- Член од
- 5 мај 2005
- Мислења
- 4.454
- Поени од реакции
- 178
Епа истото е и со албанците Сам си одговори. Само сакав да знам правно дали е така, дека не сум правник.Види сега, доколку МАНУ излезе со платформа за национална стратегија на Македонците, која би требало да резултира со федерализација на Албанија, тогаш и Албанецот во Тирана би се запрашал 2 пати пред да одлучи.
Така и јас, не можеме да избегаме од националистичките сценарија и затоа ставам услов.
А во однос кон безвредните македонци, без разлика да се егејци бидејќи јас не ги делам, право гледано имаат право на државјанство, а дали го оправдуваат е друг муабет.
Инаку, за Албанецот од Тирана, и Македонецот од Егеј, според мене, кога јас би се запрашал, око не би требало да ни трепне. Од такви националистички сценарија, и националистички стратегии, матичните држави останаа неразвиени.
Македонецот во Мелбурн, и албанецот во Дортмунд, сами си одлучиле да си идат таму. Нивен избор. Да го почитуваме тој избор, и да ги оставиме сами да си се грижат за нивниот живот. Да почнеме да се грижиме за нашите животи. Тука. Во границите на Р. Македонија.
Ама, глупо е, и неприфатливо за мене, да се грижи државата за некои македонци кои што нит знам како се чувствуваат и изјаснуваат, нит доаѓаат да плаќаат данок тука демек правно им следувало, а на моите роднини, да не им следува тоа правно. Така да...се надевам се разбравме.