Ќе се полага државен испит во 2-ра и 4-та година (Студентски пленум)

• Креатор на темата Атомската мравка
  • Време на започнување

Curious

пичкин дим
Член од
24 јули 2007
Мислења
1.652
Поени од реакции
1.899
Добро ти е размислувањето, ама ако на пола предмети не ти се погоди среќата со учењето (а на другите им се погоди со прашањата) или обратно, тогаш на другата половина предмети може да биде обратно. Исто и со екстерните, може пола екстерни ќе ти се погодат тебе со учење (на другите не иако учеле), другата половина обратно. И тоа и тоа се тестови. Нема потреба дополнително оптоварување со тестови, иако сфаќам на што мислиш.
Се` може да се исплати еден ден. И знаењето (или начинот на поврзување) што си го добил од некои предмети што си сметал дека се битни да ги учиш од книга (а не од прашања), и слободното време потрошено со другари наместо на предмети кои си ги сметал за недоволно битни и си ги учел од прашања.
Кога ќе поразмислам... што ќе ни е екстерно кога самите работодавци си прават екстерно пред да примат некого.
Кога стана јасно какви кадри произведуваат приватните фактултети прво што се случи беше во самите огласи за вработување се наведуваше дека не се примаат кандидати од ФОН, Европски итн... Кога тоа им беше забрането на работодавците преминаа на план Б, а тоа беше организирања на тестирања.

Сосема нормална работа е одредени универзитети да произведуваат поквалитетни кадри од други. Затоа има top tier и shit tier универзитети. Затоа америкаците оставаат цело богатство за Ivy league диплома. Зашто, тие глупи се? Да беше сегде исто зошто некој би отишол на Харвард кога може во Мисисипи Стејт да си оди и да помине со 1/100 од вкупните трошоци.

Се на се, не ја бива идејава....

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
8.394
Поени од реакции
12.058
Јaнкo им викa "шпекулирaте декa aкo пaднете нa испитите немa дa мoжете дa прoдoлжите сo студиите" и oвие ќутaт местo дa кaжaт "не шпекулирaм туку ги пренесувaм збoрoвите нa министерoт и премиерoт"...
Местo дa збoрaт зa aвтoнoмијa нa универзитети, нефункциoнaлен мехaнизaм и aргументите штo целo време се збoрaт a штo држaт вoдa oвие кaј јaнкo прaзни муaбети збoрaт...
Пa не се јaвувaјте дa ни прaвите штетa нa нaс штo рaзмислувaме...

Sent from my LG-D620 using Tapatalk

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.179
Поени од реакции
18.253
Eкстерно?
Па дечкиве подобар речник држат од пола министерство, без разлика на трема и прв јавен настап (y)

Член од
19 февруари 2009
Мислења
1.383
Поени од реакции
1.985
Сосема нормална работа е одредени универзитети да произведуваат поквалитетни кадри од други. Затоа има top tier и shit tier универзитети. Затоа америкаците оставаат цело богатство за Ivy league диплома. Зашто, тие глупи се? Да беше сегде исто зошто некој би отишол на Харвард кога може во Мисисипи Стејт да си оди и да помине со 1/100 од вкупните трошоци.

.
Поради таканаречениот "социјален капитал".Кого ќе запознае,кој круг на пријатели ќе го стекне на Мисисипи Стејт,кој на Харвард?Тој процес на запад не почнува со факултетот,туку многу порано.
Инаку,тоа што ќе го научиш на Харвард,можеш да го научиш и на Мисисипи Стејт а можеш да го научиш и некаде во Бангладеш..

О|ивер シ

Анти.
Член од
14 октомври 2011
Мислења
1.569
Поени од реакции
3.018
Кај Јанко изгледа вечерва за ова ќе се дискутира. Пуштете Сител 3. Слушните шо зборува Јанко. Ќе биде интересно ако има јавувања.
Еве, има.

Едит: Не можам да го гледам, свиња дебела. На нерви ми иде.

Последно уредено:

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Чисто информативно, од правна гледна точна, во случај да паднете во муабет за СПУКИМ или воопшто они да пробаат да бидат некаков "фактор" околу муабетов, да знаете дека мртви луѓе немаат правен субјективитет.

VeS

.
Член од
16 мај 2008
Мислења
4.749
Поени од реакции
2.355
Јaнкo им викa "шпекулирaте декa aкo пaднете нa испитите немa дa мoжете дa прoдoлжите сo студиите" и oвие ќутaт местo дa кaжaт "не шпекулирaм туку ги пренесувaм збoрoвите нa министерoт и премиерoт"...
Местo дa збoрaт зa aвтoнoмијa нa универзитети, нефункциoнaлен мехaнизaм и aргументите штo целo време се збoрaт a штo држaт вoдa oвие кaј јaнкo прaзни муaбети збoрaт...

Ajде де се знае како ги филтрираат јавувањата кај Јанко, не ме јеби независни студенти се јавуваат.
Последнава шо се јави одма ја сврте работава за професорите, не доаѓале на предавања ово оно.
Еве јас во сите години кај шо студирам, два пати и тоа во прва година има дојдено асистент да ми предава, од самите професори нон стоп имам предавања.
Така да господине Јанко и госпоѓицата со партиска книшка, не ја вртите работава кај професорите и не закашкувајте работа за да одвлечите внимание од екстерно.
Пошто никој не може да ти постави подобро прашање од самиот професор шо има издадено книга.

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
независен студент се јавува од соба 2 метра од студиото
И најјакото на крај "Јас како што сфатив.. значи сите сте за некаква надворешна контрола во образованието.." :pos:

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
И најјакото на крај "Јас како што сфатив.. значи сите сте за некаква надворешна контрола во образованието.." :pos:
не можам ни да го гледам ни да го слушам, изиграва и Мојсие и Мајка Тереза во едно а е прост како дршка од чадор :D

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
не можам ни да го гледам ни да го слушам, изиграва и Мојсие и Мајка Тереза во едно а е прост како дршка од чадор :D
Излишно е користење на билокакви епитети. Без заебанција. Јанко е неопислив. Јанко е апсолутната нула, почињаш од него па нагоре. Значи Јанко, 1iq, 2iq..

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
3.088
Поени од реакции
1.255

Леле по ретардирани студенти вечерва што се јавија во емисијата на Јанко верувајте дека нема никаде, абе глупи невидени,наместо да ја критикуваат намерата на владата,овие се препукуваа меѓусебе, де против приватните факултети де против дисперзираните студии, а наместо да се соединат против екстерното. :facepalm: Ова е заедничка работа, треба сите да се соединат без разлика каде студираат на приватен или на државен, а не да се јадете меѓусебе бе прости проширени едни. Па ако немате памет нека се воведе екстерни тестирања и на прва и на втора и на трета и на четврта... :tapp:
Зборот ми е само за тие студенти што се јавија вечерва во емисијата на Јанко и што не знаеа како да се изјаснат,а си тропаја глупости само..:facepalm:

Последно уредено:
Член од
28 мај 2008
Мислења
3.966
Поени од реакции
4.073
Ми се допаѓа тоа што студентите конечно се организираат и се спротивставуваат на поредокот.

Ама да збориме озбилно, зар не би било ова во интерес на студентите?
Се знае дека на приватен факс се учи од скрипта? Дотолку повеќе, јас на правен учев некои предмети од прашања што ги имав купено во фотокопирница.... и добивав деветки.

Како е фер и јас да имам деветка по тој предмет и тој на приватен факс што учел од скрипта од 100 страни и тој што стварно учел и научил и ја заслужил оцената?

Ако работодавците не ценат по просекот јас испаѓам на исто ниво со тој што учел пошто ем идам од државен факс, ем имам добри оценки. И можеби подобри од некој што учел. И што ќе бидне? Ќе му ја земам работата на тој што ја заслужува.
Да баш така е се учи од комбинации и лесно се препишува, ама тоа не значи дека со уште два испити ќе се среди ?
Кој ти гарантира дека и тие испити нема да бидат препишани или од напред договорени ?
Секој учи за себе, тоа ако после факултет не можеш да најдеш работа по струка, кажува доволно за тебе, но ако треба студентите спремни да излезат од факултет т.е тие што учат да завршат, треба да се ангажираат професорите и асистентите, т.е да не се погодуваат исти прашања (т.е комбинации) реално во суштина истите прашања може да се преформулираат и секој што чува на испит да биде награден со 50Е за секој фатен студент како препишува (нормално со доказни материјали) и уште догодина ова време веќе ќе имаш подигнување на квалитетот на образованието.
Организирање екстерно од луѓе што немаат допирни точки со материјалот тие како напуштени луѓе да играат кошарка или фудбал, за нив изгледа многу добар филм како нешто се најдобри на свет, а од страна тие што гледаат се смејат или не можат да веруваат што гледаат.

Член од
3 јули 2010
Мислења
1.230
Поени од реакции
1.863
Браво дечки за протестот! Ако владата ги прифати измените, немојте да заборавите целата енергија да ја насочите кон СПУКМ. Тие треба да се следни на список.

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.660
Поени од реакции
88.506
@Scirea сва среќа, не можам да му ги читам мислењата, очигледно сум блокиран. Ај прати ми линк, да видам, нешто не можам да му ја најдам фб страната.Не знам што се чудите од неговите мисења. :D
Не ми стигна известување дека си ме тагирал... еве ти го Станко

Kajgana Shop

На врв Bottom