Ќе се полага државен испит во 2-ра и 4-та година (Студентски пленум)

• Креатор на темата Атомската мравка
  • Време на започнување
Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
Дебата дарлинг? Со В факинг МРО? Кажи ми за една промена каде што постоела дебата и каде што ги смениле своите првични ставови?
Се што наумија изменија преку ноќ. Ако народот не излезе на улица, исто е како да се согласува со се.
Значи се согласуваш дека ова е протест кој ги надминува овие барања за државното илимити екстерното? Иначе начинот на кој ти ја замислуваш дебатата е за во дебатен клуб, политика е друга работа. Ако мислиш дека треба за скеое прашање да седнат сите и да дискутираат додека не се донесе решение кое им одговара на сите за секоја одлука ќе треба да поминат минимум година дена :) Затоа има избори и затоа некој е одговорен за своите одлуки пред гласачите. Кога ќе сумираш све заедно го даваш својот глас или па си седиш дома. Енивеј партијата на власт има своја политика и ја остварува нормално е дека ако е флексибилна дека треба да послуша критика, сепак по мое убедување ова ќе се изгласа само што модалитетите што ќе се направат ќе бидат прифатливи за сите. P.S. Дали сериозно мислиш дека Груевски мисли дека на првиот и на овој протест излегле само членови на сдс и дека е партиски митинг идека qr го боли? Сигурно не. Исто како што оваа предложена измена на законот не е донесена после седенка во кафана. Си имаат они тактики ај ти :)

Член од
1 декември 2014
Мислења
52
Поени од реакции
68
Не сакам еден, не сакам два, еден јазик сакам јас.

15 години после тоа, сите овие лидери на протестиве си делат паричка со истите против кои тогаш протестираа. За истите тие, денешниве протести се партиски обоени :)
Пријател, тогаш протестите беа национални, младината колку-толку беше национална, а овие денес што се?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.855
Поени од реакции
12.392
Иако ги подржувам политиките на Груевски можам само да потврдам дека етикитирањето на студентите му беше едена од најлошите и стратешки најнепромислени изјави досега. Тоа требаше и треба да му го кажат оние што се околу него.
Јасно е дека планираните реформи не се добро обмислени и дека треба да се седне и да се отвори потемелна дискусија за реформите кои МОРА да се направат во виското образование.
Како и да е исто така неможам а да не кажам дека сите кои излеговте не штедевте критики кон владата и тука имаше непотребни политички пароли кои си немат врска со протестот и навлегуваат во други сфери од друга страна немаше ниту еден единствен транспарент или порака до опозицијата да ве остават на мира и дека тоа се ваши протести и дека протестите се исклучиво против државниот испит и не треба да бидат алатка преку која сдс ќе собира политички поени.
дзони, пресовите за влада ги даваат членови на владеачка партија, си даваат ингеренции по државни прашања...така да што е битно кој го организира протестот и дали е сорос или ванчо ако владата сама си дозволува партија да игра главна улога по секој тендер, проект, инвестиција, семафор.... било што нејм ит...во Македонија? Не ја бива вака џони со двојни аршини.

Последно уредено:
Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
А зашто да мораме да се правдаме на некого дека не сме од една опозициона партија ?
Ако не се оградите ќе ве угушат и ве угушија всушност. Ако имате искени намери барајте начин да се ослободите од паразити, нудете идеи и предлози.. Сендете на маса и разгиварајте како да се подобри високото образование. Докажете со факти дека понудените промени неможат да ги опфатат сите факултети и дека особено на ТЕХНИЧКИТЕ ФАКУЛТЕТИ мултипли чоис прашања немат ама никаков ефект, тие факултети се учат со знаење а не на памет. Мора да се барат други модели за контрола на квалитетот на студентите.

Член од
27 ноември 2007
Мислења
31.070
Поени од реакции
74.749
Пријател, тогаш протестите беа национални, младината колку-толку беше национална, а овие денес што се?
Друже, таа иста национално свесна младина влезе во партии, партии кои дозволија да Македонија загуби војна на зелена маса, да Македонија изгуби контрола врз 50% од територијата, да Македонија го слави денот на Албанското знаме, да Македонија гледа како Македонци се прободувани со ножеви секој ден и никој не одговара за тоа, да Македонците станат угнетувани од сопствените политичари и третирани како граѓани од најнизок ред, да Македонците гледаат како власта дава милиони евра за градење фасади додека луѓето земаат плати (ако воопшто земат) со доцнење од година дена.
Оваа младина со ситуацијава во која живее, не знам што би можела да промени ;)

Пошто порано пишуваше и во темите за Комити со другите акаунти, знаеш многу добро дека овие истиве имаат вмешано прсти и во растурањето на секакво навивачко движење во државата ;)
Немој жити се да ги правдаш овие гнаси што се наполнија со пари од тогаш.
Лажни патироти, преку куров од вас!

Член од
4 јуни 2009
Мислења
11.545
Поени од реакции
29.123
Неможам да се воздржам, а да не искоментирам. Тие што ме знаат од форумов знаат дека не сум политички определен и дека сум против сите политичари. Ова го кажувам во случај да помислите нешто такво читајќи го постот надоле. Кратко и јасно ако не ви се чита надоле: Го поддржувам овој Студентски марш, и многу ми е мило што се разбудија студентите. Поопширно подоле.

Колку и сите да пробувате да ја тргнете политиката од протестов сепак ја има. Едните идат контра протестот, а другите собираат поени со протестот. ВМРО на една СДСМ на друга страна. Доказ за тоа се известувањата на медиумите во државава. Во државава нормално е да пукаат бомби, да има кражби, брцање со нож, претепување на студенти и разни немири, ама е ненормално да помислиш дека студенти можат да излезат во толкава бројка. Е за среќа и тоа стана реалност, па владините медиуми се изгубија при првиот марш па објавуваа за цицките на Станија, додека другите известуваа од терен. Некој да кажеше дека студенти можат да дигнат ваков глас немаше никој да поверува, се смени приказната.
Дојде на ред и вториот марш со дупло поголема бројка од минатиот пат. Како и тогаш така и сега владините медиуми останаа неми, па кога видоа дека се во тесно истиот марш го нападнаа од сите страни.

1.png 2.png 3.png 4.png 5.png 6.png 7.png 8.png 9.png 10.png 11.png 12.png

Ова се денешните наслови од владините медиуми и говна како Сител и Курир. Очај и беда. Ова е доказ во каква држава живееме. Само будали можат да идат контра нивната иднина - студентите. Да ги негираш студентите, е исто како да си го негираш идентитетот. Иднината на државата не зависи од пензионерите, од насловите на Курир и Сител, од Груевски, од Гордана, од Жерновски, од Брако и сите нив. Иднината е на студентите. А, кога ќе видиш масовност од нивна страна значи нешто не штима и време е за промени, ама не дај да ги усереме ние сме влада ние сме моќ.
На другиве гомна не знам кои сајтови им се освен центар њуз. Па еве ги нивните наслови:

15.png 16.png 17.png 18.png

Очигледно е кој иде контра иднината, а кој собира поени за иднината. Ама сите си имаат ист мотив - влада и моќ. Да не се лажеме дека овие другиве се борат за младината и иднината. Главната битка се води преку медиумите, сакале вие/ние да признаете или не. Гласот се слуша преку медиумите, поготово во оваа држава. Груевски или простиот министер за образование да не ќе се предомислат ако видат 5000 студенти на улица? Не, напротив. Ќе реагираат кога ќе видат дека светските медиуми пренесуваат и идат контра нив, тогаш ќе бидат уплашени. Првите чекори се направени со масовност, останува медиумската битка. А, денес да не беше твитер, тешко дека некој ќе знаеше за протестиве.
Огромно браво до сите што излегоа, и до тие што не излегоа како мене, а ја поддржуваат оваа акција. Ние сме иднината, тоа е најбитно!!

Е сега малце и негативно ќе коментирам и очекувам повеќето да не се сложат со мене, но сепак тоа е мое мислење и вреди исто колку и вашето без разлика дали се согласувате со мене или не.
Во далечната 1997 година на протести излегоа студентите. Од тогаш не се памти некоја масовност се до денес односно првиот протестен марш.
Во 1997 година имаше транспаренти „Нејќам три, нејќам два, сакам еден јазик јас", „Љубовта е хемија, образованието е Македонија", „Ние не сакаме туѓо, своето си го браниме", „Сите во школо, Софија во џамија", „Сите школи на Македонски" и многу други да не ги набројувам.
Тогаш во првите редови беа Антонио Милошоски и други владини функционери. Тогаш се скандираше против Албанците, а денес истите тие се функционери на една држава. Тогаш се повикуваше на единство меѓу Македонците и се извикуваа пораки против Албанците. Дури имаше и протести со глад, и пароли „Со свинско ве купија".

Зошто го спомнувам ова?
Затоа што за мене е несфатливо да марширам со Албанци рамо до рамо. Неможам да го употребам другиот збор за Албанци затоа што е против правилата. Секоја чест за Албанците има супер луѓе кај нив, но тука ги нема таквите тука се оние дивјаците од Косово и од околината дојдени само за проблеми. Марширате со луѓе што секако ќе имаат поголема плата од вас, а вие сте со диплома и во сопствена држава.
- На вас економисти не ви е мака со дипломите да работите у веро на каса, додека они без дипломи работат во министерства?
- На вас правници не ви е мака со дипломите да работите за ич пари, најчесто и вработени во нешто трето, а не по струка т.е. да ви ги зимаат местата ?
- На сите останати зар не ви е мака да рмбате за мизерни плати, а поминувате низ пекол или веќе сте го поминале дур завршите факултет, додека они работат во држава администрација и се со полни џебови?
Не ви е мака кога ќе отидете во МТВ по документи и пола од нив уште не знаат граматика и мешаат јазици албанско-македонско-англиско бидејќи уште не го знаат јазикот на државата која ги бутнала во државна администрација и од тоа јадат леб?

Сега некој ќе рече сите сме студенти, не е битна верата. Точно сите сме студенти, ама дали сите учиме исто ? Дали сите ги потиме столиците до 6 сабајле ? Дали сите се откажуваат од многу работи и остануваат дома за да учат? Дали сите се еднакви во системот ?
Несфатливо е за мене на протести да се апелира да не се носат национални симболи и истите како на минатиот да се тргаат. Секој со ВМРОвски симбол треба да се тргне од масата, како и СДСМ или било која партија, но национален симбол ? Тотално погрешно.

Едните додека мака мачат со студирањето, додека живеат во мизерни услови во студентски домови, додека немаат греење, ладење, топла вода, чисти соби и кревети, додека немаат услови за живеење и гледаат што побрзо да го завршат факултетот со учење 24/7 другите си ги купуваат дипломите или едноставно вадат ДУИ/ДПА книшка и работат во министерство. Епа срце ми се кине, а вие осудете ме како сакате. Тоа не е нормално и никој нема да ме убеди во спротивното.
13.png 14.png 10858624_974995769195936_6073277864312518856_n.jpg

За мене ова е несфатливо и неприфатливо. Неможам да се помирам со тоа дека јас треба да скапам од учење на факултет, а некој според рамковен да си добие државна функција. И немој да се обидувате да ми докажете дека не е така. Отидете во МТВ за документи и проверете дали има еден Македонец што е вработен. Отидете во МВР да видите сооднос Македонци - Албанци. Отидете во здравство видете сооднос Македонци - Албанци.
И на крај отидете со една дијагноза кај Македонски доктор и кај Албански па да се уверите во нивната стручност. Или во било кој орган на државава проверете ја стручноста нивна.

Да не должам многу горе доле тоа е се што имам да кажам, и пак уште едно големо браво за сите студенти.
1450114_10204269084784816_7265651816887629898_n.jpg

Со ваква бројка нема зезанции. Камо среќа сите идни маршови да се со ваква бројка па и поголема. Се докажа кој е засегнат за иднината на државата.

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.833
Поени од реакции
6.392
Ако не се оградите ќе ве угушат и ве угушија всушност. Ако имате искени намери барајте начин да се ослободите од паразити, нудете идеи и предлози.. Сендете на маса и разгиварајте како да се подобри високото образование. Докажете со факти дека понудените промени неможат да ги опфатат сите факултети и дека особено на ТЕХНИЧКИТЕ ФАКУЛТЕТИ мултипли чоис прашања немат ама никаков ефект, тие факултети се учат со знаење а не на памет. Мора да се барат други модели за контрола на квалитетот на студентите.
Па оградени сме доволно.Каде виде ти нешто партиско ? Протестите се слободни кој сака нека се приклучи дали бил од ВМРО,СДСМ, ДУИ, Кочо од Виножито... кој сака и се согласува со нас е добредојден.
Ебате државата каде што на секој чекор и на секоја критика кон власта мораш прво убаво и прописно да си се оправдаш дека не си опозиција,па да почнеш да збориш.Меѓу тие што демонстрираа имаше и доста студенти што се во ВМРО, што не ги обележуваат нив ?

Последно уредено:
Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
Дописот од Студентски Пленум е речиси ирелевантен за студентите. 70% се зборува за одбрана на автомномијата на универзитетот, останатато се дискредитации и збор два за магистрите и докторантите. Ова очигледно е напишано од некој професор или асистент на некој од факултетите кој е лично засегнат. Никаде не прочитав со што се засегнати студентите како луѓе? Тоа што комисијата која ја предлага владата била наводно противуставна? Тоа е тоа што ги засега? Еве прочитајте го соопштението и коментирајте.

Член од
15 август 2009
Мислења
2.023
Поени од реакции
4.874
Значи се согласуваш дека ова е протест кој ги надминува овие барања за државното илимити екстерното? Иначе начинот на кој ти ја замислуваш дебатата е за во дебатен клуб, политика е друга работа. Ако мислиш дека треба за скеое прашање да седнат сите и да дискутираат додека не се донесе решение кое им одговара на сите за секоја одлука ќе треба да поминат минимум година дена :) Затоа има избори и затоа некој е одговорен за своите одлуки пред гласачите. Кога ќе сумираш све заедно го даваш својот глас или па си седиш дома. Енивеј партијата на власт има своја политика и ја остварува нормално е дека ако е флексибилна дека треба да послуша критика, сепак по мое убедување ова ќе се изгласа само што модалитетите што ќе се направат ќе бидат прифатливи за сите. P.S. Дали сериозно мислиш дека Груевски мисли дека на првиот и на овој протест излегле само членови на сдс и дека е партиски митинг идека qr го боли? Сигурно не. Исто како што оваа предложена измена на законот не е донесена после седенка во кафана. Си имаат они тактики ај ти :)
Сериозно мислам дека овој предлог е измислен после седенка у кфана. Зашто нема друго објаснување за тоа колку е лошо осмислен и што е најтрагично што нема да допринесе за зголемување на квалитетот на образованието. Значи јас сум категорично ЗА реформи. На сите ни е јасно дека се потребни. Ама не можеме да ги ставиме круцијалните причини што ни е труло образвонаието под тепих и да промовираме мерка која нема да донесе резултати.
И јас не сакам да учам од слајдови со лош превод од Англиски, не сакам да ги бркам професорите со недели за оцена или потпис, не сакам да седам во амфитеатар каде што има 500 луѓе и нема основни услови за дишење а не за учење. Не сакам да бубам теорија и глупави предмети кои никогаш во животот нема да ми помогнат во работата, не сакам да гледам како луѓе што не знаат таблица множење станаа магистри по економија и седат на директорски фотељи или донесуваат закони. И кажи ми како тоа се ќе ми го реши еден факинг испит на кој ќе ги знам прашањата однапред?

Член од
1 декември 2014
Мислења
52
Поени од реакции
68
Друже, таа иста национално свесна младина влезе во партии, партии кои дозволија да Македонија загуби војна на зелена маса, да Македонија изгуби контрола врз 50% од територијата, да Македонија го слави денот на Албанското знаме, да Македонија гледа како Македонци се прободувани со ножеви секој ден и никој не одговара за тоа, да Македонците станат угнетувани од сопствените политичари и третирани како граѓани од најнизок ред, да Македонците гледаат како власта дава милиони евра за градење фасади додека луѓето земаат плати (ако воопшто земат) со доцнење од година дена.
Оваа младина со ситуацијава во која живее, не знам што би можела да промени ;)

Пошто порано пишуваше и во темите за Комити со другите акаунти, знаеш многу добро дека овие истиве имаат вмешано прсти и во растурањето на секакво навивачко движење во државата ;)
Немој жити се да ги правдаш овие гнаси што се наполнија со пари од тогаш.
Лажни патироти, преку куров од вас!
Ова лажни патриоти се однесуваше на мене или?

Kajgana Shop

На врв Bottom