ЈСП - случки, прашања, дискусии

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.510
Поени од реакции
8.108
Ова со двоспратните и куцањето што е лошо поставено е бидејќи треба да се вгради систем за електронски картички, ко што имаат приватните, е сеа кога ќе се случи тоа, мислам дека треба втора половина на 2012 година, ме мрзи да гуглам.

Во врска со куцање карти, најдобар систем имаат во Белград. До секоја врата на првата шипка има кутија за куцање. Е сеа малку старовремски се, дупчалка за хартија, ама побрзо врви куцањето и менувањето на патници на автобуските.

Член од
8 октомври 2009
Мислења
312
Поени од реакции
153
Дешавка: се возам во 22-ка и пуштено греење, а надвор топло.
Една госпоѓа нешто се побуни, возачов не ја рецна.
Оваа се засили, овој се налути, го исклучи греењето на една минута, и потоа го засили дупло.
Резултат = на следната станица се симнаа 95% од патниците ;)
Исто и у 24ка :D Ама од кога му стана многу топло сам си ја исклучи, а и зависи од возачот дали ќе пушти клима има такви намќори што ја штедат а има и такви да ти е мерак да влезеш у автобус (y)

O

onlya

Гостин
Не можеа ли малку повисоки да ги направат двокатните автобуси, во Македонијава има и високи луѓе. :/

Џони.

Не е Џони.
Член од
4 ноември 2009
Мислења
1.554
Поени од реакции
1.037
А да подразмислите малце за условите на нашите патишта? Мостовите ако се високи 4.10 како може да направат автобус 4.20 да поминува под нив. Кај оној мостот у Бутел едвај проаѓа двоспратна. Рака да пружам низ прозор можам да го дофатам мостот.

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
А да подразмислите малце за условите на нашите патишта? Мостовите ако се високи 4.10 како може да направат автобус 4.20 да поминува под нив. Кај оној мостот у Бутел едвај проаѓа двоспратна. Рака да пружам низ прозор можам да го дофатам мостот.
Чим више спомна мостови,никако неможам да сфатам како 50 двоспратна влегува под ГТЦ? :D

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
Имаат заборавено нашите дека се потребни двојни автобуси од Лазовите. Двокатните неможат да ги заменат таквите затоа што скоро и да нема место за стоење,а во одредени периоди од денот си има голема гужва. Можеби ако направат почести линии па ќе биде подобро.
За висината приметив дека долу е ниско, но ете можеби тоа е заради мостовите.

Џони.

Не е Џони.
Член од
4 ноември 2009
Мислења
1.554
Поени од реакции
1.037
Чим више спомна мостови,никако неможам да сфатам како 50 двоспратна влегува под ГТЦ? :D
Автобуси под ГТЦ не возат веќе подолго време. Повеќе од месец има сигурно. Раскопано е и нов асфалт ставаат (можеби ќе го спуштаат асфалтот за да се добие на висина), али мислам дека двоспратните нема да возат од таму никогаш.
--- надополнето: Oct 9, 2011 7:38 PM ---
За висината приметив дека долу е ниско, но ете можеби тоа е заради мостовите.
Доле е високо 1.90м, а горе е високо 1.70м. Целиот автобус е висок 4.00м. Конезите понудиле две варијанти едните високи 4.20м ,а другите 4.00м. Нашите порачале од тие високи 4.00м поради условите на патот (мостови, семафори, телефонски кабли). Се надевам дека сега е појасно зашто се толку ,,ниски'' двоспратните.

Инаку да се надоврзам за дуплите лазови. Имаше најава дека порачале 10 такви од Украина ама пред некое време слушнав дека сите автобуси од Украина се стигнати, а дупли лазови нема. Значи најверојатно се премислиле тие од ЈСП, незнам од кои причини.

Според мене, тие лазови беа наменети за линијата 57, но откако увиделе дека под мостот во Бутел (инаку еден од најниските мостови што ги имам видено во градов) двоспратните можат (едвај) да поминат, ја поништиле нарачката.
Али ова е според мене може и не е вака, само си кажувам што мислам.

M

Mario Gómez

Гостин
А многу ми е чудно што и оние чеканчињата за во итни ситуации што служат за кршење на стаклото се оставени, прашање на време е кога некој неандрталец ќе ги искористи од ќејф.
незнам колку пати досега сум бил сведок на искористување на тие чекани, незнам зошо ги ставаат у градски автобус, тие мислам се користат во крајни случани коа автобусот ќе пропадне у вода да излезиш надвор, а вака со секаков народ тие се опасно оружје, пред две години на екскурзија едно дете две конци доби од нив.

И така да ја раскажам мојата прва јутонг приказна. Се качувам на двојка у автокоманда среќен као мало дете има место на горниот спрат:ROFLMAO:. Ама као у фрижидер да влагам, јас настинат, грлото, треска имам а климата у петта! Фаќам ги затворам тие капачињата а околу мене сите се мрштат, и ништо облеков јакната и ранецот го гушнав да се стоплам. :pos: И иде автобусот застанува на мавровка и опсада as always! Коа видов тие чекичите и шо народ има до мене малее си викам ако издржам здрав и жив до ѓорче ќе живеам до 100 и назад! :pos: Издржав здрав и жив да раскажуем, епик journey од 45 минути:confused:, па пешки побргу ќе стигнев!

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
незнам колку пати досега сум бил сведок на искористување на тие чекани, незнам зошо ги ставаат у градски автобус, тие мислам се користат во крајни случани коа автобусот ќе пропадне у вода да излезиш надвор, а вака со секаков народ тие се опасно оружје, пред две години на екскурзија едно дете две конци доби од нив.

И така да ја раскажам мојата прва јутонг приказна. Се качувам на двојка у автокоманда среќен као мало дете има место на горниот спрат:ROFLMAO:. Ама као у фрижидер да влагам, јас настинат, грлото, треска имам а климата у петта! Фаќам ги затворам тие капачињата а околу мене сите се мрштат, и ништо облеков јакната и ранецот го гушнав да се стоплам. :pos: И иде автобусот застанува на мавровка и опсада as always! Коа видов тие чекичите и по народ има до мене малее си викам ако издржам здрав и жив до ѓорче ќе живеам до 100 и назад! :pos: Издржав здрав и жив да раскажуем, епик journey од 45 минути:confused:, па пешки побргу ќе стигнев!
И за пожар ако се деси унатре се тие чекичиња, за емрџенсиес од секој размер али толку му сече на народов кај нас, го гледа тоа чеканче како потенцијално оружје :pos:

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.182
Поени од реакции
18.259
Инаку да се надоврзам за дуплите лазови. Имаше најава дека порачале 10 такви од Украина ама пред некое време слушнав дека сите автобуси од Украина се стигнати, а дупли лазови нема. Значи најверојатно се премислиле тие од ЈСП, незнам од кои причини.
Според мене, тие лазови беа наменети за линијата 57, но откако увиделе дека под мостот во Бутел (инаку еден од најниските мостови што ги имам видено во градов) двоспратните можат (едвај) да поминат, ја поништиле нарачката.
Али ова е според мене може и не е вака, само си кажувам што мислам.
Со првата нарачка освен обичните ЛАЗ автобуси ,беа нарачани уште 4 (замислете дури ЧЕТИРИ) зглобни автобуси...АМА, нашата ни почитувана Влада закаснила со исплаќање на одредени рати според планираната динамика на плаќање според договорот со фабриката и на тие каснења се пресметувале камати во случај на каснење со плаќањето и дека вредноста на каматите е компензирана со неиспорака на 4-те зглобни возила.

Е сега каматите се во вредност од околу 50.000.Ако сметаме дека еден зглобен автобус е 170.000 и нагоре илјади евра нешто тука смрде.
Ова го читав на build.mk ,а таму го имаше и линков од Алфа.Инаку е одговор на нивно прашање од фабриката во Л'вив.

http://www.vesti.alfa.mk/default.aspx?mId=36&eventId=40347
Македонија
ЛАЗ: Доцневме со автобусите ама Владата со плаќањето

вторник, 30 август 2011, 19:07

Пенали за зделката за украинските автобуси треба да плати и министерството за транспорт, тврди производелот на автобусите од Лвов. Поради не плаќање на автобусите на време, според украинците, казната за македонската страна е околу 50 000 евра. Реакцијата од ЛАЗ доаѓа откако од транспорт вчера за АЛФА одговорија дека ќе пресметаат околу 180 000 евра пенали- 50 000 бидејќи производителот доцнеше со испораката на обичните и 130 000 поради неиспораката на 4-те зглобни автобуси.​

„Првиот пат владата доцнепе 9-10 дена. Вториот пат владата доцнеше 21 ден со плаќањето. Таа сума (на пеналите) е околу 50 000 евра, од владата на Република Македонија до ЛАЗ и од ЛАЗ до владата на Република Македонија. “ изјави меѓу другото директорката на ЛАЗ за Балканот, Татјана Деријага.​

Според Деријага, односите меѓу двете страни сепак биле одлични. Откако на 22 август пристигнаа и последните од 80-те украински автобуси, украинците сега чекаат само уште Владата да им ги плати возилата. Се надеваат дека Транпспорт ќе останел на ветувањето- тоа да се случи до крајот на месецот, поради обврските на украинците кон нивните кредитори.​

Последните 39 од вкупно 80 украински автобуси ќе бидат свечено промовирани на 6-ти септември, заедно со 68 двокатни од Кина. За разлика од оригиналниот договор, нема да ги има 4-те зглобни автобуси. Украинците се надеваат на идна зделка за вакви автобуси во блиска иднина.​

Александар Димитриевски​

На крај ,пак е несфатливо ЗОШТО се тргнати зглобните автобуси (вредни над 700.000 евра! ) од договорот...

Член од
20 јули 2009
Мислења
865
Поени од реакции
600
Ја не сваќам зашто доле ставиле прозори со преграда...па тоа се едвај 30 цм во висина(ширина) за да може да се протнеш низ нив,во случај на опасност :)

m.marko21

-STR8-
Член од
16 мај 2008
Мислења
1.177
Поени од реакции
75
Музика (ако може да се рече и дека е музика тоа) мах volume и крици и извици исто така на max volume нешто што најмногу нервира.
Тоа што не се бањаат и смрдат на 100 метри со пречки, што урлаат на цел глас, се смејат хистерично, пуштаат непријатни звуци од мобилните кои удараат на психата, навистина ја нарушуваат целата атмосфера во автобустие.

По културно не би се изразил затоа што не заслужуват, индијанци, Албанци, просјаци, гнаси...

Член од
13 август 2008
Мислења
827
Поени од реакции
101
Ја не сваќам зашто доле ставиле прозори со преграда...па тоа се едвај 30 цм во висина(ширина) за да може да се протнеш низ нив,во случај на опасност :)
Ne se 30cm, toa pregradata e zalepena za prozorot(stakloto), i koga ke go skrsis se izleguva

Kajgana Shop

На врв Bottom