Не го дава мобилниот значи крие нешто. Логика бе.
Сирота се сомнева во најлошото.
![](//emoji.tapatalk-cdn.com/emoji23.png)
Мислиш во брак се 5 години и имаат две деца. А они едвај 6 месеци заедно.
Dajte edna tema za telefonive, da se presmetame!
Ja mislam deka davanjeto telefon znaci bliskost, doverba, zrelost, opustenost, otvorenost. Od ovde, nedavanjeto na telefon znaci obratnoto.
Sto ne ti e jasno?
Sve pocnuva od toa kako ti go poimas tvojot telefon. Ako go poimas ko glupost, togass i cepkanjeto po telefon ti e glupo, a i celata rasprava okolu toa dali treba da i dades ili da ne i dades pristap na devojkata do telefonot e bessmislena. Ama ako go poimas ko sveta stvar, zastiten ti e so password, imas sliki vo nnego sto ne si gi objavil na fb, togas znaci deka ne go davas na sekoj da ti cepka. Moze da cepka samo toj sto ti ke mu dozvolis da ti cepka t.e. toj vo kkoj imas doverba deka so koristenjeto na telefonot nema da ti pricini nikakva steta.
Se gledaat dva elementi:
- doverbata vo nekoj
- nenastanuvanje na steta
E sega, kazi mi, koga na nekoj telefonot, slikite, facebook, sve mu e zastiteno so password i go smeta za sveta stvar, del od negovata "licnost", i pri toa mene ne mi dava da mu cepkam vo negovata sveta stvar, toa znaci deka pricinata poradi koja ne mi dava da mu go razgledam telefonot e ili nedoverbata ili razgleduvanjeto ke dovede do nastanuvanje na nekoja neposakuvana stetna posledica.
Ako ne mi veruva, togas toa e pricinata poradi kkoja i ne mi go dava telefonot.
Ako pak, tvrdi deka mi veruva, togas pricinata poraddi koja ne mi go dava telefonot lezi vo vtoriot element. Pri toa, sekoja devojka si go postavuva prasanjeto "Kakva stetna posledica bi mozelo da ima moeto razgleduvanje na negoviot telefon?". Nema da mu go iskrsam telefonot, znaci stetata ne e materijalna, nego nematerijalna. Pri ova, nematerijalnata steta da e povrzana so mene kako licnost. Nematerijalnasteta esteta so koja se povreduvaat licni prava (ego, gordost, dostoinstvo, cest). Znaci, se postavuva koi se pricini mozat da dovedat do povreda nna moeto dostoinstvo, gordost, ego cest?
Dali e neophodno dopolnitelnoto obrazlozuvanje na rezoniranjeto? Ili dovolno e?
Da vi se snevidi u toa tutljacite.
Ke go krijam telefonot od devojka mi.
Ko kreteni nekoi.
Druga e rabotata ako stane zbor za stranata na devojkata, koja e pricinata poradi koja ona saka da vi go proveri telefonot?
Ovde veke stanuva zbor za tip na devojka, pa moze uopste da ne go proveruva ili go proveruva od radoznalost ili od nedoverba. A ako go proveruva od nedoverba, ako sum ja mazot u vrskata, treba da ja ubedam deka e ona u greska. Kako ke ja steknamdoverbata vo nea? Ke i go dadam telefonot da go razgleda.
Akko nastanat nateganja, od tipot: "Zoso ne mmi verues, jas nisto ne krijam, ama ne ti go dokazuvam toa" wtf? Dali na ovoj uopste mu e gajle sto postojam?
Ete, jas taka razmmisluvam.
Bring it on!