се докажуваме со примери??? Ајде можи така.

ex machina

сфинге раја
Член од
4 септември 2007
Мислења
721
Поени од реакции
104
Ќе се оддели по малку од сите и ќе се најди.
Јасно е дека ситиот на гладниот не му верува. Кога нема НЕМА! Од шупливо во празно џабе е да се претура.

Баш тие двата родители, кои се возрасни и кои израснале дури 2 деца, треба да знат колку е тешко и да си се подзаштитат тро.
Ај некоја тинејџерка затруднела, не е свесна за последици никакви не знај што знаи подигање на дете.. ќе ја „оправдаш“ некако.
Ама немој да ми велиш дека некој кој израснал две деца веќе, знае низ што трње поминал за да го направи тоа, дека не е свесен за последици.
Баш затоа што се свесни за последици, затоа што на свој грб осеќаат какви аждаи се децата у пубертет, ЗНААТ дека не се во состојба психофизички да поминуваат повторно низ истиот процес. А не знам дали си запознаена, ама ниту една контрацептивна метода не е 100% сигурна. А се работи за луѓе во брак, значи апстиненција не доаѓа во предвид, евентуално само вазектомија. Вазектомија е морално прифатлива за тебе?

Ако не е свесен нека ги трпи.
Ура, нека се размножуваат глупавите затоа што се несвесни. Светла иднина за нашата планета.

А значи мажот стечаец, се помири со судбината и седи дома???
Па не е изговор, да ми речиш дека не е способен за работа, едно друго ајде де, ќе сфатиме. Ама оти бил стечаец.
Значи стечајците уствари немаат реален проблем, они се само мрзливи.

И оти па да не работат другите 2деца??? Ќе се шинат??? Треба да дојди ново братче во фамилијата за тие да се фатат за работа?
Немој да ми речиш дека не можи да се учи и да се работи. Оти можи, преку викенди.. било како ќе се снајдат.
Оти се малолетни. Забрането е со закон. Се казнува кривично.

Jovannah

Smile me baby
Член од
11 февруари 2008
Мислења
584
Поени од реакции
50
Јасно е дека ситиот на гладниот не му верува. Кога нема НЕМА! Од шупливо во празно џабе е да се претура.

- Има начини, не ми вели дека нема. Можи нема да се збогатат, ама да претуркаат има начин.

Баш затоа што се свесни за последици, затоа што на свој грб осеќаат какви аждаи се децата у пубертет, ЗНААТ дека не се во состојба психофизички да поминуваат повторно низ истиот процес. А не знам дали си запознаена, ама ниту една контрацептивна метода не е 100% сигурна. А се работи за луѓе во брак, значи апстиненција не доаѓа во предвид, евентуално само вазектомија. Вазектомија е морално прифатлива за тебе?

- Кондомче, дијафрагма, спирала..хм day after има апчиња..

Ура, нека се размножуваат глупавите затоа што се несвесни. Светла иднина за нашата планета.

-Ура, нека абортираат глупавите.

-За секој проблем има решение.

Оти се малолетни. Забрането е со закон. Се казнува кривично

И ова со законот не ти е и баш јак аргумент, јас работев 1 година во кладилница а бев малолетна.

И едно прашање. Кога за тебе веќе решение за сиромашниот живот да не биди уште посиромашен е абортус, дали ако имал некогаш пари, а сега нема (отпуштен, пропаднала фирмата...) треба да си ги отепа децата...?

Синдикат

Мајгада?!
Член од
22 август 2005
Мислења
3.110
Поени од реакции
180
Абе тешко вас еј.

Море Јованќе, тебе ако те напумпа некој ти го земаме ние правото да го задржиш детето?

Не сме ние за задолжителен абортус, за избор сме. Тебе никој не ти го скратува, ти зошто да му го скратиш на друг.

И аман жити детство не објаснувај финансиски како можело да се оддели од секој, уште на буџетарац си од дома, за на кафе немаш париња. Чекај научи да го бришиш чмаро прво, после мешај му се во муабето на големите.

Иначе ништо лично, анален сум по природа. :vozbud::vozbud:

MaRyJaNe-poison

Beauty in Black
Член од
11 септември 2007
Мислења
2.722
Поени од реакции
168

- Има начини, не ми вели дека нема. Можи нема да се збогатат, ама да претуркаат има начин.

-Ура, нека абортираат глупавите.

-За секој проблем има решение.

И ова со законот не ти е и баш јак аргумент, јас работев 1 година во кладилница а бев малолетна.

И едно прашање. Кога за тебе веќе решение за сиромашниот живот да не биди уште посиромашен е абортус, дали ако имал некогаш пари, а сега нема (отпуштен, пропаднала фирмата...) треба да си ги отепа децата...?

Си работала.
Минато.
Нови закони има сега јебига.

Jovannah

Smile me baby
Член од
11 февруари 2008
Мислења
584
Поени од реакции
50
Абе тешко вас еј.

Море Јованќе, тебе ако те напумпа некој ти го земаме ние правото да го задржиш детето?

Не сме ние за задолжителен абортус, за избор сме. Тебе никој не ти го скратува, ти зошто да му го скратиш на друг.

И аман жити детство не објаснувај финансиски како можело да се оддели од секој, уште на буџетарац си од дома, за на кафе немаш париња. Чекај научи да го бришиш чмаро прво, после мешај му се во муабето на големите.

Иначе ништо лично, анален сум по природа. :vozbud::vozbud:
Не туку пљампај наоколу дали јас имам или немам пари за кафенце, кога условите ми налагаат да заработувам сама пари, затоа што сум во фамилија со еден родител, знам како е кога на некој му поти газот.
Знам дека мајка ми работи 3 работи и ја гледам само на 2 сати, ако сум среќна. И знам штом можела мајка ми да го постигни ова со 2 деца на грб, ќе можи и секоја друга жена и маж и не би се одлучиле за абортус. Само треба воља.

Ти Ратко со своите 20-21 година се сметаш за голем???
Ај остај ги годините на страна.
Голем се нарекуваш а ги делиш луѓето на такви што имаат пари за кафе и на такви што немаат пари за кафе???

Вреѓањето ти е единствен начин на дискусија или го користиш само кога немаш излез од неа????

И јас не го кратам правото на никој да абортира, само споделувам мислење, моето е такво и не оправдувам абортус.

Член од
2 август 2008
Мислења
743
Поени од реакции
460
Ама стварно си напорен за читање.
Зависи за кого како,мене ми е ...многуууу интересен!

И едно прашање на кое шо сакам Јована да ми одговориш ама без избегнување на прашањето.Ти давам можност да ми одговориш со Да или со НЕ,друга опција немаш!
Имаш односи со дечкото - мажот... нема врска...И затруднуваш... 100 % си сигурна дека си трудна,го тура тој во тебе.
И нели викаш постојат Day After апчиња? Тоа не е убивање на плодот кој ќе расте во тебе? На плодот на кој треба да му се даде шанса да биде човек и не треба тоа право според тебе НИКАКО да му се скрати? ТОа не е убиство ?
Како можеш и ти да бидеш толку ладнокрвна и сурова како нас?! :smir:

Jovannah

Smile me baby
Член од
11 февруари 2008
Мислења
584
Поени од реакции
50
Зависи за кого како,мене ми е ...многуууу интересен!

И едно прашање на кое шо сакам Јована да ми одговориш ама без избегнување на прашањето.Ти давам можност да ми одговориш со Да или со НЕ,друга опција немаш!
Имаш односи со дечкото - мажот... нема врска...И затруднуваш... 100 % си сигурна дека си трудна,го тура тој во тебе.
И нели викаш постојат Day After апчиња? Тоа не е убивање на плодот кој ќе расте во тебе? На плодот на кој треба да му се даде шанса да биде човек и не треба тоа право според тебе НИКАКО да му се скрати? ТОа не е убиство ?
Како можеш и ти да бидеш толку ладнокрвна и сурова како нас?! :smir:
Прво јас да те прашам што си ти тука за да даваш опции или не???

Не е убиство. Информираност треба пред да тврдиш нешто.
Прашај зошто после пиењето на апчето доаѓа одма менструација, прашај каков е плодот во првите 72 часа и колкави се шансите да има плод.
Тогаш ќе дискутираме :smir:

B. Boop

Princ: Најозбилна...
Член од
19 мај 2006
Мислења
1.302
Поени од реакции
263

Законот одамна забранува малолетнички труд. Можда си работела, ама на диво. Доколку ти дојде трудова инспекција тој што те вработил ќе го казни по два основи: прво, вработува малолетно лице и второ, немаш засновано никаков работен однос. Така да, законот како аргумент си стои и според него не смееш да работиш. Е сега, друг е моментот што кај нас се` е изопачено па и со свои 15 години можеш да работиш негде на диво и да заработуваш.

Kajgana Shop

На врв Bottom