Сакам да знам!

• Креатор на темата Креатор на темата blue ladybug
  • Време на започнување Време на започнување
Здраво

Не знам дали да пишам тука или во темата за Визер, па ако не добијам одговор тука ќе пишам и таму.

Живеам во Германија и за брзо треба да ме посети родител. Па имам некои прашања.

1. Дали можам да купам карта со мој акаунт на визер и за него или мора за него со негов акаунт ?

2. Дали можам со мој телефон и моја апликација за визер да ги користам двете карти за врвење низ аеродром до гејтот или мора секој посебно на телефон ? Исто и за чекирање, дали може само со мој телефон да ги чекирам двете карти или мора секој посебно ?

3. Дали мора да го пријавам родителот некаде во Германија во општина или слично ? Ќе престојува само недела дена и пред да дојде во Германија ќе биде веќе купена картата за назад ?

4. Дека нема патувано со авион, јас одам во Мк го земам и одиме двајцата во Германија. Е сега планирано е да се враќа сам. Имам прочитано некаде дека на аеродромите се издаваат дозволи како GATE PASS за јас да го испратам до гејтот дека јас нема да имам билет ? Постои ваква можност или не ?

Благодарам

Поздрав
1. Да
2. Да
3. Не
4. Не знам.

Во воментов на антена5 радио одат Ноќни Патеки со диџеј Никифор :aplauz: и баш сега одеше Море сокол Пие , у техно хаус верзија .... па сега одат други траки старомакедонски со хаус бекграунд..... какви карл кокс какви девид гета курци палци ....

Сакам да знам каде побогу можам да ги најдам овие негови сетови , ноќни патеки ... продава човекот музика , дј сетови што ги пушта на антена5 ?

Позната работа но наеднаш НЕ....Се сеќавам кога пред15+ години Груки напраи РАЗМЕНА на територии со КОСОВО/Демек ние ја дадовме стратешки важната КОДРА ФУРА, с добивме дел од Луково поле, потребен за Пумпната акомулација. Тогаш БРАНЕ јасно како Опозиција беше ПРОТИВ и најави Оспорување на нашиот Уставен Суд....но го викнаа во Емваси на КАФЕ и замолкна како БУФ.
Прашањето е ДАЛИ оваа ТРАМПА навистина се СЛУЧИ ????

Последно уредено:
Позната работа но наеднаш НЕ....Се сеќавам кога пред15+ години Груки напраи РАЗМЕНА на територии со КОСОВО/Демек ние ја дадовме стратешки важната КОДРА ФУРА, с добивме дел од Луково поле, потребен за Пумпната акомулација. Тогаш БРАНЕ јасно како Опозиција беше ПРОТИВ и најави Оспорување на нашиот Уставен Суд....но го викнааве Емваси на КАФЕ и замолкна како БУФ.
Прашањето е ДАЛИ оваа ТРАМПА навистина се СЛУЧИ ????
KOdra Fura e na makedonska teritorija.

Добро, смениле нешто нашиве при онлајн нарачки?
Од Тему на 12 септември вк вредност со дискаунти ми е 768 денари. Import charges 140 денари. Вк 908 ден.

Order total: 908 ден
Item(s) total: 1,559 ден
Item(s) discount: -663 ден
Special discount: -44 ден
852 ден
Limited-time discount: -84 ден
Subtotal: 768 ден
Shipping: FREE
Import charges: 140 ден
You saved: -791 ден
Importation of shipments will be subject to customs-related costs ("Import Charges"), including import taxes in accordance with applicable local laws and regulations. All relevant Import Charges are included in the final amount payable on Temu.
Ова е 18% на цената.

Претходната нарачка од 10 август ми беше без овие увозни давачки
Order total: 1,137 ден
Item(s) total: 2,048 ден
Item(s) discount: -911 ден
Subtotal: 1,137 ден
You saved: -911 ден

Пари им требаат? Нема реална економија третата најсилна економија па од сендвичари и 20 евра ситници цедат. За парите од илјадници евра плати да си ги поддржат? За производи кои скоро 100% не ги произведуваме и штитиме реална економија која ја немаме.

Еве ви ја инфлацијата, а не минималците економисти.

Последно уредено:
Добро, смениле нешто нашиве при онлајн нарачки?
Од Тему на 12 септември вк вредност со дискаунти ми е 768 денари. Import charges 140 денари. Вк 908 ден.

Item(s) total: 1,559 ден
Item(s) discount: -663 ден
Special discount: -44 ден
852 ден
Limited-time discount: -84 ден
Subtotal: 768 ден
Import charges: 140 ден
You saved: -791 ден

Ова е 18% на цената.

Претходната нарачка од 10 август ми беше без овие увозни давачки
Item(s) total: 2,048 ден
Item(s) discount: -911 ден
Subtotal: 1,137 ден
You saved: -911 ден

Пари им требаат? Нема реална економија третата најсилна економија па од сендвичари и 20 евра ситници цедат. За парите од илјадници евра плати да си ги поддржат? За производи кои скоро 100% не ги произведуваме и штитиме реална економија која ја немаме.

Еве ви ја инфлацијата, а не минималците економисти.
Кажи ми било кој производ кој е увезен и не се плаќа давачки ?

Кажи ми било кој производ кој е увезен и не се плаќа давачки ?
Па приложив од август, не платив ни денар повеќе од тоа што чинеше.
А претходно (до лани) имаше одлука и за ослободување од ддв за пратки до 22 евра.
Али ние, ЕУ и стратешкиот партнер...
Инаку со ова се качува цената и кај ситните трговци и пазарџиите. За до 22 е можеш куп ситници да нарачаш, без ддв. Сега ќе го плаќаш и тоа.
Па некој "се прашува" зошто трговците качувале цени.
Ја штитиме домашната економија.

Последно уредено:
Да прашам кое е ефикасно средство / препарат за прскање на прозори и врата против мувите?
Мувите кај мене прават хаос со ,, изметот" и врз стаклената површина на прозорците и на вратите и на дрвената површина од прозорцитеи вратите.
Во бела боја ми се прозорците и вратите и ептен се познава валканото од ,, гомната "на мувите.
Прскав со ова купено во Србија, ама пак после неколку денови пак се појавуваат мувите. И ми здосади секој викенд да чистам од мувите валканото.
Молам за препораки за квалитетен препарат против мувите и каде да се купи.

20260715_063853.jpg20260715_063547.jpg

Здраво

Не знам дали да пишам тука или во темата за Визер, па ако не добијам одговор тука ќе пишам и таму.

Живеам во Германија и за брзо треба да ме посети родител. Па имам некои прашања.

1. Дали можам да купам карта со мој акаунт на визер и за него или мора за него со негов акаунт ?

2. Дали можам со мој телефон и моја апликација за визер да ги користам двете карти за врвење низ аеродром до гејтот или мора секој посебно на телефон ? Исто и за чекирање, дали може само со мој телефон да ги чекирам двете карти или мора секој посебно ?

3. Дали мора да го пријавам родителот некаде во Германија во општина или слично ? Ќе престојува само недела дена и пред да дојде во Германија ќе биде веќе купена картата за назад ?

4. Дека нема патувано со авион, јас одам во Мк го земам и одиме двајцата во Германија. Е сега планирано е да се враќа сам. Имам прочитано некаде дека на аеродромите се издаваат дозволи како GATE PASS за јас да го испратам до гејтот дека јас нема да имам билет ? Постои ваква можност или не ?

Благодарам

Поздрав
1. mozes. edinstveno razlika e ako ti imash wizz club benefit (popusti na karti i bagaz), toa nema da vazi na negovata karta.

2. da, mozes od tvoj telefon i da gi chekirash, i vo screenshot i vo phone wallet da ti bidat, koja opcija tebe ti e najednostavna.

3. toj del obichno se proveruva na vlez i/ili ako vnesuvash info vo taa aplikacijata za ees ili kako i da se vika za entry exit system za eu.

4. vo shvedska imam slushnato deka moze da se pobara pomosh (kako sho davaat kolichki na lugje do problemi za dvizhenje). dali naznachuvaat personal ili ti mozhesh ne sum siguren, ama prashaj.

p.s. za wizz prashanja ima tema vo turizam, za drug pat podobro pishi tamu, pobrzo moze da dobiesh odgovor.

@Lurtz за колку време ти стигаат нарачките од Тему? Досега немам купувано ништо од таму, а сакам да порачам некои ситници. Вреди да се купува?
Btw, ова со ДДВ-то мислам го сменија да се однесува на сите нарачки, само за царина имаше разлика под/над сума. Не сум сигурен, побарај по интернетов.

@Lurtz за колку време ти стигаат нарачките од Тему? Досега немам купувано ништо од таму, а сакам да порачам некои ситници. Вреди да се купува?
Btw, ова со ДДВ-то мислам го сменија да се однесува на сите нарачки, само за царина имаше разлика под/над сума. Не сум сигурен, побарај по интернетов.
Една нарачка сега август, ја нарачав на 10 август, ми стигна 18ти или 19ти.
Вторава изгледа немале доволно авиони :) .
На 12 септември ја нарачав, сега гледам 22 септември departed from the airport ама на којзнае кој аеродром, не иде директно Скопје.
Последната рута кога ќе биде Arrived and prepared to go through customs, тогаш веќе за некој ден треба да ми стигне пред врата, зависи од истоварот и царината.

И 15-20 дена се пристојни за од нарачка до кај нас. Моите чекале и по скоро месец, зависи од гужви, нарачки и летови.

За ддв видов, донеле одлука ама пак и со ддв поефтино ме фаќа неголи од овде да ги земам. А многу производи и ги нема. Моите нарачуваа и порано па ај и мене ми требаше нешто.

За исплатливост
Август пример нарачав 8 тагчиња rewritable 125 kHz (за отклучуваче на тач безбедносна надворешна врата) 100 денари (овде се у wizard системи најефтините еднаш запишливи 25-30 денари.
Handheld Copier RFID Reader Rewriter Smart ID Card Duplicator заедно со 3 тагчиња гратис (што ги кодира тие тагчиња на 125 kHz) за 590 денари. Овде нема таков дупликатор за тие пари.
Тагчиња на 13.56 MHz (имаат 2 различни фреквенции, или 125 kHz или 13.56 MHz) 6 парчиња за 148 денари.
Со дискаунт ми излезе (над 600 денари free shipping) 1137 денари. Овде може да сонувам за такви цени.

Последново домашна метеостаница (температура, влага надво и внатре и часовник) 194 денари
Earbuds bluetooth слушалки со кутивче полнач C кабел за 350 денари
8 парчиња heelpads (меки влошки за патики кај што се кинат кај петицата) за 46 денари
Led лампа за велосипед со доста јако светло USB полнење за 260 денари.
Се за 768 денари. Сосе 18% пак се исплати, 908 денари.

Само не би нарачувал техника или комјутерски компоненти. Некако не сум сигурен. И внимавај на ривјуата да се што повеќе и што подобри.

П.С. ако нарачувате онлајн, обично на мобилната апликација на банката има лимит кој може да го подесите.
За секој случај.
Со среќа нарачките.

Вибер Дејтинг? Уаоооо,уште ова не беше излезено у мода

Дали има некаде да се купат убави маички со дизајн со македонски симболи ко на пример рисот, мозаикот на паунот што е на десет денарката, слика од Мартиноски, Македониумот, македонската кирилица и слично? Не некој кичерај и лош AI дизајн или клише вергини.

Овие Шизик на ризик имаа некој интересен дизајн, али шлакнати цени ко во САД да ги продаваат, а во Macedonian Corner немаат некој избор…

Back
На врв Bottom