ЈСП - случки, прашања, дискусии

Џони.

Не е Џони.
Член од
4 ноември 2009
Мислења
1.554
Поени од реакции
1.037
За да нема забуни, автобусите ќе застануваат после Соравија.
Баш кога ја спомна ,,автобускава''. Одма до ивичњакот од тротоарот има земјена површина т.е. пошто ја прскаат со прскалки е КАЛ! И како што се симињаат од автобус се уцапуваат тие што незнаат. Ја успеав да прескокнам ама овие постариве се уцапуваат. Или нека застанува малце поназад автобусот или нека го бетонират тоа. Нема смисла вака да изигравам циркузант на секое симнување.

Таруно

Еким
Член од
9 јуни 2010
Мислења
2.610
Поени од реакции
2.505
Баш кога ја спомна ,,автобускава''. Одма до ивичњакот од тротоарот има земјена површина т.е. пошто ја прскаат со прскалки е КАЛ! И како што се симињаат од автобус се уцапуваат тие што незнаат. Ја успеав да прескокнам ама овие постариве се уцапуваат. Или нека застанува малце поназад автобусот или нека го бетонират тоа. Нема смисла вака да изигравам циркузант на секое симнување.
Е затоа е убаво да си од село. Си идеш со кал од дома и не се трудиш да прерипуваш калови во град, а сите мислат дека таму си се зацапал. ;)

демнач

Неафирмиран кајганџија
Член од
11 август 2008
Мислења
1.621
Поени од реакции
413
Мене ме нервира до кога ќе тераат со двојни аршини?
Се иам шверцано еднаш во мој цел досегашен живот и бев ескпресно фатен од контрола во недела на пладне (каков баксуз) и три саата не признавав дека неќам да платам туку дека картата не ми ја искуцало апаратчето.Тоа беше прв и последен пат како за информација.
Е сега што ми смета?
Седам на горен спрат иде контрола и вика на еден
-"Карта"?
Патников одговара"Шоферот знае дека неам со него сум"?
Исто така два тројца знам што секојдневно се возат без да платат денар.

Гледав да бидам фер и да си речам "снајди се и ти бе па биди си како нив ако можеш што ти се криви" но кога ми се случило еднаш или два пати да ми се затуре некаде картата а се качил контролава ми седел два саата над глава наводно "јас иам време да те чекам да ја најдеш ама знам дека немаш"?

Цел автобус гледа во тебе иако му викаш на крај на краевите да го праша шоферот дека може и ќе се досети дека земав карта зашто навистина не сум таков да не платам а он ми одговара фраерски "ма што има да го прашам него имаш или немаш карта"

Се прашувам дали вреди да бидеш поштен или едноставно да се шверцуваш а со тебе да си носиш 200 денара за казна и ако успееш да се возиш повеќе од 8 пати и да не си фатен од контрола кога некогаш ќе налетаат џентлменски коа ќе те прашаат за карта да им пружиш казна 200 денара и да не се замараш.

Пензионери,познаници,шверцери сите се возат без пари а само јас и уште некои што ќе се препознаете си плаќаме како да иаме печатница за пари.

Таруно

Еким
Член од
9 јуни 2010
Мислења
2.610
Поени од реакции
2.505
Мене ме нервира до кога ќе тераат со двојни аршини?
Е да си ми жив и здрав. Токму поради тие двојни аршини ми иде никад да не платам карта. Пред 2-3 недели пази што се дешава во бус: се качувам, купувам карта, куцам нормално и одам на крај на бусот да си седнам. На неколку станици потоа се качува група луѓе, двајца повозрасни (негде 40тина години) и двајца дечки (негде 20тина години) и седнуваат на крај до мене. Се качува контрола, Македонец и Албанец. Македонецот оди на крај кај што бевме ние, а Албанецот од почетокот на бусот. Македонецот бара карти од дечките, кои испадна да се Албанци, а тие се прават наудрени дека не го разбираат. Доаѓа Албанецот и збори со нив на албански, повишува тон ко да се кара, ама освен разговор ништо не се дешава. Македонецот виде не виде, се тргна од таму и отиде кај повозрасните кои исто испадна да се Албанци и тие исто на почеток се праат наудрени дека не знаат македонски, ама откако слушнаа дека има и Албанец контролор едниот прозбори: „Немаме, не знае овој (покажува накај другиот контролор)“. Контролорот Албанец ќути. Македонецот им вика „Ај децава ок да ги разберам, ама како вие така возрасни не плаќате“ и тоа на тивок тон, ко да ги моли. Албанецот пак „Како така, така. Остај ме нервозен сум! Груевски само за него си гледа, за нас Албанците ништо, неаме работа, кај жена ми да живеам на што личи тоа“. Македонецот контролор само се сврте, виде дека не реагира ни Албанецот контролор и си замина. Ги пуштија без карти.

Јас гледам и цело време се прашувам за кој кур плаќам карта. Ептен се изнервирав. Мислев да го пријавам случајот во ЈСП, ама сигурно Македонецот ќе го јадеше дека не им наплатил, па не го пријавив.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Јас гледам и цело време се прашувам за кој кур плаќам карта. Ептен се изнервирав. Мислев да го пријавам случајот во ЈСП, ама сигурно Македонецот ќе го јадеше дека не им наплатил, па не го пријавив.
Зошто да не го јаде? Соучесник е.

демнач

Неафирмиран кајганџија
Член од
11 август 2008
Мислења
1.621
Поени од реакции
413
Е да си ми жив и здрав. Токму поради тие двојни аршини ми иде никад да не платам карта.
Треба по се изгледа да ги пријавуваме иначе вака ништо не праиме.
Секој патник по едно пријавување ќе се подзамислат малце можеби.

Таруно

Еким
Член од
9 јуни 2010
Мислења
2.610
Поени од реакции
2.505
Зошто да не го јаде? Соучесник е.
Да соучесник е, ама немоќен да постапи како што треба кога и колегата не го поддржува. Оставен беше сам на себе, а ако пробаше да им наплати сигурно ќе станеа и ќе го затепаа. Сум го видел тоа и порано, верувај.

А сочувствував со него зошто и јас сум се нашол во ситуација кога и тие што се со тебе ќе се свртат против тебе или ќе те остават на цедило, па снајди се како можеш.
--- надополнето: Oct 10, 2011 10:04 AM ---
Треба по се изгледа да ги пријавуваме иначе вака ништо не праиме.
Секој патник по едно пријавување ќе се подзамислат малце можеби.
Најверојатно треба да оди и еден цајкан со нив, оти вака Македонецот секогаш ќе го јаде.

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.231
Поени од реакции
4.104
Да соучесник е, ама немоќен да постапи како што треба кога и колегата не го поддржува. Оставен беше сам на себе, а ако пробаше да им наплати сигурно ќе станеа и ќе го затепаа. Сум го видел тоа и порано, верувај.

А сочувствував со него зошто и јас сум се нашол во ситуација кога и тие што се со тебе ќе се свртат против тебе или ќе те остават на цедило, па снајди се како можеш.
--- надополнето: Oct 10, 2011 10:04 AM ---

Најверојатно треба да оди и еден цајкан со нив, оти вака Македонецот секогаш ќе го јаде.
Треба да пуштаат некои од теретана испаднати, без врат, бричени во главата за контролори, па да ги видам шиптариштава тогаш дали нема да платат казна... за партал го фаќа и низ џам, другите ко ќе видат со трчање ќе му дадат пари.

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.510
Поени од реакции
8.105
Треба да пуштаат некои од теретана испаднати, без врат, бричени во главата за контролори, па да ги видам албанециштава тогаш дали нема да платат казна... за партал го фаќа и низ џам, другите ко ќе видат со трчање ќе му дадат пари.
И сегашниве контролори не се лоши за такви работи, ама има едно ама. Не смеат физички да го напаѓаат патникот.
За пријавување, треба да се пријави случајот, па дисциплинска на ЈСП нека превземе мерки.

С

сашенко

Гостин
И сегашниве контролори не се лоши за такви работи, ама има едно ама. Не смеат физички да го напаѓаат патникот.
За пријавување, треба да се пријави случајот, па дисциплинска на ЈСП нека превземе мерки.
'

Минатата недела бев сведок на една слична ситуација во јсп автобус.Пијаница, вреѓаше луѓе, пцуеше, правеше колук назад во автобусот :pos: и триста акробации слични.Дојде контролата, го начека дури и без карта и го остави за да не се расправале со него греота било.Луѓето се жалеа, ни скурчи на сите ама го трпевме до бит пазар зошто контролорите не сакаа да се замараат со такви работи.Епа ако се само за да не ебат ко немаме карти, а кога поштените што плаќаат имаат потреба од нив во вакви случаеви да ги нема, епа секоја чест за ЈСП

Член од
13 август 2008
Мислења
827
Поени од реакции
101
Не можеа ли малку повисоки да ги направат двокатните автобуси, во Македонијава има и високи луѓе. :/
да беа повисоки од тоа што се сега, сега немаше да има само еден панорамски пола од нив ке беа :pos:

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.231
Поени од реакции
4.104
Е тука е проблемот кај нас, што ниедна институција не функционира, а посебно кога се Албанци во прашање... Само сила применување е чарето, што е можно почести и подрастично. Да видиш каков ред ќе се воведи, небаре Јапонија е...

Зајче

Бело, и тоа!
Член од
13 септември 2008
Мислења
3.439
Поени од реакции
3.945
Ееее колку пати им имам пишано на страната на ЈСП за тие двојни аршини, ама никогаш не се објавува тоа ... се објавуваат само коментарите од типот: "Браво за новите автобуси, топ сте."

Kajgana Shop

На врв Bottom