ЈСП - случки, прашања, дискусии

Таруно

Еким
Член од
9 јуни 2010
Мислења
2.610
Поени од реакции
2.505
Член од
27 ноември 2007
Мислења
30.983
Поени од реакции
74.030
Врв на кретенизмот!
Па ова е уште полошо. Малку им беа два дена, па ајде сега секој ден нека се возат. Не се задоволуваат они, има до максимум секој ден да се возат. Божем ќе се намалела гужвата :tapp:
Па и после 15 ако се качат, да не ќе ги симне некој од автобус?
My ass....
Дај им во најголемиот шпиц. Кој не ебе нас по 1 050 денари секој месец што плаќаме.
Што курац не им дадат во сабота и недела да им биде гага. Ако сакаат и до марс нека си се возат, а не во работни денови кога во автобусите основци, средношколци, студенти, работници имаат ВИСТИНСКА ПОТРЕБА ОД КОРИСТЕЊЕ НАН АВТОБУСИТЕ.
Денес каква инвазија направија :eek:
Мислам дека толкави гужви не направија ни на првиот проклет ( :D) петок кога им дадоа гага возење.
Па не им е малку што се возат низ цел град, си се шетаат. Туку мора да носат и куфери со тркалца, што фаќаат место за 20 души. Па ќе седнат и ќе го опнат куферот кој зафаќа пола автибус до нив.
И курац ни напред ни назад можеш да одиш.
Во вторникот пред две недели, братучед ми неможел да се симне ради нив, па место кај Холидеј ин, се симнал кај Континентал :pos::pos::pos:

D

D_NazGUL

Гостин
Еве денес една случка во автобус со број 8 (од оние двокатниве).
Отсабајлечки така си одам на работа и си седнав горе на спрат и онака додека се трудам низ тоа замаглените прозори да укапирам каде се наоѓаме, слушам на разгласот: „Абе ќе излегуваш ли?“ за после тоа да проследи одговор од очигледно постар човек: „Па нормално нели стојам пред задна врата“.
Во суштина од коментарите на патниците разбрав дека шоферот си дал слобода да по своја лична процена донесе одлука дека на дадената станица нема кој да се симне и си продолжува по релацијата. Првенствено јас колку знам должни се да застанат на секоја станица. Како второ какво е тоа обраќање „Абе ќе излегуваш ли?“. Цел ден на радио (Сити мислам беше) ми го тупат со рекламата дека автобусите биле вакви или онакви и дека имале професионални возачи - ШИЈЕМ ТИ ГА ЃУРО! Со чесни исклучоци, поголемиот дел се крајно невоспитани и вулгарни. Абе ако сака нека вози и 635ка за некое село богу иза леџа, не смее професионален возач да си дозволува такви испади. Ајде да ги видам ЈСП покрај зачестените контроли за карти и слободни, нека пратат нивни луѓе у цивилка нека шараат цел ден низ градот во разни автобуси па да си направат едно испитување. Да не зборам што во споменатиот автобус ЕЧЕШЕ народно, значи не суптилно тивко колку за душа на шоферот (разбирам не сите сакаат да слушаат Антена или Сити или што ја знам што). Катастрофа.
Предходната недела исто во 15А една постара госпоѓа симнувајки се од вторит спрат се засопна и одвај се додрши да не падне. Таман се симна на задна врата шоферот ја затвори и тргна. Госпоѓава почна да стиска на копчето за запирање и истовремено да вика по шоферот, но за жал безуспешно. Нејзиниот труд беше проследен со 30секунди молк за потоа на разгласот да се јави гласот на правдината: „Госпожа неможам ја кога Вие сакате да застанувам, не е ова пазар!„ Кој ѓавол им се копчињата не ми е јасно? Госпоѓата не му звонеше на пола пат помеѓу станици. Автобусот не беше ниту тргнат од станицава.

Член од
16 јули 2007
Мислења
12.498
Поени од реакции
4.072
Денес зборат старциве во автобус, зошто секој ден не им било бесплатно, неможеле работиве да си ги завршат сите, и ова ко за инает... Боже мој

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Дедо ми е закон морам да признам. Работи на 75 години во фабрика и си купува месечен билет како и сите останати. Вчера му викам, дедо нема веќе да се возат пензионериве без пари. Кога викна: Море бегај ајде само гужви прават нека се манат од автобусите.:pos:

Таруно

Еким
Член од
9 јуни 2010
Мислења
2.610
Поени од реакции
2.505
Дедо ми е закон морам да признам. Работи на 75 години во фабрика и си купува месечен билет како и сите останати. Вчера му викам, дедо нема веќе да се возат пензионериве без пари. Кога викна: Море бегај ајде само гужви прават нека се манат од автобусите.:pos:
Треба да им влезе во бус и да им се раздере „што е бе гагаџии, најдовте-зајдовте. Срамотилаци ни едни“. :)

пс. ако може да се донесе закон за патниците во бус да треба да ги масираат пензионерите дур седат на столче, за да не им дојде многу заморно шетањето. :)

Зајче

Бело, и тоа!
Член од
13 септември 2008
Мислења
3.439
Поени од реакции
3.945
Контролорите и патниците се обвинуваат меѓу себе
Задоволството на граѓаните од новите автобуси на ЈСП го расипаа „старите навики“ на некои контролори, кои се однесуваат некултурно, со висок тон, па дури и насилнички
Патниците што секој ден се возат со автобус на линијата двојка велат дека постојано гледаат вербални расправии помеѓу патници и контролори.
- Неодамна се случи инцидент со една моја другарка. Бидејќи влезе од задната врата, сакаше да оди напред кај возачот да си купи карта, но еден од контролорите ја застана и почна да и се обраќа со висок тон и да ја држи за рака. Воопшто не сакаше да ја ислуша, туку почна да вика и да се заканува дека ако не плати казна, ќе ја носи во станица. Сите што го видовме тоа почнавме да се буниме дека не смее контролор да се однесува некултурно и да покажува сила на кого било, а камоли на девојчиња - вели Татјана Ѓорѓиевска, редовна патничка во двојка.
Од ЈСП објаснуваат дека доколку некој се пожали од однесувањето на контролата, случајот прво се испитува.
- Во согласност со предвидениот правилник за работен ред и дисциплина се проверува случајот и доколку некој од контролорите е навистина виновен, се преземаат дисциплински мерки и се пропишуваат казни - велат надлежните во ЈСП.
Во моментов во Јавното сообраќајно претпријатие има вработено околу 65 контролори, кои за да бидат на таа функција треба да имаат завршено најмалку средно образование.
- Според најновите измени во Законот за превоз на патници во патниот сообраќај, контролорите добиваат посебни задачи, од нивниот прием до извршување на работните обврски, и во моментот тие се применуваат. Контролата ги покрива сите линии, и градски и приградски, по однапред направен распоред во три смени. Инциденти може да се случат на сите линии, нема посебно одредени линии каде што има повеќе или помалку, само зависи за каков вид инцидент станува збор - велат од ЈСП.
Од ЈСП кажуваат дека и контролорите често знаат да се пожалат на несовесното однесување на одредени граѓани.
Автор: Ма.Т.

ПС:Дечките од Владата се малку пишман за двокатните, ама ништо јавно.Се мислат за некакво можно преформулирање на договорот со Јутонг.
Дај линк од ова ... денес се деси нешто слично. Албанец контролор си прави муабет со албанец патник кој немаше карта. Зборат на албански. И една жена нешто изгледа им се умеша и овој контролорот коа почна да и се дере, ко мрднат некој. Многу ме изнервира!

Таруно

Еким
Член од
9 јуни 2010
Мислења
2.610
Поени од реакции
2.505
Дај линк од ова ... денес се деси нешто слично. Албанец контролор си прави муабет со албанец патник кој немаше карта. Зборат на албански. И една жена нешто изгледа им се умеша и овој контролорот коа почна да и се дере, ко мрднат некој. Многу ме изнервира!

Е за ова ќењав јас и претходно. Шпанците ќе си се шверцаат на национална база, а на нашиве ќе им изиграваат шерифи.

Зајче

Бело, и тоа!
Член од
13 септември 2008
Мислења
3.439
Поени од реакции
3.945
Е за ова ќењав јас и претходно. Шпанците ќе си се шверцаат на национална база, а на нашиве ќе им изиграваат шерифи.
Епа и жената изгледа кењаше за тоа дека овој не го брка и овој и се развика со зборовите: "Ај ма госпоѓо гледајте си работа, па му барам 200 денари и лична карта, не се мешајте кога не знаете албански." И уште нешто и кажа ама така дрско и гласно, цел автобус гледаше натака

Таруно

Еким
Член од
9 јуни 2010
Мислења
2.610
Поени од реакции
2.505
Епа и жената изгледа кењаше за тоа дека овој не го брка и овој и се развика со зборовите: "Ај ма госпоѓо гледајте си работа, па му барам 200 денари и лична карта, не се мешајте кога не знаете албански." И уште нешто и кажа ама така дрско и гласно, цел автобус гледаше натака

И му даде тој пари и лична карта !? Жими џими. Госпоѓата има право да се меша, доколку тој не ги третира сите подеднакво, а тој нема право да и се издерава.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Пред некоја недела во бус се качи едно девојче до мене седеше и влезе контрола едниот од нив беше Албанец а другиот не знам ама македонска фаца ми имаше. И девојчево почна да објаснува дека нема пари, дека оди да извади од банкомат, дека немало во банкоматот во населба. Рече дури ако сака и да ја претресат. Се расправаше со овој Албанецов ама кога се симна од горе тој другиот, праша што е проблемот и Албанецов вика прв пат и се десило, нема пари за карта, дали да ја пуштиме и другиов рече Ок, нема проблем.

Сигурно во случајот на Зајче бил само еден пратен во контрола или сите што биле во бусот биле од ... нив :)

Џони.

Не е Џони.
Член од
4 ноември 2009
Мислења
1.554
Поени од реакции
1.037
Денес каква инвазија направија :eek:
Мислам дека толкави гужви не направија ни на првиот проклет ( :D) петок кога им дадоа гага возење.
Баш денес немаше гужва. :eek: Вчера повеќе гужва видов. Незнам која е причината. :)

Kajgana Shop

На врв Bottom