Ја браниме нацијата од грчката агресија

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
Ја браниме нацијата од грчката агресија
Македонија е подготвена за разумен компромис што нема да ги загрози нашиот јазичен идентитет, нашето достоинство и право на национално самоопределување. Она на што не сме подготвени е да прифатиме наложен диктат од Атина, истакнува Милошоски.....
Во секој случај ние не можеме да прифатиме дека спорот треба да се реши по секоја цена. Спорот не од секундарен карактер за националните интереси на Македонија, туку е од примарен карактер. И затоа, мислам дека тука треба да опстанеме на нашите принципи и на нашите национални интереси поврзани со уставното име. Од друга страна, очекувам дека во следниот период, иако шансите не се многу големи, разговорите што ги водиме со Атина да бидат уште една можност да го претставиме зачленувањето на Македонија во НАТО како нешто што е од заеднички интерес и за нас и за Грција. Ќе разговараме со силата на аргументите и ќе дадеме се' од себе.
Тоа што не зависи од нас, како на пример определбата на Грција да продолжи да ја применува политиката на блокирање, го имаме предвид и нема да не' изненади ако повторно се случи. Но, иако Грција може да ја блокира Македонија некаде и некогаш, не може тоа да го прави секаде и секогаш. И второ, ние сме убедени дека развојот и европеизацијата на македонското општество, како и напредокот на нашата економија премалку зависат од лошото дневно расположение на неколку политичари во Атина, а премногу зависат од нашата визија, посветеност на реформите и од вербата во успехот. ....:helou:

Ова е дел од интервјуто на министерот Милошоски
ИЗВОР

Крусер

Тотем Пума
Член од
4 јули 2008
Мислења
3.556
Поени од реакции
1.613
Така е! :zver:

Во овој спор се решава Македонскиот национален идентитет. Не смееме да прифатиме ништо друго освен целосно решавање на Македонското прашање и тоа само и единствено во полза на Македонија и Македонците.

На крајот на краиштата, Грците сами си го бараа ова... Не го гледав самитот во Букурешт кога нè ветоизираа, ама сум чул дека Бакојани рекла нешто како „Не сакаме име кое ќе биде на брзина наметнато, туку сакаме трајно решавање на работите“ или слично.

Е па ако сакаат трајно решавање, ќе се реши трајно - признавање на Македонија под нејзиното уставно име, признавање на Македонската нација, јазик, култура и историја, признавање на Македонското национално малцинство и признавање на Букурешт 1913, т.е. дека Беломорска Македонија е дел од Грција само од тогаш и не од порано. Ова е минимумот на кој треба да одиме.

И ниту НАТО, ниту ЕУ, нити кое било друго друштво не е доволно вредно колку ова.

Тоа може да значи дека ќе имаме финансиска криза, на пример, бидејќи најверојатно ќе бидеме целосно блокирани, ама тоа е тоа. Вреди тоа да се издржи ако сакаме да истраеме за својата нација.

Секоја чест за Милошоски за ваквата поставеност на работите. :helou:

realen_07

Опозиционер
Член од
12 април 2008
Мислења
3.636
Поени од реакции
134
Абе шо е работава. ?
Бранење на јазик.
Бранење на народ.
Бранење на идентитет.
Или Јас сум ќор, или тука веќе никој не споменува бранење на име.

Башка тука никој и не го интересира тоа.
Или пак........вазелинот се погоди ?

Член од
14 март 2008
Мислења
574
Поени од реакции
14
Зарем заборавивте дека ИМЕТО веќе е предадено... та уште пред да тргнат за букурешт, предавникот милошовски изјави дека се сложиле со Република Македонија (Скопје)... Ве варат на тивок оган, за да не осетите дека ви гори под нозете, оти може да изрипате од лонецот ако одеднаш ви дојде многу жешко...

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
Зарем заборавивте дека ИМЕТО веќе е предадено... та уште пред да тргнат за букурешт, предавникот милошовски изјави дека се сложиле со Република Македонија (Скопје)... Ве варат на тивок оган, за да не осетите дека ви гори под нозете, оти може да изрипате од лонецот ако одеднаш ви дојде многу жешко...
А што ако тоа го прифатија како фарса? т.е. Се знаеше дека гејците нема да прифатат па затоа нашите како демек прифатија? :toe:

Сепак ако преговорите добиваат друга димензија за нас може да е СУПЕР или пак ФАТАЛНО. Исто како покер, сега вложивме повеќе. Иако коцката со државата можеби на многумина ви изгледа непромислено, треба да сфатиме дека седењето во место, како до сега не направи ништо за Македонија. Редно е да се покаже заб и да не се седи во место. Човек што нема ништо, нема што да изгуби а ние моментално се наоѓаме во ваква состојба.

Само напред, со полна пареа.

Член од
22 февруари 2008
Мислења
1.647
Поени од реакции
45
А што ако тоа го прифатија како фарса? т.е. Се знаеше дека гејците нема да прифатат па затоа нашите како демек прифатија? :toe:

Сепак ако преговорите добиваат друга димензија за нас може да е СУПЕР или пак ФАТАЛНО. Исто како покер, сега вложивме повеќе. Иако коцката со државата можеби на многумина ви изгледа непромислено, треба да сфатиме дека седењето во место, како до сега не направи ништо за Македонија. Редно е да се покаже заб и да не се седи во место. Човек што нема ништо, нема што да изгуби а ние моментално се наоѓаме во ваква состојба.

Само напред, со полна пареа.
Значи се било фарса ? Е ама фарсааа :kesa:.

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
Значи се било фарса ? Е ама фарсааа :kesa:.
Баце цела работа е фарса...
!!!МАПЕТ ШОУ!!!

Сакав да кажам дека тие го прифатија тоа како знак дека Македонија прави компромис, знаејки дека Гејлада веќе не го прифаќа.
Што значи Македонија испадна добра а гејлада лоша.(барем тоа беше планот).

Член од
22 февруари 2008
Мислења
1.647
Поени од реакции
45
Баце цела работа е фарса...
!!!МАПЕТ ШОУ!!!

Сакав да кажам дека тие го прифатија тоа како знак дека Македонија прави компромис, знаејки дека Гејлада веќе не го прифаќа.
Што значи Македонија испадна добра а гејлада лоша.(барем тоа беше планот).
А кој е ќарот од нашата „добрина„ ? ...И што ќе правевме ако грците ја прифатија таа наша „фарса„ ? Ке им речевме, изгоре лончето, тоа беше само фарса да ве заебаваме ? Ај не заебавај. Самиот факт што продолжуваме со преговори, доволно кажува дека се бара компромисно решение, а не фарса.:toe:

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
А кој е ќарот од нашата „добрина„ ? ...И што ќе правевме ако грците ја прифатија таа наша „фарса„ ? Ке им речевме, изгоре лончето, тоа беше само фарса да ве заебаваме ? Ај не заебавај. Самиот факт што продолжуваме со преговори, доволно кажува дека се бара компромисно решение, а не фарса.:toe:
Грците веќе го одбија предлогот, сигурно ако се навратиш на весниците ќе го согледаш тоа. Гејците уште на Нимиц му одбија таков предлог.

А што на тебе не ти е јасно? Името ќе ни го сменат а ние ќе си викаме, арно е можело и полошо. Песимист сум можеби но така е, не гледам многу излези освен:
1. Да се трпи гладен
2. Да има војна и да се трпи гладен

Јас сум против менување на ИМЕТО, како и секој друг Македонец, но кажи ми сега ти Калипсо, дали мислиш дека постои некој во Македонија кој што ќе каже НЕ! Ако дојде до компромисно решение?

Член од
22 февруари 2008
Мислења
1.647
Поени од реакции
45
Грците веќе го одбија предлогот, сигурно ако се навратиш на весниците ќе го согледаш тоа. Гејците уште на Нимиц му одбија таков предлог.

А што на тебе не ти е јасно? Името ќе ни го сменат а ние ќе си викаме, арно е можело и полошо. Песимист сум можеби но така е, не гледам многу излези освен:
1. Да се трпи гладен
2. Да има војна и да се трпи гладен

Јас сум против менување на ИМЕТО, како и секој друг Македонец, но кажи ми сега ти Калипсо, дали мислиш дека постои некој во Македонија кој што ќе каже НЕ! Ако дојде до компромисно решение?
За жал, мислам дека бројката е се помала. Проблемот се става некако во втор план, баш сега кога грците најавуваат дека Септември ќе биде клучен, а и Американците очекуваат решение на есен. А со кои работи се става проблемот во втор план, т.е кои работи „случајно„ се ставаат во прв или ГРО план, ти сам процени.
Инаку и јас сум против промена на името.

Член од
12 мај 2008
Мислења
506
Поени од реакции
25
Абе шо е работава. ?
Бранење на јазик.
Бранење на народ.
Бранење на идентитет.

Башка тука никој и не го интересира тоа.
Или пак........вазелинот се погоди ?
Ние сами го креваме тоа прашање.Мислам дека е поголем трик и од оној на ѓаволот.Ќе го смениме името...тоа сите го знаеме.
Ама кога паѓаш паѓај со стил:)
Сами си го поставуваме “предизвикот“ кој на крај (после реалниот неуспех со промена на името) ќе го одбраниме и ќе биде фифти-фифти.
Ни Грција победник ни Македонија(каква и да е во тој момент) победник.
Живело братство и јединство!

Член од
22 април 2005
Мислења
2.492
Поени од реакции
1.120
Ве варат на тивок оган, за да не осетите дека ви гори под нозете, оти може да изрипате од лонецот ако одеднаш ви дојде многу жешко...
kogo toa go varat? kon kogo se obrakas? kon makedoncite?
ti od kade si? ne si makedonec?

ako ne si, togas sto si tolku zasegnat so ova prashanje?

Абе шо е работава. ?
Бранење на јазик.
Бранење на народ.
Бранење на идентитет.
inaku rabotata e branenje onamu kade kje te napadnat. ako fudbalska topka ti nadoaga silno vo predelot na jajcata, racete nema da gi stavis preku lice, nego tokmu tamu dole da se zastitis. taka i nie, ako go napgaat jazikot, jazikot kje go branie. identitet, identitet. sho treba - toa.

branenje na ime ne se spomnuva, toa moze da spomne samo nekoj shto ima vo plan da go smeni. t.e. shto e spremen da izgubi, ustvari najtocno onoj shto go stavil na masa za pazaranje.

Крусер

Тотем Пума
Член од
4 јули 2008
Мислења
3.556
Поени од реакции
1.613
Не ми е јасно само зошто се преговара... Што имаме ние воопшто да добиеме и од НАТО и од ЕУ?

Во НАТО веќе сме, ако не се лажам... Нашите војници веќе се во Ирак.

А ЕУ? Да ни рипнат цените, а стандардот не? Не знам колку е тоа пожелно...

Шенген визи? Па ни на Бугарија не и` дадоа, а нели ја примија во ЕУ... Не знам дали ќе може да очекуваме нешто подобро за нас...

Не знам сериозно зошто толку сте се уплашиле... Ако нема преговори, нема за што да се збори.

А гладувањето си доаѓа ионака. А војната... па нели бевме „оаза на мирот“ кога се распаѓаше Југославија, па пак добивме конфликт во 2001.

Дајте сфатете еднаш дека без разлика на сè, срањата ќе дојдат. Ние треба само да се држиме до своето: името, нацијата, јазикот, културата, историјата.

Па ако треба тоа и нека нè убие. Зашто јас не знам дали би можел да живеам инаку, освен како Македонец.

А ако сме грешка на природата, ќе изгинеме сеедно (еволуција, нели). Значи, пак има смисла да се држиме до своето.

Идејата е што всушност никој не нè напаѓа... Само ние се плашиме од тоа.

Имајте го тоа на ум.

Kajgana Shop

На врв Bottom