Ќе се полага државен испит во 2-ра и 4-та година (Студентски пленум)

• Креатор на темата Атомската мравка
  • Време на започнување
Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
Сериозно мислам дека овој предлог е измислен после седенка у кфана. Зашто нема друго објаснување за тоа колку е лошо осмислен и што е најтрагично што нема да допринесе за зголемување на квалитетот на образованието. Значи јас сум категорично ЗА реформи. На сите ни е јасно дека се потребни. Ама не можеме да ги ставиме круцијалните причини што ни е труло образвонаието под тепих и да промовираме мерка која нема да донесе резултати.
И јас не сакам да учам од слајдови со лош превод од Англиски, не сакам да ги бркам професорите со недели за оцена или потпис, не сакам да седам во амфитеатар каде што има 500 луѓе и нема основни услови за дишење а не за учење. Не сакам да бубам теорија и глупави предмети кои никогаш во животот нема да ми помогнат во работата, не сакам да гледам како луѓе што не знаат таблица множење станаа магистри по економија и седат на директорски фотељи или донесуваат закони. И кажи ми како тоа се ќе ми го реши еден факинг испит на кој ќе ги знам прашањата однапред?
Е па тоа е проблемот :) не те обвинувам тебе, нивна грешка е што не го претставија подобро иако рака на срце ова не е некаква реформа што толку ќе засегне некого (иако секогаш после некои вакви најави од 1990 до сега имало незадоволство што е и нормално, нешто ново се случува дополнително испрашување и кој го сака тоа?). Деновиве очекувам да излезат со подобри објаснувања а особено кога ќе има дебата. Знам сега дека ќе речеш каква дебата местено све, сепак у овој случај би требало да е малку подобро пошто ќе бидат присутни еден куп универзитетски професори. Очекувам издржана дебата. За овие реформи не мислам дека се воопшто реформи ова е повеќе као маркетиншки трик као демек пробуваме да направиме нешто. Искрено не се надевам дека ќе сменат нешто пошто како што рече ти образованието е осакатено длабоко од 90 навака. Единствено што мое мислење е дека му нема спас на образованието :) кој е паметен ќе си научи сам, ако чека реформи и не знам што ништо нема да дочека. Толку се испревртени работите што не помагаат правни измени туку измени во менталниот склоп на луѓето :) Да не ги глеаме црно - бело работите тоа е најбитно....

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
8.394
Поени од реакции
12.058
@Комита Ултрас зошто само нив ги ставаш во таа група што добиваат диплома/оценка без учење ?
Демек нема македонци во таа група ?
Еве ја знам некои кои одат на испит само да договорат што оценка ќе имаат, зошто се членови во таа и таа партија...
Тоа што некој некого вработува по рамковен не е основа за ти да ги дискредитираш тие што доаѓаат и се бунат против нешто што е небулозно.
До ваквата ситуација не не довеле тие студенти туку оние што седат во Влада, и затоа не можеш ти да им го негираш правото на протест и правото на образование, како основни најпрво човекови, а потоа и уставни права.
И мене ме нервира тоа што денес е во сила „клати врата, земи плата“, ама па баш ми е ќеиф што сите студенти се соединија и сите студенти рационално размислуваат по однос на небулозава.

Член од
13 декември 2011
Мислења
504
Поени од реакции
816
Па оградени сме доволно.Каде виде ти нешто партиско ? Протестите се слободни кој сака нека се приклучи дали бил од ВМРО,СДСМ, ДУИ, Кочо од Виноживот кој сака и се согласува со нас е добредојден.
Ебате државата каде што на секој чекор и на секоја критика кон власта мораш прво убаво и прописно да си се оправдаш дека не си опозиција,па да почнеш да збориш.Меѓу тие што демонстрираа имаше и доста студенти што се во ВМРО, што не ги обележуваат нив ?
Не ебате власта, туку ебате народот што се правда.
Односно, испраните мозоци. Но, во случајов тоа не се вмровските потрчковци, туку ние, неопределените граѓани.
Нам ни се всади во глава дека не смееме да бидеме етикетирани како симпатизери на одредена партија, па дури и по цена на нашата добросостојба. Е, за тоа, не ни е крив ни Грујо, ни Бранко, ни Али...
Нашата проклета неписменост е виновна.

Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
Сериозно мислам дека овој предлог е измислен после седенка у кфана. Зашто нема друго објаснување за тоа колку е лошо осмислен и што е најтрагично што нема да допринесе за зголемување на квалитетот на образованието. Значи јас сум категорично ЗА реформи. На сите ни е јасно дека се потребни. Ама не можеме да ги ставиме круцијалните причини што ни е труло образвонаието под тепих и да промовираме мерка која нема да донесе резултати.
И јас не сакам да учам од слајдови со лош превод од Англиски, не сакам да ги бркам професорите со недели за оцена или потпис, не сакам да седам во амфитеатар каде што има 500 луѓе и нема основни услови за дишење а не за учење. Не сакам да бубам теорија и глупави предмети кои никогаш во животот нема да ми помогнат во работата, не сакам да гледам како луѓе што не знаат таблица множење станаа магистри по економија и седат на директорски фотељи или донесуваат закони. И кажи ми како тоа се ќе ми го реши еден факинг испит на кој ќе ги знам прашањата однапред?

Потпис на постот. Неможам во моментов да го читам и да го коментирам документот што сте го доставиле. Но можем апсолутно да се сложам дека со некаков си мултипли чојс тест ама апсолутно ништо нема да се реши. Башка што е планирано прашањата и одговорите да бидат однапред дадени и да се БУБААТ на памет. Така да и ништо да не си учел за време на студиите и оценките да ти биле поделени со врски. Ќе седнеш ќе научиш 200 прашања и ќе го положиш тестот. Со тоа буквално ништо нема да се реши потребни се потемелни промени ова е само мачкање на очи.
Место тоа доволно е да се направи систем со кој ќе контролира колку диплонските работи се пишани и сработени самостојно и со разбирање. Ете само оваа мерка може многу повеќе да допринесе во подобрување на квалиетот.
Треба да има и начин за рангирање на факултетите и во зависнот од тоа секој факултет да има тежински фактор кој ќе биде релевантен и ќе се зима во предвид при барање на работа.

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Дописот од Студентски Пленум е речиси ирелевантен за студентите. 70% се зборува за одбрана на автомномијата на универзитетот, останатато се дискредитации и збор два за магистрите и докторантите. Ова очигледно е напишано од некој професор или асистент на некој од факултетите кој е лично засегнат. Никаде не прочитав со што се засегнати студентите како луѓе? Тоа што комисијата која ја предлага владата била наводно противуставна? Тоа е тоа што ги засега? Еве прочитајте го соопштението и коментирајте.
:pos::pos::pos::pos:

Са посра!
Деновиве ко шо се иам смеено, никад! :pos:
Зомбињааа

Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
Ако не го засега никој реформава, нема потрба да се воведува, така?
пишува ДО ТОЛКУ и тоа е лично мое мислење, лаичко. Не се праам дека сум експерт за образовни реформи. :)

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
8.394
Поени од реакции
12.058
Е па тоа е проблемот :) не те обвинувам тебе, нивна грешка е што не го претставија подобро иако рака на срце ова не е некаква реформа што толку ќе засегне некого (иако секогаш после некои вакви најави од 1990 до сега имало незадоволство што е и нормално, нешто ново се случува дополнително испрашување и кој го сака тоа?). Деновиве очекувам да излезат со подобри објаснувања а особено кога ќе има дебата. Знам сега дека ќе речеш каква дебата местено све, сепак у овој случај би требало да е малку подобро пошто ќе бидат присутни еден куп универзитетски професори. Очекувам издржана дебата. За овие реформи не мислам дека се воопшто реформи ова е повеќе као маркетиншки трик као демек пробуваме да направиме нешто. Искрено не се надевам дека ќе сменат нешто пошто како што рече ти образованието е осакатено длабоко од 90 навака. Единствено што мое мислење е дека му нема спас на образованието :) кој е паметен ќе си научи сам, ако чека реформи и не знам што ништо нема да дочека. Толку се испревртени работите што не помагаат правни измени туку измени во менталниот склоп на луѓето :) Да не ги глеаме црно - бело работите тоа е најбитно....
Прво ги бранеше „реформиве“ и викаше дека се добра работа, па викаш дека не ги бива и дека се само козметика, ама сепак на крајот не поддржуваш никој кој се бунтува против таа козметика и јавно вика дека е смешка, така ?
Ај напраи ни услуга и бар од форумов изгуби се !

Член од
4 јуни 2009
Мислења
11.545
Поени од реакции
29.123
@Комита Ултрас зошто само нив ги ставаш во таа група што добиваат диплома/оценка без учење ?
Демек нема македонци во таа група ?
Еве ја знам некои кои одат на испит само да договорат што оценка ќе имаат, зошто се членови во таа и таа партија...
Тоа што некој некого вработува по рамковен не е основа за ти да ги дискредитираш тие што доаѓаат и се бунат против нешто што е небулозно.
До ваквата ситуација не не довеле тие студенти туку оние што седат во Влада, и затоа не можеш ти да им го негираш правото на протест и правото на образование, како основни најпрво човекови, а потоа и уставни права.
И мене ме нервира тоа што денес е во сила „клати врата, земи плата“, ама па баш ми е ќеиф што сите студенти се соединија и сите студенти рационално размислуваат по однос на небулозава.
Точно е ги има и со ВМРО книшки. Но барем со ВМРО/СДСМ книшка можам да се разберам, додека кај другите не ми го знаат јазикот, не ми ја признаваат државата и истите тие тепаат наши студенти по автобуси. И несфатливо ми е да стојам со нив. Прочитај го уште еднаш постот ќе сфатиш што сакам да кажам. Никој не им го негира правото на протест и образование, кое всушност и го немаат.

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
пишува ДО ТОЛКУ и тоа е лично мое мислење, лаичко. Не се праам дека сум експерт за образовни реформи. :)
Така де, лаичко, мада се сомневам дека е твое. Ама па држи логиката, видиш. Ќе нема до толку студенти во иднина, па нема да има до толку засегнати.:bravobe:

Член од
13 април 2008
Мислења
3.998
Поени од реакции
1.086
На владините телевизии прикажаа сосема поинаква ситуација или па воопшто не дадоа ништо. Ете ја погрешната слика што ја добива народот, ццццц

Напред, студенти!

Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
Прво ги бранеше „реформиве“ и викаше дека се добра работа, па викаш дека не ги бива и дека се само козметика, ама сепак на крајот не поддржуваш никој кој се бунтува против таа козметика и јавно вика дека е смешка, така ?
Ај напраи ни услуга и бар од форумов изгуби се !
Ти си брате печен за екстерно + државно, знаењето ти е минимално. Се надевам дека си на шумарски.

Kajgana Shop

На врв Bottom