ЈСП - случки, прашања, дискусии

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
па добро би можело да се спроведе некој ред и правило , дека над 90 патници во автобусот не треба да има!!! и нема да има , па затоа после 5 минути ќе дојде друг!
Spored mene vaka bi trebalo
Некогаш сакам да имам повторно 15 години... Тогаш се` е совршено! :)

Не Пела, нема да има двокатни автобуси, затоа што не се функционални. Добро? Разбирам јас дека од тинејџерски побуди имаш симпатии кон нешто ново и помпазно, ама сфати дека не се вредни за парите. Не може да има автобус на 5 минути, освен ако не се преселиш вооо... Словенија на пример. Со парите што би оделе на оваа гнасна работа, подобро да се изгради метро или да се купат нови нископодни.

\m/arko

A place where the beer flows like wine...
Член од
15 јануари 2008
Мислења
6.357
Поени од реакции
790
Имаш право контролите се многу строги!!! треба да внимаваат што прават!! а и ние ако забораиме или неаме карти!
На ова ми текна уште една случка баш со контролорите...

Онака си чекам јас автобус за да одам кај другарче на журка и некои 10 метри од мене да имало контрола од 4ца луѓе а да не сум ги видел. И онака пред да се качам си мислам дали да платам карта или не и се разбира решив да не плаќам. После фала ку*цу дека ме фатија и ме однесоа назад. Ми викаат дај 200 денари, а ја не бе немам. Ме фаќаат двајца а другите двајца по џебови ми брцаа и на крај ми земаа 200 и ми дадоа сметка дури (од тие жолтите) И ја таков напизден следна станица се симнувам, го гужвам ливчето и у фаца на еден од нив. Добро што веќе на тргање го погодив иначе ќе требаше низ Чаир да се бркам со нив хахаха.

Ми текна уште една случка додека бев 2ра средно. Редовно со 8ца си се враќав накај дома и си имав таква картица со 10 вожњи. Таман еднаш ми се погоди да ми искуца карта ама на неа ништо да не пишува и така цепав 6 месеци со истата карта хаха. Знам еднаш се качува контрола (сам беше) и ми бара карта, ја поштено му давам. Следниот ден пак истиот и пак истата карта му ја давам, и пак следниот ден истиот. хаха

Е да... И на уште една случка ми текна баш вчера додека се враќав накај дома. Негде кај Бит толку многу ми се слоши што замолив една секси типка да стане да седнам (се осеќав како пензионер). Наравучение, не се возете со приватна 19ка поручек -.-

Pella

Θεος μου πατέρας
Член од
26 ноември 2009
Мислења
60
Поени од реакции
4
па зошто тогаш сакавте автобуси ? зашто не избравме шинобуси ? или нешто друго?
Знам дека нема да има , ама би требало да има боље е !!! и да не бидат двокатни барем нови нека има!!! kao shto znam dvokatnite kineski se i nema da 4inat mnogu

"maarko" a kaj zhiveesh :bip:

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
Ма каква станица еден од илјада ќе го однесат што те плаши:)

А колку вас девојките ве нервира во гужва кога некој ќе почне да се бута во вас демек случајно,а уствари има некои намери арамиски или сексуални?
О, што знам... Не` нервира онака, сто! :) Поквалитетни се, мора да се признае патетично накај нападните погледи кога ќе влезеш во автобусот, па се додека да стигнеш до позади. Немаат мерка бе, ќе те изгледа од горе до доле, ќе те сними, дури и незгодно ти паѓа... Не се случува ова само од страна на манијаци, туку воопшто од сите во автобусите - од младо, до старо, од женско до машко... Те бе, трачери. :)

демнач

Неафирмиран кајганџија
Член од
11 август 2008
Мислења
1.621
Поени од реакции
412
Кога излегоа мобилните и беше престиж да се има мобилен влезе една девојка во автобус и како сите и се газат од смеење.Викам зашто и се смеете?
"Има пари за мобилен а се вози со автобус"
Ех си викам кога јас ќе можам да зборам со мобилен во автобус:pos2:

демнач

Неафирмиран кајганџија
Член од
11 август 2008
Мислења
1.621
Поени од реакции
412
луѓе што сте запнале толку за двокатни автобуси...убаво си вика новинарката а и доле може ке има некој ред, ама на спратот столчиња ке летаат ке се потпишуваат кај ке стигнат со што ке стигнат...така да подобро да нема двокатни автобуси...
Да бе сериозно мајсторов ги гледа па не му се плашат не па горе коа ќе седнеш и решил некој да ти праи некоја зезанција.

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
Види Демнач, тоа не те асоцира на нешто? На пример - немање основни културни вредности и домашно воспитание? Примитивизам и преголемо влијание на телевизијата а особено Могли? Е, не фала, не може моите пари да одат на тендери за да потоа некоја џукела нееманципована си куропеца уништувајќи ги. Такви автобуси може, кога ќе ни достигне нивото на свесност. Значи, за 50 до кај 100 години според моите процени.

Член од
11 октомври 2008
Мислења
114
Поени од реакции
18
Што се дешава со ЈСП се распаѓаат ли што е работава. Коа ќе ја видам 4кана за на екскурзија ми се темни. Хаха сеа ми текна на една случка. Една жена застанува пред таа 4ката што викам за на екскурзија и го прашува шоферот: Мајсторе државен ли е автобусов, гледам бел е, шоферов на ова и одговара: Да државен е само побелел од сонцево.
А исто така и еден ден да идам на факс каснеше 4ката место у 7 и 20 доајде после 10 минути и внатре целиот под мокар беше, најверојатно ја переле, незнам само знам дека смрзнав, внатре мислам беше поладно и од надвор...

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Категорично сум против оваа примарно сензационална, а вторично-непрактична инвестиција. Двокатните автобуси се убава амбалажа, а лоша содржина.
Аргументи:
1. Еден двокатен автобус собира 90 патници, за разлика од единечниот едноподен кој собира 120 и ,,хармониката"(двоен едноподен), која собира 200 патници.
2. Ќе се вложат 600 000 евра за да се подигнат гаражите и пералните на ЈСП, како и за да се обучат шоферите да го управуваат ова вселенско возило.
3. Линиите ќе бидат подолготрајни, затоа што double-deckerите имаат 2 врати низ кои циркулацијата на народот потешко ќе оди.
4.Двојните автобуси трошат гориво колку една нископодна ,,хармоника".
5.Ќе мора да се донесат измени во законот, бидејќи под мостовите, тие ќе поминуваат на растојание помало од 20 сантиметри, со што автоматски ќе го прекршат законот, кој вели дека возилото треба да помине минимум 20 сантиметри пониско од препреката. Нема да можат да поминуваат под ГТЦ и Влајко.
6. Ке треба да се молиме автобусите никогаш да не се расипат, бидејќи се уникатни и делови нема, а особено не по нормална цена.
7. За истиве пари можат да се купат единечни нископодни автобуси од најреномираните европски производители.
8. Не е познато дали сите автобуси ќе бидат сопственост на ЈСП, со што тоа ќе стане монополистички сопственик. Каде се тука приватните автобуси?
Двокатните автобуси се и убава амбалажа и добра содржина, на двокатните автубуси ништо не им фали и супер си ја извржуваат работата, нема врска со никаква сензација, туку едноставно практичност имено во двокатен автобус собира повеќе патника на метар квадратен асфалт што го зафаќа возилото. Имено некако чудно ми е како глупиве германци не ги согледале твоите контрааргументи и сеуште 70% од автобусите во берлин се двокатни.
Проблемот со не само двокатен туку каков и да било друг автобус и вид на јавен транспорт е културата односно некултурата на народот попластично претставена од следниов цитиран пост:

Веќе 4 години патувам со 19, 2, и 12 накај факс.
Кој се возел во шпиц период од денот, знае која СМРДЕА може да ја осети.
Прво, луѓево изгледа не се бањаат. А ни шоферите. Пред некој ден принудно морав да се качам во 2ка, зошто брзав и внатре се возеше скитник, гадинка невидена. Згора на се, Љубе Лигавиот внатре.
Синоним за катастрофа. И како јас со мојот задник или рака да седнам или да се потпрам на место кај што некој грозен и небањат претходно бил сместен?
И после болести имало, па ќе има!
Друг момент.
Средношколски хормони + криза од седми час е што ужасно ме нервира кога е лоцирана во автобус. Кога се цело друштво, урлаат, пуштаат музика од мобилните, се бесат за шипки, а се случило да си рокнат и петарди на задни седишта и да се кикотат на истото.
Тетки што седнуваат на две столчиња, од кое едното е за нејзината торба, па уште ја придржува случајно да не и речеш: Може да седнам?
Пензионери што се караат во автобус, бистрат политика, разговараат со шоферот во миљон децибели, пошто нели, се наглуви и притоа не забораваат поштено да ти се искашлаат у фаца.
Еднаш еден Ром, си се изр'ка среде 19ка. Па иди ти објасни му што е култура.
Два три пати се случило група средношколци од Зефљуш да се спотепа и извреѓа на задните седишта. Шоферот не реагира, само вози.
Теткици што намерно ми се навалуваат у скут за да им станам.
Не станувам. Зошто? Зошто и јас имам некогаш 8 исцрпувачки саати на факултет, па сакам да седнам кога одам накај дома.
Тоа е тоа.
Заклучокото е дека во скопје ја имаме ситацуијата за добра свиња нема лоша помија, каде добрата свиња е народот а помијата се автобусите, бидејќи културата на народот е на тоа ниво да каков и да било вид на јавно транспортно средство да се земе истото ќе го ќе биде деградирано на исто ниво на кое штос е сегашните во рок од максимум 6 месеци.

maca_kaka'

тiƒosi јаossoηeјаo
Член од
6 октомври 2007
Мислења
3.515
Поени од реакции
640
Јас мислам пола од денот поминувам низ автобуси :)

Сум видела се и сешто ....
Од стари дедовци што соблекуваат кондури во автобус, баби смрдливи со кромид, повраќања, тепачки, педофили, крадци што поминуваат и само си зимаат од ташни, циганчиња си ги бришат мрсулите па се фаќаат за шипката...
и нај фенси е Бит Пазар...качување точаци, едни мислам се селеа..имаше се од креветче за бебе до фотеља :pos:, носење кокошки, гулаби...

пааа седење на мокри столици, ишкртани, залепени со мастики...
Летно време прозорите не се отвараат а зимно па не се затвараат па смрзнуваш. Кога врне дали си внатре или надвор исто ти е...исто вода има.

И така...милина да ти е да се возиш и да плаќаш 1050 месечно за такви услови :pipi:

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.794
Поени од реакции
49.792
Одамна не сум ја затерал со рејс, ама памтам во средно кога бев ме нервираа тие од контрола на кои одкако ќе им укажев културно дека “некои цела држава ја опљачкаа, а они за една карта ебана се фатиле ко да им мења нешто’’ они продужуваа со познатата реплика “сега на последна ќе се разбереме’’ и провоцираа непријатни сцени за патниците....сељачишта!!! :)
Второ, многу ме изнервира малоумниот потег со они држачине дебилни на шипка што ги ставија, као да се држиш за нив, а оно шантра на кривини и има шанса да го ебеше зглобот опасно.

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Ај остајте ги двокатните створења и вратете се на темата.

Pella

Θεος μου πατέρας
Член од
26 ноември 2009
Мислења
60
Поени од реакции
4
Абе треба да си има полиција или контрола во секој бус.
Зашто има некој фраери се праат , земале одпозади у 57 јадат сончоглед пцујат пеат на глас , триста работи праат! :lud:

Член од
22 септември 2009
Мислења
199
Поени од реакции
26
Да се надоврзам малку на тоа што го зборувате за контролорите.
Точно е дека се прават ептен манги, ама како што јас сум си платила карта, така нека си платат и сите што ќе се качат во автобус. Не може јас на нив превозот да им го плаќам. Мене ме разбеснува кога ќе видам како некој ќе се шверца (и позади се церека заради тоа), а јас едвај сум собрала пари слободна да извадам. Да видам нека се шверцаат во приватен. Или приватњакот не ги пушта. А зошто не ги пушта?

Оправдано е ако си ја заборавил картата па го замолиш учтиво шоферот, ама друго не. И секој што нема пари ќе го разберам да се шверца (не го судам), ама реално 95% се шверацаат онака, од што не им се дава пари или од чалам, не до што немаат.

Единствено што ме нервира е што контролорите на некои им дозволуваат да си поминат без карта, а некои сиротињи утепани што ќутат ќе ги фатат и ќе ги избрукаат пред 100 души.

Kajgana Shop

На врв Bottom