Ќе се полага државен испит во 2-ра и 4-та година (Студентски пленум)

• Креатор на темата Атомската мравка
  • Време на започнување
Член од
6 мај 2014
Мислења
647
Поени од реакции
1.184
Едно големо БРАВО од мене за сите студенти што излегоа на протест денес.

Оние кои не излегоа, треба да сфатат дека нема никој друг да ги бие нивните битки.

Curious

пичкин дим
Член од
24 јули 2007
Мислења
1.652
Поени од реакции
1.899
А така ли?
Е па дај те молам ургирај, јас еве прва ќе се пријавам да се качам на еден од авионите, за да не ти сметам тебе.
“Трошиме пари за да работи надвор“.
Така е Јанко.
Само треба да ти каже некој дека оди да работи надвор, пошто тука ниту леб, ниту живот нема. Јанко, еве и мајка ми трошеше пари и за додипломски и за постдипломски, сите ме убија од тапшање по рамо дека сум капацитет, а и нејзе ја тапшаа дека има капацитет дете, за да се пријавам за работно место каде без никаква протекција стигнав до најтесниот круг, за на крај да бидам препорачана за работното место и да бидам шкртната затоа што немам ниту презиме, ниту книшка, ниту грб во градов.
БРАВО ЈАНКО ЗА ИДЕЈАТА! БРАВО ШТО ГО ГЛЕДАШ САМО ОНА ШТО САКАШ ДА ГО ВИДИШ!
И уште да му каже некој на Јанко дека бев спремна и докторски да упишам во држава од која сите бегаат, затоа што си ја сакам државава и сакаВ да останам тука, ама Министерство за образование од инает не им даде акредитации на професори од Правен заради политички игри и јас останав дома, капацитетот што сите го тапшаа и му викаа да биде стрплив, капацитетот што имаше 9.6 просек на постдипломски, пошто квалитетот испливувал на површина. Квалитетот да лиже гз испливува во оваа држава можда, овој интелектуалниов тешко.

Така да, Јанко, ако успееш да издејствуваш субвенционирани авиони за надвор, тоа би било супер, еве и јас некој аир да видам од државава, што е иронија, бидејќи би си одела. Ама таму нема никој да ме тапша дека сум капацитет, туку ќе ме остава да си го развивам и да си го докажам капацитетот.

Фала многу, пријатно.

Можда сум оф-топик, ама не можев да не го искоментирам ова, преку глава ми е од се. Држава ли е, трагедија ли е...

Ух жустро :)

Абе Крејзи... тешко се наоѓа работа во МКД со политички науки, а уште потешко ако сакаш без партиска книшка. Квалитетот испливува ако си инженер (а под тоа подразбирам електро и се друго). Значи кадар што се бара во индустрија.

Ако сакаш да бидеш knowledge worker треба да работиш приватно, сам за себе. А тоа со политички значи да бидеш аналитичар.
Или пак да бидеш новинар за некој неделник како фокус на пример.

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Ух жустро :)

Абе Крејзи... тешко се наоѓа работа во МКД со политички науки, а уште потешко ако сакаш без партиска книшка. Квалитетот испливува ако си инженер (а под тоа подразбирам електро и се друго). Значи кадар што се бара во индустрија.

Ако сакаш да бидеш knowledge worker треба да работиш приватно, сам за себе. А тоа со политички значи да бидеш аналитичар.
Или пак да бидеш новинар за некој неделник како фокус на пример.
Нема веза да не го расплинуваме муабетот, јас реагирав затоа што го прочитав тоа, ме нервира кога сервираат лаги и глупости, демек ја користат државава за евтино да се образоваат, па си одат. Никој не си оди од чист мерак. (ретки се тие) До пред некоја година никој од моето опкружување не сакаше да си оди од тука, сега не можам да најдам некој што не сака да си оди. И тоа не е од мерак.

Она што јас во животот го сакам е да го добијам она што сум го заслужила. Ни помалку, ни повеќе. А не да ме тапшаат по рамо дека сум капацитет, ама да бидам стрплива или да ме шкртаат од место за кое сум покажала дека сум квалификувана.

Не сакам никој да ме бута, не сакам незаслужено да работам ако не сум соодветна за позицијата, сакам да го добијам она за кое сум покажала дека сум способна, ама не сум го добила затоа што немам книшка. БУКВАЛНО.

Ама тоа во државава не може да се добие, очигледно е премногу да бараш да те вработат врз основа на квалификации и мозок.

H

HoT IcE

Гостин
@Crazy in Love
Крејзи бејб, таков дебил да читаш не ни вреди, уште помалку да го дискутираш. А башка кај бе евтино нашето образование? За наши плати и услови, далеку од евтино образование имаме. Ајде јас на Филолошки што сум приватна квота плаќам 400 евра за година. Ама прашај ги од Економски покрај што плаќаат за семестар колку им е евтино. Човекот е ретардиран, и тоа апла, пример да не беше темава јас немаше ни да знам дека постои таква ретарда.

Curious

пичкин дим
Член од
24 јули 2007
Мислења
1.652
Поени од реакции
1.899
Нема веза да не го расплинуваме муабетот, јас реагирав затоа што го прочитав тоа, ме нервира кога сервираат лаги и глупости, демек ја користат државава за евтино да се образоваат, па си одат. Никој не си оди од чист мерак. (ретки се тие) До пред некоја година никој од моето опкружување не сакаше да си оди од тука, сега не можам да најдам некој што не сака да си оди. И тоа не е од мерак.

Она што јас во животот го сакам е да го добијам она што сум го заслужила. Ни помалку, ни повеќе. А не да ме тапшаат по рамо дека сум капацитет, ама да бидам стрплива или да ме шкртаат од место за кое сум покажала дека сум квалифицирана.

Не сакам никој да ме бута, не сакам незаслужено да работам ако не сум соодветна за позицијата, сакам да го добијам она за кое сум покажала дека сум способна, ама не сум го добила затоа што немам книшка. БУКВАЛНО.

Ама тоа во државава не може да се добие, очигледно е премногу да бараш да те вработат врз основа на квалификации и мозок.
И чаре? Ќе земаш книшка или ќе му ја дувнеш?

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
пуштен е глас дека студентите се нас’скани од опозицијата.
Па фала Богу ако е така, тоа значи дека функционира демократијата, тоа впрочем е и работа на опозицијата - која досега и не ја вршеше ко што треба.
само ваквата политика на владеачката е многу опасна- таа не само што ја третира опозицијата ко свој непријател, туку го прикажува и како државен непријател бр.1.
Ова со студентите е еден од многуте започнати штрајкови во блиско минато време- наставници, лекари... ама сите завршија брзо, неславно - сите до еден беа задушени .
Мн.луѓе имаат критичко мислење кон Владата и министрите воопшто и се плашат јавно да го произнесет затоа што е страшно да се противиш на непогрешливите.

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.966
Поени од реакции
4.073
Ги гледав сликите, студентите и се е убаво и бројката и масовноста и гласот против лудите идеи.
Сигурно во таа толпа има некој добар PR стручњак, за да спин мајсторите не го заташкаат протестот.
Бројка, масовност сето тоа ќе отиде во вода, ако со PR не се изработи добро.
Една работа што треба да дадете на знаење е дека не сте против власта/ВМРО/татковината, туку против лудите идеи на поединци што се кријат позади власта/ВМРО/татковината.

Член од
20 јули 2014
Мислења
3.368
Поени од реакции
8.945
Ги гледав сликите, студентите и се е убаво и бројката и масовноста и гласот против лудите идеи.
Сигурно во таа толпа има некој добар PR стручњак, за да спин мајсторите не го заташкаат протестот.
Бројка, масовност сето тоа ќе отиде во вода, ако со PR не се изработи добро.
Треба само да се пази кој влегува во групата. Денес видов неколку непожелни лица. Другото е се супер.

Curious

пичкин дим
Член од
24 јули 2007
Мислења
1.652
Поени од реакции
1.899
пуштен е глас дека студентите се нас’скани од опозицијата.
Па фала Богу ако е така, тоа значи дека функционира демократијата, тоа впрочем е и работа на опозицијата - која досега и не ја вршеше ко што треба.
само ваквата политика на владеачката е многу опасна- таа не само што ја третира опозицијата ко свој непријател, туку го прикажува и како државен непријател бр.1.
Ова со студентите е еден од многуте започнати штрајкови во блиско минато време- наставници, лекари... ама сите завршија брзо, неславно - сите до еден беа задушени .
Мн.луѓе имаат критичко мислење кон Владата и министрите воопшто и се плашат јавно да го произнесет затоа што е страшно да се противиш на непогрешливите.
Непогрешливите и недопирливите. Денеска се подзамислив кога слушнав дека, не знам што бил, дали внук, на овој претседателот на адвокатска комора, положил правосуден испит и тоа без да се појави на полагање. И тога без срам го кажувал на другарите (од еден од нив дознав).

Си мислам кога дојде време да можеш да се фалиш јавно за криминалите што ги правиш и да пројдеш без последици....
Каде живеам јас?

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.966
Поени од реакции
4.073
Треба само да се пази кој влегува во групата. Денес видов неколку непожелни лица. Другото е се супер.
Не можеш сите да ги контролираш, можеш оние што ќе сакаат да направат неред, но на пример, 3-ти братудед на внук на Бранко не можеш.
Овие простите новинари едвај тоа чекаат, да шират дезинформации и слично. Некој добар дечко од маркетинг на економски да се ангажира со разни креативни решенија, може доста да допридонесе.
Можете транспарентите и на англиски и македонски, пуштите некоја слика на CNN и сличните итн.

Curious

пичкин дим
Член од
24 јули 2007
Мислења
1.652
Поени од реакции
1.899
Ми се допаѓа тоа што студентите конечно се организираат и се спротивставуваат на поредокот.

Ама да збориме озбилно, зар не би било ова во интерес на студентите?
Се знае дека на приватен факс се учи од скрипта? Дотолку повеќе, јас на правен учев некои предмети од прашања што ги имав купено во фотокопирница.... и добивав деветки.

Како е фер и јас да имам деветка по тој предмет и тој на приватен факс што учел од скрипта од 100 страни и тој што стварно учел и научил и ја заслужил оцената?

Ако работодавците не ценат по просекот јас испаѓам на исто ниво со тој што учел пошто ем идам од државен факс, ем имам добри оценки. И можеби подобри од некој што учел. И што ќе бидне? Ќе му ја земам работата на тој што ја заслужува.

Prime

Оптимус
Член од
4 јули 2010
Мислења
6.144
Поени од реакции
8.107
МРТ, Шител, Анал 5 само по половина минута прилог за протестот. На какви говеда им се плаќа па и онаа свињата гарант сега ги има исклучено телефоните за јавување или пак врши селекција кој ќе пушти во програма.
Честитки дечки, жал ми е што немав можност да се најдам и јас на лице место. Само јако.

Толстој

екс Бомбастичен
Член од
28 септември 2012
Мислења
11.920
Поени од реакции
11.945
Кај Јанко изгледа вечерва за ова ќе се дискутира. Пуштете Сител 3. Слушните шо зборува Јанко. Ќе биде интересно ако има јавувања.

Natural-girl

Morphine
Член од
16 октомври 2007
Мислења
3.462
Поени од реакции
5.246
Ми се допаѓа тоа што студентите конечно се организираат и се спротивставуваат на поредокот.

Ама да збориме озбилно, зар не би било ова во интерес на студентите?
Се знае дека на приватен факс се учи од скрипта? Дотолку повеќе, јас на правен учев некои предмети од прашања што ги имав купено во фотокопирница.... и добивав деветки.

Како е фер и јас да имам деветка по тој предмет и тој на приватен факс што учел од скрипта од 100 страни и тој што стварно учел и научил и ја заслужил оцената?

Ако работодавците не ценат по просекот јас испаѓам на исто ниво со тој што учел пошто ем идам од државен факс, ем имам добри оценки. И можеби подобри од некој што учел. И што ќе бидне? Ќе му ја земам работата на тој што ја заслужува.
Добро ти е размислувањето, ама ако на пола предмети не ти се погоди среќата со учењето (а на другите им се погоди со прашањата) или обратно, тогаш на другата половина предмети може да биде обратно. Исто и со екстерните, може пола екстерни ќе ти се погодат тебе со учење (на другите не иако учеле), другата половина обратно. И тоа и тоа се тестови. Нема потреба дополнително оптоварување со тестови, иако сфаќам на што мислиш.
Се` може да се исплати еден ден. И знаењето (или начинот на поврзување) што си го добил од некои предмети што си сметал дека се битни да ги учиш од книга (а не од прашања), и слободното време потрошено со другари наместо на предмети кои си ги сметал за недоволно битни и си ги учел од прашања.

Kajgana Shop

На врв Bottom