Јуда...Предавник или не?

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
По прашањето дали Јуда бил предавник.
Нека каже прв тој што не бил предавник никогаш.
Нека каже тој е безгрешен.

nohab87

Калфа
Член од
14 јануари 2012
Мислења
70
Поени од реакции
18
А зарем не важи и за несветите книги кои демек вриштат од „факти“? Зарем и тие не треба да се земат со резерва?
Зависи за каква тематика се работи. Ако е некоја политика или древна историја или слично истото важи и за таквата книга. Тука си во право.
--- надополнето: 23 јануари 2012 во 16:00 ---
Да, скептицизмот е убава работа...се додека не прерасне во параноја. Тогаш станува болест, тешка болест.
Ехххх, а ако некој слепо верува во она што некој му го сервира со задни намери тогаш е здрав како дрен?
Не би рекол.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Ехххх, а ако некој слепо верува во она што некој му го сервира со задни намери тогаш е здрав како дрен?
Не би рекол.
Постои опасност да те понесе инерцијата од скептицизмот.
Тоа е така заради начините на кој функционира умот, како и да е сугерирам само на претпазливост....ништо повеќе.
Треба да научиш во животот да ги балансираш работите, тоа е патот до мудроста....покрај другото.

nohab87

Калфа
Член од
14 јануари 2012
Мислења
70
Поени од реакции
18
Постои опасност да те понесе инерцијата од скептицизмот.
Тоа е така заради начините на кој функционира умот, како и да е сугерирам само на претпазливост....ништо повеќе.
Треба да научиш во животот да ги балансираш работите, тоа е патот до мудроста....покрај другото.
Најголемата мудрост е некои работи да умееш да ги исклучиш од равенката. Компромисот не смее да постане начин на функционирање.

Зависи од единка до единка. Кај некои има опасност да бидат, како што викаш, понесени не само од скептицизмот туку и од многу други работи

Член од
27 април 2010
Мислења
14
Поени од реакции
4
Мислам дека Исус му рекол да го предаде затоа што така пишувало во Светото писмо само за да се исполни тоа што е пишано,а Јуда и не бил свесен дека го сторил тоа..

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
.

Исус Христос одсекогаш го сакал и го сака Јуда Искариот, но не и делата кои што ги направи тој!

За жал, денес има безброј многу луѓе коишто - слично на Јуда Искариот - поради материјалноста Го предаваат Царот на срцето!

Совршениот БОГ да ја помилува и душата на Јуда Искариот, а засекогаш да го уништи гревот и гревовите кој што ги направи тој и многу други како него.

Амин

Мислам дека Исус му рекол да го предаде затоа што така пишувало во Светото писмо само за да се исполни тоа што е пишано,а Јуда и не бил свесен дека го сторил тоа..

Господ Исус Христос однапред знаел дека баш тој едниот од Апостолите кој што најповеќе е врзан кон материјата, ќе го предаде, и немал потреба ништо да му каже, бидејќи случките пророчени во Светото Писмо се исполнуваат за наша поука и преобразение, додека се разбудиме и станеме сите според Образот БОЖЈИ - Христос!

ДајБОЖЕ додека има време сите да се разбудиме за Совршената Вистина .

Амин

Зашто коренот на сите зла е среброљубието, на што некои му се предадоа, се отклонија од верата и си навлекоа многу маки.

(1 Тимотеј 6:10)

.
.

Член од
15 јануари 2012
Мислења
11
Поени од реакции
2
Па и не ми е баш веродостојна библијата...барем оној дел што го имам прочитано, не ми дава до знаење за тоа како било и што било...а како што викаш ти дека се можеш да прочиташ само да се искриви вистината за православието...па нели подеблата на католицизам и православие е направена многу после завршувањето на библијата???
Сепак и бибилијата ја пишувал човек, а секоја вистина е релативна!
Токму затоа... Библијата ја пишувале Св. Апостоли вдаховени од Св. Дух што значи не се обични луге тие се во првиот ред на светителите...
--- надополнето: 24 јануари 2012 во 19:58 ---
А, од каде пак заеднички точки помеѓу „православието“ и Библијата? Во „православието“ поголеми авторитети се „житијата и преданијата“ отколку Библијата.
Кога Библијата би била најголемиот авторитет во „православието“ , „православието“ не би било на ова „тереџе“ на кое што е денес!!!

Со почит, Госпел.
Ги има и тоа многу...
Житијата и преданијата се нешто друго но целиот закон се темели на Библијата е сега што не се владееме сопред Библијата и светот е дојде до вакво дереџе треба да се подразмислиме за тоа!

Член од
19 ноември 2009
Мислења
499
Поени од реакции
84
Ако се се случува по Божја воља тогаш можам да кажам дека Јуда бил само дел од Божјиот план.

Член од
11 февруари 2012
Мислења
6
Поени од реакции
0
Interesno. A ne znael koga e sezona za smokvite.
Marko 11:12-13 12 Утредента, кога излегуваа од Бетанија, Исус огладне.
13 Од далечина забележа една разлистена смоква крај патот и се упати кон неа да види дали има плодови. Кога дојде, не најде плодови, туку само лисје, зашто сe уште не беше време за смокви.
Целата Библија е напишана во приказни ,приказни со преносно значење.Пријателе приказната за Исус и смоквата има сосема друго значење, Исус точно знаел што ке најде кај смоквата па затоа и го направил тоа што го направил. Ако го сакаш објаснувањето на приказната за смоквта би ти препорачал да побраш да ти ја објасни некој теолог, и ке видиш дека смоквата е симболика на народот а казната врз неа е казна врз народот што ке дојди заради" НАШИТЕ ПЛОДОВИ" што му ги даваме на Бога поззз.
--- надополнето: 22 февруари 2012 во 09:31 ---
Interesno. A ne znael koga e sezona za smokvite.
Marko 11:12-13 12 Утредента, кога излегуваа од Бетанија, Исус огладне.
13 Од далечина забележа една разлистена смоква крај патот и се упати кон неа да види дали има плодови. Кога дојде, не најде плодови, туку само лисје, зашто сe уште не беше време за смокви.

JimmyHoFFa

NAVIGATOR
Член од
8 септември 2010
Мислења
1.196
Поени од реакции
482
Што е со ова утринско отварање Библија религија и незнам што на сите теми и области :confused:

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Целата Библија е напишана во приказни ,приказни со преносно значење.Пријателе приказната за Исус и смоквата има сосема друго значење, Исус точно знаел што ке најде кај смоквата па затоа и го направил тоа што го направил. Ако го сакаш објаснувањето на приказната за смоквта би ти препорачал да побраш да ти ја објасни некој теолог, и ке видиш дека смоквата е симболика на народот а казната врз неа е казна врз народот што ке дојди заради" НАШИТЕ ПЛОДОВИ" што му ги даваме на Бога поззз.
--- надополнето: 22 февруари 2012 во 09:31 ---
Zosto ne ja gledate cela biblija kako prikaska i metafora tuku samo zborovite kade sto Isus jasno im dava do znaenje na lugeto deka toj ne e ni bog ni (vo bukvalna smisla) sin bozji ?
Koja e prikaznata vo zborovite koga go prasale za sudniot den a toj im rekol deka ne znae nitu toj nitu angelite tuku samo Bog ?

Член од
11 февруари 2012
Мислења
6
Поени од реакции
0
Zosto ne ja gledate cela biblija kako prikaska i metafora tuku samo zborovite kade sto Isus jasno im dava do znaenje na lugeto deka toj ne e ni bog ni (vo bukvalna smisla) sin bozji ?
Koja e prikaznata vo zborovite koga go prasale za sudniot den a toj im rekol deka ne znae nitu toj nitu angelite tuku samo Bog ?
Ти реков на такви прашања можат да ти одговорат само теолози ама јас ке ти по објаснам малку : Значи Исус е и Бог и Човек човечката природа вонего е таја која говори во тој момент па затоа вели дека незнае за судниот ден.Ама ако си ја читал библијата тогаш сигурно си прочитал дека Исус е судијата што ке не суди во последниот ден а судија е само бог значи пријателе Исус е бог но и човек во исто време тројца единосушна и неразделан за нас луѓето не сватливо нешто поззз.

Kajgana Shop

На врв Bottom